Постанова
від 24.05.2011 по справі 2а-3835/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

24 травня 2011 року 14:34 № 2а-3835/11/2670

Окружний адміністрат ивний суд міста Києва у склад і головуючого судді Марул іної Л.О., при секретарі суд ового засідання Крупічко Ю.Ю ., розглянув у відкритому судо вому засіданні адміністрати вну справу

за позовом Прокурора Солом' янсько го району міста Києва в інтер есах держави в особі Управлі ння Пенсійного фонду України в Солом' янському районі м іста Києва

до Комунального підприємств а «Київпастранс»в особі Авто бусного парку №3

про стягнення заборгованості у розмірі 789 432,00 грн.

за участю представників:

прокуратури: Фролова Н.П .,

позивача: Данкович О.А.,

відповідача: Магратій Я.В .

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Ук раїни в судовому засіданні 24.05.2010 р . проголошено вступну та резо лютивну частини постанови. П овний текст складено і підпи сано 27.05.2010 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адміністрат ивного суду м. Києва звернувс я Прокурор Солом' янського р айону міста Києва в інтереса х держави в особі Управління Пенсійного фонду України в С олом' янському районі міст а Києва з позовом до Комуналь ного підприємства «Київпаст ранс»в особі Автобусного пар ку №3 про стягнення заборгова ності по внесках на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування у розмірі 789 432 ,00 грн.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 18 .03.2011 р. відкрито провадження в а дміністративній справі.

В судове засідання сторони та представник прокурора з' явилися.

Представник Позивача позо в підтримує та просить суд за довольнити позов у повному о бсязі.

Відповідач проти позову за перечує в частині стягнення фінансових (штрафних) санкці й з підстав, викладених у пись мових запереченнях від 10.05.2011 р. № 441.

Дослідивши матеріали спра ви, Окружний адміністративни й суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідач Комунальне підприємство «Київпастра нс»(код ЄДРПОУ 31725604) в особі Авто бусного парку №3 (ідентифікац ійний код 03328824) перебуває на обл іку в Управлінні Пенсійного фонду України в Солом' янсь кому районі міста Києва як пл атник страхових внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Абзацом 1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування »від 09.07.2003р. № 1058-IV (надалі - Закон № 1058-ІV) встановлено, що страхув альниками відповідно до цьог о Закону є роботодавці: підпр иємства, установи і організа ції, створені відповідно до з аконодавства України, незале жно від форми власності, виду діяльності та господарюванн я, об'єднання громадян, профсп ілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва , відділення та інші відокрем лені підрозділи зазначених п ідприємств, установ, організ ацій, об'єднань громадян, проф спілок, політичних партій, як і мають окремий баланс і само стійно ведуть розрахунки і з застрахованими особами), фі зичні особи - суб'єкти підприє мницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних т а фізичних осіб - суб'єктів під приємницької діяльності, які обрали особливий спосіб опо даткування (фіксований пода ток, єдиний податок, фіксова ний сільськогосподарський податок, придбали спеціальн ий торговий патент), які викор истовують працю фізичних осі б на умовах трудового догово ру (контракту) або на інших умо вах, передбачених законодавс твом, або за договорами цивіл ьно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Статтею 1 Закону № 1058-ІV передб ачено, що страхувальники - це р оботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону с плачують страхові внески на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування. Відп овідно до вказаної статті ст рахові внески - це кошти від рахувань на соціальне страху вання та збір на обов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я, сплачені згідно із законод авством, що діяло раніше; кошт и, сплачені на загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування відповідно до цього Закону.

Частинами 3 та 4 цієї статті в становлено, що страхувальник и набувають статусу платникі в страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальном у органі Пенсійного фонду, а особи, визначені ч. 1 ст. 12 цього Закону, - з дня набрання чинно сті договором про їх добров ільну участь; платникам стра хових внесків у десятиденний термін після їх реєстрації в идається повідомлення про ре єстрацію платника страхових внесків за формою, встановле ною правлінням Пенсійного фо нду.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону № 1058-ІV страхові внески до солі дарної системи нараховуютьс я: для роботодавця - на суми фа ктичних витрат на оплату пра ці (грошового забезпечення) п рацівників, що включають вит рати на виплату основної і до даткової заробітної плати та інших заохочувальних та ком пенсаційних виплат, у тому чи слі в натуральній формі, які в изначаються згідно з нормати вно-правовими актами, прийня тими відповідно до Закону Ук раїни «Про оплату праці», вип лату винагород фізичним особ ам за виконання робіт (послуг ) за угодами цивільно-правово го характеру, що підлягають о бкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимч асової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок кош тів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатно сті.

Відповідач подав до позива ча розрахунки сплати страхов их внесків на загальнообов`я зкове державне пенсійне стра хування, відповідно до яких п озивачем виявлено заборгова ність по сплаті страхових вн есків.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону № 1058-ІV страхувальники зобов'яз ані сплачувати страхові внес ки, нараховані за відповідни й базовий звітний період, не п ізніше ніж через 20 календарни х днів із дня закінчення цьог о періоду.

Згідно ч. 2, 3 ст. 106 Закону № 1058-ІV с уми страхових внесків своєча сно не нараховані та/або не сп лачені страхувальниками у ст роки, визначені статтею 20 цьог о Закону, в тому числі обчисле ні територіальними органами Пенсійного фонду у випадках , передбачених частиною трет ьою статті 20 цього Закону, вва жаються простроченою заборг ованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стя гуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Рішенням від 25.01.2011 р. №840 на відп овідача накладено штраф в ро змірі 37 527,66 грн. та нараховано п еню в розмірі 108 413,24 грн. за несво єчасне перерахування страхо вих внесків. Рішення отриман о відповідачем 27.01.2011 р.

Суд не бере до уваги посилан ня відповідача на ту обстави ну, що позивач не мав права вин осити рішення № 840 у період про цедури оскарження попереднь ого рішення № 3337 від 19.10.2010 р. про за стосування фінансових санкц ій, оскільки вказані рішення стосуються внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування за різний період. Крім того, рішення № 840 не оскаржено у встановленому законом порядку.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату.

Відповідачу було направле но відповідні вимоги від 01.02.2011р . №Ю-146 на суму 179 114,40 грн., від 05.01.2011 р. № Ю-146 на суму 298 422,59 грн., від 02.12.2010 р. №Ю -146 на суму 165 954,11 грн., які відповід ач у встановленому законом п орядку не оскаржував, отже, ві дповідна сума недоїмки вваж ається узгодженою і підлягає стягненню.

Відповідно до ч. 3 ст.106 Закону № 1058-ІV протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхув альник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінанс ових санкцій. Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у в имозі про сплату недоїмки, уз годжує її з органами Пенсійн ого фонду в порядку, встановл еному правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження в имоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарженн я вимоги в судовому порядку.

Загальна сума заборговано сті становить - 789 432,00 грн.

Відносини, що склалися між п озивачем та відповідачем є п ублічно-правовими відносина ми, виходячи із змісту ст. 3 та п . 2 ч. 1 ст. 17 Кодексу адміністрати вного судочинства України.

Оцінивши наявні у справі до кази, за своїм внутрішнім пер еконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічн ому, повному та об'єктивному д ослідженні, суд прийшов до ви сновку про обґрунтованість т а правомірність заявленої до стягнення суми боргу.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення, крім випадк ів, встановлених статтею 72 цьо го Кодексу. Позивач, як суб' є кт владних повноважень, дові в правомірність заявлених по зовних вимог.

Враховуючи вищенаведене с уд, прийшов до висновку, що поз овні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

Керуючись ст. ст. 41, 69, 71, 94, 97, 122, 128, 15 8-163 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружн ий адміністративний суд м. Ки єва, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Комунального підприємства «Київпастранс »в особі Автобусного парку № 3 заборгованість по внесках н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування в розмірі 789 432,00 грн. (сімсот вісім десят дев' ять тисяч чотирис та тридцять дві гривні 00 коп.) н а користь Управління Пенсійн ого фонду України в Солом' я нському районі м. Києва.

Постанова набирає законн ої сили згідно ст. 254 Кодексу ад міністративного судочинств а України та може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції за правилами, встановл еними ст. ст. 185 -187 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни.

Суддя Л. О. Маруліна

Дата ухвалення рішення24.05.2011
Оприлюднено18.07.2011
Номер документу16945074
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3835/11/2670

Ухвала від 31.01.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Безименна Н.В.

Постанова від 24.05.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні