Постанова
від 18.04.2011 по справі 2а-15050/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

18 квітня 2011 року № 2а-15050/10/2670

Окружний адміністрати вний суд міста Києва у складі :

головуючого судді - Добр івської Н.А.,

за участю секретаря судо вих засідань - Щерблюк А.І .,

та представника позивач а - Фоміної О.В.,

розглянувши у відкрито му судовому засіданні адміні стративну справу

за позовом Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирт у, алкогольних напоїв і тютюн ових виробів Державної подат кової адміністрації України

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Торговий д ім «Колорит»

про стягнення штрафних санкц ій у розмірі 462 959,54 грн., -

В С Т А Н О В И В:

22 жовтня 2010 року Департа мент контролю за виробництво м та обігом спирту, алкогольн их напоїв і тютюнових виробі в ДПА України звернувся до су ду із позовом до ТОВ «ТД «Коло рит»про стягнення штрафних с анкцій у розмірі 462 959,54 грн.

Свої вимоги позивач обґрун товує тим, що рішенням Департ аменту контролю за виробницт вом та обігом спирту, алкогол ьних напоїв і тютюнових виро бів Державної податкової адм іністрації України від 02 серп ня 2010 року за № 000299 до ТОВ «ТД «Кол орит»застосовано фінансові санкції у розмірі 462 959,54 грн. за п орушення вимог ст.15 Закону Укр аїни «Про державне регулюван ня виробництва та обігу спир ту етилового, коньячного і пл одового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Стано м на день звернення позивача до суду із даним позовом сума штрафних санкцій добровільн о не сплачена.

16 грудня 2010 року відповідаче м до суду подано письмові зап еречення проти позову, в яких товариство зазначило про ві дсутність доказів на підтвер дження належності відповіда чу (на праві власності або кор истування) складського примі щення за адресою: м. Кривий Ріг , вул. Урожайна, 9, де була провед ена перевірка; складений пер евіряючи ми акт перевірки не відповідає Методичним реком ендаціям щодо оформлення мат еріалів позапланових переві рок діяльності суб'єктів го сподарювання у сфері виробни цтва та обігу спирту, алкогол ьних напоїв і тютюнових виро бів, парфумерно-косметичної продукції та лікарських засо бів із використанням спирту етилового, затвердженим нака зом ДПА України від 21.08.2009 року № 453 (далі по тексту - Методичні рекомендації), а саме, акт не м істить посилань на первинні бухгалтерські документи, ліц ензії, документи бухгалтерсь кого обліку тощо; акт перевір ки містить посилання на упов новаженого представника ТОВ «Колорит»- ОСОБА_3, повно важення якого не підтверджен о належними документами; акт перевірки та направлення на проведення перевірки всупер еч Методичним рекомендаціям підписані неповноважною осо бою та не скріплені гербовою печаткою.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав та просив його з адовольнити з підстав, навед ених у позовній заяві.

Представник відповідача п роти позову заперечив та наг олосив на тому, що позивачем н е надано доказів на підтверд ження належності приміщення , що перевірялось у м. Кривому Розі саме відповідачу.

У судове засідання 18.04.2011 року представник відповідача не з'явився, клопотань, заяв та додаткових доказів не напра вляв.

Заслухавши пояснення учас ників процесу та показання с відка, розглянувши матеріали справи, з'ясувавши всі факт ичні обставини, на яких ґрунт ується позов, оцінивши доказ и, які мають значення для розг ляду і вирішення справи по су ті, суд дійшов висновку, що поз овні вимоги підлягають задов оленню з таких підстав.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Торговий дім «Колорит» зареєстровано Дні провською районною у м. Києві державною адміністрацією 18.09 .2006 року (ідентифікаційний код юридичної особи - 34476834).

Згідно витягу з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб - підпри ємців (станом на 17.11.2010 року) до ви дів діяльності, що здійснюют ься товариством віднесені: р оздрібна торгівля тютюновим и виробами; роздрібна торгів ля алкогольними та іншими на поями; оптова торгівля напоя ми; роздрібна торгівля в несп еціалізованих магазинах без переваги продовольчого асор тименту; роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазин ах з перевагою продовольчого асортименту.

На підставі наказу в.о. нача льника регіонального управл іння Департаменту контролю з а виробництвом та обігом спи рту, алкогольних напоїв і тют юнових виробів ДПА України у Дніпропетровській області в ід 03.02.2010 року за № 29 та направленн я від 03.02.2010 року за № 29 на проведе ння перевірки працівниками р егіонального управління поз ивача було проведено перевір ку складського приміщення за адресою: Дніпропетровська о бласть, м. Кривий Ріг, вул. Урож айна, 9, що належить ТОВ «ТД «Ко лорит»(код 34476834).

За наслідками перевірки пе ревіряючими 04 лютого 2010 року бу ло складено акт за №29/32/34476834 «Про результати позапланової виї зної перевірки з питань доде ржання суб'єктами господар ювання вимог, встановлених з аконодавством України, які є обов'язковими до виконання при здійсненні оптової і роз дрібної торгівлі алкогольни ми напоями та/або тютюновими виробами»(далі по тексту - Акт перевірки).

В Акті перевірки закріп лено встановлений перевіряю чими факт зберігання фальсиф ікованих алкогольних напоїв , що марковані марками акцизн ого збору з ознаками підробк и (перелік виявлених алкогол ьних виробів наведено у Акт і перевірки).

Представник відповідача у судових засіданнях та у свої х письмових поясненнях запер ечував факт користування тов ариством приміщенням, що зна ходиться за вказаною адресою , проте, доказів на підтвердже ння своїх доводів суду не над ав, твердження щодо відсутно сті трудових відносин відпов ідача з ОСОБА_3 - особою, щ о представляла інтереси ТОВ «ТД «Колорит»під час перевір ки не довів.

Допитаний у судовому засід анні в якості свідка ОСОБА_ 4, заступник начальника від ділу Регіонального управлін ня Департаменту САТ ДПА Укра їни у Дніпропетровській обла сті, що на підставі направлен ня № 29 від 03.02.2010 року здійснював п еревірку відповідача, показа в, що під час проведення перев ірки був присутнім ОСОБА_3 , що надавав для огляду докуме нти на підтвердження повнова жень представляти ТОВ «ТД «К олорит». На підставі наданих ОСОБА_3 документів в акті перевірки було зроблено зап ис, що вона проведена у присут ності начальника відділу від окремленого підрозділу ТОВ « ТД «Колорит». Копії вказаних документів у відповідача не відбирались.

Також під час перевірки пос адовим особам позивача надав ався договір оренди приміщен ня, укладеного між ПП ОСОБА _5 та ТОВ «ТД «Колорит». Копія цього договору як і інші доку менти, що підтверджують прав омірність зберігання алкого льних напоїв у приміщенні ви требовувались у відповідача , але надані не були.

ОСОБА_5 направив до суду за яву про неможливість прибути у судове засідання та зазнач ив про неможливість повідомл ення нових обставин, окрім ти х, що надані під час перевірки . Представником позивача над ано в судовому засіданні нал ежним чином засвідчену копію письмових пояснень ОСОБА_5 , якими останній підтверджу вав про укладення між ним та Т ОВ «ТД «Колорит»договору оре нди складського приміщення з а адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Уро жайна, 9, що належить ТОВ «ТД «К олорит». Під час перевірки бу в присутній ОСОБА_3 - упов новажена особа ТОВ «ТД «Коло рит».

На підставі акта перевірки від 04.02.2010 року №29/32/34476834 та відповід но до Порядку застосування ф інансових санкцій, передбаче них ст.17 Закону України «Про д ержавне регулювання виробни цтва і обігу спирту етиловог о, коньячного і плодового, алк огольних напоїв та тютюнових виробів», затвердженого пос тановою Кабінету Міністрів У країни від 02.06.2003р. № 790 (в редакції на момент спірних правовідн осин) Департаментом контролю за виробництвом та обігом сп ирту, алкогольних напоїв і тю тюнових виробів Державної по даткової адміністрації Укра їни прийнято рішення від 02.08.2010 р оку № 000299 про застосування до Т ОВ «ТД «Колорит»фінансової с анкції у розмірі 462 959,54 грн. за по рушення Закону України «Про державне регулювання виробн ицтва і обігу спирту етилово го, коньячного і плодового, ал когольних напоїв та тютюнови х виробів».

Так, статтею 17 Закону Україн и «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту е тилового, коньячного і плодо вого, алкогольних напоїв та т ютюнових виробів»за порушен ня норм цього закону у разі зб ерігання спирту, або алкогол ьних напоїв, або тютюнових ви робів у місцях зберігання, не внесених до Єдиного реєстру суб'єкти господарювання не суть відповідальність у вигл яді фінансових санкції (штра фу) у розмірі 100 відсотків варт ості товару, який знаходитьс я в такому місці зберігання, а ле не менше 1 700,00 грн.

Рішення від 02.08.2010 року № 000299 про застосування штрафних санкц ій отримано генеральним дире ктором ТОВ «ТД «Колорит»08 сер пня 2010 року, що підтверджуєтьс я власноруч здійсненим напис ом на звороті рішення.

Доказів на підтвердження о скарження рішення про застос ування штрафних санкцій пред ставником не надано. Пояснюю чи даний факт представник ві дповідача зазначив, що дирек тор товариства є науковцем і необізнаний про своє право о скаржити рішення суб'єкта в ладних повноважень.

Згідно п.10 Порядку застосув ання фінансових санкцій, пер едбачених ст.17 Закону України «Про державне регулювання в иробництва і обігу спирту ет илового, коньячного і плодов ого, алкогольних напоїв та тю тюнових виробів»(в редакції на момент спірних правовідно син), у разі невиконанням суб' єктом підприємницької діяль ності рішення про застосуван ня фінансових санкцій протяг ом 30 днів після його отримання сума санкції стягується на п ідставі рішення суду.

Враховуючи встановлені су дом обставини, а також зважаю чи на те, що доводи відповідач а не знайшли свого підтвердж ення, суд дійшов висновку щод о наявності підстав для задо волення позову у повному обс язі.

Керуючись ст.ст.69-71, 94, ст.ст.158-163, 1 67, 254 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний поз ов Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирт у, алкогольних напоїв і тютюн ових виробів Державної подат кової адміністрації України задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Т орговий дім «Колорит»(юридич на адреса: 02094, м. Київ, вул. Попуд ренка, 15-А, код ЄДРПОУ 34476834) до дер жавного бюджету штрафні санк ції у розмірі 462 959 (чоти риста шістдесят дві тисячі д ев'ятсот п'ятдесят дев'я ть) гривень 54 коп.

Постанова набирає закон ної сили у порядку, встановле ному в ст.254 КАС України та може бути оскаржена до Київськог о апеляційного адміністрати вного суду в порядку та строк и, визначені ст.ст.185-187 КАС Украї ни.

Суддя Н.А. Добрівська

Повний текст постанови виг отовлено та підписано - 22 кві тня 2010 року.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.04.2011
Оприлюднено20.07.2011
Номер документу17074483
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15050/10/2670

Ухвала від 12.09.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Ухвала від 05.09.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Ухвала від 07.08.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Ухвала від 26.10.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Постанова від 18.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні