Постанова
від 12.07.2011 по справі 4/119-10-3844
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" липня 2011 р. Справа № 4/119-10-3844

Одеський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

Головуючого судді: Буді шевської Л.О.,

Суддів: Мишкіної М.А., Сид оренка М.В.,

при секретарі судовог о засідання Ярошенко О.А.,

за участю представникі в сторін:

від прокуратури - Вербо вщук С.Г. - посвідчення №35,

від позивача - ОСОБА_2 - за довіреністю,

від відповідача - не з' явився,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу Прокурора Іван івського району

на рішення господарськ ого суду Одеської області ві д 10 вересня 2010 року

у справі № 4/119-10-3844

за позовом Фізичної осо би-підприємця ОСОБА_3

до відповідача Червон ознам' янської сільської ради Іванівського району Од еської області

про визнання права вла сності,

встановив:

У вересні 2010 року фізична особа-підприємець ОСОБА_3 (далі-позивач) звернувся у го сподарський суд Одеської обл асті з позовом до Червонозн ам' янської сільської рад и Іванівського району Одеськ ої області (далі-відповідач) п ро визнання права власності на об' єкт нерухомого майна, а саме: автомагазин та станці ю технічного обслуговування , розташований на земельній д ілянці площею 0,02 га за адресою : АДРЕСА_1, який в цілому скл адаються з: літера „А-1” - мага зин площею 81,7 кв.м., літера „а” - СТО площею 50,7 кв.м., загальною п лощею 132,4 кв.м.

Рішенням господарського с уду Одеської області від 10 вер есня 2010 року (суддя Літвінов С.В .) позов задоволено та визнано за позивачем право власност і на вищезазначений об' єкт нерухомого майна: автомагази н та станцію технічного обсл уговування, розташовані за в казаною адресою.

Не погоджуючись з прийняти м рішенням суду, прокурор Іва нівського району Одеської об ласті подав на нього апеляці йну скаргу, в якій просить ріш ення господарського скасува ти, а справу направити на нови й розгляд.

04.07.2011р. прокурор Іванівського району Одеської області уто чнив вимоги апеляційної скар ги, просить скасувати рішенн я господарського суду Одеськ ої області від 10.09.2010р. та припин ити провадження у справі.

Апеляційна скарга мотивов ана тим, що договір оренди зем ельної ділянки, укладений 26.12. 2005р. між Червонознам' янськ ою сільською радою та СПД ОСОБА_3, не зареєстрований у структурному підрозділі дер жавного підприємства „Центр державного земельного кадас тру при Держкомземі України” . Відповідно, на думку прокуро ра, факт надання земельної ді лянки у встановленому порядк у не знаходить свого підтвер дження.

В судовому засіданні проку рор підтримав вимоги апеляці йної скарги, просить її задов ольнити з викладених в ній пі дстав.

Позивач подав відзив на апе ляційну скаргу, вважає, що гос подарський суд Одеської обла сті прийняв рішення у відпов ідності до вимог чинного зак онодавства, просить залишити його без змін, а апеляційну ск аргу без задоволення.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав до води, викладені у відзиві на а пеляційну скаргу.

Відповідач - Червонозна м' янська сільська рада, на дала пояснення по суті справ и, свого представника в судов е засідання не направила, про час та місце засідання суду повідомлена належним чином.

Розглянувши матеріали спр ави, оцінивши доводи апеляці йної скарги, заслухавши прок урора та представника позива ча, перевіривши юридичну оці нку встановлених судом першо ї інстанції фактичних обстав ин справи і їх повноту, застос ування норм матеріального та процесуального права, судов а колегія апеляційної інстан ції не вбачає підстав для зад оволення апеляційної скарги , виходячи з наступного.

В 2003 році фізична особа - під приємець ОСОБА_3 здійснив самовільне будівництво нежи тлових приміщень - автомага зину та станції технічного о бслуговування, що розташован і за адресою: АДРЕСА_1, на зе мельній ділянці, що не була йо му передана ні у власність ні в користування.

Рішенням Червонознам' я нської сільської ради Іван івського району від 26 грудня 2 005 року № 307А громадянину ОСОБ А_3 було надано згоду на пере дачу в оренду земельної діля нки строком на 49 років з подал ьшим правом викупу під будів ництво та обслуговування авт омагазину та СТО по трасі Киї в-Одеса загальною площею 200,00 кв .м. На підставі зазначеного рі шення 26 грудня 2005 року між ФОП ОСОБА_3 та Червонознам' я нською сільською радою був укладений договір довгостро кової оренди терміном на 49 ро ків земельної ділянки для об слуговування автокомплексу площею 0,02 га на території АД РЕСА_1.

На замовлення підприємців , в тому числі ФОП ОСОБА_3, в 2006 році науково-виробничим пр иватним підприємством „Архі тектурно-реставраційне бюро ”(ліцензія АА №599680), розроблено містобудівне обґрунтування розміщення об' єктів дорожн ього сервісу (пунктів торгів лі) для автомобільної дороги М-05 Київ- Одеса, 401 км, с. Червоно знам' янка Іванівського рай ону Одеської області, який 02.10.2 006 року погоджено службою авт омобільних доріг в Одеській області та 26.06.2007 року Центром те хнічної експлуатації первин ної мережі № 11.

Рішенням виконавчого комі тету Червонознам' янсько ї сільської ради від 26 серпн я 2010 року № 80 автомагазину та СТ О була присвоєна юридична ад реса: АДРЕСА_1.

Згідно висновку про техніч ний стан та придатність до ек сплуатації будівлі автомага зину та станції технічного о бслуговування, розташованих за адресою: АДРЕСА_1, вигот овленим ПП „ВІТА-ВР” (державн а ліцензія АВ №100925) збудований автомагазин та станція техні чного обслуговування за адре сою: АДРЕСА_1 відповідає в имогам діючих будівельних но рм. Обстежувані будівлі можу ть бути збережені і експлуат уватися у відповідності до с вої функціональних призначе нь.

Відповідач по справі - Ч ервонознам' янська сільс ька рада Іванівського району Одеської області не запереч ує проти позову фізичної осо би - підприємця ОСОБА_3 пр о визнання права власності н а нерухоме майно, розташован ого за адресою: АДРЕСА_1.

Відповідно до частини 3 стат ті 376 Цивільного кодексу Украї ни право власності на самочи нно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду ви знане за особою, яка здійснил а самочинне будівництво на з емельній ділянці, що не була ї й відведена для цієї мети, за у мови надання земельної ділян ки у встановленому порядку о собі під уже збудоване нерух оме майно.

Відповідно до частини 5 ста тті 376 Цивільного кодексу Укра їни на вимогу власника (корис тувача) земельної ділянки су д може визнати за ним право вл асності на нерухоме майно, як е самочинно збудоване на ній , якщо це не порушує права інши х осіб.

Як свідчать матеріали спра ви, позивач є користувачем (ор ендарем) земельної ділянки, н а якій розташовані спірні не житлові будівлі.

Частина 4 статті 376 Цивільног о кодексу України визначає п ідстави, за наявності яких в с удовому порядку неможливе ви знання права власності, а сам очинно збудоване майно підля гає знесенню - це у разі якщо власник земельної ділянки з аперечує проти визнання прав а власності на нерухоме майн о за особою, яка здійснила сам очинне будівництво на його з емельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб.

Матеріали справи не містят ь доказів, які доводять про те , що Червонознам' янська сільська рада, як власник зем ельної ділянки, заперечує пр оти визнання права власності на спірне нерухоме майно за п озивачем. Навпаки, факт уклад ання договору оренди земель ної ділянки та присвоєння сп ірному об' єкту нерухомості юридичної адреси свідчить п ро те, що Червонознам' янсь ка сільська рада надала зго ду на таке будівництво.

Посилання прокурора на нен алежну реєстрацію договору о ренди землі судовою колегією не приймаються до уваги, як та кі, що не відповідають дійсно сті.

Договір оренди землі від 26.12. 2005р., укладений між Червоноз нам' янською сільською ра дою та СПД ОСОБА_3, зареєст рований Червонознам' янс ькою сільською радою, про щ о в Державному реєстрі земел ь вчинено запис від 26.12.2005р. за №7.

З матеріалів справи не вбач ається, що позивач порушив пр ава третіх осіб при будівниц тві спірного об' єкту.

За таких обставин, судова ко легія приходить до висновку про відсутність підстав для скасування рішення місцевог о господарського суду.

Враховуючи викладене , керуючись ст.ст. 99, 101-103, 105 Господа рського процесуального коде ксу України,

апеляційний господарський суд,

постановив :

Рішення господарсько го суду Одеської області від 10 вересня 2011 року залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Постанова набирає законн ої сили з дня її прийняття і мо же бути оскаржена у касаційн ому порядку.

Головуючий суддя Будішевська Л.О.

Суддя Мишкіна М.А.

Суддя Сидоренко М.В.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення12.07.2011
Оприлюднено21.07.2011
Номер документу17078857
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/119-10-3844

Постанова від 12.07.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 20.05.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Рішення від 10.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 03.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні