Рішення
від 14.07.2011 по справі 5024/1183/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.07.2011 Справа № 5024/1183/2011

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Александрової Л.І. при секретарі Малацковській М.В ., розглянувши у відкритому су довому засіданні справу

за позовом Регіональн ого відділення Фонду державн ого майна України по Херсонс ькій області

до Малого приватного пі дприємства "Авант"

про стягнення 4175 грн. 31 коп ., розірвання договору оренди та зобов'язання повернути ор ендоване майно

за участю представників:

позивача: ОСОБА_1 - гол овний спеціаліст відділу юри дичного забезпечення, дов. №1 в ід 05.01.11 р.

відповідача: не прибув .

В судовому засіданні огол ошено вступну та резолютивну частини рішення після закін чення розгляду справи.

Позивач просить: стягнути з розрахункового рахунку відп овідача 3738 грн. 71 коп. заборгова ності по сплаті орендних пла тежів за користування нерухо мим майном, 62 грн. 73 коп. пені, та 373 грн. 87 коп. штрафу, а також розі рвати договір оренди та зобо в'язати відповідача повернут и орендоване майно.

Відповідач був належним чи ном повідомлений про час та м ісце розгляду справи, про що с відчить повідомлення про вру чення ухвали господарського суду про порушення справи (а.с . 19), проте відзиву на позов та в итребуваних судом документі в не надав, явку уповноважено го представника в судове зас ідання не забезпечив.

У зв'язку з цим справа, відпо відно до ст. 75 ГПК України розг лядається за наявними у ній м атеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представника позивача, суд

в с т а н о в и в:

Між сторонами був укл адений Договір №864-10-065 від 19.11.2010 р. о ренди державного майна (далі Договір), відповідно до умов я кого позивач зобов'язався пе редати в строкове платне кор истування відповідачу держа вне майно - три вбудованих неж итлових приміщення (1-5, 1-6, 1-7) зага льною площею 48,5 кв.м., що розташ овані на першому поверсі п'ят иповерхової будівлі гуртожи тку №5, яка не ввійшла до стату тного фонду ВАТ ПБФ "Херсонбу д", але перебуває у нього на ба лансі за адресою: м. Херсон, ву л. Миру, 33.

Відповідно до п. 2.1. Договору орендар вступає в строкове п латне користування майном у термін, указаний в договорі, а ле не раніше дати підписання сторонами цього Договору та акта приймання-передавання майна.

Акт прийому-передачі держа вного майна складений та під писаний сторонами 19 листопад а 2010 р.

Згідно з п.п. 3.1.-3.5. Договору оре ндна плата визначена на підс таві Методики розрахунку оре ндної плати, затвердженої по становою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 №786 зі змінами і доповненнями, внесеними по становою КМУ від 27.1206 №1846 і стано вить за базовий місяць розра хунку серпень 2010 року - 1648 грн. 28 к оп. без ПДВ.

Орендна плата за перший міс яць оренди визначається шлях ом коригування орендної плат и за базовий місяць на індекс и інфляції в період від базов ого місяця до першого місяця оренди та за перший місяць.

Нарахування ПДВ на суму оре ндної плати здійснюється у п орядку, визначеному чинним з аконодавством.

Орендна плата за кожний нас тупний місяць визначається ш ляхом коригування орендної п лати за попередній місяць на індекс інфляції за наступни й місяць.

Орендна плата перераховує ться орендарем до державного бюджету на відповідний раху нок управління державного ка значейства та балансоутриму вачу на відповідний рахунок у співвідношенні 70% до 30% щоміся чно не пізніше 15 числа місяця, наступаючого за звітним міс яцем з урахуванням щомісячно го індексу інфляції, відпові дно до пропорцій розподілу, у становлених законодавством і чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж.

У період з 01.02.2011 року по 30.04.2011 р. ві дповідач зобов'язаний був сп латити на користь позивача 3738 грн. 71 коп. орендної плати.

Проте, відповідач орендної плати не сплачував у зв'язку з чим за ним утворилась заборг ованість в сумі 3738 грн. 71 коп.

Відповідно до ч. 1 ст. 283 ГК Укра їни за договором оренди одна сторона (орендодавець) перед ає другій стороні (орендарев і) за плату на певний строк у к ористування майно для здійсн ення господарської діяльнос ті.

Згідно з ч. 1 ст. 193 ГК України с уб'єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язання - відповідно до ви мог, що у певних умовах звичай но ставляться.

Кожна сторона повинна вжит и усіх заходів, необхідних дл я належного виконання нею зо бов'язання, враховуючи інтер еси другої сторони та забезп ечення загальногосподарськ ого інтересу.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Циві льного кодексу України, зобо в'язання має виконуватись на лежним чином відповідно до у мов договору та вимог цього К одексу, інших правових актів , а за відсутності таких умов т а вимог - відповідно до звичаї в ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставлятьс я. Одностороння відмова від з обов'язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до п. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні в становлений строк (термін) йо го виконання, то воно підляга є виконанню у цей строк (термі н).

Згідно зі статтею 610 ЦК Украї ни порушенням зобов'язання є його невиконання або викона ння з порушенням умов, визнач ених змістом зобов'язання (не належне виконання).

Враховуючи викладене, позо вні вимоги про стягнення заб оргованості з орендної плати в сумі 3738 грн. 71 коп. є обґрунтов аними, у зв'язку з чим підлягаю ть задоволенню.

Крім того, позивач за ненале жне виконання відповідачем с вої обов'язків за Договором н арахував 71 грн. 92 коп. пені та 373 г рн. 87 коп. штрафу.

Статтею 216 Господарського к одексу України передбачено, що учасники господарських ві дносин несуть господарсько-п равову відповідальність за п равопорушення у сфері господ арювання шляхом застосуванн я до правопорушників господа рських санкцій на підставі і в порядку, передбачених цим К одексом, іншими законами та д оговором.

Відповідно до ст. 230 Господар ського кодексу України, штра фними санкціями у цьому Коде ксі визнаються господарські санкції у вигляді грошової с уми (неустойка, штраф, пеня), як у учасник господарських відн осин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил зд ійснення господарської діял ьності, невиконання або нена лежного виконання господарс ького зобов'язання.

Згідно з ч. 4 та ч. 6 ст. 231 Господа рського кодексу України, у ра зі якщо розмір штрафних санк цій законом не визначено, сан кції застосовуються в розмір і, передбаченому договором. П ри цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зо бов'язання або у певній, визна ченій грошовій сумі, або у від сотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від с тупеня його виконання, або у к ратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг). Штрафн і санкції за порушення грошо вих зобов'язань встановлюють ся у відсотках, розмір яких ви значається обліковою ставко ю Національного банку Україн и, за увесь час користування ч ужими коштами, якщо інший роз мір відсотків не передбачено законом або договором.

Згідно з п.п. 3.6., 3.7. Договору оре ндна плата, перерахована нес воєчасно або не в повному обс язі стягується до державного бюджету та Балансоутримувач у у визначеному п. 3.5. співвідно шенні відповідно до чинного законодавства України з урах уванням пені в розмірі подві йної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від су ми заборгованості за кожен д ень прострочення, включаючи день оплати.

У разі, якщо на дату сплати о рендної плати заборгованіст ь за нею становить загалом не менш ніж три місяці, Орендар т акож сплачує штраф у розмірі 10% від суми заборгованості, ал е не менше 200 грн.

Отже, нараховані позивачем штраф та пеня підлягають стя гненню.

19 травня 2011 р. позивач надісла в відповідачу листа №11-09-01548, яки м у зв'язку з несплатою орендн ої плати пропонував відповід ачу розірвати Договір оренди в добровільному порядку та п овернути об'єкт оренди (а.с. 14, 15).

Відповідач залишив пропоз ицію позивача без відповіді та задоволення.

Відповідно до положень ста тті 651 ЦК України зміна або роз ірвання договору допускаєть ся лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договор ом або законом.

Договір може бути змінено а бо розірвано за рішенням суд у на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення до говору другою стороною та в і нших випадках, встановлених договором або законом.

Пунктом 10.7. Договору оренди с торони погодили підстави для розірвання Договору за вимо гою орендодавця, зокрема, у ра зі порушення умов цього дого вору орендарем та у разі не зд ійснення орендарем плати за оренду протягом трьох місяці в.

Матеріалами справи доведе но, що відповідач не сплачува в орендну плату з 01.02.2011 р. по 30.04.2011 р ., тобто протягом трьох місяці в (лютий, березень, квітень 2011 р оку) підряд.

Враховуючи наведене, позов ні вимоги про розірвання Дог овору підлягають задоволенн ю.

Згідно зі ст. 785 ЦК України у р азі припинення договору найм у наймач зобов'язаний негайн о повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була оде ржана, з урахуванням нормаль ного зносу, або у стані, який б уло обумовлено в договорі.

Відповідно до п. 5.10. Договору у разі припинення або розірв ання Договору орендар зобов' язаний повернути орендодавц еві та балансоутримувачу оре ндоване майно в належному ст ані, не гіршому, ніж на момент передачі в оренду, з урахуван ням нормального фізичного зн осу, та відшкодувати орендод авцеві збитки в разі погірше ння стану або втрати (повної а бо часткової) орендованого м айна з вини орендаря.

Пунктом 10.10 Договору встанов лено, що у разі припинення або розірвання цього Договору м айно протягом трьох робочих днів повертається орендарем орендодавцю.

Приймаючи до уваги викладе ні норми та умови договору по зовні вимоги про зобов'язанн я повернути орендоване майно також підлягають задоволенн ю.

Відповідач заперечень про ти позову не надав доказів ро зрахунку з позивачем та пове рнення орендованого майна су ду не представив.

За таких обставин позов під лягає задоволенню.

Судові витрати покладають ся на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Господар ського процесуального кодек су України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Малого приватн ого підприємства "Авант" (вул. Перекопська, 193, кв. 11, м. Херсон, к од ЄДРПОУ 24108423, р/р 26007222805001 в Херсонс ькій філії КБ "Приватбанк", МФО 352479) на користь:

- Регіонального відділення Фонду державного майна Укра їни по Херсонській області (п р. Ушакова, 37, м. Херсон, код ЄДРП ОУ 21295778, р/р 31110094700002 в ГУДКУ В Херсонс ькій області, МФО 852010) - 3738 грн. 71 ко п. заборгованості по сплаті о рендних платежів за користув ання нерухомим майном, 62 грн. 73 коп. пені, та 373 грн. 87 коп. штрафу ;

- держави в доход державного бюджету (одержувач: код 24104230 Від ділення Держказначейства, м. Херсон, Банк Управління Держ казначейства в Херсонській о бласті, МФО 852010, р/р 31119095700002, признач ення платежу: код 22090200, символ зв ітності 095) - 187 грн. витрат по спл аті державного мита;

- держави в доход державного бюджету (одержувач платежу: У ДК м. Херсона, р/р р/р 31218264700002 банк Г У ДКУ в Херсонській області М ФО 852010 код ЄДРПОУ 24104230 одержувач платежу УДК м. Херсона, призна чення платежу ККД 22050003 символ з вітності банку 264) - 236 грн. витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у.

3. Розірвати Договір №864-10-065 ві д 19.11.2010 р. укладений між Малим пр иватним підприємством "Авант " та Регіональним відділення м Фонду державного майна Укр аїни по Херсонській області оренди державного майна: три вбудованих нежитлових примі щення (1-5, 1-6, 1-7) загальною площею 4 8,5 кв.м., що розташовані на першо му поверсі п'ятиповерхової б удівлі гуртожитку №5, яка не вв ійшла до статутного фонду ВА Т ПБФ "Херсонбуд", але перебува є у нього на балансі за адресо ю: м. Херсон, вул. Миру, 33.

4. Зобов'язати Мале приватне підприємство "Авант" (вул. Пер екопська, 193, кв. 11, м. Херсон, код Є ДРПОУ 24108423, р/р 26007222805001 в Херсонські й філії КБ "Приватбанк", МФО 352479) повернути Регіональному від діленню Фонду державного май на України по Херсонській об ласті (бул. Мирний, 3, м. Херсон, к од ЄДРПОУ 21295778) за актом прийман ня-передачі три вбудованих н ежитлових приміщення (1-5, 1-6, 1-7) за гальною площею 48,5 кв.м., що розт ашовані на першому поверсі п 'ятиповерхової будівлі гурто житку №5, яка не ввійшла до ста тутного фонду ВАТ ПБФ "Херсон буд", але перебуває у нього на балансі за адресою: м. Херсон, вул. Миру, 33.

5. Накази видати після набра ння рішенням законної сили.

Суддя Л.І. Александрова

Дата підписання

рішення 21.07.2011 р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення14.07.2011
Оприлюднено25.07.2011
Номер документу17153321
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/1183/2011

Постанова від 06.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Судовий наказ від 02.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Судовий наказ від 02.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Судовий наказ від 02.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Судовий наказ від 02.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Рішення від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні