Ухвала
від 24.05.2011 по справі 11/46/10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

про відстрочку або розстр очку виконання рішення,

зміна способу та порядку ви конання рішення

24.05.11 Справа № 11/46/10

Суддя Гончарен ко С.А.

Господарський суд Запорі зької області у складі:

головуючий - суддя Гончар енко С.А.,

при секретарі судового зас ідання - Радченко А.С.,

розглянувши заяву про нада ння відстрочку виконання ріш ення та матеріали справи

за первісним позовом: Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Імекс»(вул.Гудименка , 27/227, м. Запоріжжя, 69114)

до відповідача: Відкрите ак ціонерне товариство «Дніпро енерго»(вул.Добролюбова, буд . 20, м. Запоріжжя, 69006)

про зобов'язання вчинити певні дії,

у присутності представник ів :

за первісним позовом:

від позивача: Єрьоменко С.Г. - голова правління;

від відповідача: ОСОБА_1 - дов. № 10/381-56 від 13.01.2011р.;

В С Т А Н О В И В :

02.03.2010р. за результатами роз гляду справи господарським с удом Запорізької області при йнято рішення, яким задоволе но позовні вимоги ТОВ «Імекс ».

На виконання зазначеного р ішення 22.03.2010р. виданий наказ про зобов'язання ВАТ «Дніпроен ерго»передати ТОВ «Імекс»ма зутний бак № 7 інв. № Z7118 вартістю 146 721,60 грн. шляхом допущення пов новажних представників оста ннього для здійснення робіт з демонтажу баку на територі ю Запорізької ТЕС.

На адресу суду надійшла зая ва ВАТ «Дніпроенерго»про над ання відстрочки виконання рі шення до 31.03.2012р. Заява вмотивова на тим, що в спірному баку знах одиться небезпечна речовина - нафтовий шлам, збирання, пе ревезення, зберігання та ути лізація якого можлива лише з а умови наявності паспорту т а ліцензії на проведення заз начених робіт. Всі дозвільні документи ТОВ «Імекс»датова ні 2009 роком, і строк їх дії вже с кінчився. ВАТ «Дніпроенерго» прикладає можливі зусилля д ля пошуку підприємства (орга нізації), яка має всі відповід ні дозволи для утилізації на фтошламу, але ця процедура по требує багато часу, оскільки укладання договору на утилі зацію потребує дотримання те ндерної процедури, та і при пр оведенні самої процедури зби рання, вивезення та утилізац ії слід дотримуватися певног о технологічно процесу. В під твердження цього надав техні чних акт комісії про стан маз утних баків та Порядок прове дення робіт з демонтажу, пого джений з начальником пожежно ї частини.

Негайне виконання рішення суду призведе до порушення ц ілої низки законодавчих акті в, зокрема тендерного законо давства, екологічного законо давства, правил поводження з небезпечними відходами та п равил санітарної та протипож ежної безпеки.

ТОВ «Імекс»відзив на заяву про надання відстрочки не на дав, представник в судовому з асіданні проти надання відст рочки заперечив.

Відповідно до ст. 121 Господар ського процесуального кодек су при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішен ня або роблять його неможлив им, господарський суд, який ви дав виконавчий документ, мож е відстрочити або розстрочит и виконання рішення, ухвали, п останови, змінити спосіб та п орядок його виконання.

Підставою для відстрочки, р озстрочки, зміни способу та п орядку виконання рішення мож уть бути конкретні обставини , що ускладнюють виконання рі шення або роблять його немож ливим у строк або встановлен им господарським судом спосо бом. При цьому слід мати на ува зі, що згоди сторін на вжиття з аходів, передбачених статтею 121 Господарського процесуаль ного кодексу України, ця стат тя не вимагає, і господарськи й суд законодавчо не обмежен ий будь-якими конкретними те рмінами відстрочки чи розстр очки виконання рішення. Прот е, вирішуючи питання про відс трочку чи розстрочку виконан ня рішення, зміну способу і по рядку виконання рішення, гос подарський суд повинен врахо вувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ст упінь вини відповідача у вин икненні спору, наявність інф ляційних процесів у економіц і держави та інші обставини с прави.

Відповідно до акту інвента ризації в мазутному баку № 7 За порізької ТЕС знаходиться 15,93 0 тон нафтошламу.

Нафтошлам утворився за час ів використання мазутного ба ку за призначенням при його п еріодичних зачистках (важкі фракції мазуту в суміші з вод ою).

Згідно ст. 1 Закону України « Про відходи»систематизован ий перелік назв відходів міс титься у Державному класифік аторі відходів 005-96, затверджен ому та введеному в дію наказо м Держкомстату України від 29.0 2.1996р. № 89.

Одним з об'єктів класифік ації, відповідно до ДКВ (код 4010. 2.9.06), є нафтошлами, які відносят ься до групи відходів, що утво рюються в процесі виробництв а і розподілу електроенергії .

Про те, що нафтошлами є саме небезпечними відходами свід чить їх належність, як відпра цьованих нафтопродуктів, до Жовтого переліку відходів, з атвердженого постановою КМУ від 13.07.2000р. № 1120.

Відповідно до п.п. «д»ст. 17 За кону України «Про відходи»су б'єкти господарської діяль ності зобов'язані забезпеч увати їх повне збирання і нал ежне зберігання.

З положень Закону України « Про відходи»випливає, що вла сник відходів (суб'єкт госп одарювання) - ВАТ «Дніпроенер го»зобов'язаний забезпечи ти утилізацію належних йому відходів. При цьому, Закон над ає суб'єкту господарювання право реалізувати свій обов 'язок щодо забезпечення або продажу відходів, або шляхом здавання на утилізацію викл ючно суб'єктам господарюва ння, які мають відповідну ліц ензію.

При таких обставинах вимог и відповідача щодо надання в ідстрочки обґрунтовані норм ативно.

Між тим, приймаючи до уваги, що відповідач не виконує ріш ення суду більше року, а зобов 'язання перед позивачем - б ільше двох років; пояснення п озивача щодо можливості част кового демонтажу баку (на при кладі демонтажу мазутного ба ку № 3 відповідно до наданого п озивачем технічного акту, за твердженого головним інжене ром Запорізької ТЕС ВАТ «Дні проенерго»30.11.2009р.) суд вважає за можливе заяву ВАТ «Дніпроен ерго»задовольнити частково , надавши відстрочку виконан ня рішення на три місяця з мом енту прийняття даної ухвали.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 86, 121 Господарськ ого процесуального Кодексу У країни, -

У Х В А Л И В :

Заяву відкритого акціон ерного товариства «Дніпроен ерго» про надання відстрочки виконання рішення справі № 11/ 45/10 задовольнити частково.

Відстрочити виконання ріш ення в частині зобов'язання ВАТ «Дніпроенерго»передати ТОВ «Імекс»мазутний бак № 7 ін в. № Z7118 вартістю 146 721,60 грн. шляхом допущення повноважних предс тавників останнього для здій снення робіт з демонтажу бак у на територію Запорізької Т ЕС на 3 (три) місяця, до 24.08.2011р.

Суддя Гончаренко С.А.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення24.05.2011
Оприлюднено28.07.2011
Номер документу17287389
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/46/10

Ухвала від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Василяка К.Л.

Ухвала від 05.01.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 17.08.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 05.08.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Постанова від 14.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Постанова від 14.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 03.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 15.07.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 24.05.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні