Постанова
від 27.07.2011 по справі 2а/2570/3771/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                                                 Справа №  2а/2570/3771/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М    У К Р А Ї Н И

 

                                                                            

                  26 липня 2011 р.                                                                                           м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі

Головуючого судді                                                                      Ткаченко О.Є.,

за участю  секретаря                                                            Маруфенко О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за адміністративним позовом Варвинської міжрайонної державної податкової інспекції до Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство «Фірма «Україна-Холдінг-Лізінг-Варва» про стягнення податкового боргу,

В С Т А Н О В И В :

13.07.2011 року Варвинська міжрайонна державна податкова інспекція (далі – Варвинська МДПІ) звернулась до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство «Фірма «Україна-Холдінг-Лізінг-Варва» (далі – ТОВ СП «Фірма «Україна-Холдінг-Лізінг-Варва») та просить стягнути з відповідача заборгованість по податку з доходів фізичних осіб в сумі 37169,39 грн. Свої вимоги мотивує тим, що ТОВ СП «Фірма «Україна-Холдінг-Лізінг-Варва» є платником податку з доходів фізичних осіб. Проте, відповідачем не перераховано до бюджету податок з доходів фізичних осіб в сумі 37169,39 грн., що нарахований до сплати в бюджет за даними розрахунку форми № 1 ДФ за 4 квартал 2010 року, що є порушенням пп.8.1.2 п. 8.1 ст. 8 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 року № 889. Тому позивач просить стягнути до бюджету суму утриманого та нарахованого податку в сумі 37169,39 грн.

Представники позивача в судовому засідання позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просили їх задовольнити, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечував проти задоволення позовної заяви, посилаючись на те, що позивачем пропущено строк звернення до адміністративного суду, передбачений частиною 2 статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України, а також позивачем не дотримано обов’язкової процедури надсилання відповідачу податкової вимоги.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

ТОВ СП «Фірма «Україна-Холдінг-Лізінг-Варва» (ідентифікаційний код - 22829727) зареєстроване як юридична особа Варвинською районною державною адміністрацією Чернігівської області 21.03.1997 року, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 07.01.2009 року (а.с.6-7).

Як платник податків ТОВ СП «Фірма «Україна-Холдінг-Лізінг-Варва» знаходиться на податковому обліку у Варвинській МДПІ з 26.03.1997 року за № 6, що підтверджується довідкою про взяття на облік платника податків від 15.01.2009 року № 492 (а.с.5,8).

Відповідно до пп. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платники податків зобов’язані сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом, та платник податку несе відповідальність за правильність обчислення, своєчасність сплати податку та дотримання вимог податкового законодавства.

ТОВ СП «Фірма «Україна-Холдінг-Лізінг-Варва»  згідно із п. 1.15  ст. 1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі-Закон України № 889) є податковим агентом, який зобов’язаний нараховувати, утримувати та сплачувати  податок з доходів фізичних осіб до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати  податкову звітність податковим органам відповідно до Закону, а також нести відповідальність за порушення норм цього Закону.

Згідно із пп. «б» п. 19.2 ст. 19 Закону України № 889 підприємства, які відповідно до цього Закону мають статус податкового агента, зобов’язані надавати у строки, встановлені законом для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також сум утриманого з них податку податковому органу за місцем свого розташування.

Відповідно до підпункту 8. 1. 2 пункту 8. 1 статті 8 Закону України № 889 податок з доходів фізичних осіб підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.

Згідно з пп. 17.1. ст. 17 Закону України № 889 особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів у вигляді заробітної плати, є працедавець (самозайнята особа), який виплачує такі доходи на користь платника податку (такої самозайнятої особи). Відповідальною особою за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з інших доходів, є: а) для оподатковуваних доходів з джерелом їх походження з України - податковий агент.

Судом встановлено, що відповідачем подано до Варвинської МДПІ податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за 4 квартал 2010 року (а.с. 9-12).

Згідно вказаного розрахунку товариством за 4 квартал 2010 року нараховано до сплати в бюджет податок з доходів фізичних осіб в сумі 37169,39 грн.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законами.

Відповідно до пп. 14.1.156 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно до п.. 14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 57.1 ст.57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до пп.59.1 ст.59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до пп.59.3 ст.59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Відповідно до п.59.4. ст.59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно п. 95.2 ст.95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Матеріали, подані позивачем, не містять доказів дотримання податковим органом вказаних вимог Податкового кодексу України, оскільки податкові вимоги відповідачу не направлялась.

Проаналізувавши вищенаведені норми Податкового кодексу України, суд приходить до висновку, що направлення податкових вимог є процедурою, яка передує стягненню податкового боргу з платника податків. Вказана досудова процедура передбачена для добровільного погашення платником податків суми податкового боргу та виключає будь-які негативні наслідки, що передбачені для останнього у зв`язку з примусовим стягненням. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Вказані дії мають обов`язковий характер, а тому мають бути здійснені податковим органом перед зверненням до суду.

Позивачем не було дотримано обов’язкової процедури надсилання відповідачу податкової вимоги.

Оскільки, податковим органом не було дотримано порядку стягнення податкового боргу, то у й нього не виникло право на звернення до суду з позовними вимогами про стягнення коштів.

Частиною 1 статті 71 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 Кодексу адміністративного судочинства України.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що в задоволенні позовних вимог Варвинської міжрайонної державної податкової інспекції до Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство «Фірма «Україна-Холдінг-Лізінг-Варва» необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 122, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

В задоволенні позовних вимог Варвинської міжрайонної державної податкової інспекції до Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство «Фірма «Україна-Холдінг-Лізінг-Варва» про стягнення податкового боргу відмовити повністю.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, встановленого ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України.

          Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду в порядку та строки, передбачені ст. ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

          Суддя                                                                                  Ткаченко О.Є.

Дата ухвалення рішення27.07.2011
Оприлюднено04.08.2011
Номер документу17300346
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/3771/2011

Ухвала від 14.07.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Смірнова О.Є.

Ухвала від 06.09.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Усенко В.Г.

Ухвала від 27.07.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Ткаченко О.Є.

Постанова від 27.07.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Ткаченко О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні