Рішення
від 18.05.2011 по справі 13/5009/1381/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.05.11 Справа № 13/5009/1381/11

Суддя Серкіз В.Г.

За позовом: Держано го підприємства матеріально -технічного забезпечення зал ізничного транспорту Україн и “Укрзалізничпостач”, м. Киї в

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальніст ю “Промелемент”, м. Запоріжжя

про стягнення 380 500 грн. 00 коп .

Суддя Серкіз В.Г.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, дов . № 18/455 від 29.03.2011 р.

Від відповідача: ОСОБА_2 , дов. б/н від 11.04.2011 р.

Розглядається позовна за ява Держаного підприємства м атеріально-технічного забез печення залізничного трансп орту України “Укрзалізничпо стач”, м. Київ про стягнення з Товариства з обмеженою відпо відальністю “Промелемент”, м . Запоріжжя 380 500 грн. 00 коп. штрафу за несвоєчасну поставку про дукції.

18.05.2011 р. до початку розгляду с прави представники позивача та відповідача заявили пись мове клопотання щодо відмови від здійснення технічної фі ксації судового процесу.

Позивач підтримав позовн і вимоги викладені у позові т а просить суд стягнути з відп овідача 380 500 грн. 00 коп. штрафу за несвоєчасну поставку продук ції.

Відповідач надав письмові заперечення на позовну заяв у. Просить суд відмовити пози вачу у задоволенні позовних вимог.

Розглянувши матеріали спр ави та документи, надані стор онами додатково, заслухавши представників сторін, суд,

В С Т А Н О В И В:

11.05.2010 року між Держаним під приємством матеріально-техн ічного забезпечення залізни чного транспорту України “Ук рзалізничпостач”, м. Київ (зам овник) та Товариством з обмеж еною відповідальністю “Пром елемент”, м. Запоріжжя (постач альник) укладено договір пос тавки № ЦХП-02-03110-01.

Відповідно до п. 1.1 договору п остачальник зобов'язується п оставити та передати у власн ість, а замовник прийняти та о платити продукцію, найменува ння, марка й кількість якої вк азується в специфікації, яка є невід'ємною частиною догов ору, на умовах, що викладені у цьому договорі.

Згідно з п. 5.1 договору постач альник здійснює поставку про дукції автомобільним або зал ізничним транспортом на умов ах СРТ (перевезення сплачено до…), пункт призначення - мат еріальний склад ДП "Укрзаліз ничпостач", м. Фастів, вул. Шевч енка, 48, (відповідно до вимог "Ін котермс" ред. 2000 р.).

Пунктом 5.2 договору сторони узгодили, що поставка продук ції проводиться партіями про тягом 2010 року, тільки після пис ьмової рознарядки замовника , яка вважається дозволом на п оставку та є підтвердженням готовності замовника до прий ому продукції. Відповідальні сть за достовірність інформа ції, яка вказується у рознаря дці, несе замовник.

Рознарядка надається пост ачальнику в оригіналі та з за стосуванням факсимільного з в' язку. Після отримання роз нарядки по факсу постачальни к повинен протягом доби напр авити замовнику копію отрима ної рознарядки з відміткою, щ о підтверджує її отримання, а бо іншим чином підтвердити ї ї отримання.

Кожна партія продукції пос тачається протягом 10 - 12 календ арних днів з дати письмової р ознарядки замовника, якщо ін ше не вказано у рознарядці.

Згідно з умовами договору Д ержане підприємство матеріа льно-технічного забезпеченн я залізничного транспорту Ук раїни “Укрзалізничпостач” н аправило Товариству з обмеж еною відповідальністю “Пром елемент” письмову рознарядк у від 09.11.2010 р. № ЦХП-20/8165 на відванта ження стрічки конвеєрної гум овотканинної в кількості 3 179 к в.м. на суму 1 902 500 грн. з ПДВ., що під тверджується фіскальним чек ом № 5367 від 16.12.2010 р. та реєстром від правлення рекомендованих ли стів по Україні від 16.12.2010 р.

Рознарядкою передбачено, щ о відвантаження продукції на Фастівський матеріальний ск лад ДП “Укрзалізничпостач” м ає бути здійснено у листопад і-грудні 2010 р.

Станом на 28.02.2011 р. постачальни к не здійснив поставку проду кцію по рознарядці № ЦХП-20/8165 ві д 09.11.2010 р.

Відповідно до п. 10.1 договору за порушення термінів постач ання згідно п. 5.2 дійсного дого вору, постачальник оплачує з амовнику штраф у розмірі 20 % ві д суми непоставленої в строк продукції.

У зв' язку з тим, що відпов ідач не здійснив поставку пр одукції, відповідно до розна рядки, розмір штрафу склав 380 500 грн. 00 коп.

Статтями 11 та 509 Цивільного кодексу України визначено, щ о однією із підстав виникнен ня цивільних прав і обов'язкі в (зобов'язань), які мають вико нуватись належним чином і в у становлений строк, є договір .

Відповідно до ст. 193 Господ арського кодексу України та ст. 526 Цивільного кодексу Укра їни суб'єкти господарювання та інші учасники господарськ их відносин повинні виконува ти господарські зобов'язання належним чином відповідно д о закону, інших правових акті в, договору, а за відсутності к онкретних вимог щодо виконан ня зобов'язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться. Односторон ня відмова від зобов' язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо ін ше не встановлено договором або законом.

До виконання господ арських договорів застосову ються відповідні положення Ц ивільного кодексу України з урахуванням особливостей, п ередбачених Господарським К одексом України.

Кожна сторона повинна вжи ти усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інт ереси другої сторони та забе зпечення загальногосподарс ького інтересу. Відповідно д о ст. 530 ЦК України, якщо у зобо в'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то в оно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до положень ст. 6 29 ЦК України договір є обов' я зковим для виконання сторона ми.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України зобов`язання повинн і виконуватися належним чино м відповідно до умов договор у та вимог цього Кодексу, інши х актів цивільного законодав ства, а за відсутності таких у мов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту аб о інших вимог, що звичайно ста вляться. Одностороння відмов а від виконання зобов`язання не допускається, якщо інше не встановлено договором або з аконом. Аналогічний припис м істять п.п.1, 7 ст.193 Господарсько го кодексу України.

Ст. 218 ГК України встановлено , що підставою господарсько-п равової відповідальності уч асника господарських віднос ин є вчинене ним правопоруше ння у сфері господарювання. У часник господарських віднос ин відповідає за невиконання або неналежне виконання гос подарського зобов' язання, я кщо не доведе, що ним вжито усі х залежних від нього заходів для недопущення господарськ ого правопорушення.

Правовідносини сторін вре гульовано договором поставк и.

Відповідно до ст. 712 ЦК Україн и, за договором поставки про давець (постачальник), який з дійснює підприємницьку дія льність, зобов'язується пер едати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання й ого у підприємницькій діяльн ості або в інших цілях, не пов 'язаних з особистим, сімейним , домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зо бов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну гро шову суму.

До договору поставк и застосовуються загальні по ложення про купівлю-продаж, я кщо інше не встановлено дого вором, законом або не виплива є з характеру відносин сторі н.

Законом можуть бути передбачені особливості ре гулювання укладення та викон ання договорів поставки, у то му числі договору поставки т овару для державних потреб.

Як свідчать надані суду до кументи, між сторонами склал ися господарські відносини, що породили взаємні обов' яз ки.

Згідно ст. 11 Цивільного код ексу України, цивільні права та обов' язки виникають із д ій осіб, що передбачені актам и цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не пере дбачені цими актами, але за ан алогією породжують цивільні права та обов' язки. Підстав ами виникнення цивільних пра в та обов' язків, зокрема, є: д оговори та інші правочини.

Як визначено ст. 230 Господар ського кодексу України, учас ник господарських відносин з обов'язаний сплатити штрафні санкції (неустойку, штраф, пен ю) у разі порушення ним правил здійснення господарської ді яльності, невиконання або не належного виконання господа рського зобов'язання.

12.01.2011 р. позивач надіслав на адресу відповідача претензі ю № ЦХП-20/93 з вимогою сплати штр аф не недопоставлену продукц ію у розмірі 380 500 грн. 00 коп.

Претензія позивача залиши лася відповідачем без відпов іді та задоволення.

Заперечення відповідача н е взяті судом до уваги, так як не відповідають умовам догов ору та обставинам справи.

Господарський суд зазнача є, що відповідно до ст. 614 Цивіль ного кодексу України особа є невинуватою, якщо вона довед е, що вжила всіх залежних від н еї заходів щодо належного ви конання зобов'язання. Відсут ність своєї вини доводить о соба, яка порушила зобов'язан ня.

З урахуванням наведеного , суд вважає позовні вимоги пр о стягнення з Товариства з об меженою відповідальністю “П ромелемент”, м. Запоріжжя 380 500 г рн. 00 коп. штрафу за несвоєчасн у поставку продукції обґрунт ованими, заснованими на зако ні та такими, що підлягають за доволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 85 ГПК Ук раїни, у судовому засіданні 18. 05.2011 р. оголошено вступну та рез олютивну частини рішення.

Відповідно до вимог ст. 49 ГПК України судові витрати: держ авне мито та витрати на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу покладаю ться на відповідача, оскільк и спір до суду доведений з йог о вини.

Керуючись ст.ст. 22, 49, 82 - 85 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю “ Промелемент” (69032, м. Запоріжжя, вул. Південне шосе, б. 123, кв. 74, код ЄДРПОУ 36408504, р/р 26005976713401 в ПАТ "ПУМБ" м . Запоріжжя, МФО 313623) на користь Д ержаного підприємства матер іально-технічного забезпече ння залізничного транспорту України “Укрзалізничпостач ” (03049, м. Київ, Повітрофлотський пр-т, 11/15, код ЄДРПОУ 19014832, р/р 26001006398980 А КБ "ТК Кредит", МФО 322830) 380 500 (триста вісімдесят тисяч п' ятсот) г рн. 00 коп. штрафу за несвоєчасн у поставку продукції, 3 805 (три т исячі вісімсот п' ять) грн.. 00 к оп. державного мита, 236 (двісті т ридцять шість) грн. 75 коп. витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у. Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили п ісля закінчення десятиденно го строку з дня його підписан ня.

Рішення оформлено і підпис ано згідно з вимогами ст. 84 ГПК України 18.05.2011р.

Суддя В.Г. Серкіз

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення18.05.2011
Оприлюднено08.08.2011
Номер документу17320630
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/5009/1381/11

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Рішення від 18.05.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Постанова від 12.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні