Рішення
від 18.07.2011 по справі 13/5009/2916/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.07.11 Справа № 13/5009/2916/11

Суддя Серкіз В.Г.

За позовом: Прокурора Заводського району міста Запоріжжя в інтересах держа ви в особі Запорізької місь кої ради, м. Запоріжжя

до відповідача: Приват ного підприємства “Тре к”, м. Запоріжжя

про внесення змін в д оговір оренди земельної діля нки

Суддя Серкіз В.Г.

Представники:

Від позивача: не з'явив ся

Від відповідача: Кабано в О.С., паспорт НОМЕР_1 від 23.1 2.1999 р.

Від прокуратури: Дєєв А.В., по свідчення № 175 від 24.06.2011 р.

Розглядається позовна за ява Прокурора Заводського ра йону міста Запоріжжя в інтер есах держави в особі Запоріз ької міської ради до ПП “Трек” про внесення змін в п. 9 договору оренди земельної д ілянки від 07.10.2005р.

18.07.2011 р. до початку розгляду с прави прокурор та представни к відповідача заявили клопот ання щодо відмови від здійсн ення технічної фіксації судо вого процесу.

Позивач у судове засіданн я не з'явився, надіслав на адре су суду письмове клопотання про розгляд справи без участ і свого уповноваженого предс тавника, позовні вимоги підт римав у повному обсязі.

Прокурор підтримав позовн і вимоги, на підставах виклад ених у позовній заяві.

Відповідач проти позову за перечив, про що свідчить пись мовий відзив, просить суд від мовити прокурору та позивачу у задоволенні позовних вимо г.

Розглянувши матеріали сп рави та документи, надані сто ронами додатково, заслухавши представників сторін, суд,

В С Т А Н О В И В:

07.10.2005 року між Запорізько ю міською радою (орендодавец ь) та ПП "Трек" (орендар) був укла дений договір оренди земельн ої ділянки.

Відповідно до ч. 1 ст. 124 Земель ного кодексу України передач а в оренду земельних ділянок , що перебувають у державній а бо комунальній власності, зд ійснюється на підставі рішен ня відповідного органу викон авчої влади або органу місце вого самоврядування шляхом у кладення договору оренди зем ельної ділянки.

Право оренди земельної діл янки посвідчується договоро м оренди землі, зареєстрован им відповідно до Закону, згід но п. 5 ст. 126 Земельного кодексу України.

Статтею 652 Цивільного кодек су України передбачено, що у р азі істотної зміни обставин, якими сторони керувались пр и укладенні договору, догові р може бути змінений за згодо ю сторін. Зміна обставин є іст отною, якщо вони змінилися на стільки, що, якби сторони могл и це передбачити, вони не укла ли б договір або уклали б йог о на інших умовах.

За змістом статті 654 Цивільн ого кодексу України зміна ум ов договору вчиняється в так ій самій формі, що й договір. О скільки відповідно до статті 20 Закону України “Про оренду землі” укладений договір оре нди землі підлягає державній реєстрації, то зміни, які внос яться шляхом укладання додат кової угоди до договору орен ди землі, набувають чинності після їх державної реєстрац ії.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про оренду землі»орен да це засноване на договорі с трокове платне володіння, ко ристування земельною ділянк ою.

Згідно із розділом 1 договор у орендодавець, відповідно д о рішення двадцять другої се сії четвертого скликання Зап орізької міської ради № 37/513 від 01.08.2005 р. надає, а орендар приймає в строкове платне користува ння земельну ділянку для роз ташування ремонтно-складськ ої бази, яка знаходиться за ад ресою: м. Запоріжжя вул. Зейськ а, 3.

Договір оренди земельної д ілянки від 07.10.2005 р. зареєстрован о у Запорізькій регіональній філії Державного підприємст ва “Центр державного земельн ого кадастру при Державному комітеті України по земельни х ресурсах”, про що у Державно му реєстрі земель вчинено за пис від 02.02.2005р. за № 040526100706.

Відповідно до п. 8 договору , строк його дії встановлено с торонами - на 10 років.

Згідно з п. 2 договору в оренд у передається земельна ділян ка загальною площею 0,3610 га.

Відповідно до п. 9 договору, о рендна плата вноситься оренд арем у грошовій формі та в роз мірі: 1 773 грн. 95 коп. за календарн ий рік в цінах 2005 р.

Згідно із п. 10 договору обчис лення розміру орендної плати за землю здійснюється з урах уванням індексів інфляції.

Відповідно до п. 11 договору о рендна плата вноситься щоміс ячно рівними частинами протя гом 30 календарних днів, наступ них за останнім календарним днем звітного (податкового) м ісяця на відповідний розраху нковий рахунок місцевого бюд жету Заводського району.

Згідно з п. 12 договору розмір орендної плати переглядаєть ся один раз на рік у разі: змін и умов господарювання, перед бачених договором оренди зем лі; зміни розмірів земельног о податку, підвищення цін, тар ифів, у тому числі внаслідок і нфляції; погіршення стану ор ендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтвер джено документами; прийняття орендодавцем рішення про зб ільшення або зменшення оренд ної плати; в інших випадках, пе редбачених законом.

Згідно із п. 32 договору, змі на умов договору здійснюєтьс я у письмовій формі за взаємн ою згодою сторін. У разі недос ягнення згоди щодо зміни умо в договору спір розглядаєтьс я у судовому порядку.

18.01.2008 р. сесією Запорізької м іської ради V скликання прийн ято рішення № 9 “Про внесення з мін до рішення Запорізької м іської ради від 27.12.2006р. № 14 “Про з атвердження розмірів орендн ої плати за земельні ділянки певного функціонального при значення у м. Запоріжжя”.

Керуючись п. 8 розділу 2 ЗУ «Пр о державний бюджет на 2008 рік», в інтересах територіальної гр омади міста та з метою збільш ення міського бюджету міська рада вирішила встановити ор ендну плату за земельні діля нки у м. Запоріжжі такою, що не може бути меншою трикратног о розміру земельного податку , що встановлюється Законом У країни «Про плату за землю». З емлекористувачам, у яких від соток від нормативної грошов ої оцінки землі для визначен ня розміру орендної плати за земельні ділянки певного фу нкціонального використання менше 3%, укласти додаткові уг оди до договорів оренди в час тині зміни орендної плати за землю. Перерахунок орендної плати дійсний з моменту набр ання чинності ЗУ «Про держав ний бюджет на 2008 рік».

Відповідно до ст. 144 Констит уції України органи місцевог о самоврядування в межах пов новажень, визначених законом , приймають рішення, які є обов ' язковими до виконання на в ідповідній території, а тому у разі прийняття відповідни м органом рішення про внесен ня змін щодо ставок орендної плати за земельні ділянки та затвердження нових коефіціє нтів, що використовуються дл я розрахунку орендної плати за земельні ділянки.

03.03.2008 р. Запорізькою міською р адою прийнято рішення № 79 “Про затвердження нормативної гр ошової оцінки земель міста З апоріжжя”, згідно якого вирі шено, зокрема, впровадити опо даткування земель міста на п ідставі нової грошової оцінк и з 01.03.08. Рішення Запорізької мі ської ради від 15.06.01 № 17 “Про затв ердження грошової оцінки зем ель міста Запоріжжя” визнано таким, що втратило чинність з моменту впровадження нової нормативної грошової оцінки . Доручено Управлінню земель них ресурсів у місті Запоріж жі до 01.05.08 розробити та затверд ити заходи щодо взаємодії ор ганів влади усіх рівнів по пр оведенню перерахунків варто сті земельних ділянок у розр ізі землекористувачів та зем левласників. Доручено управл інню внутрішньої політики мі ської ради оприлюднити дане рішення у засобах масової ін формації (газета “Запорізька Січ” та офіційний Інтернет п ортал Запорізької міської ра ди).

За положеннями частин 1 та 2 статті 21 Закону України “Про оренду землі” від 06.10.1998 р. № 161-XIV, ор ендна плата за землю - це платі ж, який орендар вносить оренд одавцеві за користування зем ельною ділянкою. Розмір, форм а і строки внесення орендної плати за землю встановлюють ся за згодою сторін у договор і оренди (крім строків внесен ня орендної плати за земельн і ділянки державної та комун альної власності, які встано влюються відповідно до Подат кового кодексу України. (Част ина друга статті 21 із змінами, внесеними згідно з Законами № 2505-IV від 25.03.2005 р., № v0434644-10 від 02.12.2010 р.).

В спірних правовідносина х сторін змінився розмір зем ельного податку, відповідно і розмір плати за землю.

Відповідно до ст. 270 Податков ого кодексу України № 2755- VІ від 02.12.2010 р., який вступив в свою дію об' єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебу вають у власності або корист уванні.

Відповідно до п.п. 288.1, 288.4, 288.5 ст. 288 Податкового кодексу України , підставою для нарахування орендної плати за земельну д ілянку є договір оренди тако ї земельної ділянки. Розмір т а умови внесення орендної пл ати встановлюються у договор і оренди між орендодавцем (вл асником) і орендарем. Розмір орендної плати встановлює ться у договорі оренди, але р ічна сума платежу: не може бут и меншою: для земель сільсько господарського призначення - розміру земельного податку , що встановлюється цим розді лом; для інших категорій зем ель - трикратного розміру зем ельного податку, що встановл юється цим розділом; не може п еревищувати: для земельних ділянок, наданих для розмі щення, будівництва, обслугов ування та експлуатації об'єк тів енергетики, які виробляю ть електричну енергію з відн овлюваних джерел енергії, вк лючаючи технологічну інфра структуру таких об'єктів (вир обничі приміщення, бази, роз подільчі пункти (пристрої), електричні підстанції, еле ктричні мережі), - 3 відсотки но рмативної грошової оцінки; д ля інших земельних ділянок , наданих в оренду, - 12 відсот ків нормативної грошової оці нки.

Відповідно до п. 274.1 ст. 274 Подат кового кодексу України, став ка податку за земельні ділян ки, нормативну грошову оцінк у яких проведено, встановлює ться у розмірі 1 відсотка від ї х нормативної грошової оцін ки, за винятком земельних ділянок, зазначених у стаття х 272, 273, 276 і 278 цього Кодексу.

Статтями 269, 270, 271 Податкового кодексу України, визначено, щ о платниками податку на земл ю: власники земельних діляно к, земельних часток (паїв); зем лекористувачі.

Об'єктами оподаткування є: з емельні ділянки, які перебув ають у власності або користу ванні; земельні частки (паї), я кі перебувають у власності.

Базою оподаткування є: норм ативна грошова оцінка земель них ділянок з урахуванням ко ефіцієнта індексації, визнач еного відповідно до порядку, встановленого цим розділом; площа земельних ділянок, нор мативну грошову оцінку яких не проведено.

Пунктом 275.1 Податкового коде ксу України регламентовано с тавки податку за земельні ді лянки, нормативну грошову оц інку яких не проведено, зокре ма, для населених пунктів у мі стах з чисельністю населення від 10 до 20 тисяч осіб встановле но ставку податку 0,77 грн. за 1 кв адратний метр.

Відповідно до рішення Зап орізької міської ради № 9 від 1 8.01.2008р. «Про внесення змін до ріш ення Запорізької міської рад и від 27.12.2006р. № 14 «Про затвердженн я розмірів орендної плати за земельні ділянки певного фу нкціонального призначення у м. Запоріжжі»керуючись п. 8 ро зділу 2 Закону України «Про де ржавний бюджет на 2008 рік», в інт ересах територіальної грома ди міста та з метою збільшенн я міського бюджету міська ра да вирішила встановити оренд ну плату за земельні ділянки у м. Запоріжжі такою, що не мож е бути меншою трикратного ро зміру земельного податку, що встановлюється Законом Укра їни «Про плату за землю». Земл екористувачам, у яких відсот ок від нормативної грошової оцінки землі для визначення розміру орендної плати за зе мельні ділянки певного функц іонального використання мен ше 3%, укласти додаткові угоди до договорів оренди в частин і зміни орендної плати за зем лю. Перерахунок орендної пла ти дійсний з моменту набранн я чинності Закону України «П ро державний бюджет на 2008 рік» .

У відповідності до ст. 13 Зако ну України «Про оцінку земел ь»нормативна грошова оцінка земель провадиться у разі ви значення розміру орендної пл ати за земельні ділянки держ авної та комунальної власнос ті.

Згідно ст. 18 Закону України « Про оцінку земель»нормативн о грошова оцінка земельних д ілянок провадиться відповід но до державних стандартів, н орм, правил, а також інших норм ативно-правових актів на зем лях усіх категорій та форм вл асності.

Нормативно грошова оцінка земельних ділянок проводить ся: розташованих у межах насе лених пунктів незалежно від їх цільового призначення - не рідше ніж один раз на 5-7 років.

Договір оренди землі № 040526100706 б уло укладено 02 листопада 2005р.

Відповідно до Закону Украї ни «Про оцінку земель»підста вою для проведення оцінки зе мель є рішення органу викона вчої влади або органу місцев ого самоврядування.

На підставі вищезазначено го закону та рішення міської ради № 79 від 03.03.2008р. «Про затверд ження нормативної грошової о цінки земель міста Запоріжжя »управлінням Держкомзему м. Запоріжжя було надано техніч не завдання на розрахунок но рмативної грошової оцінки, н а підставі якого зроблено ро зрахунок орендної плати за д оговором оренди землі.

Крім того, у відповідності і з пунктом 12 договору оренди зе мельної ділянки № 040526100706 від 02.11.2005р ., розмір орендної плати перег лядається один раз на рік у ра зі: зміни умов господарюванн я, передбачених договором ор енди землі; зміни розмірів зе мельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі вна слідок інфляції; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами; п рийняття орендодавцем рішен ня про збільшення

Відповідно до технічного з авдання на розрахунок нормат ивної грошової оцінки, норма тивна грошова оцінка спірної земельної ділянки становить 2 188 201 грн. 50 коп.

Відповідно до ст. 188 Господар ського кодексу України Запор ізька міська рада звернулась до ПП «ТРЕК»внести зміни у до говір оренди землі від 02.02.05 рок у № 040526100706 шляхом викладення п. 9 д оговору у наступній редакції : «Орендна плата вноситься ор ендарем у грошовій формі та в розмірі: 87528 грн. 06 коп., що склада є 3% від нормативної грошової о цінки за календарний рік в ці нах 2011 року та вноситься оренд арем щомісячно рівними части нами протягом 30 календарних д нів, наступних за останнім ка лендарним днем звітного (под аткового) місяця на розрахун ковий рахунок місцевого бюдж ету Заводського району».

Відповідач відповіді на за значену пропозицію не надав. З питань виготовлення та під писання додаткової угоди по договору оренди землі відпов ідач до Запорізької міської ради не звертався.

Відповідно до ст. 18, 20 Закону У країни «Про оренду землі»дог овір оренди набирає чинності після його державної реєстр ації, яку здійснює Запорізьк а регіональна філія Державно го підприємства “Центр держа вного земельного кадастру пр и Державному комітеті Україн и по земельних ресурсах”. Дер жавна реєстрація договорів о ренди провадиться у порядку, встановленому законом. Стат тею 240 Цивільного кодексу Укра їни передбачено, що договір, я кий підлягає державній реєст рації, вважається укладеним з моменту його реєстрації. Но рмами цивільного законодавс тва встановлено, що зміни до д оговору вчиняються в такій с амій формі, що й договір, що зм інюється.

Таким чином, додаткова угод а до договору оренди землі на бирає чинності з моменту її д ержавної реєстрації у порядк у, встановленому законом.

Таким чином, суд встановив, що законодавчо змінено розм ір орендної плати за землю, пр о що був орендар повідомлени й належним чином позивачем у справі, але ухилився від вчин ення дій, направлених на внес ення відповідних змін до дог овору оренди землі, судом вра ховано відповідні нормативн і акти при вирішенні даного с пору про внесення змін до дог овору в частині зміни орендн ої ставки.

Відповідно до ст. 188 ГК Україн и сторона договору, яка вважа є за необхідне змінити або ро зірвати договір, повинна над іслати пропозиції про це дру гій стороні за договором. Сто рона договору, яка одержала п ропозицію про зміну чи розір вання договору, у двадцятиде нний строк після одержання п ропозиції повідомляє другу с торону про результати її роз гляду. У разі якщо сторони не д осягли згоди щодо зміни (розі рвання) договору або у разі не одержання відповіді у встано влений строк з урахуванням ч асу поштового обігу, заінтер есована сторона має право пе редати спір на вирішення суд у.

Згідно зі ст. 651 ЦК Укра їни, розірвання договору доп ускається лише за згодою сто рін, якщо інше не встановлено договором або законом. догов ір може бути змінено або розі рвано за рішенням суду на вим огу однієї із сторін у разі іс тотного порушення договору д ругою стороною та в інших вип адках, встановлених договоро м або законом.

Істотним є таке поруш ення стороною договору, коли в наслідок завданої цим шкод и друга сторона значною міро ю позбавляється того, на що во на розрахувала при укладенні договору.

Частиною 3 ст. 653 Цивільного кодексу України та частиною 5 ст. 188 Господарського кодексу України встановлено, якщо до говір змінюється в судовому порядку, зобов' язання зміню ється з моменту набрання ріш енням суду про зміну договор у законної сили.

Статтями 11 та 509 Цивільного к одексу України визначено, що однією із підстав виникненн я цивільних прав і обов'язків (зобов'язань), які мають викон уватись належним чином і в ус тановлений строк, є договір.

Відповідно до ст. 193 Господа рського кодексу України суб' єкти господарювання та інші учасники господарських від носин повинні виконувати г осподарські зобов'язання нал ежним чином відповідно до за кону, інших правових актів, д оговору, а за відсутності кон кретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться.

До виконання гос подарських договорів застос овуються відповідні положен ня Цивільного кодексу Украї ни з урахуванням особливосте й, передбачених Господарськи м Кодексом України.

Правовідносини сторін вр егульовано договором оренди .

Відповідно до ч. 1 ст. 759 ЦК Укр аїни за договором найму (оре нди) наймодавець передає аб о зобов'язується передати на ймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Приписами ст. 629 ЦК України в становлено, що договір є обов ' язковим для виконання стор онами.

Заперечення відповідача не взяті судом до уваги, так я к не відповідають наданим до кументам та обставинам справ и.

Враховуючи вищевикладене, пояснення прокурора та пред ставника позивача, наявні ма теріали справи, господарськи й суд дійшов висновку щодо за доволення позову у повному о бсязі.

Згідно статті 85 ГПК України - прийняте рішення оголошен о господарським судом у судо вому засіданні після закінче ння розгляду справи.

Судові витрати: державн е мито України та витрати на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу відн ести на відповідача, тому як с пір доведений до суду з його в ини.

Керуючись ст.ст. 22, 29, 33, 49, 75, 82 - 85 Г ПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задоволь нити.

Внести зміни до п. 9. договору оренди земельної ділянки ві д 07.10.2005р. площею 0, 3610 га, яка знах одиться по вул. Зейській, 3 у м. З апоріжжі, від 07.10.2005 року укладен ого між Запорізькою міською радою (69015, м. Запоріжжя, пр. Ленін а, 206, код ЄДРПОУ 02140892) та Приватни м підприємством «Трек»(69000, м. З апоріжжя, вул. Епронівська, 180, к од ЄДРПОУ 32214950), який зареєстров аний у Запорізькій регіональ ній філії Державного підприє мства «Центр державного земе льного кадастру при Державно му комітеті України по земел ьних ресурсах», про що у держа вному реєстрі земель вчинено запис від 02.11.2005 № 040526100706, виклавши й ого в такій редакції:

«Орендна плата вноситься о рендарем у грошовій фор мі в розмірі 87 528 грн. 06 коп. (вісім десят сім тисяч п'ятсот двадц ять вісім гривень шість копі йок), що складає 4% від норматив ної грошової оцінки за кален дарний рік в цінах 2011 року (відп овідно до рішення Запорізько ї міської ради "Про затвердже ння розмірів орендної плати за земельні ділянки певного функціонального призначенн я у м. Запоріжжя" № 14 від 27.12.2006р., ро змір орендної плати складає 4% за земельні ділянки для підп риємств, що здійснюють торгі влю нафтопродуктами) та внос иться орендарем щомісячно рі вними частинами протягом 30 ка лендарних днів, наступних за останнім календарним днем з вітного (податкового) місяця на розрахунковий рахунок мі сцевого бюджету Заводського району 33218812700004 в відділені Держк азначейства у Заводському ра йоні, МФО 813015, ЄДРПОУ 34677136, код 13050200».

Стягнути з Приватног о підприємства «Трек»(69000, м. За поріжжя, вул. Епронівська, 180, по штова адреса: 69032, м. Запоріжжя, в ул. 40 років Радянської України , буд. 31, кв. 91, код ЄДРПОУ 32214950, п/р 26004000 111691 в ПАТ "Укрсоцбанк", МФО 300023) в до ход Державного бюджету Украї ни (отримувач: Державний бюдж ет Орджонікідзевського райо ну, банк отримувача: Головне у правління Державного казнач ейства України у Запорізькій області, р/р 31119095700007, МФО 813015, код ЄДР ПОУ 34677145, код бюджетної класифі кації 22090200, символ банку 095) 85 (вісі мдесят п' ять) грн. 00 коп. держа вного мита. Видати наказ.

Стягнути з Приватного пі дприємства «Трек»(69000, м. Запорі жжя, вул. Епронівська, 180, поштов а адреса: 69032, м. Запоріжжя, вул. 40 р оків Радянської України, буд . 31, кв. 91, код ЄДРПОУ 32214950, п/р 26004000111691 в П АТ "Укрсоцбанк", МФО 300023) в доход Державного бюджету України ( отримувач- Державний бюджет Орджонікідзевського району ; банк отримувача- Головне упр авління Державного казначей ства України у Запорізькій о бласті; МФО 813015; код ЄДРПОУ 34677145; р/ р 31218264700007; код бюджетної класифік ації 22050003; символ звітності бан ку - 264) 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу. Вид ати наказ.

Суддя В.Г. Серкіз

Рішення господарського суду набирає законної сили п ісля закінчення десятиденно го строку з дня його підписан ня.

Рішення оформлено і підпис ано згідно з вимогами ст. 84 ГПК України 19.07.2011р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення18.07.2011
Оприлюднено08.08.2011
Номер документу17320736
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/5009/2916/11

Постанова від 20.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 15.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Рішення від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Ухвала від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Ухвала від 17.06.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні