Рішення
від 25.07.2011 по справі 10/365д/09-13/319д/10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.07.11 Справа № 10/365д/09-13/319д/10

Суддя Серкіз В.Г.

За позовом: Бердянсь кого міжрайонного прокурора , м. Бердянськ в інтересах дер жави в особі органу, уповнова женого державою здійснювати відповідні функції у спірн их правовідносинах - Бердянс ької районної державної адмі ністрації Запорізької облас ті , м. Бердянськ Запорізької області

до відповідачів:

1.Андрівської сільс ької ради, с. Андрівка Бердянс ького району Запорізької обл асті

2.Приватного сільс ькогосподарського підприєм ства Агрофірма “Союз”, с. Троя ни Бердянського району Запо різької області

третя особа, яка не за являє самостійних вимог на п редмет спору на стороні пози вача: Приватне сільського сподарське підприємство Агр офірма “Восток”, с. Трояни Бе рдянського району Запорізьк ої області

про визнання договор у оренди недійсним

Суддя Серкіз В.Г.

Представники:

Від позивача: не з'явивс я

Від відповідача 1: не з'яв ився

Від відповідача 2: не з'яв ився

Від прокуратури: Романо в Р.О., посвідчення № 83 від 06.08.2008 р.

Бердянський міжрай онний прокурор звернувся до господарського суду в інтере сах Бердянської районної дер жавної адміністрації Запорі зької області з позовною зая вою до Андріївської сільсько ї ради , с. Андрівка Бердянсько го району Запорізької област і та Приватного сільськогосп одарського підприємства Аг рофірма “Союз”, за участю тре тьої особи, яка не заявляє сам остійних вимог на предмет сп ору на стороні позивача - ПСП А грофірма “Восток” про визнан ня недійсним договір оренди земельної частки (паю) від 03.04.2009 р.

02.02.2011р. провадження у справі зупинено до набрання законн ої сили судовим рішенням у ад міністративній справі №2а-4902 /09/0870 за позовом Андріївської с ільської ради Бердянського р айону Запорізької області до голови Бердянської районної державної адміністрації Зап орізької області, треті особ и : ПСГ агрофірма “Союз” та ПСГ агрофірма “Восток” про визн ання протиправним та скасув ання розпорядження голови Б ердянської районної адмініс трації №380 від 01.07.2009р. та встановл ення відсутності компетентн ості, яка розглядається Запо різьким окружним адміністра тивним судом.

Постановою Вищого господ арського суду України від 25.05.20 11р. ухвалу господарського суд у Запорізької області від 02.02.20 11р. та постанову Донецького ап еляційного господарського с уду від 15.03.2011р. у справі №10/365д/09-13/319д /10 скасовано. Справу передано на розгляд господарському су ду Запорізької області.

Ухвалою суду від 05.07.2011 р. прова дження у справі поновлено та призначено судове засідання на 25.07.2011р.

25.07.2011 р. до початку розг ляду справи прокурор заявив клопотання щодо відмови від здійснення технічної фіксац ії судового процесу.

Прокурор підтримав п озовні вимоги викладені у по зові та просять суд визнати н едійсним договір оренди земе льної частки (паю) від 03.04.2009 р.

Відповідач 1 та відповідач 2 у судове засідання не з'явил ися. Про час та місце розгляду справи були попереджені нал ежним чином.

Представник третьої особи у судове засідання не з'явивс я, надіслав на адресу суду пис ьмові доповнення по справі.

Неявка відповідачів 1, 2 в с удове засідання не звільняют ь їх від виконання вимог суду , викладених в ухвалах суду і н аправлення суду витребувани х матеріалів.

Згідно ст. 75 ГПК У країни, якщо відзив на позовн у заяву і витребувані господ арським судом документи не п одано, справу може бути розгл януто за наявними в ній матер іалами, якщо їх достатньо для вирішення спору по суті. Відп овідачі 1, 2 свої зобов' язання не виконали, не скористалися правом на захист своїх інтер есів.

Визнавши, що спір може бут и розглянутий за наявними ма теріалами у справі, без участ і представників відповідача 1, 2, суд розглянувши матеріали справи та заслухавши прокур ора,

В С Т А Н О В И В:

Розпорядженням засту пника голови Бердянської рай держадміністрації № 62 від 02.02.09 р . про надання дозволу на розро бку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянк и в оренду ПСП АФ «Восток»над ано дозвіл на складання прое кту землеустрою щодо відведе ння земельних ділянок в орен ду на 8 років загальною площею 88,0888 га.

12.02.09р. між Бердянською район ної держадміністрацією та ПС П АФ «Восток»було укладено п опередній договір оренди зем лі № 2, згідно якого орендодаве ць надає, а орендар приймає в с трокове платне користування земельну ділянку площею 88,0888 г а. для ведення товарного сіль ськогосподарського виробни цтва.

Вказаний попередній дог овір у відповідності до ст. 365 Ц ивільного кодексу України бу ло укладено до оформлення те хнічної документації на земе льну ділянку та укладання і р еєстрації основного договор у оренди терміном на 6 місяців , з моменту підписання попере днього договору.

Розпорядженням голови ра йонної державної адміністра ції № 380 від 01.07.09р. «Про передачу в оренду не витребуваних земе льних ділянок (паїв) колишньо го КСП «Колос»на території А ндрівської сільської ради»в изнано не витребуваними земе льні ділянки КСП «Колос»Андр івської сільради: ділянка по ділу № 27, пай № 341, ОСОБА_1; ДП № 14, пай №1216, ОСОБА_2; ДП № 3, пай № 35, ОСОБА_3; ДП № 4, пай № 39, ОСО БА_4, ДП № 19, пай № 201, ОСОБА_5, Д П № 27, пай № 342, ОСОБА_6, ДП № 10, па й № 84, № 83, ДП № 18,19, пай № 184, ОСОБА_7 , ДП № 2, пай № 16, ОСОБА_8

Крім того, вказаним розпор ядженням затверджено «Проек т землеустрою щодо відведенн я земельних ділянок в оренду ПСП АФ «Восток»для ведення т оварного сільськогосподарс ького виробництва за рахунок земель сільськогосподарськ ого призначення не витребува ні земельні ділянки (паї) КСП « Колос»Андрівської сільради та передано в оренду терміно м на 8 років ПСП АФ «Восток»зем ельні ділянки загальною площ ею 87,9910 га для ведення товарног о сільськогосподарського ви робництва.

Вказані розпорядження є чинним та в судовому порядку не оскаржувались.

07.07.09р. Бердянським районни м відділом Запорізької регіо нальної філії ДП і «Центр дер жавного земельного кадастру »відповідно до вимог чинного законодавства були зареєстр овані договори оренди землі укладені між Бердянською рай держадміністрацією та ПСП АФ «Восток».

В той же час, Андрівською сільською радою Бердянськог о району Запорізької області було прийняте рішення № 06 від 02.04.2009 року «Про визнання земель них часток (паїв) як невитребу вані та передача їх в оре нду», відповідно до якого земельні частки (паї) коли шнього КСП «Колос» загальною площею 88,0888 га. а саме: пай № 341 О СОБА_1, пай № 121 ОСОБА_2; пай № 35 ОСОБА_3, пай № 39 ОСОБА_4 , пай № 201 ОСОБА_5, пай № 342 ОС ОБА_6, пай № 84, № 83 ОСОБА_7, пай № 184 ОСОБА_9, пай № 16 ОСОБА_10 , пай № 170 ОСОБА_11 визнанні як не витребувані, прийняті д о управління Андрівської сіл ьської ради та наданні в орен ду ПСП АФ «Союз».

03.04.2009 року Андрівська сільськ а рада від імені гр. ОСОБА_8 земельний пай якої визнано н евитребуваним від колишньог о КСП «Колос»уклали з ПСП Агр офірма Союз»в особі директор а Чердаклієва В. О. договір оре нди земельної частки (паю).

03.04.2009 р. даний договір був зар еєстрований у Книзі запис ів оренди земельних часток (п аїв) Андріївської сільської ради № 194.

Згідно ч. 1 ст. 6 Закону Україн и «Про оренду землі»орендарі набувають права оренди земе льної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земе льним кодексом України, Циві льним кодексом України, цим т а іншими законами України і д оговором оренди землі.

Статтею 116 ЗК України визнач ено, що громадяни та юридичні особи набувають права власн ості та права користування з емельними ділянками із земел ь державної або комунальної власності за рішенням органі в виконавчої влади або орган ів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визна чених цим Кодексом або за рез ультатами аукціону.

Порядок передачі земельн их ділянок в оренду регламен тований ст. 16 Закону України “ Про оренду землі” та ч. 1 ст. 124 ЗК України, відповідно до яких п ередача в оренду земельних д ілянок, що перебувають у держ авній або комунальній власно сті, здійснюється на підстав і рішення відповідного орган у виконавчої влади або орган у місцевого самоврядування ч и договору купівлі-продажу п рава оренди земельної ділянк и (у разі продажу права оренди ) шляхом укладення договору о ренди земельної ділянки.

Наявність рішення відпові дного органу виконавчої влад и або органу місцевого самов рядування про надання земель ної ділянки в оренду, що переб уває у державній або комунал ьній власності чинним земель ним законодавством визначає ться в якості обов'язкової пе редумови подальшого укладен ня договору оренди.

Передача в оренду земельн их ділянок, що перебувають у д ержавній або комунальній вла сності, здійснюється за резу льтатами проведення земельн их торгів, крім випадків, вста новлених частинами другою, т ретьою статті 134 цього Кодексу .

Статтею 7 Закону України “Пр о оренду землі” визначені пі дстави переходу права оренди , якою перехід права оренди ві д однієї юридичної особи до і ншої не передбачений.

Згідно ст. 8-1 Закону України “Про оренду землі” право на о ренду земельної ділянки держ авної або комунальної власно сті не може бути відчужено її орендарем іншим особам, внес ено до статутного фонду, пере дано у заставу.

Статтею 3 Закону України "Пр о оренду землі" встановлено, щ о об'єктами оренди є земельні ділянки, що перебувають у вла сності громадян, юридичних о сіб, комунальній або державн ій власності.

Відповідно до частин 1, 2, 4 ст . 4 Закону України «Про оренду землі»орендодавцями земель них ділянок є громадяни та юр идичні особи, у власності яки х перебувають земельні ділян ки, або уповноважені ними осо би. Орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у ком унальній власності, є сільсь кі, селищні, міські ради в межа х повноважень, визначених за коном. Орендодавцями земельн их ділянок, що перебувають у д ержавній власності, є районн і, обласні, Київська і Севасто польська міські державні адм іністрації, Рада міністрів А втономної Республіки Крим та Кабінет Міністрів України в межах повноважень, визначен их законом.

Відповідно до ст. 13 Закону України “Про місцеві держав ні адміністрації” до відання місцевих державних адмініст рацій у межах і формах, визнач ених Конституцією і законами України, належить вирішення питань щодо використання зе млі, природних ресурсів, охор они довкілля.

Згідно зі ст. 17 Земельного кодексу України до повноваж ень місцевих державних адмін істрацій у галузі земельних відносин належить, зокрема, р озпорядження землями держав ної власності в межах, визнач ених цим Кодексом.

Пунктом 12 Перехідних положе нь Земельного кодексу Україн и встановлено, що до розмежув ання земель державної і кому нальної власності повноваже ння щодо розпорядження земля ми в межах населених пунктів , крім земель, переданих у прив атну власність, здійснюють в ідповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами насел ених пунктів - відповідні орг ани виконавчої влади.

Земельна частка (пай), що пер едана Андрівською сільською радою знаходиться за межами населеного пункту та відпов ідно визнавати їх не витребу ваними та передавати в оренд у повинні райдержадміністра ції.

Разом з цим, Бердянською рай онною державною адміністрац ією рішень з приводу надання в оренду вказаної земельної частки (паю) не приймалось, та відповідно, договору оренди землі районна державна адмі ністрація не укладала.

З огляду на встанов лені обставини суд зазначає, що договір оренди земельної частки (паю) від 03.04.2009 р. укладени й від імені власника земельн ої частки (паю) (не витребувано го земельного паю гр. ОСОБА _8 по колишньому КСП "Колос", с ертифікати ЗП № 0142286 в особі Анд рівської сільської ради), сіл ьським головою Андріївської сільської ради та ПСП Агрофі рма “Союз” без достатнього о бсягу правоздатності на укла дення договору.

Андрівською сільсько ю радою не надано доказів над ання останній повноважень на представництво інтересів гр . ОСОБА_8, тобто договір укл адено неналежною стороною бе з достатнього обсягу повнова жень. Таким чином, Андрівська сільська рада не мала права в иступати в оспорюваному дого ворі як сторона - “Орендодав ець”.

Оскільки згідно п. 34 ст. 26 Зак ону України "Про місцеве само врядування в Україні" питанн я вирішення відповідно до за кону питань регулювання земе льних відносин вирішуються в иключно на пленарних засідан нях сільської, селищної, місь кої ради, а рішення Андрівськ ої сільської ради, на підстав і якого як волевиявлення рад и укладено оспорюваний у спр аві договір, скасовано, доказ и належного представництва А ндрівською сільською радою і нтересів гр. ОСОБА_7 відсу тні, договір оренди земельно ї частки (паю) від 03.04.2009 р., укладе ний відповідачами, визнаєтьс я судом недійсним.

В статті 203 ЦК України встановлені загальні вимоги , додержання яких є необхідни м для чинності правочину, змі ст правочину не може супере чити цьому Кодексу, іншим акт ам цивільного законодавств а, а також моральним засадам суспільства. Особа, яка вчиня є правочин, повинна мати необ хідний обсяг цивільної дієзд атності. Волевиявлення учас ника правочину має бути ві льним і відповідати його вну трішній волі. Правочин має вч инятися у формі, встановлені й законом. Правочин має бути с прямований на реальне настан ня правових наслідків, що обу мовлені ним.

Частиною 1 ст. 207 ГК України в становлено, що господарське зобов' язання, що не відпові дає вимогам закону, або вчине но з метою, яка завідомо супер ечить інтересам держави і су спільства, або укладено учас никами господарських віднос ин з порушенням хоча б одним з них господарської компетенц ії (спеціальної правосуб' єк тності), може бути на вимогу од нієї із сторін, або відповідн ого органу державної влади в изнано судом недійсним повні стю або в частині.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 Цивіл ьного кодексу України підста вою недійсності правочину є недодержання в момент вчинен ня правочину стороною (сторо нами) вимог, які встановлені ч астинами першою - третьою, п'ят ою та шостою статті 203 цього Ко дексу.

Згідно ч. 2 ст. 215 Цивільного ко дексу України недійсним є пр авочин, якщо його недійсніст ь встановлена законом (нікче мний правочин). У цьому разі ви знання такого правочину неді йсним судом не вимагається. У випадках, встановлених цим К одексом, нікчемний правочин може бути визнаний судом дій сним.

Частиною 3 ст. 215 Цивільного к одексу України передбачено, що якщо недійсність правочин у прямо не встановлена закон ом, але одна із сторін або інша заінтересована особа запере чує його дійсність на підста вах, встановлених законом, та кий правочин може бути визна ний судом недійсним (оспорюв аний правочин).

Згідно з ч. 1 ст. 228 ЦК України п равочин вважається таким, що порушує публічний порядок, я кщо він був спрямований на по рушення конституційних прав і свобод людини і громадянин а, знищення, пошкодження майн а фізичної або юридичної осо би, держави. Автономної Респу бліки Крим, територіальної г ромади, незаконне заволодінн я ним.

Відповідно до ч. 2 ст. 228 ЦК Укра їни правочин, який порушує пу блічний порядок, є нікчемним .

Статтею 236 ЦК України (норм и якої є імперативними) перед бачено, що правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення. Якщо за недійсним правочином пра ва та обов'язки передбачалис я лише на майбутнє, можливіст ь настання їх у майбутньому п рипиняється. Таким чином, заз начена норма не передбачає в изнання недійсним будь-якого правочину на майбутнє, оскіл ьки згідно частини другої на майбутнє припиняється можли вість настання прав та обов' язків за недійсним правочино м. Зазначене положення також врегульовано ч. 3 ст. 207 Господа рського кодексу України, яка передбачає можливість припи нення зобов' язання на майбу тнє.

Договір оренди земельно ї частки (паю) від 03.04.2009 р. є таким , що порушує публічний порядо к та вчинено з метою, яка завід омо суперечить інтересам дер жави і суспільства, у зв'язку з тим, що укладено з порушенням підстав та порядку набуття п рава на оренду земельної діл янки, передбачених Конституц ією України та Земельним код ексом України.

Уклавши договір оренди з емельної частки (паю) від 03.04.2009 р . Андрівська сільська рада пе ревищила надані їй законом п овноваження.

За змістом Роз' яснення ВАСУ №02-5/111 від 12.03.1999р. “Про деякі п итання практики вирішення сп орів, пов' язаних з визнання м угод недійсними”, вирішуюч и спори про визнання угод нед ійсними, господарський суд п овинен встановити наявність тих обставин, з якими закон по в'язує визнання угод недійсн ими і настання відповідних н аслідків, а саме: відповідніс ть змісту угод вимогам закон у; додержання встановленої ф орми угоди; правоздатність с торін за угодою; у чому конкре тно полягає неправомірність дій сторони та інші обставин и, що мають значення для прави льного вирішення спору.

Аналіз фактичних обставин справи свідчить про те, що дог овір оренди земельної частки (паю) від 03.04.2009 р. укладений в пор ушення Земельного кодексу Ук раїни та Закону України “Про оренди землі”, а отже підляга є визнанню недійсними.

Враховуючи вищевикладене, наявні матеріали справи, гос подарський суд дійшов виснов ку щодо задоволення позовних вимог позивача.

Судові витрати: державне ми то України та витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу підляга ють віднесенню на відповідач а 1 та відповідача 2, тому як спі р доведений до суду з їх вини.

Керуючись ст.ст. 22, 49, 75, 82 - 85 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати недійсним договір оренди земельної частки (паю ) (не витребуваний пай ОСО БА_8) б/н від 03.04.2009 р. укладений м іж Андрівською сільською рад ою від імені гр. ОСОБА_8 та П СП Агрофірма Союз»в особі ди ректора Чердаклієва В. О., яуий зареєстрований у книзі запи сів оренди земельних часток (паїв) Андріївської сільсько ї ради № 194 недійсним з моменту його укладення.

Стягнути з Андрівської сільської ради (71151, Запорізька область, Бердянський район, с . Андрівка, вул. Радянська, 51, ко д ЄДРПОУ 25481911, р/р 31421000800033 УДК у Запор ізькій області, МФО 813015) на кори сть Державного бюджету Украї ни (отримувач: Державний бюдж ет Орджонікідзевського райо ну, банк отримувача: Головне у правління Державного казнач ейства України у Запорізькій області, р/р 31119095700007, МФО 813015, код ЄДР ПОУ 34677145, код бюджетної класифі кації 22090200, символ банку 095) 42 (соро к дві) грн. 50 коп. державного мит а. Видати наказ.

Стягнути з Андрі вської сільської ради (71151, Запо різька область, Бердянський район, с. Андрівка, вул. Радянс ька, 51, код ЄДРПОУ 25481911, р/р 31421000800033 УДК у Запорізькій області, МФО 813015 ) на користь Державного бюдже ту України (отримувач: Держав ний бюджет Орджонікідзевськ ого району, банк отримувач: Го ловне управління Державного казначейства України у Запо різькій області, р/р 31218264700007, МФО 81 3015, код ЄДРПОУ 34677145, код бюджетної класифікації 22050003, символ звіт ності банку 264) 118 (сто вісімнадц ять) грн. 00 коп. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу. Видати наказ.

Стягнути з Приватного сільськогосподарського під приємства Агрофірма “Союз” ( 71151, Запорізької області, Берд янський район, с. Трояни, вул. Ш кільна, 76, код ЄДРПОУ 31853324, розрах ункові рахунки в матеріалах справи відсутні) на користь Д ержавного бюджету України (о тримувач: Державний бюджет О рджонікідзевського району, б анк отримувача: Головне упра вління Державного казначейс тва України у Запорізькій об ласті, р/р 31119095700007, МФО 813015, код ЄДРПО У 34677145, код бюджетної класифіка ції 22090200, символ банку 095) 42 (сорок д ві) грн. 50 коп. державного мита. Видати наказ.

Стягнути з Приват ного сільськогосподарськог о підприємства Агрофірма “Со юз” (71151, Запорізької області, Б ердянський район, с. Трояни, ву л. Шкільна, 76, код ЄДРПОУ 31853324, роз рахункові рахунки в матеріал ах справи відсутні) на корист ь Державного бюджету України (отримувач: Державний бюджет Орджонікідзевського району , банк отримувач: Головне упра вління Державного казначейс тва України у Запорізькій об ласті, р/р 31218264700007, МФО 813015, код ЄДРПО У 34677145, код бюджетної класифіка ції 22050003, символ звітності банк у 264) 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 ко п. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу. Видати наказ.

Суддя В.Г. Серкіз

Рішення господарськог о суду набирає законної сили після закінчення десятиденн ого строку з дня його підписа ння.

Рішення оформлено і підпис ано згідно з вимогами ст. 84 ГПК України 25.07.2011р.

Згідно з оригіналом

Помічник судді О.М. Камаєва

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення25.07.2011
Оприлюднено08.08.2011
Номер документу17320784
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/365д/09-13/319д/10

Рішення від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Постанова від 18.03.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 02.02.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Ухвала від 28.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 28.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні