Рішення
від 04.08.2011 по справі 23/5005/6737/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

04.08.11р. Справа № 23/5005/6737/2011

За позовом Прокурора Д зержинського району м. Криво го Рогу Дніпропетровської об ласті в інтересах держави в о собі Криворізької міської ра ди, м. Кривий Ріг Дніпропетров ської області

до Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_1, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

про внесення змін до дог овору оренди земельної ділян ки (кадастровий номер 1211000000:02:163:0052)

Суддя Бєлік В.Г.

Представники:

від прокурора: Барчук А.Б . - посвідчення № 78 від 18.05.2010р., прок урор;

від позивача: ОСОБА_2 - до в. № 7/26-631 від 11.11.2010р., спеціаліст I ка тегорії;

від відповідача: не з"явився .

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Дзержинськог о району в інтересах держави в особі Криворізької місько ї ради звернувся до господар ського суду з позовом до Фізи чної особи-підприємця ОСОБ А_1 про внесення зміни в п.4.1. д оговору оренди земельної діл янки від 10.08.2006р. за № 040610801042, укладен ого між Криворізькою міською радою та Фізичною особою-під приємцем ОСОБА_1, виклавши його в наступній редакції: Рі чна орендна плата вноситься орендарем у виключно грошові й формі у трикратного розмір у земельного податку, що вста новлюється Податковим кодек сом України від нормативної грошової оцінки на підставі витягу (або довідки) з технічн ої документації про норматив ну грошову оцінку земельної ділянки виконаного управлін ням Держкомзему у м. Кривий Рі г Дніпропетровської області на рахунок відділення Держк азначейства у м. Кривий Ріг № 3 3215812700026 у банку ГУДКУ у Дніпропет ровській області МФО 805012, код Є ДРПОУ 24237497 щомісячно протягом 30-ти календарних днів наступн их за останнім календарним д нем звітного (податкового) мі сяця.

Позовні вимоги мотивован і зміною мінімального розмір у річної орендної плати за зе млю на законодавчому рівні.

Криворізької міська рада п озовні вимоги, заявлені прок урором, підтримує в повному о бсязі.

Представник відповідача в дане судове засідання не з'яв ився, про час і місце судового засідання, повідомлений суд ом належним чином, за адресою , зазначеною в позовній заяві , яка відповідає даним витягу з ЄДРПОУ відповідача станом на 10.02.2011р. Конверти з ухвалою су ду, направлений на поштову ад ресу відповідача, повернувся до суду з відміткою органу зв 'язку про відсутність адреса ту за даною адресою.

Клопотання про відкладенн я розгляду справи у зв' язку з неможливістю участі у спра ві представника відповідача до суду не надходили.

Неприбуття у судове засіда ння представника відповідач а за викладених обставин не є перешкодою для розгляду спр ави.

Суд вважає за можливе р озглянути дану справу по сут і за наявними в ній матеріала ми відповідно до ст.75 Господар ського процесуального кодек су України.

Розглянувши матеріали сп рави, заслухавши представник а позивача, господарський су д, -

ВСТАНОВИВ:

Між Криворізькою місь кою радою (Орендодавець) та Ф ізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (Орендар), укладени й Договір оренди земельної д ілянки № 1042 від 30.06.2006р., зареєстро ваний в Криворізькому відділ і ДРФ ДП "Центр державного зем ельного кадастру"10.08.2006р. за № 04051080 1042.

Відповідно до п.1.1 Договору, О рендодавець на підставі ріше ння міської ради від 24.02.2006р. № 4075 н адає, а Орендар приймає у стро кове платне користування зем ельну ділянку для розміщення торговельного комплексу "І НФОРМАЦІЯ_1" з метою несільс ькогосподарське використан ня, що знаходиться на АДРЕС А_2.

Договір укладено на п' ять років. Після закінчення стро ку договору орендар має пере важне право поновлення його на новий строк. У цьому разі ор ендар повинен не пізніше ніж за два місяці до закінчення с троку дії договору повідомит и письмово орендодавця про н амір продовжити його дію (п.3.1 Д оговору).

Згідно рішення Криворізьк ої міської ради від 22.06.2011р. № 471 да ний договір земельної ділянк и поновлено та відповідно до ст. 83 Земельного кодексу Укра їни попереджено про неможли вість передання земель загал ьного користування у приватн у власність.

Пунктом 4.1 Договору, річна ор ендна плата вноситься оренда рем виключно у грошовій форм і у розмірі земельного подат ку, що встановлюється Законо м України "Про плату за землю", на підставі довідки Криворі зького міського управління з емельних ресурсів про визнач ення нормативної грошової оц інки на рахунок відділення д ержказначейства у м. Кривому Розі щомісячно протягом 30-ти календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.

Згідно з п.4.4 Договору, розмір та сума орендної плати перег лядається за станом на кожне перше число кварталу в межах терміну дії договору оренди у разі: зміни (збільшення або зменшення за рішенням місько ї ради) розмірів орендної пла ти за землю, базової вартості 1 кв.м. земель міста, здійсненн я грошової оцінки земель, змі ни цін, тарифів, у т.ч. внаслідо к інфляції.

Згідно ст. 648 ЦК України, змі ст договору, укладеного на пі дставі правового акту органу державної влади, органу влад и АР Крим, органу місцевого са моврядування, обов' язковог о для сторін (сторони) договор у, має відповідати цьому акту .

Відповідно до змісту стат ей 759 та 762 Цивільного кодексу У країни законом можуть бути п ередбачені особливості укла дання та виконання договору найму (оренди), договором або з аконом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.

Згідно ст. 15 Закону України "П ро оренду землі" орендна плат а із зазначенням її розміру, і ндексації, форм платежу, стро ків, порядку її внесення і пер егляду та відповідальності з а її несплату є однією із істо тних умов договору оренди.

Зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій фо рмі за взаємною згодою сторі н. У разі недосягнення згоди щ одо зміни умов договору спір розглядається у судовому по рядку (ст. 30 Закону України "Про оренду землі").

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 651 ЦК У країни зміна договору допуск ається лише за згодою сторін , якщо інше не встановлено дог овором або законом. Договір м оже бути змінено за рішенням суду на вимогу однієї із стор ін у разі істотного порушенн я договору другою стороною т а в інших випадках, встановле них договором або законом.

Податковим кодексом Украї ни, який набрав чинності з 01.01.2011 року внесені зміни до ст. 21 Зак ону України "Про оренду землі " та визначено, що розмір, форм а і строки внесення орендної плати за землю встановлюють ся за згодою сторін у договор і оренди.

Відповідно до ст.288 Податко вого кодексу України, розмір річної орендної плати за зем ельну ділянку, надану в оренд у, не може бути меншим трикрат ного розміру земельного пода тку.

Відповідно до ч.3 ст.6 ЦК Украї ни визначено, що сторони в дог оворі не можуть відступити в ід положень актів цивільного законодавства, якщо в цих акт ах прямо зазначено про це, а та кож у разі, якщо обов' язкові сть для сторін положень акті в цивільного законодавства в ипливає з їх змісту або із сут і відносин між сторонами.

На виконання вимог ст. 188 ГК У країни, згідно якої сторона, я ка вважає за необхідне зміни ти або розірвати договір, пов инна надіслати пропозицію пр о це другій стороні за догово ром.

З метою приведення Догово ру оренди земельної ділянки у відповідність до вимог зак онодавства відповідачу було надіслано пропозицію про вн есення змін до договору.

Станом на момент звернення Прокурора з позовом до суду, з міни до Договору в частині ро зміру орендної плати, згідно з вимогами Податкового коде ксу України, внесені не були, щ о і є причиною спору.

Суд вважає, що у зв' язку і з законодавчою зміною річног о розміру орендної плати за з емлю, усі Договори повинні ві дповідати вимогам чинного за конодавства і річний розмір орендної плати за землю не по винен бути меншим трикратног о розміру земельного податку .

З урахуванням викладеного , вимога Прокурора щодо внесе ння змін до Договору оренди з емельної ділянки в частині р озміру орендної плати підляг ає задоволенню.

Згідно зі ст. 49 ГПК України су дові витрати у справі слід по класти на відповідача.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст.ст. 49, 75, 77, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, господарськи й суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Зміни в п.4.1. договору оренд и земельної ділянки від 10.08.2006р. за № 040610801042, укладеного між Криво різькою міською радою та Фіз ичною особою-підприємцем О СОБА_1, виклавши його в насту пній редакції:

"Річна орендна плата вносит ься орендарем у виключно гро шовій формі у трикратному ро змірі земельного податку, що встановлюється Податковим к одексом України від норматив ної грошової оцінки на підст аві витягу (або довідки) з техн ічної документації про норма тивну грошову оцінку земельн ої ділянки виконаного управл інням Держкомзему у м. Кривий Ріг Дніпропетровської облас ті на рахунок відділення Дер жказначейства у м. Кривий Ріг № 33215812700026 у банку ГУДКУ у Дніпроп етровській області МФО 805012, код ЄДРПОУ 24237497 щомісячно протяго м 30-ти календарних днів наступ них за останнім календарним днем звітного (податкового) м ісяця".

Стягнути з Фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 (50025, АД РЕСА_1, реєстраційний номе р НОМЕР_1) на користь Держа вного бюджету України в особ і відділення Держказначейст ва у Жовтневому районі м. Дніп ропетровська (49027, м. Дніпропетр овськ, пл. Шевченка, 7, код ЄДРПО У 24246786, рахунок 31118095700005 в Відділенн і банку УДКУ у Дніпропетровс ькій області, МФО 805012, код бюдже тної класифікації 22090200) держав не мито в сумі 85,00 грн.

Видати наказ.

Стягнути з Фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 (50025, АД РЕСА_1, реєстраційний номе р НОМЕР_1) на користь спец іального фонду Державного бю джету України по КЕКД 22050003 “Опл ата витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення розгля ду справ у судах" через відділ ення Держказначейства у Жовт невому районі м. Дніпропетро вська (49027, м. Дніпропетровськ, п л. Шевченка, 7, код ЄДРПОУ 24246786, рах унок 31217264700005 в Відділенні банку У ДКУ у Дніпропетровській обл асті, МФО 805012) витрати на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу в сумі 236,00 г рн.

Видати наказ.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня підписання ріше ння, оформленого відповідно до ст.84 ГПК України.

Рішення суду може бути оска ржене протягом десяти днів з дня підписання рішення шлях ом подання апеляційної скарг и до Дніпропетровського апел яційного господарського суд у.

Суддя В.Г. Бєлік

Повне рішення складено 05.08.2011р .

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення04.08.2011
Оприлюднено10.08.2011
Номер документу17476979
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/5005/6737/2011

Рішення від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні