Рішення
від 08.08.2011 по справі 9/96/2011/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.u a



І м е н е м У к р а ї н и

РІШЕННЯ

08 серпня 2011 р.

Справа 9/96/2011/5003

за позовом:Прокурора Лі тинського району Вінницької області (вул. Леніна, б.9, смт. Лі тин, Вінницька область, 22300) в ін тересах держави в особі Літи нської районної державної ад міністрації (вул. Леніна, б.7, с мт. Літин, Вінницька область, 2 2300)

до:Приватного підприєм ства "Компанія "Вінбудторг ЛТ Д", код ЄДРПОУ 35110784 (вул. Корнійчу ка, б.76, м. Вінниця, 21000)

за участю третьої особи,

про стягнення 34 743,18 грн. забор гованості по орендній платі за землю

Головуючий суддя Балт ак О.О.

Cекретар судового засіданн я Шаравська Н.Л.

Представники

прокуратури : Жов мір І.І. - посвідчення № 109-2005 від 23.12.2005 р.

позивача : ОСОБ А_1. - представник за довірені стю

відповідача : не з"явив ся

третя особа Дяковец ька сільська рада - не з"явився

ВСТАНОВИВ :

Прокурором Літинськог о району Вінницької області в інтересах держави в особі Л ітинської районної державно ї адміністрації заялено поз ов про стягнення з Приватног о підприємства "Вінбудторг Л ТД" 34743,18 боргу та 199,84 грн. пені по о рендній платі за землю на кор исть Дяковецької сільської р ади

Ухвалою господарського су ду Вінницької області від 10.06..2 011р., за згаданим позовом, поруш ено провадження у справі № 9/96/20 11/5003 та призначено її до розгля ду в судовому засіданні на 05.07.2 011р.

Однак, у зв"язку з неявкою на визначену дату в судове засі дання відповідача і невикона ння останнім вимог попереднь ої ухвали суду в частині нада ння усіх доказів необхідних для повного і об"єктивного ви рішення спору по суті, суд дій шов висновку про відкладення розгляду справи на 26.07.11р.

Враховуючи ту обставину, що ухвала суду була направлена за адресою м. Вінниця вул. Кор нійчука, 16, а відповідно відом остей з ЄДРПОУ адреса відпов ідача м. Вінниця вул. Корнійчу ка, 76, тому розгляд справи було відкладено на 08.08.2011 р.

В судовому засіданні 08.08.2011р., п рокурор та представник позив ача заявлені позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просили суд їх задовольни ти.

В свою чергу, відповідач осо бисто в судове засідання 08.08.2011 р . не з"явився, явку уповноважен ого представника до суду не з абезпечив, витребуваних дока зів, письмових пояснень з обг рунтуванням поважності прич ин невиконання вимог суду не надав, незважаючи на те, що пр о час і місце розгляду вищезг аданої справи був повідомлен ий завчасно та належним чино м, що підтверджується реєстр ом поштових відправлень суду , відповідно до якого ухвали с уду про порушення провадженн я у справі та про відкладення слухання у справі від 29.03.11р. над іслані відповідачу за вказан ою у свідоцтві про державну р еєстрацію приватного підпри ємства "Компанія Вінбудторг ЛТД" адресою (21000, вул.Корнійчук а, 76 м. Вінниця)

Враховуючи викладене, суд в важає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлен ня відповідача належним чино м про час і місце розгляду суд ової справи і забезпечення я вки останнього в судове засі дання для реалізації ним пра ва на судовий захист своїх пр ав та інтересів. Проте, відпов ідач своїм правом на участь у засіданні суду та наданні пи сьмових або усних пояснень н е скористався, а тому, беручи д о уваги приписи ст. 69 ГПК Украї ни щодо строків вирішення сп ору та той факт, що неявка в за сідання суду відповідача або його представника, належним чином та відповідно до закон одавства повідомленого про д ату, час та місце судового зас ідання, не перешкоджає розгл яду справи суд дійшов виснов ку про розгляд справи за наяв ними у ній матеріалами, згідн о ст. 75 ГПК України.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення прокурора та предст авника позивача, з' ясувавши фактичні обставини, на яких ґ рунтується позов, оцінивши д окази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті судом встановл ено наступне.

В ході проведення Літинськ ою районною прокуратурою пер евірки стану дотримання вимо г Земельного кодексу України та Закону України «Про оренд у землі» підприємствами, які розташовані на території м. Ж меринка, суб'єктами господар ювання під час використання орендованих земельних ділян ок, в частині своєчасної спла ти орендної плати за викорис товувані землі встановлено, що між позивачем та відповід ачем укладено договір оренд и земельної ділянки від 17.10.2007 ро ку ( далі - Договір). Відповідно до якого Літинською районно ю державною адміністрацією н а підставі розпорядження на дано дозвіл на складання про екту землеустрою та на підст аві договору № 35 від 17.10.2007 р. пере дано в оренду (короткостроко ве платне користування), стро ком на 5 років, земельну ділянк у не сільськогосподарського призначення, під будівництв о торгового комплексу з елем ентами сервісу, яка знаходит ься за межами с. Дяківці, (на ав тошляху Стрій - Кіровоград - Зн амЯнка км 330 + 700 праворуч) Літинс ького району Вінницької обла сті.

Номативна грошова оцінка з емельної ділянки становить: 100531 грн. на період будівництва та 502657 грн. після введення об"єк та в експлуатацію.

Відповідно до п. 9 договору п ередбачена орендна плата в р озмірі 2 грн. за 1кв. м.. що станов ить 3,2% нормативної грошової о цінки земельної ділянки.

За даними картки особового обліку щодо орендної плати Л ітинського відділення Хмель ницької об"єднаної державної податкової інспекції за від повідачем станом на день роз гляду справи в суді рахуєтьс я недоїмка на загальну суму 189 16,68 грн. та пеня 528,16 грн.

Судом не приймаються до ува ги нарахування щодо орендно ї плати на загальну суму 15298,34 гр н., оскільки вказана сума забо ргованості погашена відпові дачем, відповідно до картки о собового рахунку Літинськог о відділення Хмельницької ОД ПІ.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов наступних виснов ків: відповідно до ст.173 Господ арського кодексу України гос подарським визнається зобов 'язання, що виникає між суб'єкт ом господарювання та іншим у часником (учасниками) віднос ин у сфері господарювання з п ідстав, передбачених цим Код ексом, в силу якого один суб'єк т (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний в чинити певну дію господарськ ого чи управлінсько-господар ського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роб оту, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощ о), або утриматися від певних д ій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредито р) має право вимагати від зобо в'язаної сторони виконання ї ї обов'язку.

В силу ст. 629 Цивільного кодек су України зазначено, що дого вір є обов'язковим для викона ння сторонами.

Згідно зі ст. 526 Цивільного ко дексу України, ст. 193 Господарс ького кодексу України зобов' язання має виконуватися нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цих Кодек сів, інших актів цивільного з аконодавства, а за відсутнос ті таких умов та вимог - відпов ідно до звичаїв ділового обо роту або інших вимог, що звича йно ставляться.

Одностороння відмова від з обов'язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Ци вільного кодексу України, ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України).

Згідно ч. 1 ст. 530 Цивільного ко дексу України якщо у зобов'яз анні встановлений строк (те рмін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей стр ок (термін).

Зважаючи на те, що Приватним підприємством "Компанія Він будторг ЛТД" заборгованість по орендній платі на загальн у суму 18916,68 грн. та пеня 528,16 грн. за земельну ділянку в добровіл ьному порядку не погашена, т о суд вважає, що позовні вимог и позивача є обґрунтованими, правомірними, фактично відп овідають матеріалам справи і підлягають задоволенню.

Як визначає ст. 32 Господарсь кого процесуального кодексу України, доказами у справі є б удь-які фактичні дані, на підс таві яких господарський суд встановлює наявність чи відс утність обставин, на яких ґру нтуються вимоги і запереченн я, а також інші обставини, які мають значення для правильно го вирішення спору.

Відповідно до ст.ст. 34, 43 Госпо дарського процесуального ко дексу України докази подають ся сторонами та іншими учасн иками судового процесу. Обст авини справи, які відповідно до законодавства повинні бу ти підтверджені певними засо бами доказування, не можуть п ідтверджуватися іншими засо бами доказування. Господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному роз гляді в судовому процесі всі х обставин справи в їх сукупн ості, керуючись законом. Ніяк і докази не мають для господа рського суду заздалегідь вст ановленої сили. Визнання одн ією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторон а обґрунтовує свої вимоги аб о заперечення для господарсь кого суду не є обов' язковим .

За змістом статті 33 Господа рського процесуального коде ксу України, обов'язок доказу вання та подання доказів роз поділяється між сторонами, в иходячи з того, хто посилаєть ся на юридичні факти, які обґр унтовують його вимоги і запе речення.

Всупереч наведеним вище но рмам та вимогам ухвал суду ві дповідач не подав до суду а ні відзиву на позов, а ні жодних доказів в спростування позов них вимог, в тому рахунку дока зів проведення розрахунків ( платіжні доручення, виписки банківських установ щодо рух у коштів, квитанції до прибут кових касових ордерів) на зая влену до стягнення суму забо ргованості орендної плати.

За вказаних вище обставин, с уд дійшов висновку про задов олення позову частково на за гальну суму 18916,68 грн. та пеня 528,16 г рн., а в решті позовних вимог с лід відмовити.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни, оскільки спір виник внасл ідок неправомірних дій відпо відача витрати на держмито т а витрати на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу покладаються на ос таннього.

Керуючись ст. ст. 49, 82 -85, 115 Г ПК України,-

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити ч астково.

Стягнути з приватного підп риємства "Компанія Вінбудтор г ЛТД" м. Вінниця, вул. Корнійчу ка, 76 ідентифікаційний номер 3 5110784 на користь Дяковецької сіл ьської ради Літинського райо ну Вінницької області р/р 33214812700 309 в УДК у Літинському районі Г УДКУ у Вінницькій області МФ О 802015 18916,68 грн. орендної плати та 52 8,16 грн. пені.

Стягнути з приватного підп риємства "Компанія Вінбудтор г ЛТД" м. Вінниця, вул. Корнійчу ка, 76 ідентифікаційний номер 3 5110784 на користь Державного бюдж ету 194,45 грн. державного мита та 132,08 грн. за інформаційно - техні чне забезпечення судового пр оцесу.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

В решті позовних вимог відм овити.

Суддя Балтак О.О.

Повний текст рі шення суду оформлено і підпи сано відповідно до вимог ст.84 ГПК України 09 серпня 2011 р .

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - відповідачу (вул. Корнійч ука, б.76, м. Вінниця, 21000)

3 -третя особа - Дяковецька сі льська рада - с. Дяківці вул. Ле ніна, 6

Дата ухвалення рішення08.08.2011
Оприлюднено11.08.2011
Номер документу17555773
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 34 743,18 грн. забор гованості по орендній платі за землю Головуючий

Судовий реєстр по справі —9/96/2011/5003

Рішення від 08.08.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 10.06.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні