Ухвала
від 28.07.2011 по справі 2/247-07-8491
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/247-07-8491

              

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"28" липня 2011 р.                                                                     Справа  № 2/247-07-8491

За заявою: Приватного підприємства „Елит-Тех-Сервис"

про банкрутство приватного підприємства „Фруктовий рай" (код ЄДРПОУ 34598692)

за участю прокурора Приморського району м. Одеси.

Суддя                                                                                  Бахарєв Б.О.

Представники сторін:

Від Приватного підприємства „Елит-Тех-Сервис" –не з'явились;

Від Приватного підприємства „Фруктовий рай" - не з'явились;

Прокурор Одеської області –Коломійчук І.О. (посвідчення).

Ухвалою    господарського    суду    Одеської   області    від    08.11.2007р.    порушено провадження у справі №2/247-07-8491  за заявою Приватного підприємства „Елит-Тех-Сервис" про банкрутство приватного підприємства „Фруктовий рай" в порядку статті 52 Закону України „Про   відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою  господарського  суду  Одеської  області   від   15.11.2007  р.  боржника визнано банкрутом, відкрито відносно нього ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено ініціюючого кредитора - Приватне підприємство „Елит-Тех-Сервис" в особі його директора Завідонова О.Ю., який зобов'язаний провести ліквідаційні заходи, передбачені   Законом   України   „Про   відновлення   платоспроможності   боржника   або визнання   його   банкрутом",   надати суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс на затвердження.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 06.12.2007р. по справі № 2/247-07-8491  затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Приватного підприємства "Фруктовий рай" (код ЄДРПОУ 34598692), ліквідовано та припинено юридичну особу Приватне підприємство "Фруктовий рай" з виключенням його з ЄДРПОУ, повноваження ліквідатора припинено, а також припинено провадження у справі на підставі п.6 ст.40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

25.04.2008р. прокурор Одеської області в інтересах держави в особі Державної податкової адміністрації в Одеській області звернувся до господарського суду Одеської області з поданням про перегляд за нововиявленими обставинами в порядку ст.112 Господарського процесуального кодексу України ухвали суду від 06.12.2007р., в зв'язку з тим, що розгляд господарським судом справи про банкрутство Приватного підприємства "Фруктовий рай" здійснювався на підставі документів, які були підписані від імені директора ПП "Елит-Тех-Сервис" невстановленою особою.

Ухвалою господарського суду Одеського суд від 19.07.2011р. заяву прокурора Одеської області задоволено, скасовано ухвалу господарського суду Одеської області від 06.01.2007р., провадження у справі поновлено на стадії ліквідації Приватного підприємства „Фруктовий рай”.

Відповідно до частини 2 статті 4-1 ГПК України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Заява кредитора Приватного підприємства „Елит-Тех-Сервис" про визнання банкрутом приватного підприємства „Фруктовий рай" подана у порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до вимог ч. З ст. 6 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка регулює загальні, основні підстави для порушення справи про банкрутство, справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора ( кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Статтею 1 Закону передбачено, що вимоги кредиторів набувають характеру безспірних якщо вони підтверджені відповідними документами, зокрема виконавчими.

Стаття 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка має назву „Особливості банкрутства відсутнього боржника", передбачає вказані „інші випадки" та особливості порушення справи про банкрутство, про які ідеться в ч. З ст. 6 Закону, зокрема, у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також, за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Виходячи з викладеного, ч. З ст. 6 Закону містить загальні норми, а стаття 52 Закону передбачає спеціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною процедурою.

Відповідно до вимог Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника є підставою для порушення провадження у справі у випадку наявності будь-якої з підстав, передбачених статтею 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Крім того, Закон України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не передбачає можливості порушення справи про банкрутство, як за загальною, так і за спрощеною процедурою за відсутності безспірних вимог ініціюючого кредитора.

При розгляді питання щодо безспірності грошових вимог ініціюючого кредитора у справі про банкрутство за спрощеною процедурою, існують дві особливості, які притаманні процедурі, яка регулюється статтею 52 Закону в площині безспірності грошових вимог, а саме справа про банкрутство відсутнього боржника може бути порушена незалежно від розміру грошових вимог кредитора, які повинні мати безспірний характер, а також незалежно від спливу трьохмісячного строку, передбаченого ч. З ст. 6 Закону, встановленого для їх погашення, з моменту відкриття виконавчого провадження - всі інші підстави для порушення провадження у справі про банкрутство, у тому числі і вимоги щодо складу грошового зобов'язання, передбаченого ст. 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", регулюються загальними нормами Закону.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд дійшов висновку, що заявником при зверненні до суду із заявою про порушення справи про банкрутство за спрощеною процедурою не надано належних доказів безспірності грошових вимог кредитора до боржника.

Відповідно до ч. З6 Постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18 грудня 2009 року „Про судову практику в справах про банкрутство" у разі коли, законом не врегульовано подальший перебіг провадження у справі у випадках, коли у встановленому законодавством порядку виявлено безпідставність вимог кредитора (кредиторів), за заявою якого (яких) було порушено справу про банкрутство боржника, або коли порушено провадження у справі про банкрутство підприємств, стосовно яких діє законодавча заборона порушувати справи про банкрутство, судам слід припиняти провадження у справі про банкрутство на підставі п. 7 ч. 1 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (за відсутності інших підстав для такого припинення) та пункту 1   ч.1 ст. 80 ГПК України (за відсутністю предмету спору).

Вказана позиція викладена, зокрема у постанові Вищого господарського суду України від 30.03.32010р. по справі №Б-13/200.

Оскільки, підстави для розгляду справи про банкрутство за заявою Приватного підприємства „Елит-Тех-Сервис" про визнання банкрутом приватного підприємства „Фруктовий рай" у порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" відсутні, господарський суд припиняє провадження по справі № 2/247-07-8491.

Керуючись ч. 7 ст. 12 п., 7 ч.1 ст. 40, ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 68, п.11 ч.1 ст. 80, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд –

УХВАЛИВ:

1.Провадження у справі № 2/247-07-8491 про визнання банкрутом приватного підприємства „Фруктовий рай" (код ЄДРПОУ 34598692) -припинити.

2.Припинити дію мораторію на задоволення вимог кредиторів.

3.Скасувати арешт, накладений на все належне приватному підприємству „Фруктовий рай"  (код ЄДРПОУ 34598692) майно.

4.Припинити повноваження ліквідатора приватного підприємства „Фруктовий рай" ініціюючого кредитора - Приватне підприємство „Елит-Тех-Сервис" в особі його директора Завідонова О.Ю.

Копію ухвали надіслати: кредитору, боржнику, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору Виконавчого комітету Одеської міської ради, ВДВС за місцезнаходженням боржника, прокурору Приморського району м. Одеси

Суддя                                                                                 Бахарєв Б.О.

Чинне

Дата ухвалення рішення28.07.2011
Оприлюднено12.08.2011
Номер документу17559960
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство приватного підприємства „Фруктовий рай" (код ЄДРПОУ 34598692)

Судовий реєстр по справі —2/247-07-8491

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Рішення від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 31.05.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 28.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 23.03.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 06.12.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні