Постанова
від 24.06.2008 по справі 5/153а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/153А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

24.06.08                                                                                           Справа№ 5/153А

Господарський суд Львівської області в складі судді Петрика І.Й. при секретарі судового засідання Печеному С.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Золочівському районі Львівської області

до Відкритого акціонерного товариства “Золочівський м'ясокомбінат”, м. Золочів

про  стягнення заборгованості в сумі 2104,60 грн.

з участю представників:

від позивача - не з'явився

від відповідача - не з'явився,

Суть спору: на розгляд господарського суду Львівської області управлінням Пенсійного фонду України в Золочівському районі Львівської області подано позовну заяву про стягнення з ВАТ “Золочівський м'ясокомбінат” 1572 грн. 95 коп. заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії, яка утворилась за період з 01.02.08. по 16.05.08. в сумі 1572,95 грн.

Представники сторін в судове засідання, яке відбулось 10.06.08. не з'явились, проте позивач надав через канцелярію суду клопотання від 04.06.08. № 2693/06-12 про відкладення розгляду справи у зв'язку з неможливістю забезпечити повноважного представника в судове засідання. Крім того, від позивача надійшла заява про зміну позовних вимог № 2577-1/06-12 від 30.05.08., в якій останній просить суд стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії, яка утворилась за період з 01.02.08. по 30.05.08. в сумі 2104 грн. 60 коп.

Ухвалою від 10.06.08. розгляд справи відкладено на 24.06.08. У судове засідання представник позивача не з'явився, проте позивач надав через канцелярію суду клопотання від 24.06.08. № 3028/06-12, у якому просить суд розглядати справу № 5/153 А без представника позивача у зв'язку з неможливістю забезпечити повноважного представника в судове засідання. Відповідач в судове засідання не з'явився, не повідомив суд про причини такої неявки, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду спору, а тому справа розглядається у відповідності до вимог ч. б ст.71 КАС України на основі наявних доказів.

Суд, розглянувши матеріали справи, оцінивши подані докази,

ВСТАНОВИВ:

Згідно п. 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, зокрема, особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами вказаного закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.91р., підприємство відповідача повинно відшкодовувати фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій. Згідно пункту 6.4 Інструкції Пенсійного фонду України від 19.12.03р. №21-1 "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” до Пенсійного фонду України", розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що надсилаються підприємству до 20-го січня поточного року та протягом 10-ти днів з новопризначених пенсій (повідомлення в матеріалах справи).

Відповідно до п.п.6.8 п.6 вищевказаної Інструкції, підприємства щомісячно до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. В разі зміни розміру пенсії або настання обставин, що впливають на суму відшкодування, органи ПФУ повідомляють про це підприємство у місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Згідно п.6 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" від 19.12.2003р. № 21-1, витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому, стаж роботи на останньому підприємстві враховується в повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсії на пільгових умовах.

У відповідності до ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", право на призначення пенсій на пільгових умовах та розмірах здобув Андрощук К.Є. Пенсія вищевказаному пенсіонеру призначена на підставі довідки про пільговий характер роботи, виданою відповідачем (в матеріалах справи). Окрім того, зазначені обставини встановлені рішенням в адміністративній справі № 14/20А, яке відповідачем не оскаржувалось і набрало законної сили. Відповідно до ст. 72 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Управлінням Пенсійного фонду України в Золочівському районі Львівської області за період з 01.02.08. по 30.05.08. виплачена пільгова пенсія колишньому працівнику ВАТ «Золочівський м'ясокомбінат»Андрощуку К.Є. в сумі 2104 грн. 60 коп., яка, згідно абз. 4 п.1 ст. 2 та абз. 3 п.1 ст.4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" підлягає відшкодуванню відповідачем в повному обсязі.

Матеріалами справи, зокрема, довідкою управління по виплаті пенсії, розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеною відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", які направлялись відповідачу, підтверджено виплату пільгової пенсії пенсіонеру Андрощуку К.Є.

Відповідачем не подано доказів в спростування вимог позивача, зокрема доказів в підтвердження сплати суми заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії. А тому, станом на час розгляду справи в місцевому господарському суді заборгованість відповідача в сумі 2140 грн. 60 коп. залишається непогашеною.

За наведених обставин, господарський суд вважає що позов підставний і обґрунтований, а тому підлягає до задоволення.

Враховуючи наведене, та керуючись п. 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, ст.ст. 7, 49, 51, 70, 94, 98, п. 4 ст. 128, ст.ст. 161, 162, 163, п. 6 Прикінцевих та перехідних положень КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства “Золочівський м'ясокомбінат”, м. Золочів, що знаходиться за адресою: Львівська область, м. Золочів, вул. Бенівська, 15, (код ЄДРПОУ 00443803) на користь Управління Пенсійного фонду України в Золочівському районі Львівської області, що знаходиться за адресою60 коп.: Львівська область, м. Золочів, вул. Валова, 4, (код ЄДРПОУ 20859150)     2104 грн. на рахунок  №25607301212 заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії.

3. Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили.

Постанова набирає законної сили у відповідності із ст. 254 КАС України.

Постанова може бути оскаржена у порядку і строки, визначені ст. 186 КАС України.

Суддя                                                                                                       Петрик І.Й.                     

Дата ухвалення рішення24.06.2008
Оприлюднено04.07.2008
Номер документу1777163
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/153а

Постанова від 24.06.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрик І.Й.

Ухвала від 20.07.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрик І.Й.

Постанова від 04.09.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрик І.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні