Рішення
від 18.07.2011 по справі 5021/1124/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

18.07.11

          Справа № 5021/1124/2011.

За позовом:          Товариства з обмеженою відповідальністю «Н-Лізинг», м.Київ

до відповідача:           Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Жовтнева», смт.Жовтневе, Білопільський район, Сумська область  

про стягнення 44 392  грн. 95 коп., розірвання договору фінансового лізингу та зобов’язання вчинити певні дії  

СУДДЯ  СОП‘ЯНЕНКО О.Ю.

при секретарі судового засідання Гордієнко Ж.М.

Представники:

від позивача:          ОСОБА_1, довіреність б/н від 14.01.2011 року

від відповідача:          не з’явився

Суть спору: позивач просить суд стягнути з відповідача 44 392 грн. 95 коп. заборгованості відповідно до договору фінансового лізингу № LA 08000249 від 30.05.2008 року, укладеного між ЗАТ «Єврофінанс» та ТОВ «АФ «Жовтнева», в тому числі: 40 283 грн. 54 коп. – заборгованість по лізинговим платежам, 459 грн. 72 коп. – 3 % річних, 1 535 грн. 59 коп. – інфляційні збитки, 2 114 грн. 10 коп. – пеня; розірвати договір фінансового лізингу № LA 08000249 від 30.05.2008 року; зобов’язати відповідача повернути позивачу предмет лізингу, а саме: трактор Mtz 82,1,26, реєстраційний номер 51616АА, номер кузова 009691, а також стягнути з відповідача судові витрати, пов’язані з розглядом справи.

Відповідач відзив на позов не подав, повноважного представника в засідання суду не направив, про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, про причини неявки суд не повідомив, тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами на підставі ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

Представник позивач в судовому засіданні наполягав на задоволенні позовних вимог.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши повноважного представника позивача, дослідивши та оцінивши надані докази, суд  встановив:

30.05.2008 року між Закритим акціонерним товариством «Єврофінанс» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Жовтнева» був укладений договір фінансового лізингу № LА 08000249, відповідно до умов якого ЗАТ «Єврофінанс» (лізенгодавець) зобов’язувався надати, ТОВ «АФ «Жовтнева» прийняти предмет лізингу. Предметом лізингу по договору  визначено транспортний засіб Mtz82.1.26.

Строк лізингу встановлено 60 місяців.

Частиною 2 статті Закону України «Про фінансовий лізинг» встановлено, що за договором фінансового лізингу лізингодавець зобов’язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізенгоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі).

Відповідно до ст.16 Закону України «Про фінансовий лізинг» до складу лізингових платежів можуть включатися: сума, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу; платіж як винагорода лізингодавцю за отримане у лізинг майно; компенсація відсотків за кредитом; інші витрати лізингодавця, безпосередньо пов’язані з виконанням договору лізингу.

Пунктом 3.4 договору сторони погодили розмір щомісячних лізингових платежів, а саме: 3 917 грн. 33 коп.

Згідно п.2.2 додатку до договору визначено, що предмет лізингу вважається переданим у лізинг лізингоодержувачу з дати підписання сторонами Акту приймання – передачі предмету лізингу. Нарахування щомісячних лізингових платежів розпочинається з дати підписання сторонами Акту приймання – передачі предмету лізингу, але не пізніше п’яти днів з дати повідомлення лізингоодержувача про готовність предмета лізингу (п.8.1 додатку № 2 до договору).

Акт приймання – передачі предмету лізингу по договору був складений та підписаний сторонами 31.07.2008 року.

Пунктом 8.2. додатку 2 до договору встановлено, що лізингоодержувач зобов’язаний сплачувати лізингодавцю лізингові платежі згідно з договором протягом п’яти днів з дати виставлення відповідних рахунків лізингодавцем, але не пізніше сього числа кожного місяця. Неодержавння рахунку лізингоодержувачем не звільняє його від зобов’язання своєчасно здійснювати лізингові платежі згідно з договором (п.8.4.).

Відповідачу виставлялись рахунки – фактури, однак відповідач в порушення умов договору, належним чином не виконав свої зобов’язання, внаслідок чого за відповідачем утворилась заборгованість за період з червня 2010р. по лютий 2011р. в розмірі 31 521 грн. 74 коп.

У відповідності до п. 3 ч. 2 ст. 11 Закону України «Про фінансовий лізинг»,  лізингоодержувач зобов’язаний своєчасно сплачувати лізингові платежі.

          Відповідно до пункту 1 статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що в певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.      

Згідно  ст. 526 Цивільного кодексу України зобов’язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов’язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.  

Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

          Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов‘язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов‘язання.

Згідно ч.1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Як свідчать матеріали справи, 10.01.2011 року між ЗАТ «Єврофінанс» та ТОВ «Н-Лізинг» був укладений договір відступлення права вимоги, відповідно до умов якого, ЗАТ «Єврофінанс» відступило, а ТОВ «Н-Лізинг» набуло право вимоги, належне ЗАТ «Єврофінанс» у відповідності із положеннями договорів лізингу, згідно додатку до договору.

За договором про відступлення права вимоги, до позивача перейшло право замість ЗАТ «Єврофінанс»  вимоги від боржників  сплати заборгованості та штрафних санкцій.

Позивач надав суду докази письмового повідомлення відповідача – ТОВ «АФ «Жовтнева» про заміну кредитора у зобов’язанні (повідомлення № 11/01-054 від 10.01.2011 року про заміну лізингодавця за договором фінансового лізингу).

На підставі договору про відступлення права вимоги від 10.01.2011 року ТОВ «Н-Лізинг» нарахувало відповідачу лізингові платежі за січень – лютий 2011 року і виставило рахунки на суму 8 761 грн. 80 коп., які відповідачем залишилися несплаченими.

Таким чином, загальна сума заборгованості складає 40 283 грн. 54 коп.

Факт заборгованості відповідача в розмірі 40 283 грн. 54 коп. підтверджено матеріалами справи.

Згідно ст. 230 Господарського кодексу України у разі порушення учасником господарських відносин правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов’язання такий учасник зобов’язаний сплатити штрафні санкції.

Відповідно до ст.625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу  інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних з простроченої суми. Відповідачу також нараховано 459 грн. 72 коп. – 3% річних та 1 535 грн. 59 коп. – інфляційних витрат.

Умовами договору, а саме пунктом 8.9. додатку № 2 до договору передбачена сплата лізингоодержувачем на користь лізингодавця пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла на відповідну дату, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення виконання зобов’язань, у разі прострочення лізингоодержувачем сплати платежів за договором.  

За прострочення платежу відповідачу була нарахована пеня в розмірі 2 114 грн. 10 коп.

Оскільки, пеня в сумі 2 114 грн. 10 коп. нарахована в межах строку позовної давності, з урахуванням вимог Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов’язань» та ч.6 ст.232 Господарського кодексу України, позовні вимоги в зазначеній частині є обґрунтованими та підлягають задоволенню на підставі ст.ст. 549-552 Цивільного кодексу України.

На час розгляду справи заборгованість відповідача перед позивачем складає 44 392 грн. 95 коп., а саме: 40 283 грн. 54 коп. – заборгованість по лізинговим платежам, 459 грн. 72 коп. – 3 % річних, 1 535 грн. 59 коп. – інфляційні збитків, 2 114 грн. 10 коп. – пеня.

Факт заборгованості відповідача в сумі 44 392 грн. 95 коп. підтверджено матеріалами справи. Відповідач в засідання суду не з’явився, аргументованого заперечення на позов не подав, не подав і доказів сплати боргу. За таких обставин, суд дійшов висновку, що вимоги позивача є правомірними, обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Крім того, позивач просить суд розірвати договір фінансового лізингу № LA 08000249 від 30.05.2008 року, в зв’язку з істотним порушенням відповідачем умов договору.

          Відповідно до ст. 611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, припинення зобов’язання внаслідок односторонньої відмови від зобов’язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору.   

Згідно зі ст. 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Несплата відповідачем щомісячних лізингових платежів є істотним порушенням умов договору і підставою для розірвання договору фінансового лізингу № LA 08000249 від 30.05.2008 року.

Відповідно до п.10.3 договору у разі дострокового припинення договору лізингоодержувач зобов’язаний власними силами та за власний рахунок повернути транспортний засобі лізингодавцю у стані з урахуванням нормального зносу.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, шляхом  стягнення з відповідача 40 283 грн. 54 коп. – заборгованості по лізинговим платежам, 459 грн. 72 коп. – 3 % річних, 1 535 грн. 59 коп. – інфляційних збитків, 2 114 грн. 10 коп. – пені; розірвання договору фінансового лізингу № LA 08000249 від 30.05.2008 року; зобов’язання відповідача повернути позивачу трактор MTZ 82,1,26, реєстраційний номер 51616АА, номер кузова 009691.  

Відповідно до ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України позивачу за рахунок відповідача відшкодовуються судові витрати в повному обсязі, а саме: 613 грн. 93 коп. витрат по сплаті державного мита та 236 грн. 00 коп. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

                                                  

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Жовтнева» (41854, Сумська область, Білопільський район, смт. Жовтневе, вул. Заводська, 26; код ЄДРПОУ 33429888) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Н-Лізинг» (02068, м.Київ, вул. Княжий Затон, 4; код ЄДРПОУ 37258463) 40 283 грн. 54 коп. – заборгованість по лізинговим платежам, 459 грн. 72 коп. – 3 % річних, 1 535 грн. 59 коп. – інфляційні втрати, 2 114 грн. 10 коп. – пеня, 613 грн. 93 коп. витрат по сплаті державного мита та 236 грн. 00 коп. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.Розірвати договір фінансового лізингу №  LA 08000249 від 30.05.2008 року.

4.Зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Жовтнева» (41854, Сумська область, Білопільський район, смт. Жовтневе, вул. Заводська, 26; код ЄДРПОУ 33429888) повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «Н-Лізинг» (02068, м.Київ, вул. Княжий Затон, 4; код ЄДРПОУ 37258463) трактор Mtz 82,1,26, реєстраційний номер 51616АА, номер кузова 009691.  

5.Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

СУДДЯ                                                                                 О.Ю. СОП‘ЯНЕНКО

У судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.   

Повний текст рішення підписано 22.07.2011 року.

   

Дата ухвалення рішення18.07.2011
Оприлюднено23.08.2011
Номер документу17777068
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5021/1124/2011

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шепітько І.І.

Судовий наказ від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Постанова від 13.10.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шепітько І.І.

Рішення від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 07.06.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 24.05.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 18.05.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні