Рішення
від 11.08.2011 по справі 28/112пд/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГА НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.08.11 С права № 28/112пд/2011

Суддя Семендяєва І .В., при секретарі судового засідання Мартинцевій Н.М., ро зглянувши матеріали за позо вом

Місцевого благодійного фо нду "Григорія Сковороди" спри яння розвитку освіти та підт римки молоді, м. Сєвєродон ецьк

до відповідача Сєвєродо нецької міської ради, м. Сє вєродонецьк

про визнання недійсним дог овору оренди землі

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1., до в. № 7 від 01.09.2010, адвокат,

від відповідача: представн ик не прибув

в с т а н о в и в:

Суть справи: позиваче м заявлені вимоги про визнан ня недійсним договору оренди земельної ділянки № 243 від 03.09.2002, укладеного сторонами у спра ві, в частині визначення орен дної плати за землю (п. 2.3. догов ору).

Відповідач у відзиві на поз овну заяву вважає її необґру нтованою, оскільки відповіда ч вважає вимогу позивача про визнання недійсним договору в частині визначення орендн ої плати вимогою про внесенн я змін і зазначає, що позивач з такою пропозицією внести зм іни до договору до ради не зве ртався. А тому відповідач вва жає, що позивачем недодержан і вимоги законодавства Украї ни щодо заходів досудового в регулювання спору, і просить у задоволенні позову відмов ити. Відповідач просить спра ву розглядати без участі сво го представника.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши обставини сп рави, вислухавши пояснення п редставника позивача, суд ді йшов до наступного.

Місцевий благодійний фонд "Григорія Сковороди" сприянн я розвитку освіти та підтрим ки молоді звернувся до госпо дарського суду Луганської об ласті з позовом до Сєвєродон ецької міської ради про визн ання недійсним договору орен ди земельної ділянки № 243 від 03. 09.2002, укладеного сторонами у сп раві, в частині визначення ор ендної плати за землю (п. 2.3. дог овору).

Так, 03.09.2002 між сторонами у спра ві укладено договір оренди з емельної ділянки, державна р еєстрація 03.09.2002 за № 243, за умовам и якого орендодавець (відпов ідач) на підставі рішення сес ії Сєвєродонецької міської р ади за № 180 від 30.07.2002 надає, а оренд ар (позивач) набуває право на оренду земельної ділянки, як а знаходиться за адресою: м. Сє вєродонецьк, вул. Сметаніна, 26 а/24. В оренду передається земе льна ділянка площею 0, 1448 га.

Відповідно до розділу 2.3 "Оре ндна плата" орендна плата вно ситься орендарем самостійно в грошовій формі в розмірі 1144, 50 грн. Грошова плата сплачуєть ся щомісячно в розмірі 95,38 грн. протягом 30 календарних днів, н аступних за останнім календа рним днем звітного місяця. Ро зрахунок орендної плати дода ється. Грошова плата вносить ся на бюджетний рахунок: 33214810900080 місцбюджет м. Сєвєродонецьк 13050200 код ОКПО 24046627 код платежу 13050200 в УДК в Луганській області МФО 804013. Розмір орендної плати мож е бути переглянутий при змін і індексації грошової оцінки земельної ділянки, а також в і нших випадках, передбачених діючим законодавством Украї ни. За несвоєчасне внесення о рендної плати нараховується пеня на суму боргу із розраху нку 120% річних облікової ставк и НБУ, діючої на день виникнен ня такого боргу або на день йо го (його частини) погашення, за лежно від того, яка з величин т аких ставок є більшою, за кожн ий календарний день простроч ення у його сплаті. Кожен міся ць, до 15 числа, орендар надає у в ідділ земельних орендних від носин УАіМ (кімната 65) копії пл атіжних документів про перер ахування орендної плати. Оре ндна плата вноситься також у випадках, якщо орендар тимча сово не використовує земельн у ділянку за умовами договор у. У разі припинення або розір вання договору оренди, або ви знання його недійсним одержа на орендодавцем орендна плат а за фактичний строк оренди з емельної ділянки не повертає ться. Сторони визнають, що оре ндар користувався землею з 30.0 7.2002. Орендна плата за землю дон араховується за фактичний ст рок користування земельною д ілянкою по ставкам цього дог овору. Орендар зобов' язаний сплатити донараховану оренд ну плату по строку оплати у мі сяці, у якому одержав цей дого вір.

Позивач вважає даний розді л договору недійсним, посила ючись на п. 5 ст. 12 Закону Україн и "Про плату за землю", в якому в казано, від земельного подат ку звільняються зареєстрова ні релігійні та благодійні о рганізації, що не займаються підприємницькою діяльністю , та на положення Закону Украї ни "Про благодійництво та бла годійні організації", відпов ідно до якого благодійною ор ганізацією вважається недер жавна організація, головною метою діяльності якої є здій снення благодійної діяльнос ті в інтересах суспільства а бо окремих категорій осіб зг ідно з цим Законом.

У доповненні до позовної за яви від 07.07.2011 (а.с. 19) позивач посил ається також на положення ст . 282.1.5 Податкового кодексу Укра їни, в якій зазначено, що від с плати податку звільняються: релігійні організації Украї ни, статути (положення) яких за реєстровано у встановленому законом порядку, за земельні ділянки, надані для будівниц тва і обслуговування культов их та інших будівель, необхід них для забезпечення їх діял ьності, а також благодійні ор ганізації, створені відповід но до закону, діяльність яких не передбачає одержання при бутків.

Відповідно до статті 215 Циві льного кодексу України підст авою недійсності правочину є недодержання в момент вчине ння правочину стороною (стор онами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п' ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Недійсним є правочи н, якщо його недійсність вста новлена законом (нікчемний п равочин). У цьому разі визнанн я такого правочину недійсним судом не вимагається. У випад ках, встановлених цим Кодекс ом, нікчемний правочин може б ути визнаний судом дійсним. Я кщо недійсність правочину пр ямо не встановлена законом, а ле одна із сторін або інша заі нтересована особа заперечує його дійсність на підставах , встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорювани й правочин).

Згідно ст. 203 Цивільного коде ксу України зміст правочи ну не може суперечити цьому К одексу, іншим актам цивільно го законодавства, а також і нтересам держави і суспільст ва, його моральним засадам. Ос оба, яка вчиняє правочин, пови нна мати необхідний обсяг ци вільної дієздатності. Волеви явлення учасника правочину м ає бути вільним і відповідат и його внутрішній волі. Право чин має вчинятися у формі, вст ановленій законом. Правочин має бути спрямований на реал ьне настання правових наслід ків, що обумовлені ним. Правоч ин, що вчиняється батьками (ус иновлювачами), не може супере чити правам та інтересам їхн іх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

Позивачем надана довідка д ержавної податкової інспекц ії у м. Сєвєродонецьку № 14238/15-36 ві д 09.08.2011, згідно якої Місцевий бл агодійний фонд "Григорія Ско вороди" сприяння розвитку ос віти та підтримки молоді вне сено до Реєстру неприбуткови х установ й організацій з озн акою неприбутковості 005, відпо відно Довідки про внесення д о Реєстру неприбуткових орга нізацій (установ) від 04.06.1998 № 217/15-06, на підставі п. 7.11 ст. 7 Закону Укр аїни «Про оподаткування приб утку підприємств»та відпові дно п. 2.2 Положення про Реєстр н еприбуткових установ й орган ізацій, затвердженого наказо м ДПА України від 11.07.1997 № 232. У зв' язку зі зміною адреси позива ча останньому видано рішення № 08/15-61/25367569 від 08.05.2007 про внесення до Реєстру неприбуткових устан ов й організацій з ознакою не прибутковості 005.

Відповідно до статуту пози вача він є місцевою благодій ною організацією створеною з метою сприяння розвитку осв іти та підтримки молоді. Пред метом діяльності Фонду є отр имання благодійних і приватн их пожертвувань у вигляді гр ошей і майна від фізичних і юр идичних осіб, а також інших дж ерел, не заборонених законод авством України. Головною ме тою діяльності Фонду є підтр имка і розвиток науки та осві ти, науково-просвітницьких п рограм, надання допомоги вчи телям, ученим, студентам, учня м, талановитій, творчій молод і тощо (а.с. 8).

Отже, підприємство позивач а є благодійною та неприбутк овою організацією. Такий ста тус отримало у 1998 році відпові дно Довідки про внесення до Р еєстру неприбуткових органі зацій (установ) від 04.06.1998 № 217/15-06, то бто на час укладання спірног о договору.

На час укладання договору о ренди землі від 03.09.2002 діяв Закон України «Про плату за землю» , відповідно до п.5 ст. 12 цього За кону від земельного податку звільняються зареєстровані релігійні та благодійні орг анізації, що не займаються пі дприємницькою діяльністю.

Така ж сама умова міститься у ст. 282 Податкового кодексу Ук раїни, в якій зазначено, що від сплати податку звільняються релігійні організації Украї ни, статути (положення) яких з ареєстровано у встановленом у законом порядку, за земельн і ділянки, надані для будівни цтва і обслуговування культ ових та інших будівель, необх ідних для забезпечення їх ді яльності, а також благодій ні організації, створені від повідно до закону, діяльніст ь яких не передбачає одержан ня прибутків.

Використання землі в Украї ні є платним. Плата за землю сп равляється у вигляді земельн ого податку або орендної пла ти, що визначається залежно в ід грошової оцінки земель.

Оскільки позивач є благоді йною та неприбутковою органі зацією, його у встановленому законом порядку звільнено в ід плати за землю. Таким чином , позивач звільнений і від спл ати орендної плати за землю.

Відповідно до ст. 33 ГПК Укра їни кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу свої вимог і заперечень.

За таких обставин, позов в изнається судом обґрунтован им, а тому підлягає до задовол ення у повному обсязі.

Судом не приймаються довод и відповідача про те, що вимог а про визнання частково неді йсним договору є його зміною , оскільки правові підстави т а правові наслідки внесення змін до договору та визнання його частково недійсним є рі зними і до цих інститутів зас тосовуються різні правові но рми.

Судові витрати покладают ься на відповідача, згідно ст . 49 Господарського процесуаль ного кодексу України.

Позивачу підлягають пове рненню витрати на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу, сплачені мемо ріальним ордером № 8914 від 09.06.2011 з а невірними реквізитами. Док азами належної сплати даних витрат за належними реквізит ами є надане позивачем квита нція № 1 від 05.07.2011 (а.с. 20).

У судовому засіданні 11.08.2011 ог олошено вступну та резолютив ну частини рішення.

На підставі викладе ного, керуючись статтями 44, 47, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуа льного кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовол ьнити повністю.

2. Визнати недійсним п. 2.3 договору оренди земельно ї ділянки № 243 від 03.09.2002, укладени й Сєвєродонецькою міською ра дою та Місцевим благодійним фондом "Григорія Сковороди" с прияння розвитку освіти та п ідтримки молоді, зареєстрова ний у Сєвєродонецькій міські й раді, про що у книзі записів державної реєстрації догово рів оренди землі вчинено зап ис № 243 від 03.09.2002.

3. Стягнути з Сєвєро донецької міської ради, м. Сєвєродонецьк, вул. Леніна, 32, і дентифікаційний код 24046627, на ко ристь Місцевого благодійн ого фонду "Григорія Сковород и" сприяння розвитку освіти т а підтримки молоді, м. Сєвє родонецьк, вул. Сметаніна, 26а, і дентифікаційний код 25367569, держ авне мито у сумі 85 грн., витрати на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу у сумі 236 грн., видати наказ поз ивачу.

4. Повернути з Державного бю джету України на користь М ісцевого благодійного фонду "Григорія Сковороди" сприянн я розвитку освіти та підтрим ки молоді, м. Сєвєродонецьк , вул. Сметаніна, 26а, ідентифіка ційний код 25367569, невірно сплаче ні витрати на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу меморіальним орде ром № 8914 від 09.06.2011 у сумі 236 грн. 00 коп ., видавши його з матеріалів сп рави позивачу.

Підставою для повернення витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу є дане рішення, скріпл ене гербовою печаткою суду.

Відповідно до ст.85 Господа рського процесуального коде ксу України рішення господар ського суду набирає законної сили після закінчення строк у подання апеляційної скарги , якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Дата підписання рішення: 16.08.2011.

Суддя І.В . Семендяєва

Надр.3 прим.

1-до справи вих.№

2-позивачу (реком.) з гербовою печаткою

3- відповідачу(рекомендован ою з повідомленням): 2

Дата ухвалення рішення11.08.2011
Оприлюднено30.08.2011
Номер документу17849767
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/112пд/2011

Постанова від 14.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Малашкевич С.А.

Рішення від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

Ухвала від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні