Ухвала
від 30.06.2011 по справі 6/723
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 6/723 30.06.11

За заявою товариства з обмеженою в ідповідальністю «Науково-ви робниче підприємство «ЕС.Т.К ОМ»

Про зміну порядку та способу виконання рішення

У справі за позовом товариства з обмеженою ві дповідальністю «Науково-вир обниче підприємство «ЕС.Т.КО М»

До Держави України в особі:

1. Державного казначейства У країни;

2. Міністерства фінансів Укр аїни

Про стягнення 983776,77 грн.

Суддя Ковтун С.А.

Представники сторін:

від позивача ОС ОБА_1 (за дов.)

від відповідача-1 не з' явились

від відповідача-2 ОС ОБА_2 (за дов.)

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До господарського суду м іста Києва звернулося з позо вом товариство з обмеженою в ідповідальністю «Науково-ви робниче підприємство «ЕС.Т.К ОМ»до держави України в особ і Державного казначейства Ук раїни та Міністерства фінанс ів України про стягнення 983776,77 г рн.

Позовні вимоги мотивовані невиконанням відповідачами грошового зобов' язання (сп лати шкоди), у зв' язку з чим, у відповідності до ст. 625 Цивіль ного кодексу України, боржни к зобов' язаний сплатити на вимогу кредитора встановлен ий індекс інфляції за весь ча с прострочення, а також три пр оценти річних від прострочен ої суми.

Ухвалою суду від 21.11.2009 р. було п орушено провадження у справі № 6/723.

Рішенням господарського с уду міста Києва від 17.12.2009 р. позо в задоволено повністю. Зокре ма, вирішено стягнути з держа ви Україна в особі Державног о казначейства України та Мі ністерства фінансів України на користь товариства з обме женою відповідальністю «Нау ково-виробниче підприємство «ЕС.Т.КОМ»за рахунок Державн ого бюджету України 867190,50 грн. ін фляційної складової боргу, 1165 86,27 грн. трьох процентів річних , 9838 грн. державного мита та 236 гр н. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Науково-виро бниче підприємство «ЕС.Т.КОМ »звернулося до суду з заявою про зміну способу та порядку виконання рішення суду № 6/723 ві д 17.12.2009 р..

Ухвалою суду від 14.06.2011 р. розгл яд заяви призначено на 30.06.2011 р..

Дослідивши наявні матеріа ли справи, суд дійшов висновк у про задоволення заяви това риства з обмеженою відповіда льністю «Науково-виробниче п ідприємство «ЕС.Т.КОМ»з огля ду на наступне.

Платіжними дорученнями № 989 34971 та № 98934981 Шевченківське УДК мі ста Києва на виконання рішен ня господарського суду міста Києва від 17.12.2009 р. перерахувало ТОВ «НВП «ЕС.Т.КОМ»державне м ито в розмірі 9838 грн. та 236 грн. ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу.

Відповідно до п. 10 Порядку ви конання рішень про стягнення коштів з рахунків, на яких обл іковуються кошти державного та місцевих бюджетів, або бюд жетних установ, затвердженог о постановою КМ України від 0 9.07.2008, № 609 (далі - Порядок), безспі рне списання коштів, що належ ать до загальнодержавних вид атків державного бюджету, зд ійснюється Державним казнач ейством у межах бюджетних пр изначень, установлених закон ом про державний бюджет за ві дповідною програмою загальн одержавних видатків.

Пунктом 11 Порядку передбаче но, що рішення про стягнення к оштів, які належать до загаль нодержавних видатків держав ного бюджету, подаються юрид ичними чи фізичними особами або їх представниками для ви конання органам державної ви конавчої служби та приймають ся до виконання в порядку, вст ановленому Законом України " Про виконавче провадження".

Водночас, підпунктом 2 пункт у 9 Прикінцевих і перехідних п оложень Бюджетного кодексу У країни встановлено, що до зак онодавчого врегулювання без спірного списання коштів бюд жету та відшкодування збиткі в, завданих бюджету, відшкоду вання відповідно до закону ш коди, завданої фізичній чи юр идичній особі внаслідок неза конно прийнятих рішень, дій ч и бездіяльності органів держ авної влади (органів влади Ав тономної Республіки Крим, ор ганів місцевого самоврядува ння), а також їх посадових і сл ужбових осіб при здійсненні ними своїх повноважень, здій снюється державою (Автономно ю Республікою Крим, органами місцевого самоврядування) з а рахунок коштів державного бюджету (місцевих бюджетів) в межах бюджетних призначень за рішенням суду у розмірі, що не перевищує суми реальних з битків, у порядку, встановлен ому Кабінетом Міністрів Укра їни.

На виконання зазначеної но рми Прикінцевих і перехідних положень Бюджетного кодексу України до Закону України «П ро Державний бюджет України на 2011 рік»включено бюджету пр ограму КПКВК 3504030 та кодом функ ціональної класифікації вид атків та кредитування бюджет у 1070 на відшкодування шкоди, за вданої громадянинові незако нними діями органів дізнання , досудового слідства, прокур атури і суду, відшкодування г ромадянинові вартості конфі скованого та безхазяйного ма йна стягнутого в дохід держа ви, відшкодування шкоди, завд аної фізичній чи юридичній о собі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю орган ів державної влади, їх посадо вих і службових осіб.

Згідно з підпунктом 1 пункту 9 Прикінцевих і перехідних по ложень Бюджетного кодексу Ук раїни рішення суду про стягн ення (арешт) коштів державног о бюджету (місцевих бюджетів ) виконується виключно Держа вним казначейством України. Зазначені рішення передають ся до Державного казначейств а України для виконання.

Безспірне списання коштів державного бюджету (місцеви х бюджетів) здійснюється Дер жавним казначейством Україн и у порядку, встановленому Ка бінетом Міністрів України, з а черговістю надходження так их рішень, щодо видатків бюдж ету - в межах відповідних бю джетних призначень та надани х бюджетних асигнувань.

Міністерство фінансів Укр аїни листом № 31-28030-03-16/4128 та Держав не казначейство України лист ом № 5-04/819-2470 від 15.02.2011 р. повідомило Т ОВ НВП «ЕС.Т.КОМ», що виконання рішення господарського суду міста Києва № 6/723 від 17.12.2009 р. може бути здійснено Державною ка значейською службою України в порядку черговості за раху нок бюджетних асигнувань, пе редбачених бюджетною програ мою КПКВК 3504030.

З огляду на викладене, здійс нення видатків державного бю джету, передбачених бюджетно ю програмою КПКВК 3504030 та кодом функціональної класифікаці ї видатків та кредитування б юджету 1070 на відшкодування шк оди, завданої громадянинові незаконними діями органів ді знання, досудового слідства, прокуратури і суду, відшкоду вання громадянинові вартост і конфіскованого та безхазяй ного майна стягнутого в дохі д держави, відшкодування шко ди, завданої фізичній чи юрид ичній особі незаконними ріше ннями, діями чи бездіяльніст ю органів державної влади, їх посадових і службових осіб, в іднесено до повноважень Держ авного казначейства України .

Згідно зі ст. 121 ГПК України п ри наявності обставин, що уск ладнюють виконання рішення а бо роблять його неможливим, з а заявою сторони, державного виконавця, за поданням проку рора чи його заступника або з а своєю ініціативою господар ський суд, який видав виконав чий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з виклик ом сторін, прокурора чи його з аступника і у виняткових вип адках, залежно від обставин с прави, може змінити спосіб та порядок виконання рішення.

Під зміною способу та поряд ку виконання рішення, передб ачених ст. 121 ГПК України, слід р озуміти прийняття господар ським судом нових заходів дл я реалізації рішення в разі н еможливості його виконання у порядку та у спосіб, раніше вс тановлені.

Відповідно до пункту 2 роз ' яснення президії Вищого ар бітражного суду України № 02-5/333 від 12.09.1996 «Про деякі питання пр актики застосування статті 1 21 Господарського процесуаль ного кодексу України»підста вою для відстрочки, розстроч ки, зміни способу та порядку в иконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускл аднюють виконання рішення аб о роблять його неможливим у с трок або встановленим господ арським судом способом. При ц ьому слід мати на увазі, що зго ди сторін на вжиття заходів, п ередбачених статтею 121 ГПК Укр аїни, ця стаття не вимагає, і г осподарський суд законодавч о не обмежений будь-якими кон кретними термінами відстроч ки чи розстрочки виконання р ішення. Проте, вирішуючи пита ння про відстрочку чи розстр очку виконання рішення, змін у способу і порядку виконанн я рішення, господарський суд повинен враховувати матеріа льні інтереси сторін, їх фіна нсовий стан, ступінь вини від повідача у виникненні спору, наявність інфляційних проце сів у економіці держави та ін ші обставини справи.

Оскільки в зв' язку з прий няттям Закону України «Про д ержавний бюджет на 2011 рік»вик онання рішення суду шляхом с тягнення з держави Україна в особі Державного казначейст ва України та Міністерства ф інансів України на користь т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Науково-виробни че підприємство «ЕС.Т.КОМ»за рахунок Державного бюджету України 867190,50 грн. інфляційної с кладової боргу, 116586,27 грн. трьох процентів річних, 9838 грн. держа вного мита та 236 грн. витрат на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу немо жливе, а також враховуючи пер ерахування Міністерством фі нансів України на користь по зивача 9838 грн. державного мита та 236 грн., суд вважає за необхі дне задовольнити заяву позив ача та змінити спосіб та поря док виконання рішення господ арського суду міста Києва № 6/7 23 від 17.12.2009 р..

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 86, 121 ГПК України, с уд

УХВАЛИВ:

Змінити спосіб та пор ядок виконання рішення госпо дарського суду міста Києва № 6/723 від 17.12.2009 р. стягнувши з держа ви Україна в особі Державног о казначейства України (01014, м. К иїв, вул. Бастіонна, 6, код 20055032) на користь товариства з обмеже ною відповідальністю «Науко во-виробниче підприємство «Е С.Т.КОМ»(95051, м. Сімферополь, пров улок Елеваторний, 10 літ. А, код 3 0624262) за рахунок Державного бюд жету України 867190,50 грн. інфляцій ної складової боргу, 116586,27 грн. т рьох процентів річних.

Суддя С. А. Ковтун

Ухвалу підписано 22.07.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.06.2011
Оприлюднено25.08.2011
Номер документу17854407
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/723

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Постанова від 14.05.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зеленін В.О.

Постанова від 01.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 09.06.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Постанова від 10.04.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні