Рішення
від 15.08.2011 по справі 19/17-2109-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"15" серпня 2011 р. Справа № 19/17-2109-2011

Господарський суд Одесько ї області у складі:

судді Петренко Н.Д.

при секретарі Гавриловій А .А.

розглянув у відкритому суд овому засіданні справу №19/17-2109-20 11

за позовом: заступника п рокурора Суворовського райо ну м. Одеси в інтересах держав и в особі Одеської міської ра ди, м. Одеса

до відповідача: товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Морозко", м. Одеса

про звільнення самовіл ьно зайнятої земельної ділян ки та стягнення шкоди у сумі 40153,93 грн.

За участю представн иків сторін:

від прокуратури: за пос відченням Форманюк О.М.

від позивача: не з'яв ився, про дату час та місце зас ідання суду повідомлений нал ежним чином

від відповідача: не з'я вився, про дату час та місце за сідання суду повідомлений на лежним чином

СУТЬ СПОРУ: засту пник прокурора Суворовськог о району м. Одеси в інтересах д ержави в особі Одеської місь кої ради звернувся до господ арського суду Одеської облас ті з позовною заявою до товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Морозко" про стягненн я шкоди у сумі 40153,93 грн., заподія ної внаслідок самовільного з айняття земельної ділянки, з обов'язання звільнити та пр ивести у придатний до викори стання стан шляхом знесення за власний рахунок кафе-бару "Морозко", розташованого за ад ресою: м. Одеса, вул. Дніпропет ровська дорога, 111 кут вул. Висо цького, 7, а також вилучити у ТО В "Морозко" самовільно зайнят у земельну ділянку, площею 0,0462 га, розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 111 кут вул. Висоцького, 7 та повернути її за належніст ю до Одеської міської ради.

У судовому засіданні 15 серп ня 2011 року прокурор підтримав позовні вимоги у повному обс язі.

Відповідач в судові засідання, призначені на 17 че рвня 2011 року о 10:20, 06 липня 2 011 року о 09:15 та 15 серпня 2011 року о 10:0 0 не з'явився, хоча про місце судового засідання повідомл ений належним чином, за адрес ою вказаною у позовній заяві (65069, м. Одеса, вул. Ак. Заболотног о, 51, кв. 6), однак повідомлення пр о вручення поштового відправ лення повернулись до суду з д овідкою пошти "за зазначеною адресою не проживає".

Згідно наявних у мате ріалах справи довідки АА №081361 з ЄДРПОУ, свідоцтва про держа вну реєстрацію та статуту ві дповідача місцезнаходження товариства з обмеженою відп овідальністю "Морозко" є: 65069, м. О деса, вул. Ак. Заболотного, 51, кв. 6.

До повноважень господарс ького суду області не віднес ено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фі зичних осіб - учасників судо вого процесу на час виникнен ня тих чи інших процесуальни х дій, оскільки згідно роз'я снень, викладених у п. 32 Інформ аційного листа Вищого господ арського суду України №01-08/530 ві д 10 грудня 2009 року відмітка про відправку процесуального до кумента про призначення судо вого засідання у справі, зроб лена відповідно до Інструкці ї з діловодства в господарсь ких судах України, затвердже ної наказом ВГСУ №75 від 10 грудн я 2002 року на першому примірник у цього документу є підтверд женням повідомлення сторони про дату, час і місце судового засідання у справі.

Оскільки відповідач у справі в судове засідання н е з'явився, про місце судово го засідання повідомлений на лежним чином, правом на надан ня відзиву на позовну заяву з гідно ст. 59 ГПК України не скор истався, справа розглядалась за наявними в ній матеріалам и відповідно до ст. 75 ГПК Украї ни.

Розглядом матеріал ів справи встановлено:

відповідно до ст. 16 Закону України "Про охорону з емель" до повноважень центра льного органу виконавчої вла ди з питань земельних ресурс ів у галузі охорони земель на лежать здійснення державног о контролю за використанням та охороною земель.

29 жовтня 2008 року управління м з контролю за використання м та охороною земель у Одеськ ій області держземінспекції України було проведено пере вірку додержання вимог земел ьного та містобудівного зако нодавства при використанні т овариством з обмеженою відпо відальністю "Морозко" земель ної ділянки загальною площею 0,0462 га, розташованої за адресо ю: м. Одеса, вул. Дніпропетровс ька дорога, 111 кут вул. Висоцько го, 7, в ході якої встановлено, щ о ТОВ "Морозко" використовує з азначену земельну ділянку пі д приміщення кафе-бару "Мороз ко", правовстановлюючі докум енти на землекористування п ередбачені ст.ст. 125, 126 Земельно го кодексу України - відсутні .

За результатами перевірки управлінням з контролю за ви користанням та охороною земе ль у Одеській області держзе мінспекції України були скла дені акт обстеження земельно ї ділянки №б/н від 29 жовтня 2008 ро ку, акт дотримання вимог земе льного законодавства від 29 жо втня 2008 року, а також протокол п ро адміністративне правопор ушення №001516 від 29 жовтня 2008 року с тосовно директора ТОВ "Мороз ко" - ОСОБА_1 (а.с. 49-52, 55-56).

В графі вказаних документі в - "з актом ознайомленний, коп ію акта отримав" відсутні під пис директора ТОВ "Морозко" - ОСОБА_1, однак в матеріалах с прави наявна поштова квитанц ія від 10 листопада 2008 року (а.с. 49) про надіслання зазначених до кументів на його адресу.

29 жовтня 2008 року управ лінням з контролю за викорис танням та охороною земель у О деській області Держземінсп екції України видано директо ру ТОВ "Морозко" ОСОБ А_1 припис №002340 (а.с. 53-54), яким зоб ов'язано останього усунути виявлене порушення земельно го кодексу України у 30 (тридця ти) денний термін.

З огляду на порушення ТОВ "Морозко" земельного та мі стобудівного законодавства , а також невиконання припису №002340 управління з контролю за використанням та охороною з емель у Одеській області дер жземінспекції України проку ратурою Суворовського район у м. Одеси було здійснено пере вірку та запити до КП "Одеське МБТІ та РОН", державної податк ової інспекції у Суворовсько му районі м. Одеси, Суворовськ ій районній адміністрації Од еської міської ради, Одесько го міського управління земел ьних ресурсів Одеської міськ ої ради, управлінню архітект ури та містобудування Одеськ ої міської ради, а також управ лінню розвитку споживчого ри нку та захисту прав споживач ів Одеської міської ради сто совно підприємницької діяль ності ТОВ "Морозко", наявності дозвільних документів на та ку діяльність та правоустано влюючих документів на землек ористування (а.с. 10, 12, 33, 35).

03 листопада 2010 року КП "Од еське МБТІ та РОН" повідомило , що за адресою Дніпропетровс ька дорога, 109 Б та 111 Б у м. Одесі о б'єкти нерухомості не зареє стровані (а.с. 11).

11 листопада 2010 року ДПІ у Суворовському районі м. Оде си інформувало, що ТОВ "Морозк о" як платник земельного пода тку та орендної плати не зере єстроване, перебуває на спро щеній системі (а.с. 13).

30 листопада 2010 року Оде ське міське управління земел ьних ресурсів Одеської міськ ої ради повідомило, що в управ лінні відсутня інформація що до оформлення права користув ання (власності) земельної ді лянки за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропет ровська дорога, 111/вул. Висоцьк ого, 7 товариством з обмежено ю відповідальністю "Морозко" , правоустановлюючі документ и на землекористування відсу тні (а.с. 34).

08 грудня 2010 року управлі ння розвитку споживчого ринк у та захисту прав споживачів Одеської міської ради надал о інформацію про те, що дозвіл на розміщення павільона ТОВ "Морозко", розташованого за ад ресою: м. Одеса, Дніпропетровс ька дорога, 111 був виданий на пі дставі рішення Одеської місь кої ради від 26 січня 2007 року за № 968-V, а договір оренди окремого і ндивідуально визначеного ма йна з ТОВ "Морозко" не укладавс я (а.с. 40).

Також в матеріалах сп рави наявні письмові пояснен ня директора ТОВ "Морозко" О СОБА_1 прокурору Суворовськ ого району м. Одеси Рудницько му Д.П.(а.с. 47), з яких останній пов ідомляє що документи на спір ну земельну ділянку відсутні , проектів будівництва та пог оджень не має.

З огляду на зазначене прокурор посилається на те, щ о в результаті перевірки, про веденої спільно з управління м з контролю за використання м та охороною земель у Одеськ ій області Держземінспекції України, було встановлено, що ТОВ "Морозко" за відсутності п равовстановлюючих документ ів займає земельну ділянку п лощею 0,0462 га, розташованої за а дресою: м. Одеса, вул. Дніпропе тровська дорога, 111 кут вул. Вис оцького, 7, що підпадає під пон яття самовільного використа ння.

Розрахунок розміру шкоди заподіяної ТОВ "Морозко" був о бчислений управлінням з конт ролю за використанням та охо роною земель у Одеській обла сті Держземінспекції Україн и на підставі Методики визна чення розміру шкоди, заподія ної внаслідок самовільного з айняття земельних ділянок, в икористання земельних ділян ок не за цільовим призначенн ям, зняття ґрунтового покрив у (родючого шару ґрунту) без сп еціального дозволу, затвердж еної постановою Кабінету мін істрів України №963 від 25 липня 2 007 року та становить 40153,93 грн.

З огляду на зазначене заст упник прокурора Суворовсько го району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеської міс ької ради 30 травня 2011 року виму шений був звернутися до госп одарського суду Одеської обл асті з позовною заявою про ст ягнення шкоди у сумі 40153,93 грн., з аподіяної внаслідок самовіл ьного зайняття земельної діл янки, зобов'язання звільнит и та привести у придатний до в икористання стан шляхом знес ення за власний рахунок кафе -бару "Морозко", розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Дніпр опетровська дорога, 111 кут вул . Висоцького, 7 та вилучення у Т ОВ "Морозко" самовільно зайня тої земельної ділянки площею 0,0462 га, розташованої за адресо ю: м. Одеса, вул. Дніп ропетровська дорога, 111 кут ву л. Висоцького, 7 та повернення її за належністю до Одеської міської ради, обґрунтовуючи свої вимоги посиланням на ст .ст. 16, 376, 387, 1166 ЦК України та ст.ст. 3, 12, 80, 83, 116, 125, 212 Земельного кодексу У країни.

Проаналізувавши наявн і у справі докази, та надавши ї м правову оцінку, господарсь кий суд дійшов висновку про з адоволення позовних вимог заступника прокур ора Суворовського району м. О деси в інтересах держави в ос обі Одеської міської ради, в иходячи з наступного:

- згідно статті 1 Закону Ук раїни "Про державний контрол ь за використанням та охорон ою земель", самовільне зайнят тя земельної ділянки - це будь -які дії, які свідчать про факт ичне використання земельної ділянки за відсутності відп овідного рішення органу вико навчої влади чи органу місце вого самоврядування про її п ередачу у власність або нада ння у користування (оренду) аб о за відсутності вчиненого п равочину щодо такої земельно ї ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є право мірними.

Відповідно до листа Держав ного комітету України із зем ельних ресурсів від 11 листопа да 2008 року №14-17-4/12991 "Щодо застосува ння терміна "самовільне зайн яття земельної ділянки", таки м правочином слід вважати: ук ладення договору оренди (суб оренди) земельної ділянки, пр о встановлення земельного се рвітуту, договору на право ко ристування чужою земельною д ілянкою для сільськогоспода рських потреб (емфітевзис) чи договору на право користува ння чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій).

З матеріалів справи вбачає ться, що земельна ділянка, вим оги про повернення якої є пре дметом заявленого позову, ро зташована на території м. Оде си, вул. Дніпропетровська дор ога, 111 кут вул. Висоцького, 7.

В силу статей 5, 7 Конститу ції України носієм сувереніт ету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійсн ює владу безпосередньо і чер ез органи державної влади та органи місцевого самоврядув ання. В Україні визнається і г арантується місцеве самовря дування.

Відповідно до статті 140 Конс титуції України місцеве само врядування здійснюється тер иторіальною громадою в поряд ку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через ор гани місцевого самоврядуван ня: сільські, селищні, міські р ади та їх виконавчі органи.

Виходячи з аналізу наведен их вище норм та положення пун кту 1 статті 10 Закону України "П ро місцеве самоврядування", м іська рада є органом місцево го самоврядування, що предст авляє відповідні територіал ьні громади та здійснює від ї х імені та в їх інтересах функ ції і повноваження органу мі сцевого самоврядування, визн ачені Конституцією України, цим та іншими законами.

У відповідності до Перехід них положень Земельного коде ксу України, до розмежування земель державної та комунал ьної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів зд ійснюють відповідні сільськ і, селищні, міські ради, а за ме жами населених пунктів - відп овідні органи виконавчої вла ди.

З оляду на зазначене повно важення щодо розпорядження с пірною земельною ділянкою на лежать Одеській міській раді .

Відповідно до статті 2 12 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають повернен ню власникам землі або земле користувачам без відшкодува ння затрат, понесених за час н езаконного користування ним и. Приведення земельних діля нок у придатний для використ ання стан, включаючи знесенн я будинків, будівель і споруд , здійснюється за рахунок гро мадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовіл ьно зайнятих земельних ділян ок провадиться за рішенням с уду.

Оцінюючи в порядку ст.43 ГП К України надані прокурором докази та аналізуючи при цьо му матеріали перевірки дотри мання вимог земельного закон одавства суд вважає, що факт з айняття ТОВ "Морозко" земельн ої ділянки загальною площею 0,0462 га, розташованої за адресою : м. Одеса, вул. Дніпропетровсь ка дорога, 111 кут вул. Висоцьког о, 7 є встановленим, підтвердж ується матеріалами справи та не заперечується директором підприємства відповідача В олковим І.М. у наданих прокуро ру поясненнях (а.с. 47).

Приймаючи до уваги, що дока зів наявності рішення Одеськ ої міської ради про передачу вказаної земельної ділянки у власність або надання її у к ористування (оренду) або наяв ності вчиненого правочину що до такої земельної ділянки в ідповідач не надав, суд вважа є вимоги прокурора про зобов 'язання ТОВ "Морозко" звільн ити та привести у придатний д о використання стан земельну ділянку, площею 0,0462 га, розташо вану за адресою: м. Одеса, вул. Д ніпропетровська дорога, 111 кут вул. Висоцького, 7, вилучення у ТОВ "Морозко" вказаної самові льно зайнятої земельної діля нки із поверненням її за нале жністю до Одеської міської р ади обґрунтованими та такими , що підлягають задоволенню.

Згідно з пунктом 2 статті 152 Земельного кодексу України в ласник земельної ділянки або землекористувач може вимага ти усунення будь-яких поруше нь його прав на землю, навіть я кщо ці порушення не пов'яза ні з позбавленням права воло діння земельною ділянкою, і в ідшкодування завданих збитк ів.

Відповідно до п. 1 Методики визначення розміру шкоди, за подіяної внаслідок самовіль ного зайняття земельних діля нок, використання земельних ділянок не за цільовим призн аченням, зняття ґрунтового п окриву (родючого шару ґрунту ) без спеціального дозволу, за твердженої постановою Кабін ету міністрів України від 25 ли пня 2007 року №963, ця методи ка спрямована на визначення розміру шкоди, заподіяної де ржаві, територіальним громад ам, юридичним та фізичним осо бам, на всіх категоріях земел ь внаслідок самовільного зай няття земельних ділянок, вик ористання земельних ділянок не за цільовим призначенням , зняття ґрунтового покриву (р одючого шару ґрунту) без спец іального дозволу. Розмір шко ди визначається окремо по ко жному із зазначених правопор ушень.

Згідно до ч. 1 ст. 1166 Цив ільного кодексу України майн ова шкода, завдана неправомі рними рішеннями, діями чи без діяльністю особистим немайн овим правам фізичної або юри дичної особи, а також шкода, за вдана майну фізичної або юри дичної особи, відшкодовуєтьс я в повному обсязі особою, яка її завдала.

Таким чином, вимоги пр окурора про стягнення на кор исть держави шкоди у сумі 40153,93 г рн., заподіяної внаслідок сам овільного використання земе льної ділянки підлягають за доволенню.

Судові витрати у справі п окладаються на відповідача в порядку ст. 44,49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 44, 49, ст . ст. 81-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:\

1. Позовні вимоги у справі задовольнити.

2. Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Морозко" (65069, м. Одеса, вул. Ак. Заболотного, 51, кв. 6, ідентифіка ційний код 20977085) на користь держави на р/р №31110106700009, одержув ач ГУДКУ в Одеській області, б анк одержувача ГУДКУ в Одесь кій області, МФО 828011, ЄДРПО У 23213460: 40153 (сорок тисяч сто п'ятд есят три) грн. 93 коп. шкоди, запо діяної внаслідок самовільно го використання земельної ді лянки.

3. Зобов'язати товарист во з обмеженою відповідальні стю "Морозко" (65069, м. О деса, вул. Ак. Заболотного, 51, кв . 6, ідентифікаційний код 20977085) зв ільнити та привести у придат ний до використання стан зем ельну ділянку, площею 0,0462 га, шл яхом знесення за власний рах унок кафе-бару "Морозко", розта шованого за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога , 111 кут вул. Висоцького, 7.

4. Вилучити у товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Морозко" (65069, м. Одеса, ву л. Ак. Заболотного, 51, кв. 6, іденти фікаційний код 20977085) самовільн о зайняту земельну ділянку, п лощею 0,0462 га, розташовану за ад ресою: м. Одеса, вул. Дніпропет ровська дорога, 111 кут вул. Висо цького, 7, та повернути її за на лежністю до Одеської міської ради (65004, м. Одеса, пл. Думська,1, к од ЄДРПОУ 26597691).

5. Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Морозко" (65069, м. Одеса, вул. Ак. Заболотного, 51, кв. 6, ідентифіка ційний код 20977085) на користь Державного бюджету України на п/р №31114095700008, одержувач ГУДКУ у Одеській області, банк одерж увача ГУДКУ у Одеській облас ті, МФО 828011, код ЄДРПОУ 23213460, К БК 22090200 - державне мито в сумі 486 (ч отирста вісімдесят шість) гр н. 54 коп.

6. Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Морозко" (65069, м. Одеса, вул. Ак. Заболотного, 51, кв. 6, ідентифіка ційний код 20977085) на користь Державного бюджету України на п/р №31213264700008, одержувач ГУДКУ у Одеській області, банк одерж увача ГУДКУ у Одеській облас ті, МФО 828011, код ЄДРПОУ 23213460, КБК 22050003 - витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу у сумі 236 (двісті трид цять шість) грн. 00 коп.

Наказ видати у порядку ст .116 ГПК України.

Повний текст рішення скла дений та підписаний 17 серпня 2 011 року.

Рішення суду набирає зако нної сили у порядку ст.85 ГПК Ук раїни.

Суддя Петренко Н.Д.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення15.08.2011
Оприлюднено26.08.2011
Номер документу17868349
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/17-2109-2011

Ухвала від 08.05.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 18.07.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 17.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 06.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 03.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 26.11.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 23.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 03.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Постанова від 05.06.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 05.04.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні