Постанова
від 10.04.2008 по справі 2-а-1418/2008
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

h

справа № 2-а-1418/08

категорія 75

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2008 р. м. Житомир

Житомирський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого - судді Хаюк С.М .

при секретарі - Савчук Є.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Житом ирі адміністративну справу

за позовом Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Корольовському районі м. Ж итомира

до відкритого акціоне рного товариства "Атмашбуд"

про стягнення 16784,78 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

У січні 2007 року позивач зв ернувся з вказаним позовом д о суду, в якому зазначає, що ВА Т "Атмашбуд" зареєстрована як платник страхових внесків н а обов”язкове державне пенсі йне страхування в управлінні пенсійного фонду України в К орольовському районі м.Житом ир і згідно розрахунків факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій у в ідповідача виникло зобов”яз ання перед пенсійним фондом України на загальну суму 16784,78г рн. боргу по відшкодуванню фа ктичних витрат на виплату і д оставку пільгових пенсій, як і до цього часу не сплачені. По зивач вважає, що несплата бор гу завдає значної шкоди інте ресам держави в особі управл іння Пенсійного фонду Україн и в Корольовському районі м .Житомир, то його слід стягнут и в судовому порядку.

У судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав повністю з підстав зазна чених в заяві.

Відповідач позов визнав, о днак, просить вирішити питан ня про відстрочення сплати б оргу.

Вислухавши пояснення, досл ідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню повніс тю з наступних підстав:

Судом встановлені наступн і обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідач зареєстрований , як платник збору на обов”яз кове державне пенсійне страх ування і згідно розрахунків фактичних витрат та доставку пільгових пенсій у відповід ача утворилась заборгованіс ть в сумі 16784,78грн.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17,ч.3 ст .18 і ч. 6 ст. 20, п.2 Прикінцевих поло жень Закону України “Про заг альнообов”язкове державне п енсійне страхування”, страху вальник зобов”язаний нарахо вувати, обчислювати і сплачу вати в установлені строки та в повному обсязі страхові вн ески. Страхувальники зобов”я зані сплачувати страхові вне ски, нараховані за відповідн ий базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарн их днів із дня закінчення цьо го періоду. Страхові внески є цільовим загальнообов”язко вим платежем, який справляєт ься на всій території Україн и у порядку, встановленому ци м Законом. Перерахування стр ахових внесків здійснюється страхувальниками одночасно з одержанням (перерахування м) кошів на оплату праці (випла ти доходу), у тому числі у безг отівковій чи натуральній фор мі або з виручки від реалізац ії товарів (послуг).Підприємс тва та організації з коштів, п ризначених на оплату праці, в носять до Пенсійного фонду п лату, що покриває фактичні ви трати на виплату і доставку п енсій особам, які були зайнят і повний робочий день на підз емних роботах, на роботах з ос обливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за спи ском N 1 виробництв, робіт, проф есій, посад і показників, затв ерджених Кабінетом Міністрі в України, крім тих, що були бе зпосередньо зайняті повний р обочий день на підземних роб отах (включаючи особовий скл ад гірничорятувальних части н) з видобутку вугілля, сланцю , руди та інших корисних копал ин, на будівництві шахт та руд ників за списком робіт і проф есій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаюч и з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсоткі в з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-від соткового розміру відшкодув ання фактичних витрат на вип лату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за ві ком відповідно до цього Зако ну.

Із розрахунку фактичних ви трат на виплату та доставку п енсій призначених відповідн о до п.”б”-„з” ст..13 Закону Украї ни „Про пенсійне забезпеченн я” та сплати внесків в зв"язк у з підвищенням розміру пенс ій вбачається, що заборгован ість відповідача по вказаних зобов"язаннях становить 16784,78 г рн., що не заперечує і сам пред ставник відповідча.

Враховуючи викладене, суд в важає позовні вимоги обґрунт ованими, заявленими відповід но до чинного законодавства і такими, що підлягають задов оленню у сумі 16784,78грн. заборгов аності .

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб”єкт владних повнова жень, а відповідачем - фізич на чи юридична особа, судові в итрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються .

Як зазначається у п. 1 Положе ння про Пенсійний фонд Украї ни (затверджене Указом Прези дента України № 121/2001від 01.03.01року ), Пенсійний фонд України є цен тральним органом виконавчої влади, що зокрема здійснює ке рівництво та управління солі дарною системою загальнообо в”язкового державного пенсі йного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік стр ахових внесків.

Згідно п. 10 ст. 4 Декрету Кабін ет Міністрів України “Про де ржавне мито”від 21 січня 1993 року № 7 - 93, від сплати державного м ита звільняються державні і громадські організації, підп риємства, установи, організа ції та громадяни, які звернул ися у випадках, передбачених чинним законодавством, із за явами до суду щодо захисту пр ав та інтересів інших осіб, а т акож споживачі - за позовами , що пов”язані з порушенням їх прав.

За таких обставин судові ви трати не стягуються.

На підставі викладеного, ві дповідно до Законів України “Про збір на обов”язкове дер жавне пенсійне страхування” від 26.06.97 року № 400 / 97 - ВР, “Про заг альнообов”язкове державне п енсійне страхування”від 09.07.03 р оку № 1058 - IV, "Про пенсійне забе зпечення", керуючись ст. ст. 94, 158 - 163, 167, 254 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повні стю.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства "Атмашбу д"(м.Житомир,вул.Баранова,87 р/р 2 6004000520001 в ЖФ "Укрінбанк" МФО 311584 код 01412271) на користь Управління Пен сійного фонду України в Коро льовському районі м.Житомир (10009, м. Житомир , майдан Польовий ,8, р / р 25601301648 в ЖОУ ВАТ “Ощадний ба нк України”, МФО 311647, код 20405162) 16784,78 г рн.заборгованості по відшко дуванню витрат на виплату і д оставку пільгових пенсій..

Судові витрати не стягують ся.

Постанова Житомирського о кружного адміністративного суду набирає законної сили п ісля закінчення строків пода ння заяви про апеляційне оск арження та апеляційної скарг и. Заява про апеляційне оскар ження подається через Житоми рський окружний адміністрат ивний суд до Київського апел яційного адміністративного суду протягом 10 днів з дня про голошення постанови. Апеляці йна скарга подається у тому ж порядку протягом 20 днів після подання заяви про апеляційн е оскарження.

Головуючий судд я: С.М. Х аюк

Дата ухвалення рішення10.04.2008
Оприлюднено12.11.2009
Номер документу1787107
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-1418/2008

Постанова від 11.08.2008

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Єресько Л.О.

Ухвала від 16.07.2008

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Єресько Л.О.

Постанова від 10.04.2008

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Хаюк С.М.

Постанова від 19.03.2008

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Юрчук М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні