Ухвала
від 22.08.2011 по справі 5024/1545/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


У Х В А Л А

"22" серпня 2011 р. Справа № 5024/1545/2011

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді З адорожної Н.О. при секрета рі Степановій О.В., розглянувш и справу

за позовом: Приватної фірми "Баланс", м.Херсон

до: Приватного підприєм ства "Дарья", м.Херсон

третя особа без самостійни х вимог на стороні відповіда ча - Херсонська міська рада, м. Херсон

про усунення перешкод в користуванні майном

за участю представників ст орін:

від позивача - Борисевич О.В . - директор, наказ №3 від 01.10.2007р.

від відповідача - ОСОБА_1 . - представник, дов. №167 від 19.08.2011р .

від 3 особи - ОСОБА_2. - заст . начальника юрвідділу, дов. ві д 13.08.2009р. №9-527-9/21

Позивач (приватна фірма "Б аланс", м. Херсон, код за ЄДРПОУ 22742446) звернувся з позовом, в яко му просить суд усунути переш коди у здійсненні права кори стування земельною ділянкою та об`єктом нерухомості - кафе "Смак", яке є власністю ПФ "Бала нс", шляхом зобов`язання відпо відача (ПП "Дар`я", м. Херсон, код за ЄДРПОУ 32479304) звільнити самов ільно зайняту земельну ділян ку площею 20 кв. м., на якій відпо відач самовільно встановив т орговельний кіоск розміром 4 х5 м., чим перешкоджає здійснюв ати право користування оренд ованою фірмою земельною діля нкою.

Обгрунтовуючи позов , посилається на те, що є власн иком приміщення кафе "Смак" за гальною площею 552,3 м. кв., розташ ованого у м. Херсоні, на Привок зальній площі на земельній д ілянці площею 0,0762 га, яка була н адана фірмі в оренду під розм іщення кафе на підставі ріше ння Херсонської міської ради від 21.08.2008 р. № 921 "Про затвердження проектів землеустрою та тех нічної документації із земле устрою, вилучення, надання в о ренду, визнання такими, що втр атили чинність деяких пункті в рішень міської ради та її ви конкому, внесення змін до пун ктів рішень міської ради".

На підставі зазначен ого рішення між позивачем та міською радою укладений дог овір оренди земельної ділянк и площею 0,0762 га, в тому числі: 0,0387 г а під розміщення кафе, 0,0212 га - пі д літній майданчик та 0,0163 га - на благоустрій прилеглої терит орії.

Відповідач у 2010 р. самов ільно, без дозволу ПФ "Баланс" встановив на наданій позивач у в оренду земельній ділянці торговельний кіоск розміром 4х5 м., чим перешкоджає ПФ "Балан с" здійснювати правомочності користування земельною діля нкою. Окрім цього, самовільне встановлення відповідачем в казаного кіоску обмежує пози вача в праві користування йо го власністю - кафе "Смак", що ві дображується у неможливості проведення необхідних ремон тних і оздоблювальних робіт фасадної частини кафе.

Неодноразові вимоги позивача щодо звільнення нал ежної йому на правах користу вання земельної ділянки та д емонтування торговельного к іоску ігнорується відповіда чем з посиланням на факт зако нного використання земельно ї ділянки, відведеної йому Хе рсонською міською радою під тимчасову споруду для здійсн ення підприємницької діяльн ості.

Позивач звернувся з к лопотанням про призначення с удової будівельно-технічної експертизи з метою з`ясуванн я питань, необхідних для вирі шення спору, які потребують с пеціальних знань.

Мотивуючи клопотання про призначення експертизи, позивач посилається на ст. 32 Г К України, те, що фактичні дані , на підставі яких господарсь кий суд у визначеному законо м порядку встановляє наявніс ть чи відсутність обставин, н а яких грунтуються вимоги і з аперечення сторін, а також ін ші обставини, які мають значе ння для правильного вирішенн я господарського спору, вста новлюються письмовими і речо вими доказами, висновками су дових експертів.

Згідно приписів ст. 41 Г ПК України для роз`яснення пи тань, що виникають при виріше нні господарського спору і п отребують спеціальних знань , господарський суд признача є судову експертизу, проведе ння якої доручається державн им спеціалізованим установа м чи безпосередньо особам, як і відповідають вимогам, вста новленим Законом України "Пр о судову експертизу".

Як зазначає позивач, м іж сторонами існує невизначе нність щодо питань визначенн я встановлення меж наданої п озивачу в оренду земельної д ілянки з прив`язкою їх (меж) до місцевості; чи здійснене буд івництво кафе "Смак" саме на зе мельній ділянці площею 0,0762 га в межах землевідведення, чи об межує об`єкт нерухомості - каф е "Смак" права інших землекори стувачів; чи створює перешко ди ПП "Дар`я" позивачу у здійсн енні права користування орен дованою земельною ділянкою т а належним йому на правах вла сності об`єктом нерухомості - кафе "Смак".

Встановлення та досл ідження цих питань необхідне для правильного вирішення с пору, проте потребує спеціал ьних знань.

Представник відповід ача підтримав заявлене позив ачем клопотання про призначе ння експертизи за наявності підстав, перелічених ПФ "Бала нс".

Відповідно до статті 41 ГПК України для роз`яснення питань, що виникають при вирі шенні господарського спору і потребують спеціальних знан ь, господарський суд признач ає судову експертизу. Учасни ки судового процесу мають пр аво пропонувати господарськ ому суду питання, які мають бу ти роз`яснені судовим експер том. Остаточне коло цих питан ь встановлюється господарсь ким судом в ухвалі.

В процесі з`ясування о бставин, на які сторони посил аються як на підстави своїх д оводів та заперечень, суд сти кнувся з необхідністю встано влення таких фактів (обстави н), дані про які вимагають спец іальних знань.

Так, обгрунтовуючи по зов, позивач посилається на в икористання земельної ділян ки в межах проекту землевідв едення та виділення меж в нат урі; на такі ж обставини посил ається відповідач.

З`ясування питань міс ця розташування об`єктів, чи в ідповідає воно встановленим межам відведених земельних ділянок, має значення та необ хідне для правильного виріше ння спору, натомість потребу є спеціальних знань.

З огляду на викладене , суд задовольняє заявлене кл опотання та призначає судову будівельно-технічну експерт изу по справі, проведення яко ї доручає експерту Грибковій Наталії Григорівні - судовом у експерту з правом проведен ня будівельно-технічних експ ертиз, що підтверджується ви даним Міністерством юстиції України свідоцтвом №818 продов женим до 28.01.2014р.

Позивач і відповідач не мають відводів судовому е ксперту.

Керуючись ст. 41, п. 2, 3 ст . 77, ст. 86 ГПК України, суд

ухвалив:

1. Призначити по справі судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручити судовому експерту з правом проведення судових б удівельно-технічних експерт из Грибковій Наталії Григорі вні, свідоцтво №818, продовжене до 28.01.2014р.

2. Витрати по оплаті с удової експертизи покласти н а позивача.

3. Попередити судового експерта Грибкову Наталію Г ригорівну про кримінальну ві дповідальність за видачу зав ідомо неправдивого висновку .

4. На вирішення експерт а поставити наступні питання :

- чи можливо визначити місце розташування земельно ї ділянки, розміром 0,0762 га, яка б ула надана в оренду ПФ "Баланс " під розміщення кафе на підст аві рішення Херсонської місь кої ради від 21.08.2008 р. № 921, якщо так, то визначити її межі в натурі з прив`язкою до місцевості;

- чи здійснено будівни цтво ПФ "Баланс" об`єкта нерухо мості - кафе "Смак", розташован ого на Привокзальній площі у м. Херсоні саме в мажах землев ідведення на земельній ділян ці площею 0,0762 га;

- чи обмежує об`єкт нер ухомості - кафе "Смак", розташо ване на Привокзальній площі у м. Херсоні права інших осіб щ одо користування земельними ділянками;

- чи створює встанов лений ПП "Дар`я" торговельний к іоск перешкоди у здійсненні прав користування земельною ділянкою та розташованим на ній об`єктом нерухомості - каф е "Смак" приватній фірмі "Балан с", якщо так, то яким чином.

5. Розгляд справи відкласти.

6. Призначити наступну дату судового засідання на "06" вере сня 2011 р. о 15:00 за адресою: м. Херсо н, вул. Горького, 18, зал судових засідань № 324.

7. Доручити позивачу одержат и експертний висновок та над ати його суду.

8. Явку уповноважених предст авників сторін визнати обов' язковою.

9. Копію ухвали надіслати ст оронам до відома та виконанн я, примірник - судовому експер ту за адресою: 73036, м.Херсон, вул .Кримська, 148, кв.24 з повідомленн ям про вручення.

Суддя Н.О. Задорожна

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення22.08.2011
Оприлюднено30.08.2011
Номер документу17880682
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/1545/2011

Рішення від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 10.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні