Ухвала
від 19.07.2011 по справі 17/234-41/361
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельниць кого,44 тел. 284-18-98


У Х В А Л А

Справа № 17/234-41/361 19.07.2011

за заявою Державної інноваційної фі нансово-кредитної установи в особі Київського регіональн ого відділення про зміну спо собу та порядку виконання ух вали Господарського суду м. К иєва від 20.06.1998 про зміну способу і порядку виконання рішення Господарського суду міста К иєва від 30.09.1997 у справі №17/234

за позовом Прокурора м. Києва в інтере сах Київського міського відд ілення державного інновацій ного фонду України ( правонас тупник Державна інноваційна фінасово-кредитна установа)

до Інституту сорбції та проб лем ендоекології Національн ої академії наук України

про стягнення 660 000,00 грн.

Суддя Копитова О.С.

Секретар судового засіда ння Шмуйло А.Д.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, предст. за дов. № 34 в ід 06.12.2010 року

від відповідача: не з' явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Рішенням арбітражног о суду м. Києва від 30.09.1997 року у сп раві №17/234 позов прокурора м. Ки єва в інтересах Київського м іського відділення державно го інноваційного фонду Украї ни задоволено частково. Згід но з рішенням з Інституту сор бції та проблем ендоекології Національної академії наук України присуджено до стягне ння на користь Київського мі ського відділення державног о інноваційного фонду Україн и 400 000 грн. основного боргу та 6657, 47 грн. пені.

На виконання рішення судо м були видані накази.

Ухвалою Арбітражного суду м. Києва від 20.06.1998 у справі №17/234 зм інено спосіб виконання рішен ня та звернуто стягнення на м айно Інституту сорбції та пр облем ендоекології Націонал ьної академії наук України, в идано відповідний наказ.

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 29.06.2004 року заміне но позивача Київське міське відділення Державного іннов аційного фонду України на пр авонаступника Українську де ржавну інноваційну компанію в особі Київського регіонал ьного відділення

04.04.2011 до загального відділу с уду від Державної інноваційн ої фінансово-кредитної устан ови в особі Київського регіо нального відділення надійшл а заява про зміну способу та порядку виконання рішення Го сподарського суду м. Києва ві д 20.06.1998 у справі № 17/234.

Ухвалою суду від 07.04.2011 розгля д даної заяви було призначен о на 19.04.2011.

Судом встановлено, що Поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни від 08.08.2007 року № 1007 було пере йменовано Українську держав ну інноваційну компанію в Де ржавну інноваційну фінансов о-кредитну установу. В зв' яз ку з чим ухвалою від 19.04.2011 року б уло замінено позивача Україн ську державну інноваційну ко мпанію (в особі Київського ре гіонального відділення) на Д ержавну інноваційну фінансо во-кредитну установу (в особі Київського регіонального ві дділення) .

Розгляд заяви відкладався за клопотанням представникі в сторін.

Обґрунтовуючи свою заяву п озивач просить суд змінити с посіб виконання рішення по с праві № 17/234 та видати наказ про звернення стягнення за раху нок коштів відповідача.

Відповідач проти зміни спо собу виконання рішення запер ечував.

Відповідач явку своїх пред ставників в судове засідання призначене на 19.07.2011 не забезпеч ив, про дату та час його прове дення повідомлений належним чином.

Дослідивши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представників сторін, що над авались в судових засіданнях , суд -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст . 121 Господарського процесуаль ного кодексу України при ная вності обставин, що ускладню ють виконання рішення або ро блять його неможливим, за зая вою сторони, державного вико навця, прокурора чи його заст упника або за своєю ініціати вою господарський суд, який в идав виконавчий документ у в иняткових випадках, залежно від обставин справи, може від строчити або розстрочити вик онання рішення, ухвали, поста нови, змінити спосіб та поряд ок їх виконання.

Під зміною способу вик онання рішення слід розуміти прийняття господарським суд ом нових заходів для реаліза ції рішення в разі неможливо сті його виконання раніше вс тановленим способом, тобто з а відсутності у боржника при судженого відповідачеві май на в натурі або в грошових кош тах, достатніх для покриття з аборгованості.

Обґрунтовуючи свою за яву позивач зазначає, що післ я зміни способу виконання рі шення ухвалою від 20.06.1998 року та видачі наказу щодо стягненн я з відповідача коштів шляхо м звернення стягнення на йог о майно на суму 406 656,47 грн. відпов ідачем рішення суду в повном у обсязі не виконано і заборг ованість складає 298 607,79 грн. Ста ном на дату подання заяви заз начений наказ знаходиться на виконанні у відділі ДВС Свят ошинського РУЮ у м. Києві, держ авним виконавцем арештовано майно боржника, однак реаліз увати його не виявляється мо жливим в зв' язку з встановл енням Законом України «Про в ведення мораторію на примусо ву реалізацію майна»моратор ію на застосування примусово ї реалізації майна державних підприємств та господарськи х товариств у статутних фонд ах яких частка державної вла сності становить не менше 25 ві дсотків. В зв' язку з цим, пози вач просить змінити спосіб в иконання рішення по справі № 17/234 та звернути стягнення за р ахунок коштів відповідача.

Відповідно до ст. 124 Консти туції України судові рішення ухвалюються судами іменем У країни і є обов'язковими до ви конання на всій території Ук раїни.

Закон України "Про судоустр ій та статус суддів" у ст. 13 вст ановлює, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов 'язковими до виконання усіма органами державної влади, ор ганами місцевого самоврядув ання, їх посадовими та службо вими особами, фізичними і юри дичними особами та їх об'єдна ннями на всій території Укра їни.

Зазначена норма кореспонд ується з положеннями ст. 4-5 Гос подарського процесуального кодексу України, де встановл ено, що господарські суди зді йснюють правосуддя шляхом пр ийняття обов'язкових до вико нання на усій території Укра їни рішень, ухвал, постанов. Рі шення приймаються іменем Укр аїни. Невиконання вимог ріше нь, ухвал, постанов господарс ьких судів тягне відповідаль ність, встановлену цим Кодек сом та іншими законами Украї ни.

Розглядаючи заяву відпов ідача судом встановлено, що р ішення про стягнення з відпо відача заборгованості в розм ірі 406 656,47 грн. прийнято судом ще 30.09.1997 року та станом на день при йняття ухвали в повному обся зі не виконано. Не сприяло вик онанню рішення і винесення с удом ухвали від 20.06.1998 року про з міну способу його виконання шляхом звернення стягнення н а майно відповідача. Згідно д аних позивача та листа викон авчої служби заборгованість складає 298 607,79 грн.

Умови і порядок виконання рішень судів та інших органі в (посадових осіб), що відповід но до закону підлягають прим усовому виконанню у разі нев иконання їх у добровільному порядку визначає Закон Украї ни "Про виконавче провадженн я" від 21.04.1999 року зі змінами та до повненнями (надалі по тексту Закон).

Відповідно до ст. 32 Зак ону України "Про виконавче пр овадження" заходами примусов ого виконання рішень є: 1) звер нення стягнення на кошти та і нше майно (майнові права) борж ника, у тому числі якщо вони пе ребувають в інших осіб або на лежать боржникові від інших осіб; 2) звернення стягнення на заробітну плату (заробіток), д оходи, пенсію, стипендію борж ника; 3) вилучення в боржника і передача стягувачу певних п редметів, зазначених у рішен ні; 4) інші заходи, передбачені рішенням.

Загальний порядок зве рнення стягнення на майно бо ржника встановлений Главою 4 Закону України "Про виконавч е провадження". Так, згідно ст. 52 Закону України "Про виконав че провадження" визначено по рядок звернення стягнення на кошти та інше майно боржника , зокрема встановлено, що стяг нення за виконавчими докумен тами звертається в першу чер гу на кошти боржника у гривня х та іноземній валюті, інші ці нності, у тому числі кошти на р ахунках і вкладах боржника у банках та інших фінансових у становах, на рахунки в цінних паперах у депозитаріях цінн их паперів (п. 2). У разі відсутно сті у боржника коштів та інши х цінностей, достатніх для за доволення вимог стягувача, с тягнення звертається також н а належне боржнику інше майн о, за винятком майна, на яке зг ідно із законом не може бути н акладено стягнення. Зверненн я стягнення на майно боржник а не зупиняє звернення стягн ення на кошти боржника. Боржн ик має право запропонувати т і види майна чи предмети, на як і необхідно в першу чергу зве рнути стягнення. Черговість стягнення на кошти та інше ма йно боржника остаточно визна чається державним виконавце м (п.5).

Особливості зверне ння стягнення на майно боржн ика - юридичної особи визначе ні в главі 5 Закону. Відповідно до ч. 3 ст. 65 Закону державний ви конавець звертає стягнення н а кошти боржника - юридичної о соби, що перебувають у банках або інших фінансових устано вах, у порядку, встановленому цим Законом. У разі відсутнос ті у боржника - юридичної особ и коштів у обсязі, достатньом у для покриття заборгованост і, стягнення звертається на і нше майно, належне такому бор жникові або закріплене за ни м, у тому числі на майно, що обл іковується на окремому балан сі філії, представництва та і ншого відокремленого підроз ділу боржника - юридичної осо би (крім майна, вилученого з об ороту або обмежуваного в обо роті) незалежно від того, хто ф актично використовує це майн о (ч. 1 ст. 66 Закону).

При розгляді заяв и господарський суд враховує , що відповідач включений до Є ДРПОУ як установа загальноде ржавної власності, однак пол оження Закону України "Про ви конавче провадження" не розм ежовують порядок та умови ст ягнення коштів на виконання рішень судів з приватних під приємств та підприємств, які мають частку державної влас ності.

В даному випадку суд зважа є на обмеження встановлені З аконом України "Про введення мораторію на примусову реал ізацію майна", однак, як встано влено в Рішенні Конституційн ого суду України від 10.06.03 року № 11-рп/2003 та зазначено в Інформац ійному листі Вищого господар ського суду України № 01-8/152 від 13 .02.02 року зі змінами та доповнен нями, мораторій не поширюєть ся на відчуження рухомого та іншого майна підприємств, що не забезпечує ведення ї х виробничої діяльності, а та кож на продаж об'єктів нерухо мого майна та інших засобів в иробництва, що забезпечують виробничу діяльність підпри ємства-боржника у процедурі його санації.

Дія мораторію не поширюєт ься на ту частину майнових ак тивів підприємства, що облік овуються як оборотні активи, а саме грошові кошти та їх екв іваленти, що не обмежені у вик ористанні, а також інші актив и, призначені для реалізації чи споживання протягом опер аційного циклу або протягом дванадцяти місяців з дати ск ладання балансу. Отже оборот ні активи підприємств може б ути примусово реалізовано дл я задоволення вимог кредитор ів.

За викладених обставин су д вважає, що заява позивача пі длягає частковому задоволен ню, при цьому спосіб задоволе ння вимог визначається судом як стягнення з відповідача с уми заборгованості, з урахув анням порядку визначеному в Законі України «Про виконавч е провадження»та обмежень вс тановлених Законом України « Про введення мораторію на пр имусову реалізацію майна».

При цьому судом враховуєть ся, що частина заборгованост і присуджена до стягнення зг ідно рішення суду від 30.09.1997 року погашена, а залишок заборгов аності складає 298 607,79 грн.

За таких обставин заява поз ивача підлягає частковому за доволенню.

Керуючись Законом України "Про виконавче провадження", З аконом України "Про введенн я мораторію на примусову реа лізацію майна" ст.ст. 86, 121 Госп одарського процесуального к одексу України, суд-

УХВАЛИВ:

Заяву Державної іннов аційної фінансово-кредитної установи в особі Київського регіонального відділення за довольнити частково.

Змінити спосіб виконання р ішення Господарського суду м іста Києва від 30.09.1997 у справі №17 /234 встановлений ухвалою Госпо дарського суду м. Києва від 20.06. 1998 року.

Видати наказ про стягнення з Інституту сорбції та пробл ем ендоекології Національно ї академії наук України (03164, м. К иїв, вул. Генерала Наумова,13, ко д 05398131) на користь Державної інн оваційної фінансово-кредитн ої установи в особі Київсько го регіонального відділення (01601, м. Київ, вул. Б Хмельницьког о, 65-Б, 04071, м. Київ, вул. Оболонська ,12, код 00041467) 298 607,79 грн. (двісті дев' яносто вісім тисяч шістсот с ім гривень сімдесят дев' ять копійок).

Копію ухвали направити сто ронам.

Дана ухвала може бути оскар жена у встановленому законод авством порядку.

Суддя О.С. Копитова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.07.2011
Оприлюднено31.08.2011
Номер документу17883973
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/234-41/361

Ухвала від 15.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 15.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 04.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 07.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 19.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 19.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні