Рішення
від 09.08.2011 по справі 23/256
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 23/256 09.08.11

За позовом публічного акціонерного товариства «Українська стра хова компанія «Гарант-Авто»в особі Дніпропетровської філ ії публічного акціонерного т овариства «Українська страх ова компанія «Гарант-Авто»

до акціонерного страховог о товариства «АИС-поліс»

про стягнення 23 877, 12 грн.

Су ддя Кирилюк Т.Ю.

Представники сторін:

від позивача:

від відповідача: головний юрисконсульт ОСОБА_1. (довіреність № 1556-1/14 ві д 10.05.2011 року)

не з`явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Відкрите акціонерн е товариство «Українська стр ахова компанія «Дженералі Га рант»в особі Дніпропетровсь кої філії ВАТ «УСК «Дженерал і Гарант»звернулось до Госпо дарського суду міста Києва з позовом до відкритого акціо нерного страхового товарист ва АИС-поліс»23 877, 12 грн. Позов об ґрунтований тим, що Позиваче м на підставі договору д обровільного страхування № 1 9-G-0353023 від 20.06.2010 року внаслідок нас тання страхової події - дорож ньо-транспортної пригоди вип лачено страхове відшкодуван ня власнику пошкодженого авт омобіля марки «MAZDA 3»(державний реєстраційний номер НОМЕР _1), а тому Позивачем відповід но до положень статті 25 Закону України “Про страхування” т а статей 993, 1191 Цивільного кодек су України отримано право зв оротної вимоги до особи, відп овідальної за завдану шкоду. Оскільки цивільна відповіда льність власника транспортн ого засобу «ГАЗ 3302»(державний реєстраційний номер НОМЕР _2), водій якого визнаний винн им у скоєнні ДТП, була застрах ована у Відповідача, Позивач ем було направлено останньом у регресну вимогу від 01.03.2011 року про сплату страхового відшк одування в порядку регресу. В раховуючи, що Відповідачем н е відшкодовано заявлену суму збитку, Позивач просить стяг нути вказану суму в судовому порядку.

Ухвалою Господарськог о суду міста Києва від 02.06.2011 рок у порушено провадження у спр аві № 23/256 та призначено її розг ляд на 21.06.2011 року.

Ухвалою Господарськог о суду міста Києва від 21.06.2011 рок у у зв' язку з відсутністю у с удовому засіданні представн ика Відповідача, розгляд спр ави відкладено до 09.08.2011 року.

Відкрите акціонерне то вариство «Українська страхо ва компанія «Дженералі Гаран т»в порядку статті 22 Господар ського процесуального кодек су України подало клопотання , відповідно до якого просило змінити назву відкритого ак ціонерного товариства «Укра їнська страхова компанія «Дж енералі Гарант»на публічне а кціонерне товариство «Украї нська страхова компанія «Гар ант-Авто».

Ухвалою суду від 09.08.2011 рок у змінено назву відкритого а кціонерного товариства «Укр аїнська страхова компанія «Д женералі Гарант»на публічне акціонерне товариство «Укра їнська страхова компанія «Га рант-Авто».

Представник Позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю.

Представник Відповіда ча у судове засідання повтор но не з' явився, вимоги ухвал суду не виконав.

Ухвали про порушення пр овадження у справі та про від кладення розгляду справи бу ли відправлені за адресою Ві дповідача, вказаною у позовн ій заяві та яка відповідає мі сцезнаходженню Відповідача відповідно до єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в. Таким чином, Відповідач нал ежним чином повідомлений про призначення справи до розгл яду господарським судом та п ро час і місце проведення суд ових засідань.

Відповідно до статті 22 Г осподарського процесуально го кодексу України сторони з обов'язані добросовісно кори стуватися належними їм проце суальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охор онюваних законом інтересів д ругої сторони, вживати заход ів до всебічного, повного та о б'єктивного дослідження всіх обставин справи. Крім того, ві дповідно до статті 65 Господар ського процесуального кодек су України з метою забезпече ння правильного і своєчасног о вирішення господарського с пору суддя зобов'язує сторон и виконати певні дії, витребо вує від них документи, відомо сті, висновки, необхідні для в ирішення спору та вчиняє інш і дії, спрямовані на забезпеч ення правильного і своєчасно го розгляду справи. Відповід ачем вимоги ухвал суду не вик онано, не надано письмового в ідзиву та письмових заперече нь по суті заявлених вимог, а т акож не надано доказів, які б п ідтверджували поважність та винятковість причин пропуск у судових засідань.

Відповідно до статті 75 Го сподарського процесуальног о кодексу України справу роз глянуто за наявними у ній мат еріалами.

Судом у відповідності з вимогами статті 811 Господарсь кого процесуального кодексу України складено протоколи судових засідань, які долуче но до матеріалів справи.

У судовому засіданні 09.08.2 011 року оголошено вступну та р езолютивну частини рішення.

Заслухавши пояснення п редставника Позивача, дослід ивши наявні у матеріалах спр ави докази Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачем та ОСОБА_3 було укладено договір добр овільного страхування № 19-G-0353023 від 20.06.2010 року, відповідно до як ого Позивач прийняв під стра ховий захист автомобіль марк и «MAZDA 3»(державний реєстрацій ний номер НОМЕР_1).

03.11.2010 року внаслідок доро жньо-транспортної пригоди, щ о сталась по вулиці Артема, 1 в місті Дніпропетровську, авт омобіль марки «MAZDA 3»(державний реєстраційний номер НОМЕР _1) отримав механічні пошкод ження, що підтверджується до відкою, виданою Відділом дер жавтоінспекції при УМВС Укра їни в Дніпропетровській обла сті.

Дана дорожньо-транспор тна пригода сталась внаслідо к порушення водієм автомобіл я «ГАЗ 3302»(державний реєстрац ійний номер НОМЕР_2), гр. О СОБА_2 вимог пункту 13.1 Правил дорожнього руху України, що в становлено постановою Красн огвардійського районного су ду м. Дніпропетровська від 01.12.2 010 року.

Для встановлення хара ктеру та розміру шкоди, запод іяної власнику автомобіля тр анспортного засобу «MAZDA 3»(держ авний реєстраційний номер НОМЕР_1) Позивач замовив про ведення автотоварознавче до слідження у судового експерт а Дроздова Юрія Володимирови ча. Згідно висновку № 1116/10/СК від 17.11.2009 року розмір матеріальног о збитку в результаті пошкод ження у вказаній дорожньо-тр анспортній пригоді складає 2 5 396, 64 грн.

Позивач страховим акт ом № 1015079 (115005) від 01.12.2010 року визнав н анесення майнової шкоди стра хувальнику внаслідок ДТП у р озмірі 23 877, 12 грн., виплата якого Позивачем підтверджується п латіжним дорученням № 2273 від 07. 12.2010 року.

Відповідно до статті 993 Цив ільного кодексу України та с татті 27 Закону України “Про ст рахування” до Позивача перей шло у межах фактично здійсне ної страхової виплати право вимоги, яке страхувальник ма є до особи, відповідальної за завдані збитки.

Відповідно до статті 1166 Циві льного кодексу України майно ва шкода, завдана неправомір ними діями майну особи відшк одовується у повному обсязі особою, яка її завдала. Статте ю 1188 Цивільного кодексу Украї ни передбачено, що шкода, завд ана внаслідок взаємодії кіль кох джерел підвищеної небезп еки відшкодовується винною о собою.

Згідно пункту 2 статті 1187 Цив ільного кодексу України, шко да завдана джерелом підвищен ої небезпеки, відшкодовуєтьс я особою, яка на відповідній п равовій підставі (право влас ності, інше речове право, дого вір підряду, оренди тощо) воло діє транспортним засобом, ме ханізмом, іншим об' єктом, ви користання, зберігання або у тримання якого створює підви щену небезпеку.

Цивільно-правова відповід альність винуватця дорожньо -транспортної пригоди ОСОБ А_2 застрахована Відповідач ем відповідно до полісу обов ' язкового страхування циві льно-правової відповідально сті власників наземних транс портних засобів № ВС/9126203 зі стр оком дії страхового покриття з 24.12.2009 року по 23.12.2010 року.

Враховуючи, що на момент ско єння дорожньо-транспортної п ригоди цивільно-правова відп овідальність особи, винної у заподіянні збитків, була зас трахована у Відповідача, ост анній відповідно до статті 22 З акону України “Про обов' язк ове страхування цивільно-пра вової відповідальності влас ників наземних транспортних засобів” повинен відшкодува ти нанесену його страхувальн иком шкоду у межах встановле ного полісом страхового лімі ту.

Договором (полісом) обов' я зкового страхування цивільн о-правової відповідальності власників наземних транспор тних засобів № ВС/9126203 встановл ено ліміт відповідальності В ідповідача за шкоду, завдану майну третіх осіб застрахов аною особою у сумі 25 500,00 грн., фра ншиза - 510, 00 грн.

01.03.2011 року Позивач направив н а адресу Відповідача претенз ію з додатками про сплату стр ахового відшкодування.

Відповідно до статті 37 Зако ну України “Про обов' язкове страхування цивільно-правов ої відповідальності власник ів наземних транспортних зас обів” Відповідач повинен був здійснити страхову виплату протягом місяця з дня отрима ння відповідних документів. Означений обов' язок Відпов ідач не виконав.

Відповідно до статей 525, 526 Цив ільного кодексу України одно стороння відмова від зобов'я зання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлено догов ором або законом. Зобов'язанн я має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог актів цивільн ого законодавства.

Виходячи з наведеног о, суд встановлює, що Позивач м ає право на відшкодування за рахунок Відповідача збитків у розмірі 23 367, 12 грн. (23 877, 12 грн. - 510, 00 г рн. франшиза). Таким чином, поз овна вимога підлягає частков ому задоволенню у розмірі 23 367, 12 грн.

Відповідно до статті 4 9 Господарського процесуальн ого кодексу України з Відпов ідача на користь Позивача ст ягуються понесені ним витрат и по сплаті державного мита т а витрати на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу пропорційно розмір у задоволених позовних вимог .

На підставі викладено го та керуючись статтями 49, 82- 85 Господарського процесуаль ного кодексу України, Господ арський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнит и частково.

2. Стягнути з акціонер ного страхового товариства « АИС-поліс»(04073, м. Київ, провулок Балтійський, 20, ідентифікацій ний код 44449921) на користь публічн ого акціонерного товариства «Українська страхова компан ія «Гарант-Авто»(01042, м. Київ, Печ ерський район, провулок Ново печерський, будинок 19/3, іденти фікаційний код 16467237) страхове в ідшкодування у розмірі 23 367 (дв адцять три тисячі триста шіс тдесят сім) грн. 12 коп., 233 (двісті тридцять три) грн. 67 коп. - витра т по сплаті державного мита т а 230 (двісті тридцять) грн. 96 коп. - витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

3. В іншій частині в по зові - відмовити.

4. Видати наказ.

Суддя Т.Ю. Кирилюк

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.08.2011
Оприлюднено09.09.2011
Номер документу17908893
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/256

Рішення від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Рішення від 08.08.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидова А.М.

Ухвала від 13.01.2009

Господарське

Господарський суд Львівської області

Бортник О.Ю.

Ухвала від 11.11.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Бортник О.Ю.

Ухвала від 28.10.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Постанова від 25.10.2007

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Судовий наказ від 27.11.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Забарющий М.І.

Ухвала від 25.10.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Забарющий М.І.

Рішення від 14.11.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Забарющий М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні