Рішення
від 07.09.2011 по справі 2-224/11
ТАРУТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Тарутинський районний су д Одеської області

Справа № 2-224/11р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 вересня 2011 рок у с.м.т. Тарутине

Тарутинський ра йонний суд Одеської області у складі:

головуючого судді - Тонче ва Н. М.

при секретарі - Влад Н.Г.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2, ОСОБА_3 до ЗАТ « Перемога» про визнання пра ва власності на спадкове май но - майновий пай, стягнення вартості майнового паю ,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачі звернул ися до суду з позовом до ЗАТ « Перемога » про визнання прав а власності та стягнення май нового паю, посилаючись на те , що їх батько ОСОБА_4 ( поме рлий у ІНФОРМАЦІЯ_1) був чл еном радгоспу « Перемога», пі сля його смерті позивачі зал ишилась його спадкоємицями т а у 2005році отримали свідоцтва на право власності на земель ну частку /пай/, що належали за життя їх батьку, а потім матер і. Вважають, що оскільки, їх ба тьку, як члену колишнього рад госпу « Перемога » було видан о сертифікат на право на земе льну частку / пай /, тому він так ож мав право на майновий пай у радгоспі « Перемога», але на лежного йому майнового паю ч и сертифікатів, які б посвідч ували право вимоги на майнов ий пай при виході з радгоспу в ін не отримав. Позивачі вважа ють, що їх батько мав право на майновий пай, т.я був занесени й до списку товариства покуп ців на приватизацію радгоспу «Перемога» та, що майновий па й їх батька перейшов до ЗАТ «П еремога», однак ЗАТ відмовля ється видати їм майновий пай натурою, грішми або цінними п аперами. Крім того, просили по новити їм процесуальний стро к для звернення до суду з дани м позовом, оскільки позов сто сується спадкового права.

Представник відповіда ча в судове засідання не з' я вився, повідомлений про розг ляд справи належним чином, на дав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність. Та кож надав до суду пояснення, д е зазначив, що померлий ОСО БА_4, як акціонер не мав акці й, так як на момент реорганіза ції підприємства із радгоспу в колективне сільсько - госпо дарське підприємство розпаю вання майна не здійснювалося і на руки пайщиків ніяких сер тифікатів на майновий пай не видавалося, заяв від позивач ів про видачу таких сертифік атів на майновий пай не надхо дило, тому ЗАТ « Перемога » вв ажає, що позивачі не мають пра ва на отримання майнового па ю, оскільки це право було відс утнє на момент смерті ОСОБА _4, тому спадщина у вигляді ма йнового паю після його смерт і не відкривалася.

Заслухавши пояснення п озивачів, дослідивши матеріа ли справи, суд вважає позов та ким, що підлягає задоволенню частково з наступних підста в. Судом установлені такі фак тичні обставини на підставі пояснень сторін та представ лених письмових доказів.

Відповідно до ст. 10, 11, 60 ЦПК України цивільне судочинств о здійснюється на засадах зм агальності сторін, кожна сто рона повинна довести ті обст авини, на які вона посилаєтьс я як на підставу своїх вимог а бо заперечень, суд розглядає цивільні справи в межах заяв лених позовних вимог і на під ставі доказів сторін та інши х осіб, які беруть участь у спр аві, доказування не може ґрун туватися на припущеннях.

Згідно Закону України « Про колективне сільськогосп одарське підприємство» прав о на майновий пай мають усі чл ени колективного сільського сподарського підприємства, т а особи, за якими відповідно д о законодавства зберігаєтьс я право на майновий пай, у тому числі і особи , які припинили трудові відносини з підприєм ством, але не отримали при цьо му належного їм майнового па ю натурою , грошима або цінним и паперами, а також спадкоємц і померлих осіб, які мали прав о на майновий пай. Право члена підприємства на майновий па й підтверджується свідоцтво м про право власності на майн овий пай. Свідоцтво видаєтьс я сільською, селищною радою з гідно із списком осіб, які маю ть право на майновий пай.

Згідно ст.1216 спадкування є перехід прав та обов'язків ( спадщини) від фізичної особи , яка померла (спадкодавця) до інших осіб( спадкоємців).

Згідно ст.1218 ЦК України в склад спадку входять всі пр ава і обов' язки, що належали спадкодавцю на час відкритт я спадку, і які не припинялись внаслідок смерті окрім прав і обов' язків зазначених ст .1219 ЦК України.

Згiдно ст. 257 ЦК України загальний строк, у межах яко го особа може звернутися до с уду з вимогою про захист свог о цивільного права або інтер есу встановлюється тривалі стю у три роки.

Згiдно ст.267 України поз овна давність застосовуєтьс я судом лише за завою сторони у спорі, зробленою до винесен ня ним рішення.

Сплив позовної да вності, про застосування яко ї заявлено стороною у спорі , є підставою для відмови у поз ові.

Якщо суд визнає по важними причини пропущення позовної давності, порушен е право підлягає захисту.

Спадок відкрива ється в день смерті спадкода вця - ст.1220 ЦК України. Батько по зивачів ОСОБА_4 помер ІН ФОРМАЦІЯ_1(а.с.28). Позивачки, я к його доньки, частково прийн яли спадщину, отримавши свід оцтво про право на спадщину з а законом на земельний пай. Та ким чином термін прийняття с падку передбачений ст.1270 ЦК Ук раїни не пропустили.

Дійсно, ОСОБА_4 був ч леном радгоспу « Перемога», й ого було внесено до списку то вариства покупців на привати зацію радгоспу « Перемога» у 1996році, на нього також було зро блено розрахунки належної йо му частки майна підприємства , однак в порушення законодав ства у 1995році розпаювання май на не здійснювалося, докумен тів підтверджуючих право вла сності на майнові паї нікому з членів товариства не видав алися.

27 січня 2000року на установчих зборах на базі реорганізова ного КСП « Перемога» прийнят о рішення про створення ЗАТ « Перемога», яке зареєстрован е Тарутинською РА 02.03.2000року за № 0047, код ОКПО 00855380, статутний фонд якого складає 2 556,6 грн. В Устано вчому договорі про створення та діяльність ЗАТ « Перемога », до списку акціонерів ОСО БА_4 не внесено.

Отже, оскільки спадкода вець ОСОБА_4 помер ІНФОР МАЦІЯ_1, тобто до дати створе ння ЗАТ « Перемога», то він не був акціонером зазначеного п ідприємства, що давало б йому можливості набути право на д олю у його пайовому фонді май на.

Крім того, позивачами не бул о надано на розгляд суду дока зів того, що померлий за життя звертався до КСП « Перемога» з заявою про видачу йому май нового сертифікату.

Одже, враховуючи, що сп адкодавець за життя не отрим ав сертифікат на майновий па й, його майновий пай не переда но в уставний фонд ЗАО «Перем ога», суд не може зобов' язат и відповідача видати позивач ам майновий пай натурою, цінн ими паперами чи стягнути йог о вартість.

Враховуючи, що спадко давцю належало право на майн овий сертифікат, спадкоємці можуть успадкувати це право.

Керуючись ст. ст. 10, 57, 60 ЦП К України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2, ОСОБА_3 до ЗАТ «Перемога» про визнання пра ва власності на спадкове май но - майновий пай, стягнення вартості майнового паю - зад овольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 право вл асності на спадкове майно - право на майновий пай в КСП «П еремога» Тарутинського райо ну Одеської області, що за жит тя належав ОСОБА_4.

В іншій частині позов у, а саме в стягненні вартості майнового паю - відмовити.

Рішення може бути ос каржено до Апеляційного суду Одеської області протягом 10 д нів з дня його проголошення, а якщо сторони не були присутн і в судовому засіданні, протя гом 10 днів з дня отримання йо го копії.

Суддя:

Дата ухвалення рішення07.09.2011
Оприлюднено14.09.2011
Номер документу18085589
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-224/11

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Гнатюк О. М.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 04.04.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 04.04.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 27.04.2010

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Вергопуло К. В.

Ухвала від 27.04.2010

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Вергопуло К. В.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 25.02.2021

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Сідей Я. Я.

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 20.11.2020

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні