Рішення
від 23.08.2011 по справі 13/5005/8380/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

23.08.11р. Справа № 13/5005/8380/2011

За позовом Прокурора С аксаганського району м. Крив ого Рогу Дніпропетровської о бласті

в інтересах держави в особі Криворізької міської ради, м . Кривий Ріг Дніпропетровськ ої області

третя особа Центральна між районна державна податкова і нспекція у м. Кривому Розі Дні пропетровської області, м. Кр ивий Ріг Дніпропетровської о бласті

до суб' єкта підприємн ицької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1,

м. Кривий Ріг Дніпропетровс ької області

про стягнення 15 378,68 грн.

Суддя Первушин Ю.Ю.

Представники:

від прокурора: не з'явивс я;

від позивача: ОСОБА_2-пре дставник, довіреність №7/26-630 ві д 11.11.2010р.;

від відповідача: не з'явив ся;

від третьої особи: не з'явив ся;

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Саксагансь кого району м. Кривого Рогу Дн іпропетровської області зве рнувся до господарського суд у Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Криворізької міської ради, т ретя особа Центральна міжра йонна державна податкова інс пекція у м. Кривому Розі Дніпр опетровської області, м. Крив ий Ріг Дніпропетровської обл асті, з позовом до суб' є кта підприємницької діяльно сті - фізичної особи ОСОБА _1, у якому просить стягнути з відповідача на користь Крив орізької міської ради заборг ованість по орендній платі з а землю в розмірі 14 496 грн. 80 коп. т а пеню у розмірі 881 грн. 88 коп.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідно до інформа ції Відділу земельно - ринко вих відносин виконкому Криво різької міської ради, за час д ії договору оренди земельної ділянки від 11.04.2007р., укладеного між Криворізькою міською ра дою та Фізичною особою - під приємцем ОСОБА_1, відповід ачем порушено обов' язок щод о своєчасного та повного вне сення орендної плати, тому за боргованість по орендній пла ті відповідача станом на 15.04.2011р . за період з вересня 2010 року по лютий 2011 року становить 14 496 грн . 80 коп.

Крім того, зазначає прокуро р, відповідно до листа Центра льної міжрайонної податково ї інспекції у м. Кривому Розі в ід 05.10.2010р. № 28160/10/172 (а.с.27), відповідач перебуває на обліку в якості платника орендної плати та м ає заборгованість з орендної плати за землю. Як на правову підставу заявлених позовних вимог, прокурор посилається на ст. 526 Цивільного кодексу Ук раїни, ст. 193 Господарського ко дексу України, ст.ст. 24, 25 Закону України "Про оренду землі".

Третя особа підтримує вимо ги прокурора в повному обсяз і та просить стягнути з відпо відача заборгованість в зага льному розмірі 15 378 грн. 68 коп.

Відповідач відзив на позов та витребуваних доказів до с уду не надав, представник від повідача в судові засідання призначені для розгляду спра ви 28.07.2011 р., 23.08.2011 р. не з' явився, про дату, час, та місце проведення судових засідань повідомляв ся належним чином за його міс цезнаходженням, що підтвердж ено витягом з Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців НОМЕР_1 від 12.07.2011 р. (а.с. 35).

Згідно ст. 75 Господарського процесуального кодексу Укр аїни суд вважає можливим роз глянути справу за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні 23.08.2011 ро ку оголошено вступну та резо лютивну частини судового ріш ення згідно зі ст. 85 Господарс ького процесуального кодекс у України.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представника позивача, дослідивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

11 квітня 2007 року між Криво різькою міською радою (далі - позивач, орендодавець) та При ватним підприємцем ОСОБА_1 (далі - відповідач, орендар ) було укладено договір оренд и земельної ділянки (далі - дог овір), відповідно до п. 1 якого о рендодавець на підставі ріше ння міської ради від 28.03.2007р. №1096 н адає, а орендар приймає в стро кове платне користування зем ельну ділянку для розміщення станції технічного обслугов ування автомобілів з автомий кою, яка знаходиться на АДР ЕСА_1.

Відповідно до п. 2, п. 3 Договор у в оренду передається земел ьна ділянка площею 0,0872 га, када стровий номер земельної діля нки: 1211000000:06:249:0002.

Згідно з п. 6, п. 8 Договору, річн а орендна плата вноситься ор ендарем виключно у грошовій формі, незалежно від результ атів діяльності орендаря у р озмірі земельного податку, щ о встановлюється Законом Укр аїни "Про плату за землю". Орен дна плата вноситься щомісячн о протягом 30-ти календарних дн ів, наступних за останнім кал ендарним днем звітного місяц я. За неповний календарний мі сяць орендна плата сплачуєть ся за дні фактичного користу вання земельною ділянкою.

Прокурор та позивач посила ються на те, що внаслідок неви конання відповідачем умов до говору від 15.04.11 р., у нього виник ла заборгованість у розмірі 14 496 грн. 80 коп. за користування з емельною ділянкою, яка знахо диться на АДРЕСА_1., яка не о плачена, що і є причиною спору .

Відповідно ч. 1 ст. 193 Господар ського кодексу України суб' єкти господарювання повинні виконувати господарські зоб ов' язання належним чином ві дповідно до закону, інших пра вових актів, договору, а за від сутності конкретних вимог що до виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певн их умовах звичайно ставлятьс я. До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

Стаття 526 Цивільного кодекс у України встановлює вимогу щодо виконання зобов' язань належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства.

В силу ст. 530 Цивільного кодек су України, якщо у зобов' яза нні встановлений строк (терм ін) його виконання, то воно під лягає виконанню у цей строк (т ермін).

Згідно ст. 610 Цивільного коде ксу України порушенням зобов 'язання є його невиконання аб о виконання з порушенням умо в, визначених змістом зобов'я зання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодек су України встановлено, що у р азі порушення зобов'язання н астають правові наслідки, вс тановлені договором або зако ном, зокрема сплата неустойк и.

Згідно ст. 612 Цивільного коде ксу України боржник вважаєть ся таким, що прострочив, якщо в ін не приступив до виконання зобов'язання або не виконав й ого у строк, встановлений дог овором або законом.

Відповідно до ст. 629 Цивільно го кодексу України, договір є обов'язковим для виконання с торонами.

Відносини, пов' язані з оре ндою землі, регулюються зако ном. Використання землі в Укр аїні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка. П лата за землю справляється в ідповідно до закону (ст.ст. 93, 206 З емельного кодексу України).

Згідно ст. 21 Закону України "П ро оренду землі", орендна плат а за землю - це платіж, який оре ндар вносить орендодавцеві з а користування земельною діл янкою. Розмір, форма і строки в несення орендної плати за зе млю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крі м строків внесення орендної плати за земельні ділянки де ржавної та комунальної власн ості, які встановлюються від повідно до Закону України "Пр о плату за землю").

Згідно ст.ст. 23, 24 Закону Украї ни "Про плату за землю", грошов а оцінка земельної ділянки п роводиться Державним коміте том України по земельних рес урсах за методикою, затвердж еною Кабінетом Міністрів Укр аїни. Грошова оцінка земельн ої ділянки щороку станом на 1 с ічня уточнюється на коефіціє нт індексації, порядок прове дення якої затверджується Ка бінетом Міністрів України. Г рошова оцінка землі застосов ується для економічного регу лювання земельних відносин п ри укладанні цивільно-правов их угод, передбачених законо давством України.

Згідно ст. 24 Закону України "П ро оренду землі", орендодавец ь має право вимагати від орен даря, а орендар зобов' язани й своєчасно вносити орендну плату.

Спори, пов' язані з орендою землі, вирішуються у судовом у порядку (ст. 35 Закону України "Про оренду землі").

Також згідно з п. 8 ч. 1 ст.14 Зако ну України "Про систему опода ткування" до переліку загаль нодержавних податків і зборі в віднесено орендну плату за земельні ділянки комунально ї власності. Відповідно до ст . 27 Закону України "Про плату за землю" на теперішній час конт роль за правильністю обчисле ння і справляння орендної пл ати за земельні ділянки кому нальної власності здійснюют ь органи державної податково ї служби.

Крім того, згідно пункту 33 до говору оренди земельної діля нки від 18.09.2007 року орендар зобов 'язаний у п'ятиденний строк пі сля державної реєстрації дог овору оренди земельної ділян ки надати копію договору до о ргану державної податкової с лужби за місцем розташування земельної ділянки.

Відповідно до листа Центра льної міжрайонної державної податкової інспекції у м. Кри вому Розі від №843/10/100 від 12.01.2011р. від повідач перебуває на обліку в якості платника орендної п лати та має заборгованість з орендної плати за землю.

З огляду на умови Договору щ одо строку оплати орендної п лати, строк оплати, є таким, що настав.

Доказів оплати орендної пл ати відповідач не надав, дово ди позивача щодо наявності б оргу, його розміру не спросту вав.

Отже має місце невиконання відповідачем свого зобов' я зання по сплаті орендної пла ти, яке встановлений договор ом від 11.04.2007 р. та ст. ст. 21, 25 Закону України "Про оренду землі".

За наведеного, є правомірни ми та підлягають задоволенню позовні вимоги про стягненн я з відповідача на користь по зивача основного боргу у сум і 14 496 грн. 80 коп.

Відповідно до частини перш ої статті 216 Господарського ко дексу України учасники госпо дарських відносин несуть гос подарсько-правову відповіда льність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушн иків господарських санкцій н а підставах і в порядку, перед бачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Частиною 1 статті 546 Цивільно го кодексу України передбаче но, що виконання зобов' язан ня може забезпечуватися неус тойкою, порукою, гарантією, за ставою, притриманням, завдат ком.

Згідно з ч. 1 ст. 548 Цивільного к одексу України виконання зоб ов' язання (основного зобов' язання) забезпечується, якщо це встановлено договором аб о законом.

Під неустойкою (штрафом, пен ею), відповідно до статті 549 цьо го Кодексу, розуміється грош ова сума або інше майно, які бо ржник повинен передати креди торові у разі порушення борж ником зобов' язання.

Відповідно до п. 13 договору о ренди від 11.04.2007р., у разі невнесе ння орендної плати у строки, в изначені цим договором, спра вляється пеня, яка нараховує ться на суму боргу по орендні й платі за земельну ділянку (в ключаючи суму штрафних санкц ій за їх наявності) із розраху нку 120 відсотків річних обліко вої ставки Національного бан ку України, діючої на день вин икнення такого боргу по орен дній платі або на день його (йо го частини) погашення, залежн о від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний ка лендарний день прострочення у його сплаті, включаючи день такого погашення.

Оскільки прострочення опл ати орендної плати підтвердж ується матеріалами справи, з урахуванням вищезазначеног о, суд визнає правомірними та такими, що підлягають задово ленню позовні вимоги про стя гнення з відповідача залишок несплаченої пені у сумі 881 грн . 88 коп.

Згідно зі ст. 49 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, судові витрати підляг ають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. 526, ч. 1 ст. 548, ст. ст. 549, 610, 612, 629 Цивільного кодексу Укр аїни, ст. ст. 33, 34, 49, 75, 82, 116-117 Господар ського процесуального кодек су України, господарський су д, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Фізичної особи- підприємця ОСОБА_1 (АДРЕ СА_2, ідентифікаційний №НО МЕР_2) на користь Криворізьк ої міської ради (50101, Дніпропетр овська область, м. Кривий Ріг, пл. Радянська, 1, код ЄДРПОУ 33874388) з аборгованість по орендній пл аті за землю в розмірі 14 496,80 грн . (чотирнадцять тисяч чотирис та дев' яносто шість грн. 80 ко п.), пеню у розмірі 881,88 грн. (вісім сот вісімдесят одна грн. 88 коп .)

Стягнути з Фізичної особи- підприємця ОСОБА_1 (АДРЕ СА_2, ідентифікаційний №НО МЕР_2) в доход Державного бюд жету України в особі Управлі ння державного казначейства у Жовтневому районі м. Дніпро петровська Головного держав ного казначейства у Дніпропе тровській області (49027, м. Дніпр опетровськ, пл. Шевченка, 7; рах унок № 31118095700005 в УДКУ в Дніпропет ровській області, код ЗКПО 2424678 6, МФО 805012) 153,79 грн. (сто п' ятдесят три грн. 79 коп.) - державного мит а.

Стягнути з Фізичної особи- підприємця ОСОБА_1 (АДРЕ СА_2, ідентифікаційний №НО МЕР_2) в доход Державного бюд жету України в особі Управлі ння державного казначейства у Жовтневому районі м. Дніпро петровська Головного держав ного казначейства у Дніпропе тровській області (49027, м. Дніпр опетровськ, пл. Шевченка, 7; рах унок №31217264700005 відділення банку Г УДКУ Дніпропетровській обла сті, МФО 805012, код 22050003, ЄДРПОУ 24246786) 236,00 грн. (двісті тридцять шість гр н. 00 коп.) - витрати на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу.

Видати накази.

Рішення господарського суду набирає законної сили п ісля закінчення строку подан ня апеляційної скарги, якщо а пеляційну скаргу не було под ано. У разі подання апеляційн ої скарги рішення, якщо його н е скасовано, набирає законно ї сили після розгляду справи апеляцйним господарським су дом.

Суддя Ю.Ю. Первушин

Повний текст рішення склад ено

31.08.2011 р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.08.2011
Оприлюднено12.09.2011
Номер документу18108453
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/5005/8380/2011

Рішення від 23.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 01.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні