Рішення
від 23.08.2011 по справі 13/5005/8435/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

23.08.11р. Справа № 13/5005/8435/2011

За позовом Публічного акціонерного товариства „Ен ергопостачальна компанія „Д ніпрообленерго”, м. Дніпропе тровськ в особі Криворізьки х міських електричних мереж Публічного акціонерного то вариства „Енергопостачальн а компанія „Дніпрообленерго ”,

м. Кривий Ріг Дніпропетровс ької області

до товариства з обмежен ою відповідальністю «Союзі нформ», м. Кривий Ріг Дніпропе тровської області

про стягнення 17 087,85 грн.

Суддя Первушин Ю.Ю.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1- представник, довіреність від 12.04.2011р.;

від відповідача: Абатурова Л. Г.-директор ТОВ«Союзінфор м»;

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до г осподарського суду Дніпропе тровської області з позовною заявою про стягнення з Відпо відача вартості не облікован ої електричної енергії у роз мірі 17 087,85 грн.

Позовні вимоги, мотивовані порушенням з боку Відповіда ча Правил користування елект ричною енергією за адресою: м . Кривий Ріг Дніпропетровськ ої області, вул. Погребняка, 18, п ро що складено Акт про поруше ння споживачем Правил корист ування електричною енергією та/або умов договору №В003767 від 29.04.2010.

Відповідач надав поясненн я на позов (а.с. 39-40, 84), відповідно до яких проти позовних вимог заперечує, просить в задовол енні позову відмовити.

В судовому засіданні 23.08.2011 ро ку оголошено вступну та резо лютивну частини судового ріш ення згідно зі ст. 85 Господарс ького процесуального кодекс у України.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників позивача та відп овідача, дослідивши подані д окази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

14.08.2002 р. між Позивачем (Пос тачальником) та Відповідачем (Споживачем) укладено догово ру про постачання електрично ї енергії ВАТ "ЕК "Дніпрооблен ерго" для споживачів Дніпроп етровської області № 601069.

Предметом договору є поста чання електроенергії Енерго постачальником (Позивач) та о плата спожитої електроенерг ії Споживачем (Відповідач).

Пунктом 4.2. Договору передба чено, що споживач вносить пер едоплату за активну електрич ну енергію в такому порядку :

- до першої, другої та третьо ї щотижневої середи розрахун кового місяця оплачує за кож ний тиждень 30% і з третьої та че твертої середи 10% вартості зая вленого на розрахунковий міс яць обсягу споживання електр оенергії;

- остаточний розрахунок зд ійснюється за фактично спожи ту електроенергію у розрахун ковому місяці у термін до 7 чис ла місяця наступного за розр ахунковим.

Як вбачається з матеріалі в справи, 29.04.2010р. при проведенні перевірки дотримання Правил представниками ПАТ «ЕК «Дні прообленерго»в присутності представника відповідача бу ло виявлено порушення пункті в 1.3, 5.1, 3.34 „Правил користування е лектричною енергією" (надалі - Правила) а саме самовільне п ідключення струмоприймачів до електромережі без дозвол у енергогюстачальної без вкл ючення точки обліку в існуюч ий договір за адресою: м. Криви й Ріг, вул. Погребняка, 18.

За результатами перевірки було складено Акт про поруше ння споживачем Правил корист ування електричною енергією та/або умов договору №В003767 від 29.04.2010 р. (а.с.19)

Пунктом 1.3 Правил передбаче но, що постачання електрично ї енергії для забезпечення п отреб електроустановки здій снюється на підставі договор у про постачання електричної енергії, що укладається між в ласником цієї установки та п остачальником електричної е нергії.

Пунктом 3.1 Правил встановле но, що Електроустановки спож ивачів мають бути забезпечен і необхідними розрахунковим и засобами обліку електрично ї енергії для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контрол ю і управління споживанням е лектричної енергії та величи ни потужності, а також (за бажа нням споживача) засобами вим ірювальної техніки для контр олю якості електричної енерг ії.

Пунктом 3.34 Правил також пере дбачено, що роботи з розпломб ування, випробування, вимірю вання, зміни схеми розрахунк ового обліку, заміни типу роз рахункового обліку електрич ної енергії без оформлення а кта в присутності уповноваже них осіб споживача та електр опередавальної організації (постачальника електричної енергії) не допускаються.

Пунктом 10.2 Правил також пере дбачений обов'язок споживача електричної енергії користу ватись електричною енергією виключно на підставі догово ру.

Згідно із ст. 27 Закону Україн и «Про електроенергетику»пр авопорушення в електроенерг етиці тягне за собою встанов лену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальніс ть. Правопорушеннями в елект роенергетиці є : крадіжка еле ктричної енергії, самовільне підключення до об'єктів елек троенергетики і споживання е нергії без приладів обліку, п ошкодження приладів обліку; розкомплектування та пошкод ження об'єктів електроенерге тики, розкрадання майна цих о б'єктів; створення перешкод у здійсненні державного енерг етичного нагляду та у викона нні робіт, пов'язаних з обслуг овуванням об'єктів електроен ергетики; порушення правил о хорони електричних мереж; по рушення правил користування енергією.

Пунктом 1 Порядку визначенн я розміру і відшкодування зб итків, завданих енергопостач альнику внаслідок викраденн я електричної енергії, затве рдженого постановою КМУ від 08.02.2006р. №122, передбачає його засто сування в разі викрадення ел ектроенергії шляхом її самов ільного використання без зас тосування приладів обліку.

Відповідно до п. 4 Порядку пе редбачає, що обсяг електричн ої енергії, не облікованої вн аслідок порушення споживача ми правил користування елект ричною енергією, визначаєтьс я за величиною розрахунковог о споживання електричної ене ргії протягом періоду поруше ння на підставі акта виявлен их порушень, складеного відп овідно до методики визначенн я обсягу та вартості необлік ованої електричної енергії, затвердженої НКРЕ.

Керуючись Методикою визна чення обсягу та вартості еле ктричної енергії, не обліков аної внаслідок порушення спо живачами правил користуванн я електричною енергією, затв ердженою постановою НКРЕ Укр аїни від 04 травня 2006р. №562, був про ведений розрахунок суми варт ості не облікованої електрое нергії за період з 29.04.2009р. по 29.04.2010р . на суму 17 087, 85 грн. (а.с.27).

Пунктом 10.2 Правил визначено , що споживач електричної ене ргії зобов'язаний оплачувати обсяг спожитої електричної енергії, а також здійснювати інші платежі відповідно до у мов договору та рахунків, вис тавлених на підставі актів п ро порушення цих Правил та ум ов договору.

Відповідно до положень ч. 1 с т. 216 Господарського кодексу У країни, учасники господарськ их відносин несуть господарс ько-правову відповідальніст ь за порушення у сфері господ арювання шляхом застосуванн я до правопорушників господа рських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

У сфері господарювання зас тосовуються такі види господ арських санкцій: відшкодуван ня збитків; штрафні санкції; о перативно-господарські санк ції (ч. 2 ст. 217 ГК України).

Статтею 235 Господарського к одексу України, до оперативн о-господарських санкцій відн есено заходи оперативного вп ливу на правопорушника з мет ою припинення або попереджен ня повторення порушень зобов ' язань, що використовуються самими сторонами зобов' яза ння в односторонньому порядк у.

Частиною 1 статті 236 Господар ського кодексу України встан овлено види оперативно-госпо дарських санкцій, серед яких , зокрема, встановлення в одно сторонньому порядку на майбу тнє додаткових гарантій нале жного виконання зобов'язань стороною, яка порушила зобов 'язання: зміна порядку оплати продукції (робіт, послуг), пер еведення платника на попере дню оплату продукції (робіт, п ослуг) або на оплату після пер евірки їх якості тощо.

Згідно ч. 2 ст. 236 Господарсько го кодексу України, перелік о перативно-господарських сан кцій, встановлених частиною першою цієї статті, не є вичер пним. Сторони можуть передба чити ц договорі також інші оп еративно-господарські санкц ії.

Системний аналіз вказаних вище положень чинного закон одавства свідчить про те, що з аявлена Позивачем до стягнен ня вартість необлікованої ел ектричної енергії, є саме опе ративно-господарською санкц ією, що розрахована в зв' язк у з порушеннями Відповідачем ПКЕЕ, які є обов' язковими дл я сторін правовідносин із по стачання електричною енергі єю.

Таким чином, сума не обліко ваної електроенергії викори станої відповідачем згідно р озрахунків, складає 17 087, 85 грн.

За ствердженням Позивача, В ідповідач у добровільному по рядку суму недорахованої еле ктричної енергії не сплатив. Станом на дату розгляду спра ви відповідач таких доказів до суду не надав.

Враховуючи наведене, госпо дарський суд вважає позовні вимоги Позивача обґрунтован ими та такими, що підлягають з адоволенню.

Згідно зазначеного, керуюч ись ст. ст. 216, 235, 236 Господарського кодексу України, ст. ст. 22, 33, 44, 49, 75, 82- 85, 116-117 Господарського процесу ального кодексу України, суд , -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «С оюзінформ» (50024, Дніпропетровс ька область, м. Кривий Ріг, вул . Українська, б. 98 кв.21, код ЄДРПОУ 24994519) на користь Публічного акц іонерного товариства "Енерго постачальної компанії "Дніпр ообленерго" (49000, м. Дніпропетро вськ, вул. Запорізьке шосе, 22) в особі Криворізьких міських е лектричних мереж (50099, Дніпропе тровська область, м. Кривий Рі г, пр. К. Макса, 41, код ЄДРПОУ 00130843) з аборгованість за спожиту акт ивну електроенергію у розмі рі 17 087, 85 грн. (сімнадцять тисяч вісімдесят сім грн. 85 коп.), 170,88 гр н. (сто сімдесят грн. 88 коп.) вит рат по сплаті державного мит а, 236,00 грн. (двісті тридцять шіст ь грн. 00 коп.) витрат по сплаті з а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

Видати накази.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя Ю.Ю. Первушин

Повний текст рішення склад ено

01.09.2011 р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.08.2011
Оприлюднено13.09.2011
Номер документу18108455
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/5005/8435/2011

Постанова від 28.11.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Рішення від 23.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 04.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні