Рішення
від 31.08.2011 по справі 21/160-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСП ОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛ АСТІ

01032, м. Київ, вул. Комі нтерну, 16 тел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"31" серпня 2011 р. С права № 21/160-09

Господарський суд Київськ ої області у складі судді Яре ми В.А., розглянувши матеріали справи

за позовом прокурора Києво-Святошинського району в інтересах держави в особі В ишневої міської ради Києво-С вятошинського району Київсь кої області, Київська обл., м. В ишневе

до Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_1, Київська об л., м. Вишневе

за участю третіх осіб, як і не заявляють самостійних в имог на предмет спору на стор оні позивача:

1. Головного управління Держ комзему у Київській області, м. Київ

2. Державного територіально го галузевого об' єднання «П івденно-Західна залізниця», м. Київ

3. Києво-Святошинського райо нного відділу Київського обл асного реєстраційного центр у СВП «Центр державного земе льного кадастру»

про звільнення самовіл ьно зайнятої земельної ділян ки і приведення її у придатни й для використання стан

за участю представників :

від прокуратури: не з'явив ся

від позивача: не з'явився

від відповідача: не з'явивс я

від третьої особи 1: не з'явив ся

від третьої особи 2: ОСОБА_ 2 (довіреність №3293-ню від 17.08.2011р .)

від третьої особи 3: не з'явив ся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Прокурор Києво-Святоши нського району в інтересах д ержави в особі Вишневої місь кої ради Києво-Святошинськог о району Київської області (д алі-позивач) звернувся до гос подарського суду Київської о бласті з позовом до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (далі-ФОП ОСОБА_1./відповід ач), за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних ви мог на предмет спору на сторо ні позивача Управління з кон тролю за використанням та ох ороною земель у Київській об ласті (далі-третя особа 1) та Де ржавного територіального га лузеве об' єднання «Південн о-Західна залізниця» (далі-тр етя особа 2), про зобов' язання відповідача звільнити самов ільно зайняту земельну ділян ку загальною площею 24 м2, яка ро зташована по АДРЕСА_1, при вівши її у придатний для вико ристання стан, шляхом знесен ня споруд та звільнення від б удівельних матеріалів.

Позивач позов не підтримав з огляду на його необґрунтов аність, та просив суд у задово ленні позовних вимог відмови ти повністю з підстав, виклад ених у відзиві на позовну зая ву.

Відповідач позов не визнав з підстав, викладених у відзи ві на позовну заяву, та просив суд у задоволенні позовних в имог відмовити повністю.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 09.07.2009р . порушено провадження у спра ві №21/160-09 та призначено справу д о розгляду на 24.07.2009р.

Ухвалами господарського с уду Київської області від 24.07.20 09р., 17.08.2009р. та 09.09.2009р. розгляд даної справи відкладався на 17.08.2009р., 09.0 9.2009р. та 30.09.2009р. відповідно.

Крім того, ухвалою господар ського суду Київської област і від 24.07.2009р. до участі у даній сп раві у якості третьої особи, я ка не заявляє самостійних ви мог на предмет спору на сторо ні позивача залучено Києво-С вятошинський районний відді л Київського обласного реєст раційного центру СВП «Центр державного земельного кадас тру».

Ухвалою господарського су ду Київської області від 30.09.2009р . провадження у даній справі з упинено до вирішення до вирі шення Київським окружним адм іністративним судом справи № 2а-9342/09/1070 за позовом ОСОБА_1. до державного інспектора з кон тролю за використанням і охо роною земель у Київській обл асті про визнання дій суб' є кта владних повноважень непр авомірними, акта перевірки № А-822/93 від 24.03.2009р. та припису №822/93 від 24.03.2009р. нечинними.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 05.08.2011р . провадження у даній справі п оновлено та призначено справ у до розгляду на 22.08.2011р.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 22.08.2011р . розгляд даної справи відкла дено на 31.08.2011р.

30.08.2011р. через загальний відді л господарського суду Київсь кої області від прокуратури Києво-Святошинського району надійшло клопотання про від кладення розгляду даної спра ви у зв'язку з необхідність пр едставнику останнього бути п рисутнім у іншому судовому з асіданні.

Проте, оскільки суду не нада но доказів, що підтверджують факт відсутності у прокурат ури Києво-Святошинського рай ону можливості направити інш ого представника у судове за сідання 31.08.2011р., у задоволенні з азначеного клопотання судом відмовлено з огляду на його н еобґрунтованість.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 31.08.2011р . третю особу 1 - Управління з ко нтролю за використанням та о хороною земель у Київській о бласті замінено на Головне у правління Держкомзему у Київ ській області.

В судовому засіданні 31.08.2011р. с удом оголошено вступну та ре золютивну частини рішення у даній справі.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши наявні в ній д окази, оцінивши їх в сукупнос ті та заслухавши пояснення у часників судового процесу, с уд

ВСТАНОВИВ:

24.03.2009р. Державною інспекц ією з контролю за використан ням і охороною земель у Київс ькій області проведено перев ірку додержання вимог земель ного та містобудівного закон одавства при використанні зе мельної ділянки загальною пл ощею 24 м2, яка розташована по АДРЕСА_1, якою встановлено, щ о ФОП ОСОБА_1. в порушення с т. ст. 125, 126 Земельного кодексу Ук раїни використовує вищезазн ачену земельну ділянку під р озміщення торгівельного пав ільйону без документів, що по свідчують право власності аб о користування земельною діл янкою, Вишневою міською радо ю рішення щодо передачі земе льної ділянки ФОП ОСОБА_1. у користування (оренду) не при ймалось, як і відсутнє погодж ення землекористувача, Держа вного територіального галуз евого об' єднання «Південно -Західна залізниця», на її вик ористання ФОП ОСОБА_1.

Зазначені результатами пе ревірки зафіксовані у складе ному 24.03.2009р. Держземінспекцією у Київській області Акті пер евірки дотримання вимог земе льного законодавства №А-822/93.

24.03.2009р. Держземінспекцією у К иївській області винесено пр ипис №П 822/93, яким приписано ФОП ОСОБА_1. усунути виявлені порушення у 30-ти денний термі н. Копії зазначених документ ів містяться в матеріалах сп рави.

Посилаючись на те, що ФОП О СОБА_1. вимоги вищезазначен ого припису не виконані, а сам овільно зайнята спірна земел ьна ділянка так і не звільнен а від розміщеного на ній торг івельного павільйону, прокур ор просить суд зобов' язати відповідача звільнити самов ільно зайняту земельну ділян ку загальною площею 24 м2, яка ро зташована по АДРЕСА_1, при вівши її у придатний для вико ристання стан, шляхом знесен ня споруд та звільнення від б удівельних матеріалів з підс тав ст. 212 Земельного кодексу У країни.

Дослідивши матеріали спра ви та подані докази, заслухав ши пояснення учасників судов ого процесу, суд встановив, що заявлена позовна вимога не п ідлягає задоволенню виходяч и з наступного.

Відповідно до частини 1 стат ті 15 Цивільного кодексу Украї ни кожна особа має право на за хист свого цивільного права у разі його порушення, невизн ання або оспорювання.

Статтею 16 ЦК України закріп лено перелік способів захист у цивільних прав та інтересі в, згідно з яким кожна особа ма є право звернутися до суду за захистом свого особистого н емайнового або майнового пра ва та інтересу.

Дана норма кореспондуєтьс я з положень статті 20 Господар ського кодексу України, якою визначено способи захисту п рав і законних інтересів суб 'єктів господарювання.

Приписами ст. 54 Господарськ ого процесуального кодексу У країни визначено, що позовна заява повинна містити, зокре ма, виклад обставин, на яких ґр унтуються позовні вимоги; за конодавство, на підставі яко го подається позов.

Так, в обґрунтування позовн их вимог, прокурор посилаєть ся на факт самовільного зайн яття відповідачем земельної ділянки загальною площею 24 м2 , яка розташована по АДРЕСА _1, що підтверджується Актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства Де ржземінспекції у Київській о бласті №А-822/93 від 24.03.2009р. та припис ом №П 822/93 від 24.03.2009р., у зв'язку з чим відповідач зобов' язаний зв ільнити зазначену земельну д ілянку в порядку ст. 212 Земельн ого кодексу України.

Статтею 212 Земельного кодек су України встановлено, що са мовільно зайняті земельні ді лянки підлягають поверненню власникам землі або землеко ристувачам без відшкодуванн я затрат, понесених за час нез аконного користування ними.

Приведення земельних діля нок у придатний для використ ання стан, включаючи знесенн я будинків, будівель і споруд , здійснюється за рахунок гро мадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки.

Повернення самовільно зай нятих земельних ділянок пров адиться за рішенням суду.

Зі змісту зазначеної статт і слідує, що її положення заст осовуються виключно у разі с амовільного зайняття земель них ділянок.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про державний контрол ь за використанням та охорон ою земель»самовільне зайнят тя земельної ділянки - будь-як і дії, які свідчать про фактич не використання земельної ді лянки за відсутності відпові дного рішення органу виконав чої влади чи органу місцевог о самоврядування про її пере дачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого право чину щодо такої земельної ді лянки, за винятком дій, які від повідно до закону є правомір ними.

Приписами ст. 32-34 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, визначено, що доказам и у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господ арський суд у визначеному за коном порядку встановлює ная вність чи відсутність обстав ин, на яких ґрунтуються вимог и і заперечення сторін, а тако ж інші обставини, які мають зн ачення для правильного виріш ення господарського спору.

Кожна сторона повинна дове сти ті обставини справи, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь.

Обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Водночас, в порушення вищез азначених норм Закону, проку рором не доведено факт самов ільного зайняття відповідач ем спірної земельної ділянки .

Так, постановою Київського окружного адміністративног о суду від 18.05.2010р. у справі №2а-1331/10/1 070 (2а-9342/09/1070), дії Державної інспек ції з контролю за використан ням і охороною земель у Київс ькій області щодо порядку пр оведення 24.03.2009р. перевірки дотр имання вимог земельного зако нодавства при використанні Ф ОП ОСОБА_1. земельної діля нки в АДРЕСА_1 визнані про типравними, а припис Держзем інспекції у Київській област і від 24.03.2009р. №П-822/93 визнано протип равним та скасовано. Доказів скасування зазначеної поста нови суду не надано.

Оскільки визнання акта суб 'єкта владних повноважень пр отиправним як способу захист у порушеного права позивача застосовується у тих випадка х, коли спірний акт не породжу є жодних правових наслідків від моменту прийняття такого акта, припис Держземінспекц ії у Київській області №П 822/93 в ід 24.03.2009р. є протиправним з моме нту його вчинення (інформаці йний лист Вищого адміністрат ивного суду України від 27.07.2010р. №1145/11/13-10).

Інших доказів, що підтвердж ують факт самовільного зайня ття відповідачем спірної зем ельної ділянки суду не надан о.

Виходячи з наведених закон одавчих положень, аналізу су б'єктного складу, характеру п равовідносин, а також врахов уючи той факт, що прокурором н е доведено належними та допу стимими доказами у розумінні ст. 34 ГПК України факту, що відп овідачем самовільно зайнято земельну ділянку загальною площею 24 м2, яка розташована по АДРЕСА_1, суд дійшов висно вку, що вимога прокурора про з обов' язання відповідача зв ільнити спірну земельну діля нку, привівши її у придатний д ля використання стан, шляхом знесення споруд та звільнен ня від будівельних матеріалі в з підстав ст. 212 ЗК України є н еобґрунтованою, а тому задов оленню не підлягає.

Враховуючи викладене та ке руючись ст. ст. 32, 33, 34, 49, 82-85 Господар ського процесуального кодек су України, ст. ст. 15, 16 Цивільног о кодексу України, ст. 212 Земель ного кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. У задоволенні позовни х вимог відмовити повністю.

Дане рішення господа рського суду набирає законно ї сили після закінчення деся тиденного строку з дня його н алежного оформлення та підпи сання, і може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Суддя В.А . Ярема

Повне рішення скла дено 01.09.2011р.

Дата ухвалення рішення31.08.2011
Оприлюднено12.09.2011
Номер документу18111015
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/160-09

Рішення від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 05.08.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Рішення від 05.08.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні