Постанова
від 07.09.2011 по справі 5023/1184/11
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" вересня 2011 р. Справа № 5023/1184/11

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Гончарука П.А. (г оловуючого),

Вовка І.В.,

Кондратової І.Д .,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційні скарги публічного акціонерн ого товариства "Укрсоцбанк" і товариства з обмеженою відп овідальністю "Trans GPS Servis" на рішенн я господарського суду Харків ської області від 28 квітня 2011 р оку та постанову Харківськог о апеляційного господарсько го суду від 21 червня 2011 року у сп раві № 5023/1184/11 за позовом заступн ика прокурора м. Києва в інтер есах держави в особі Фонду де ржавного майна України, Міні стерства аграрної політики У країни, державного комплексн ого торгівельного підприємс тва "Хрещатик" до товариства з обмеженою відповідальністю "Trans GPS Servis", за участю третіх осіб, щ о не заявляють самостійних в имог на предмет спору, на стор оні відповідача - публічног о акціонерного товариства "У крсоцбанк", громадянина Укра їни ОСОБА_1 про витребуван ня з незаконного володіння у власність держави нерухомог о майна, -

Встановив:

У лютому 2011 року заступн ик прокурора м. Києва в інтере сах держави в особі Фонду дер жавного майна України, Мініс терства аграрної політики Ук раїни, державного комплексно го торгівельного підприємст ва "Хрещатик" звернувся до гос подарського суду Харківсько ї області з позовом до товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Trans GPS Servis" про витребування з незаконного володіння у вл асність держави в особі Міні стерства аграрної політики У країни на баланс державного комплексного торгівельного підприємства "Хрещатик" нежи тлової будівлі (літ. А-5, загаль на площа - 1358,2 м2, вартість - 647900 грн.), розташованої за адресою : м. Харків, вул. Шота Руставелі , б. 11-Б.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 21 б ерезня 2011 року до участі у спра ві в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні в ідповідача, залучені публічн е акціонерне товариство "Укр соцбанк" і громадянин Україн и ОСОБА_1.

Рішенням господарського с уду Харківської області від 28 квітня 2011 року, залишеним без змін постановою Харківс ького апеляційного господар ського суду від 21 червня 2011 рок у, позов задоволено. Витребув ано з незаконного володіння відповідача у власність держ ави в особі Міністерства аграрної політики України н а баланс державного комплекс ного торгівельного підприєм ства "Хрещатик" нежитлову буд івлю (літ. А-5, загальна площа - 1358,2 м2, вартість - 647900 грн.), розташ овану за адресою: м. Харків, ву л. Шота Руставелі, б. 11-Б. Стягну то з відповідача на користь Д ержавного бюджету України су дові витрати.

У касаційній скарзі відпов ідач, посилаючись на порушен ня судами першої та апеляцій ної інстанцій норм матеріаль ного та процесуального права , просить постановлені у спра ві судові рішення скасувати, а справу направити на новий р озгляд до місцевого суду.

У касаційній скарзі публіч не акціонерне товариство "Ук рсоцбанк", посилаючись на пор ушення та неправильне застос ування судами першої та апел яційної інстанцій норм матер іального та процесуального п рава, просить постановлені у справі судові рішення скасу вати та прийняти нове рішенн я про відмову в задоволенні п озову.

В судовому засіданні оголо шувалась перерва до 7 вересня 2011 року.

В зв'язку зі зміною складу с уду розгляд справи розпочато спочатку.

Заслухавши 31 серпня 2011 року т а 7 вересня 2011 року пояснення пр окурора, представників сторі н, публічного акціонерного т овариства "Укрсоцбанк", вивчи вши матеріали справи, обгово ривши доводи касаційних скар г, суд вважає, що касаційні ска рги не підлягають задоволенн ю з таких підстав.

Задовольняючи позовні вим оги, господарський суд першо ї інстанції виходив з того, що :

- спірне нерухоме держав не майно безпосередньо є окр емим індивідуально визначен им майном державного комп лексного торгівельного підп риємства "Хрещатик", оскіль ки є окремою будівлею, якій пр исвоєно індивідуальну пошто ву адресу - м. Харків, вул. Шот а Руставелі, 11-Б (літ. А-5), а тому, й ого приватизація мала здійсн юватися у відповідності до Закону України "Про приват изацію невеликих державних п ідприємств (малу приватизаці ю)" та Державної програми приватизації на 2000-2002 роки;

- договір купівлі-продаж у зазначеної нежитлової буді влі від 31 травня 2006 року, у кладений між державним ко мплексним торгівельним підп риємством "Хрещатик" і това риством з обмеженою відповід альністю "TRANS GPS SERVICE", мав укладатис я від імені Фонду державного майна України, як органу прив атизації, за результатом про ведення відповідної привати заційної процедури в порядку , встановленому законом, тоді як його укладено безпо середньо від імені держав ного комплексного торгівель ного підприємства "Хрещатик" , без застосування привати заційної процедури та, відпо відно, за відсутності волеви явлення Фонду державного май на України, як держаного орга ну, уповноваженого державою, як власником, на відчуження в казаного державного майна;

- рішенням господарського с уду м. Києва від 2 грудня 2008 року у справі № 11/44, залишеним без зм ін постановою Вищого господа рського суду України від 8 лип ня 2009 року, вказаний договір ви знано недійсним та зобов'яза но відповідача повернути дру гій стороні все одержан е на виконання цього правочи ну;

- відповідно до положень ст. 388 Цивільного кодексу Укр аїни, якщо майно за відпла тним договором придбане в ос оби, яка не мала права його від чужувати, про що набувач не зн ав і не міг знати (добросовісн ий набувач), власник має право витребувати це майно від наб увача лише у разі, якщо майно б уло загублене власником або особою, якій він передав майн о у володіння; було викрадене у власника або особи, якій він передав майно у володіння; ви було з володіння власника аб о особи, якій він передав майн о у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом;

- згідно п. 1 Порядку повер нення у державну власність о б' єктів приватизації у разі розірвання або визнання нед ійсними договорів купівлі-пр одажу таких об' єктів, затве рдженим постановою Кабін ету Міністрів України від 18 сі чня 2001 року № 32, об' єкт прив атизації повертається до сфе ри управління державного орг ану приватизації, що проводи в його відчуження за договор ом купівлі-продажу, для здійс нення управління цим об' єкт ом згідно з законодавством д о моменту відчуження.

З таким рішенням місцевого господарського суду погодив ся й суд апеляційної інстанц ії, залишивши його без змін.

Висновок попередніх судов их інстанцій про наявність п равових підстав для задоволе ння позову є законним, обґрун тованим, прийнятим у відпові дності з нормами матеріально го та процесуального права, ф актичними обставинами та ная вними матеріалами справи, а д оводи касаційної скарги його не спростовують.

Посилання у касаційних ска ргах на те, що попередніми суд овими інстанціями не взяті д о уваги ті обставини, що рішен ням Червонозаводського райо нного суду м. Харкова від 27 сер пня 2008 року у справі № 2-3425/08, залиш еним без змін ухвалою Верхов ного Суду України від 2 червня 2010 року, товариство з обмеж еною відповідальністю "TRANS GPS SERVICE " визнано правомірним володі льцем (добросовісним набувач ем та належним власником спі рної нежитлової будівлі), а то му дане майно не може бути у нь ого витребуване, не впливают ь на судові висновки у даній с праві, оскільки Червонозавод ський районний суд м. Харкова , приймаючи рішення від 27 груд ня 2008 року, виходив з того, що то вариство з обмеженою відпові дальністю "TRANS GPS SERVICE" набуло право власності на спірне майно зг ідно договору купівлі-продаж у від 31 травня 2006 року, який на ча с прийняття рішень не був виз наний недійсним у встановлен ому законом порядку.

Рішенням господарського с уду м. Києва від 2 грудня 2008 року , залишеним без змін постанов ою Вищого господарського суд у України від 8 липня 2009 року у с праві № 11/44, договір купівлі-про дажу від 31 травня 2006 року, на під ставі якого відповідач набув право власності, визнано нед ійсним.

Визнання недійсною підста ви виникнення права власност і на спірне майно виключає пр авомірність володіння ним.

З огляду на викладене, підс тав для зміни або скасування постановлених у справі судо вих рішень не вбачається.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційні скарги публі чного акціонерного товарист ва "Укрсоцбанк" і товариства з обмеженою відповідальністю "Trans GPS Servis" залишити без задоволен ня, а рішення господарського суду Харківської області ві д 28 квітня 2011 року та постанову Харківського апеляційного г осподарського суду від 21 черв ня 2011 року у справі № 5023/1184/11 - без змін.

Головуючий Гончарук П.А.

Судді Вовк І.В.

Кондратова І.Д.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення07.09.2011
Оприлюднено14.09.2011
Номер документу18117958
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/1184/11

Ухвала від 21.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 14.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 05.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 21.03.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 09.03.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Постанова від 07.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 08.08.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні