Постанова
від 09.08.2011 по справі 2а-6583/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 серпня 2011 р. № 2а-6583/11/1370

Львівський окружний а дміністративний суд у складі :

головуючого судді Брильов ського Р.М.,

при секретарі Падляк О.І.

за участю:

представника позивача - Вершиніна А.Г.

представника відповідача - Коня А.В.

розглянувши у відкритому судовому з асіданні у місті Л ьвові справу за адміністрати вним позовом Товариства з об меженою відповідальністю "Фо ілком-Україна" до ДПІ у Шевчен ківському районі м. Львова пр о визнання протиправним і ск асування наказу, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фоілком - У країна" звернулось до Львівс ького окружного адміністрат ивного суду із позовною заяв ою до Державної податкової і нспекції у Шевченківському р айоні м. Львова про визнання п ротиправним і скасування нак азу про проведення позаплано вої невиїзної перевірки від 25.05.2011 року.

Позовні вимоги мотивовані наступним, що в оскаржуваном у наказі зазначено, що його ви несено на підставі статті 79 По даткового кодексу України, а ле дана стаття не визначає пі дстави (обставини) за яких под атковий орган має право пров одити невиїзну документальн у перевірку, а у статті 78 Подат кового кодексу України, яка в изначає виключний перелік пі дстав для проведення позапла нових перевірок, і така підст ава, як запобігання схем міні мізації та ухилення від спла ти податків, протидії незако нному формуванню податковог о кредиту відсутня.

В судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав, посилаючись на обставин и, викладені у позовній заяві та просить позов задоволити .

Представник відповідача в судовому засіданні проти по зовних вимог заперечив в пов ному обсязі та просить суд ві дмовити у їх задоволенні, над ав пояснення які мотивує тим , що ДПІ у Шевченківському рай оні м. Львова отримано Постан ову слідчого з особливо важл ивих справ ВРКС слідчого від ділу податкової міліції ДПА у Львівській області старшог о лейтенанта податкової мілі ції Маленького О.С. від 05.05.20 11 року про призначення позапл анової виїзної документальн ої перевірки ТзОВ "Фоілком - Україна" за період з 01.01.2008 року п о 31.12.2010 року щодо взаєморозраху нків ПП "Філгуд", ТзОВ "Продтор гсервіс", ТзОВ "ТД "Евромаркет" , ПП "Варантторг", а відповідно до пп. 78.1.11 ст. 78 Податкового коде ксу України позапланова пере вірка здійснюється за наявно сті хоча б однією з таких обст авин: отримано постанову суд у (ухвалу суду) про призначенн я перевірки або постанову ор гану дізнання, слідчого, прок урора, винесену ними відпові дно до закону у кримінальних справах, що перебувають у їх п ровадженні.

Заслухавши думку представ ників сторін, з'ясувавши об ставини, на які сторони посил аються як на підставу своїх в имог і заперечень та досліди вши докази, якими вони обґрун товуються, суд, даючи правову оцінку спірним правовідноси нам, виходив з наступного.

Постановою слідчого з особ ливо важливих справ ВРКС слі дчого відділу податкової міл іції ДПА у Львівській област і старшого лейтенанта податк ової міліції Маленького О.С . від 05 травня 2011 року по кримі нальній справі № 181-0018 про призн ачення позапланової виїзної документальної перевірки Тз ОВ "Фоілком - Україна" з питан ь здійснення фінансово-госпо дарських відносин з ПП "Філгу д", ТзОВ "Продторгсервіс", ТзОВ "ТД "Евромаркет", ПП "Варанттор г", за період з 01.01.2008 року по 31.12.2010 ро ку на підставі ст.ст. 22, 130, 130 КПК У країни.

На підставі вказаної поста нови ДПІ у Шевченківському р айоні м. Львова відповідно до вимог пункту 75.1 статті 75, підпу нкту 78.1.11 статті 78 Податкового к одексу України від 02.12.2010 року №2 756-VI на підставі наказу від 25 тра вня 2011 року №583, виписано направ лення на проведення позаплан ової виїзної документальної перевірки ТзОВ "Фоілком - Ук раїна".

Гарантією додержання орга нами досудового слідства вим ог статті 22 КПК є використання всіх джерел доказування та з бирання й закріплення кожног о доказу в суворій відповідн ості з вимогами кримінально- процесуального закону. Поруш ення вимог закону при одержа нні доказу виключає використ ання останнього, оскільки ві дповідно до ч. 3 ст. 62 Конституці ї обвинувачення не може ґрун туватися на доказах, одержан их незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щ одо доведеності вини особи т лумачаться на її користь.

Досудове слідство визнаєт ься неповним, якщо під час йог о провадження всупереч вимог ам статтей 22 і 64 КПК України не були дослідженні або були по верхнево чи однобічно дослід жені обставини, які мають іст отне значення для вирішення справи.

Неправильним досудове слі дство визнається в разі, коли органами досудового слідств а при вчиненні процесуальних дій і прийнятті процесуальн их рішень були неправильно з астосовані або безпідставно не застосовані норми кримін ально-процесуального чи крим інального закону.

Як було встановлено під час розгляду справи, відомостей про скасування вказаної пос танови сторонами не надано, т обто відсутність підстав для проведення позапланової док ументальної перевірки позив ачем не доведена.

Відповідно до п. 75.1 ст. 75 Кодек су органи державної податков ої служби мають право провод ити камеральні, документальн і (планові або позапланові; ви їзні або невиїзні) та фактичн і перевірки.

Камеральні та документаль ні перевірки проводяться орг анами державної податкової с лужби в межах їх повноважень виключно у випадках та у поря дку, встановлених цим Кодекс ом, а фактичні перевірки - цим Кодексом та іншими законами України, контроль за дотрима нням яких покладено на орган и державної податкової служб и.

Згідно з підпунктом 78.1.11 стат ті 78 Податкового кодексу Укра їни від 02.12.2010 року №2756-VI позаплано ва перевірка здійснюється за наявності хоча б однією з так их обставин: отримано постан ову суду (ухвалу суду) про приз начення перевірки або постан ову органу дізнання, слідчог о, прокурора, винесену ними ві дповідно до закону у криміна льних справах, що перебувают ь у їх провадженні.

Статтею 78.2 Податкового коде ксу України передбачено, що о бмеження у підставах проведе ння перевірок платників пода тків, визначені цим Кодексом , не поширюються на перевірки , що проводяться на звернення такого платника податків, аб о перевірки, що проводяться у межах порушеної кримінально ї справи.

Відповідно до п. 79.2 ст. 79 Кодек су - документальна позаплано ва невиїзна перевірка провод иться посадовими особами орг ану державної податкової слу жби виключно на підставі ріш ення керівника органу держав ної податкової служби, оформ леного наказом, та за умови на діслання платнику податків р екомендованим листом із пові домленням про вручення або в ручення йому чи його уповнов аженому представнику під роз писку копії наказу про прове дення документальної позапл анової невиїзної перевірки т а письмового повідомлення пр о дату початку та місце прове дення такої перевірки.

В підпункті 79.3 ст. 79 Кодексу за значено, що присутність плат ників податків під час прове дення документальних невиїз них перевірок не обов'язкова .

Факт допущення позивачем д о перевірки посадових осіб в ідповідача може свідчити про визнання позивачем достатно сті підстав для проведення з азначеної перевірки, а тверд ження останнього про неправо мірність проведеної перевір ки є безпідставним. Представ ник відповідача в судовому з асіданні ствердивё що позапл анова виїзна перевіка ТзОВ « Фоілком - Україна» була пров едена податковим органом 06.06.201 1 р.

З огляду на наведене, суд ді йшов висновку, що позовні вим оги про визнання протиправни м і скасування наказу ДПІ у Ше вченківському районі м. Льво ва про проведення позапланов ої невиїзної перевірки від 25.0 5.2011 року № 583 є необґрунтованими і не підлягають до задоволен ня.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7-14, 23, 69, 70, 71, 86, 128, 1 60-163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні позову ві дмовити.

Апеляційна скарга на поста нову суду подається протягом десяти днів з дня її проголош ення до Львівського апеляцій ного адміністративного суду через Львівський окружний а дміністративний суд. Копія а пеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її п одає, до Львівського апеляці йного адміністративного суд у. У разі застосування судом ч астини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття по станови у письмовому провадж енні апеляційна скарга подає ться протягом десяти днів з д ня отримання копії постанови .

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає закон ної сили в порядку, встановле ному ст. 254 КАС України.

Суддя Брильовський Р.М.

повний текст постанови виготовлено 15.08.2011 р.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.08.2011
Оприлюднено20.09.2011
Номер документу18133070
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6583/11/1370

Ухвала від 02.10.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Шавель Р.М.

Постанова від 09.08.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 09.06.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 09.06.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні