Постанова
від 05.09.2011 по справі 15/66/2011/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел.66-03-00, 66-11-31, http://vn.arbitr.gov.ua



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2011 р. Справа № 15/66/2011/5003

за заявою :Управління п енсійного фонду України у Ві нницькому районі Вінницької області, м. Вінниця

до: Приватного підприєм ства "Горбанівський відгодів ельний комплекс", с. Горбанівк а Вінницького району

про визнання банкрутом

Головуючий суддя Лабунська Т.І.

При секретарі су дового засідання Гренишеній О.В.

За участю предста вників :

Управління ПФУ у Ві нницькому районі Вінницької області - ОСОБА_1, довіреність № б/н від 04.01.11 ро ку

В С Т А Н О В И В :

25 серпня 2011 року господа рським судом Вінницької обла сті порушено провадження у с праві № 15/66/2011/5003 про банкрутство Приватного підприємства "Гор банівський відгодівельний к омплекс", с. Горбанівка Вінниц ького району Вінницької обла сті в порядку ст. 52 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом".

Ухвалою від 25 серпня 2011 року п ро порушення справи про банк рутство введено мораторій на задоволення вимог кредиторі в боржника, розгляд справи пр изначено на 05 вересня 2011 року.

В поданій до суду заяві пові домлено, що ПП "Горбанівський відгодівельний комплекс", с. Г орбанівка Вінницького район у Вінницької області зареєст роване в Управлінні ПФУ у Він ницькому районі Вінницької о бласті як платник збору на об ов'язкове державне пенсійне страхування.

Станом на 16 серпня 2011 року заб оргованість даного підприєм ства перед Пенсійним фондом становить 1 109,57 грн. Дана заборг ованість підтверджується ви могами про сплату боргу за пе ріод з березня 2010 року по липен ь 2010 року, які передавались на п римусове виконання в органи ДВС та 29 жовтня 2010 року були пов ернуті без виконання у зв'язк у із відсутністю майна та кош тів на рахунках боржника.

Починаючи з червня 2010 року по грудень 2010 року боржник звіту вав до Пенсійного фонду про в ідсутність діяльності, а з гр удня 2010 року не звітує взагалі .

Згідно з Витягом (довідкою) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців станом на 01 ли пня 2011 року державним реєстра тором 07 червня 2011 року внесено запис щодо відсутності юриди чної особи за вказаною адрес ою.

05 вересня 2011 року в судове за сідання прибув представник і ніціюючого кредитора.

Представник боржника в суд ове засідання не з' явився.

При цьому суд зазначає, що в ідповідно до ч. 1 ст. 64 ГПК Украї ни ухвала про порушення пров адження у справі сторонам на дсилається за повідомленою н ими господарському суду пошт овою адресою. У разі ненаданн я сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала пр о відкриття провадження у сп раві надсилається за адресою місцезнаходження (місця про живання) сторін, що зазначено в Єдиному державному реєстр і юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відс утності сторін за такою адре сою, вважається, що ухвала про порушення провадження у спр аві вручена їм належним чино м.

Так, на адреси ініціюючого к редитора та боржника, повідо млені в заяві про порушення п ровадження у справі про банк рутство, направлені копії ух вали від 25 серпня 2011 року про по рушення провадження у справі про банкрутство ПП "Горбанів ський відгодівельний компле кс", с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області.

При цьому суд зазначає, що д о канцелярії суду копія ухва ли, направленої на адресу бор жника, не поверталась.

Одночасно судом встановле но, що з витягу з Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в станом на 01 липня 2011 року вбач ається про відсутність ПП "Го рбанівський відгодівельний комплекс", с. Горбанівка Вінни цького району Вінницької обл асті за вказаною адресою.

Враховуючи викладене, суд в важає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлен ня боржника належним чином п ро час і місце розгляду судов ої справи і забезпечення йог о явки в судове засідання для реалізації права на судовий захист своїх прав та інтерес ів.

Дослідивши матеріали спра ви, проаналізувавши законода вчі акти, заслухавши предста вника ініціюючого кредитора , суд приходить до висновку пр о банкрутство боржника на пі дставі наступного.

Відповідно до ст. 4-1 Господар ського процесуального кодек су України господарські суди розглядають справи про банк рутство у порядку провадженн я, передбаченому Господарськ им процесуальним кодексом Ук раїни, з урахуванням особлив остей, встановлених Законом України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно із п. 2 ст. 12 Господарсь кого процесуального кодексу України справи про банкрутс тво підвідомчі господарськи м судам.

На підставі положень п. 3 ст. 2 09 Господарського кодексу Укр аїни та ст. 1 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" суб'єктом банк рутства може бути лише суб'єк т підприємницької діяльност і.

Стаття 1 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" зазначає, що кре дитором може бути юридична а бо фізична особа, яка має у вст ановленому порядку підтверд жені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до борж ника, щодо виплати заборгова ності із заробітної плати пр ацівникам боржника, а також о ргани державної податкової с лужби та інші державні орган и, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасніст ю справляння страхових внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я та інші види загальнообов'я зкового державного соціальн ого страхування, податків і з борів (обов'язкових платежів ).

Стаття 52 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" передбачає спе ціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною пр оцедурою.

Законодавець, порівняно із загальними процедурами пров адження у справах про банкру тство встановив у ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" осо бливості застосування проце дур банкрутства щодо відсутн ього боржника.

Суб'єктом права, що ліквідує ться в порядку, визначеному с т. 52 Закону про банкрутство є б удь-який підприємець, який ві дповідно до законодавства Ук раїни є суб'єктом банкрутств а.

У відповідності до ст. 52 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підпри ємець - боржник або керівні ор гани боржника-юридичної особ и відсутні за її місцезнаход женням, або у разі ненадання боржником протягом року до о рганів державної податково ї служби згідно із законодав ством податкових декларацій , документів бухгалтерської звітності, а також за наявнос ті інших ознак, що свідчать пр о відсутність підприємницьк ої діяльності боржника, заяв а про порушення справи про ба нкрутство відсутнього боржн ика може бути подана кредито ром незалежно від розміру йо го вимог до боржника та строк у виконання зобов'язань.

За змістом даної норми вста новлено, що суб'єктом, до якого застосовуються особливості , передбачені цією статтею є д ві категорії боржників: гром адянин-підприємець - боржник та боржник - юридична особа.

Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кр едитором незалежно від розмі ру його вимог до боржника та с троку виконання зобов'язань. Отже кредитор, набуває проце суального права та може здій снити дії, які зазначені вище лише при наявності хоча б одн ієї з умов: громадянин-підпри ємець - боржник або керівні ор гани боржника-юридичної особ и відсутні за її місцезнаход женням; ненадання боржником протягом року до органів дер жавної податкової служби згі дно із законодавством податк ових декларацій, документів бухгалтерської звітності; за наявності інших ознак, що сві дчать про відсутність підпри ємницької діяльності боржни ка.

Аналогічна позиція щодо пі дстав порушення провадження у справі за ст. 52 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" викладена в Постанові Пленуму Верховн ого Суду України № 15 від 18 грудн я 2009 року "Про судову практику у справах про банкрутство" (п. 104) .

За змістом ч. 3 ст. 6 та ч. 1, 8 ст. 7 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом" справа про банкрутство по рушується господарським суд ом лише у разі підтвердження кредитором своєї вимоги до боржника документами, що св ідчать про їх безспірність .

За приписами Закону про бан крутство для порушення справ и про банкрутство як за загал ьною, так і за спрощеною проце дурою (зокрема, процедурою ба нкрутства відсутнього боржн ика) грошові вимоги ініціююч ого кредитора повинні мати б езспірний характер.

У відповідності до ст. 1 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" б езспірними являються вимоги кредиторів, визнані боржник ом, інші вимоги кредиторів, пі дтверджені виконавчими доку ментами чи розрахунковими до кументами, за якими відповід но до законодавства здійснює ться списання коштів з рахун ків боржника.

В Постанові Пленуму Верхов ного Суду України № 15 від 18 груд ня 2009 року зазначено, що безспі рність вимог кредитора (кред иторів) за грошовими зобов'яз аннями та щодо виплати забор гованості із заробітної плат и підтверджується виконавчи ми документами, виключний пе релік яких передбачено Закон ом України "Про виконавче про вадження".

Частина 2 ст. 17 Закону України "Про виконавче провадження" п ередбачає перелік виконавчи х документів, які підлягають виконанню державною виконав чою службою, зокрема, серед як их зазначено рішення органів державної влади, якщо їх вико нання за законом покладено н а державну виконавчу службу.

Відповідно до ч. 14 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування" рішення органу Пенсі йного фонду про нарахування пені або накладення штрафу, п ередбачених вказаним законо м, є виконавчим документом.

У разі якщо страхувальник, б анк чи організація, яка здійс нює виплату і доставку пенсі й, отримали рішення про нарах ування пені та накладення шт рафу, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статт і, і не сплатили зазначені в ни х суми фінансових санкцій пр отягом десяти робочих днів, а також не оскаржили це рішенн я чи не повідомили у цей строк відповідний виконавчий орга н Пенсійного фонду про його о скарження, воно передається для виконання державній вико навчій службі та страхувальн ику.

Пункт 30 Постанови Пленуму В ерховного Суду України № 15 від 18 грудня 2009 року "Про судову пра ктику у справах про банкрутс тво" зазначає, що відповідно д о норм законодавства про заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування, які рег улюють питання відповідальн ості за несвоєчасну та непов ну сплату страхових внесків, вимоги щодо їх стягнення виз наються безспірними, а самі ц і вимоги підтверджуються док ументами обліку страхових вн есків, що складаються цільов ими страховими фондами з від повідних видів страхування.

Таким чином, враховуючи вик ладене, заборгованість боржн ика - Приватного підприємств а "Горбанівський відгодівель ний комплекс", с. Горбанівка Ві нницького району Вінницької області перед кредитором в с умі 1 109,57 грн. вважається безсп ірною з огляду на наступне.

Управлінням ПФУ у Вінницьк ому районі Вінницької област і винесено вимоги про сплату боргу Приватним підприємств ом "Горбанівський відгодівел ьний комплекс", с. Горбанівка В інницького району Вінницько ї області № Ю 91 від 01 березня 2010 р оку на суму 577,30 грн.; № Ю 139 від 01 кві тня 2010 року на суму 283,45 грн.; № Ю 189 в ід 05 травня 2010 року на суму 146,33 гр н.; № Ю 238 від 01 червня 2010 року на су му 79,20 грн.; № Ю 284 від 05 липня 2010 року на суму 23,29 грн.

Вказані вимоги були переда ні на виконання до Відділу де ржавної виконавчої служби Ві нницького районного управлі ння юстиції та постановами п ро повернення виконавчого до кумента стягувачеві від 29 жов тня 2010 року повернені Управлі нню ПФУ у Вінницькому районі Вінницької області без вико нання в зв'язку з відсутністю боржника за вказаною у викон авчому документі адресою та відсутністю майна, належного боржнику, на яке можливо звер нути стягнення.

Відповідно до п. 105 Постанови Пленуму Верховного суду Укр аїни № 15 від 18 грудня 2009 року "Про судову практику в справах пр о банкрутство" одним із встан овлених законом засобів дока зування, єдиним належним та д опустимим доказом, факту від сутності боржника за місцем знаходження є Витяг (довідка ) з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців.

В даному випадку судом вста новлено факт відсутності бор жника за місцезнаходженням, про що зазначалось вище.

Відповідно до ст. 32-43 Господа рського процесуального коде ксу України доказами у справ і, що розглядається господар ським судом, є будь-які фактич ні дані, на підставі яких госп одарський суд встановлює ная вність чи відсутність обста вин, на яких ґрунтуються вимо ги.

За положеннями ст. 43 Господа рського процесуального коде ксу України господарський с уд оцінює докази за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на всебічному, повн ому і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обста вин справи в їх сукупності, к еруючись законом.

Відповідно до матеріалів с прави боржник заборгованіст ь зі страхових внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування не сплачу є, за місцем знаходження відс утній. Дані ознаки вказують н а припинення боржником підпр иємницької діяльності, що є п ідставою для визнання боржни ка банкрутом відповідно до п оложень ст. 52 Закону про банкр утство.

Відповідно до п. 2 ст. 52 Закону про банкрутство господарськ ий суд у двотижневий строк з д ня винесення ухвали про пору шення провадження у справі п ро банкрутство відсутнього б оржника виносить постанову п ро визнання відсутнього борж ника банкрутом, відкриває лі квідаційну процедуру і призн ачає ліквідатором ініціюючо го кредитора за згодою остан нього.

У разі виявлення майна відс утнього боржника ліквідатор а має бути замінено за клопот анням кредитора арбітражним керуючим, про що господарськ ий суд виносить ухвалу (ч. 3 ст. 5 2 Закону про банкрутство).

У разі, якщо кредитор не под ав до господарського суду кл опотання щодо кандидатури ар бітражного керуючого (ліквід атора), ухвала господарськог о суду надсилається державно му органу з питань банкрутст ва, якою зобов'язується протя гом семи днів від дати винесе ння ухвали забезпечити участ ь у справі ліквідатора з числ а працівників державного орг ану з питань банкрутства (ч. 4 с т. 52 Закону про банкрутство).

Судом встановлено, що в заяв і про порушення провадження у справі про банкрутство іні ціюючим кредитором запропон овано кандидатуру арбітражн ого керуючого Глєбова В.Ф. для призначення ліквідатором у справі.

Одночасно до суду надійшла заява арбітражного керуючог о Круткевича В.І. від 01 вересня 2011 року про згоду на призначен ня його ліквідатором у даній справі, а також лист Сектору з питань банкрутства у Вінниц ькій області № 03-601 від 01 вересня 2011 року з пропозицією признач ити ліквідатором у справі № 15/ 66/2011/5003 арбітражного керуючого К руткевича В.І.

Суд, розглянувши подані зая ви, проаналізувавши положенн я Закону Про банкрутство, вра ховуючи думку ініціюючого кр едитора, прийшов до висновку про задоволення заяви ініці юючого кредитора та призначе ння ліквідатором у справі ар бітражного керуючого Глєбов а В.Ф.

Відповідно до п. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" лік відатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього борж ника, які в місячний строк з дн я одержання повідомлення мож уть направити ліквідатору т а до суду заяви з вимогами д о банкрута.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 1, 3-1, 22-25, 52 Закону України “Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом”, ч. 3 ст. 209 ГК Ук раїни, ст. 4-1, 4-5, ст.ст. 32-43, 115 ГПК Укр аїни суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати безспірні гро шові вимоги Управління пенсі йного фонду України у Вінниц ькому районі Вінницької обла сті, м. Вінниця в сумі 1 109,57 грн.

Визнати боржника - Приватне підприємство "Горбанівський відгодівельний комплекс" (с. Г орбанівка Вінницького район у Вінницької області, вул. Лен іна, 2а, ідентифікаційний код 3 4324983) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну про цедуру.

Призначити ліквідатором П риватного підприємства "Горб анівський відгодівельний ко мплекс" (с. Горбанівка Вінниць кого району Вінницької облас ті, вул. Леніна, 2а, ідентифікац ійний код 34324983) арбітражного ке руючого Глєбова Василя Федор овича (ліцензія на право пров адження діяльності арбітраж ного керуючого серії НОМЕР _1 від 13 грудня 2006 року).

Ліквідатору до завершення строку ліквідаційної процед ури:

- Забезпечити виконан ня дій та заходів, передбачен их Законом України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом".

- Письмово повідомити усіх кредиторів про введенн я ліквідаційної процедури, п рийняти від органів Держав ної виконавчої служби викона вчі документи.

Постанову направити згідн о переліку.

Суддя Ла бунська Т.І.

віддрук. 7 прим.:

1 - до справи

2 - Управління ПФУ у Вінницьк ому районі Вінницької област і

3 - ПП "Горбанівський відгоді вельний комплекс" - с. Горбанів ка Вінницького району Вінниц ької області, вул. Леніна, 2а

4 - Державний реєстратор Він ницької РДА

5 - Відділ ДВС Вінницького РУ Ю

6 - Сектор з питань банкрутст ва у Вінницькій області

7 - арбітражний керуючий Глє бов В.Ф.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення05.09.2011
Оприлюднено21.09.2011
Номер документу18160538
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/66/2011/5003

Ухвала від 27.12.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 01.04.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 28.02.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 06.12.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 12.11.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 04.02.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 03.09.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 03.06.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 01.06.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Постанова від 26.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні