Рішення
від 06.07.2011 по справі 2/409пд
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

06.07.11 р. Сп рава № 2/409пд

Господарський суд Донець кої області, у складі головую чого судді Сич Ю.В., суддів Соб олєвої С.М. та Лейби М.О., при сек ретарі Щитовій Л.М., розглянув ши у відкритому судовому зас іданні матеріали за позовною заявою приватного підприємс тва «Кілафф» до товариства з обмеженою відповідальністю «Дельта-Фарм-Плюс» та до прив атного підприємства «Експер т-Оцінка» про: визнання недій сним договору № б/н про провед ення незалежної оцінки від 19.1 0.09 року, укладеного між викона вцем приватним підприємство м «Експерт-Оцінка» та замовн иком товариством з обмеженою відповідальністю «Дельта-Фа рм-Плюс»; зобов' язання това риства з обмеженою відповіда льністю «Дельта-Фарм-Плюс» п овернути до експертної устан ови приватного підприємства «Експерт-Оцінка» звіт про ва ртість майна „Нежитлові прим іщення, розташовані за адрес ою Донецька область, місто До кучаєвськ, вулиця Індустріал ьна 7” від 20.10.09 року, -

за участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА_1 - п редставник (за довіреністю б /н від 27.08.2010р.),

від відповідача1: не з' явив ся,

від відповідача2: не з' явив ся.

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство «Кі лафф» (далі - Підприємство) з вернулося до суду з позовом д о товариства з обмеженою від повідальністю «Дельта-Фарм-П люс» (далі - Компанія) та до п риватного підприємства «Екс перт-Оцінка» (далі - Фірма) пр о визнання недійсним договор у № б/н про проведення незалеж ної оцінки від 19.10.09 року, укладе ного між виконавцем Фірмою т а замовником Компанією (далі - Договір), а також про засто сування наслідків недійснос ті Договору у вигляді поверн ення Компанією Фірмі результ ату договірних відносин - з віту про вартість майна „Неж итлові приміщення, розташова ні за адресою Донецька облас ть, місто Докучаєвськ, вулиця Індустріальна 7” від 20.10.09 року ( далі - Звіт). Позовні вимоги Підприємства ґрунтуються на приписах статей 203, 215-216 ЦК Украї ни та статей 10-11 Закону України „Про оцінку майна, майнових п рав та професійну оціночну д іяльність в Україні”, зокрем а, на тому, що замовником оцінк и за Договором виступило не П ідприємство (як власник майн ового об' єкту) і не уповнова жена власником особа, а Компа нія, яка не наділена речовими правами відносно предмету о цінки.

Представник Підприємства в судовому засіданні підтрим ав позовні вимоги.

Представники відповідачів , відповідно до матеріалів сп рави, змінювали правову пози цію у справі, або погоджуючис ь з позовними вимогами, або за перечуючи проти їх змісту з о гляду на недоведеність Підпр иємством факту відсутності у Компанії речових прав на про ведення оцінки та укладення Договору.

Представники відповідачів , повідомленні ухвалами суду про місце та час розгляду спр ави від 04.05.2011р., від 26.05.2011р., від 23.06.2011р ., про що свідчать відмітки про отримання поштового відправ лення, у судове засідання не з ' являлись, поважності причи н неявки суду не представлен о.

Згідно розпорядження заст упника голови господарськог о суду Донецької області від 28.04.2011р. справу №2/409пд передано на автоматичний розподіл справ и у зв' язку із обранням судд і Мєзєнцева Є.І. відповідно до Постанови Верховної ради Ук раїни від 21.04.2011р. на посаду судд і Донецького апеляційного го сподарського суду, зазначену справу за результатами авто матичного розподілу передан о судді Сич Ю.В.

Відповідно до вимог статті 81-1 Господарського процесуаль ного кодексу України здійсне но запис судового засідання за допомогою засобів технічн ої фіксації та складено прот окол.

Вислухавши у судовому засі данні представника позивача , дослідивши матеріали справ и та оцінивши подані докази з а своїм внутрішнім переконан ням, суд вважає, що позов Товар иства підлягає частковому за доволенню виходячи з наступн ого.

Відповідно до свідоцтва пр о реєстрацію права власності на нерухоме майно № 23311737 від 16.07.09 року за Підприємством зареєс троване право власності на о б' єкт нерухомості під реєст ровим номером 2417794 - Центр по в иготовленню лікарських преп аратів в місті Докучаєвську, вулиця Індустріальна 7 (далі - Центр).

Оцінивши оспорюваний Підп риємством Договір, з якого ви никли цивільні права та обов ' язки Компанії та Фірми, суд дійшов висновку, що укладени й 19.10.09 року між відповідачами п равочин за своїм змістом та с воєю правовою природою є дог овором надання послуг, який п ідпадає під правове регулюва ння норм статей 901-907 ЦК України .

Таким чином, в силу статті 901 ЦК України, а також розділів 1- 4 Договору та додатку до Догов ору, виконавець Фірма зобов' язалася здійснити незалежну оцінку будівель Центру, а зам овник Компанія - прийняти З віт про оцінку та оплатити на дані послуги у розмірі 1' 000 гр н.

Актом приймання-передачі в ід 20.10.09 року Фірма в порядку ста тті 902 ЦК України передала Ком панії Звіт щодо незалежної о цінки будівель Центру (голов ний корпус літ.А-3 - 2' 572' 502 грн ., спиртосховище літ.Б-1 - 37' 681 г рн. та сторожка літ.В-1 - 2' 691 гр н.).

Оплата наданих послуг у роз мірі 1' 000 грн. здійснена згідн о приписів розділу 2 Договору та статті 903 ЦК України - 20.10.09 ро ку на підставі квитанції до п рибуткового касового ордеру № 97.

Відповідно до частини 2 стат ті 11 Закону України „Про оцінк у майна, майнових прав та проф есійну оціночну діяльність в Україні” замовниками оцінки майна можуть бути особи, яким зазначене майно належить на законних підставах або у яки х майно перебуває на законни х підставах, а також ті, які за мовляють оцінку майна за дор ученням зазначених осіб.

Господарськими судами різ них інстанцій у справі № 45/225б н а теперішній час вже встанов лено низку фактів, які мають в ирішальне значення для оцінк и правовідносин у поточному спорі, зокрема: ухвалою госпо дарського суду Донецької обл асті від 30.06.09 року у справі № 45/225б , а також постановою Вищого го сподарського суду України ві д 16.12.09 року у справі № 45/225б (в части ні, якою залишено без змін ухв алу господарського суду Доне цької області від 30.06.09 року у сп раві № 45/225б) - визначено право власності Підприємства на Ц ентр, який придбано через укл адення мирової угоди в проце дурі банкрутства дочірнього підприємства товариства з о бмеженою відповідальністю « Дельта-Фарм-Плюс» „Докфарм”; постановою Вищого господарс ького суду України від 16.12.09 рок у у справі № 45/225б встановлено ф акт того, що Звіт та оцінка за Договором проведені та склад ені без залучення до участі т а без повідомлення власника цього майна, що є порушенням З акону України „Про оцінку ма йна, майнових прав та професі йну оціночну діяльність в Ук раїні”.

Означені судові рішення, по яких разом з іншими учасника ми брало участь і Підприємст во (позивач по справі № 2/409пд), на брали законної сили, тому вст ановлені ними факти не повин ні доводитися знову при вирі шенні справи № 2/409пд в порядку с татті 35 ГПК України. Сторонами процесу № 2/409пд факти, викладен і у судових рішеннях у справі № 45/225б - в загальному порядку не спростовані, а норми статт і 124 Конституції України визна чають обов' язковість викон ання усіма суб' єктами прав судових рішень у справі № 45/225б.

Зокрема, всупереч приписів статті 33 ГПК України Компанія жодним чином не довела того ф акту, що на момент укладення Д оговору була власником Центр у, або при замовленні незалеж ної оцінки діяла за дорученн ям власника Центру Підприємс тва.

Згідно преамбули та статті 6 параграфу 1 Конвенції про за хист прав та свобод людини, зг ідно рішення Європейського с уду з прав людини від 25.07.02 року у справі за заявою № 48553/99 „Совтра нсавто-Холдинг” проти Україн и”, а також згідно рішення Євр опейського суду з прав людин и від 28.10.99 року у справі за заяво ю № 28342/95 „Брумареску проти Руму нії” встановлено, що існує ус талена судова практика конве нційних органів щодо визначе ння основним елементом верхо венства права принципу право вої певності, який передбача є серед іншого і те, що у будь-я кому спорі рішення суду, яке в ступило в законну силу, не мож е бути поставлено під сумнів .

Оскільки в силу частини 3 ст атті 4 ГПК України, статті 17 Зак ону України „Про виконання р ішень та застосування практи ки Європейського суду з прав людини” згадані судові ріше ння та зміст самої Конвенції про захист прав та свобод люд ини є приоритетним джерелом права для національного суду , суд вважає безсумнівним той факт, що Підприємство на моме нт укладення Договору та під готовки Звіту про незалежну оцінку Центру було законним власником Центру, а замовлен ня Компанією Фірмі підготовк и та складення Звіту супереч ить вимогам Закону України „ Про оцінку майна, майнових пр ав та професійну оціночну ді яльність в Україні” - причо му ці факти не можуть ставити ся судом під сумнів та є таким и, які знімають необхідність додаткового доведення зазна чених обставин та фактів.

З огляду на висновки суду що до неправомірності дій Компа нії стосовно замовлення неза лежної оцінки належного Підп риємству Центру (через відсу тність у Компанії відповідни х повноважень власника, воло дільця або повіреного у вказ аних правовідносинах), в поря дку частини 1 статті 203 та статт і 215 ЦК України Договір підляг ає визнанню судом недійсним через невідповідність його з місту приписам частини 2 стат ті 11 Закону України „Про оцінк у майна, майнових прав та проф есійну оціночну діяльність в Україні”.

Недійсні правочини не тягн уть за собою жодних правових наслідків, окрім тих, що пов' язані з їх недійсністю, як це в изначено статтею 216 ЦК України . Аналогічні висновки зробле ні і в Постанові Пленуму Верх овного суду України від 28.04.78 ро ку № 3 „Про судову практику в с правах про визнання угод нед ійсними”, а також в роз' ясне нні Вищого арбітражного суду України від 12.03.99 року № 02-5/111 „Про деякі питання практики виріш ення спорів, пов'язаних з визн анням угод недійсними”.

Водночас, суд не вправі задо вольнити позовні вимоги Підп риємства щодо проведення дво сторонньої реституції за Дог овором (зокрема, зобов' язан ня Компанії повернути Звіт Ф ірмі), оскільки зазначені дії мають провадитися не на кори сть позивача, таким чином у Пі дприємства всупереч статті 1 ГПК України відсутній право вий інтерес до вказаних вимо г.

Окрім того, суд бере до уваг и й те, що фактично Підприємст во заявило не вимогу про пров едення двосторонньої рестит уції (оскільки не висунуто ви мог щодо виплати Фірмою Комп анії отриманих 1' 000 грн. плати за оцінку), а вимогу про витре бування результатів правочи ну з чужого володіння, наразі означені вимоги згідно прип исів статей 387-388 ЦК України мож уть бути заявлені лише автор ом Звіту, а не просто зацікавл еною особою.

Означене не позбавляє Комп анію та Фірму права на зверне ння до суду з віндикаційними вимогами щодо витребування Звіту та повернення отримано ї грошової суми.

Решта посилань та тверджен ь сторін до уваги судом не бер еться через їх неналежність до предмету спору або відсут ність значення для юридичної кваліфікації правовідносин сторін.

Таким чином, причиною виник нення спору є протизаконне у кладення Договору, а також по рушення відповідачами норм Ц К України та Закону України „ Про оцінку майна, майнових пр ав та професійну оціночну ді яльність в Україні”, які регу люють режим та порядок прове дення незалежної оцінки об' єктів нерухомості .

Відповідно до статті 49 ГПК У країни, державне мито та витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су покладаються судом на сто рін пропорційно розміру задо волених вимог. Позивачем при поданні позову переплачено державне мито у розмірі 102 грн ., що тягне за собою повернення вказаної суми.

Відповідно до пункту 1 статт і 8 Декрету Кабінету Міністрі в України «Про державне мито » зайво сплачене державне ми то у сумі 102 грн., надмірно перер аховане приватним підприємс твом „Кілафф” за квитанцією № 71 від 19.11.09 року, підлягає повер ненню.

На підставі означених норм міжнародного та національно го матеріального права, керу ючись ст.ст.1, 2, 4, 22, 35, 36, 43, 49, 75, 82-85 ГПК Укр аїни, суд

ВИРІШИВ:

Частково задов ольнити позов приватного під приємства «Кілафф» до товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Дельта-Фарм-Плюс» та д о приватного підприємства «Е ксперт-Оцінка» про визнання недійсним договору № б/н про п роведення незалежної оцінки від 19.10.09 року, укладеного між ви конавцем приватним підприєм ством «Експерт-Оцінка» та за мовником товариством з обмеж еною відповідальністю «Дель та-Фарм-Плюс».

В решті позовних вимог - ві дмовити.

Визнати недійсн им договір купівлі-продажу о бладнання № б/н про проведенн я незалежної оцінки від 19.10.09 ро ку, укладений між виконавцем приватним підприємством «Ек сперт-Оцінка» та замовником товариством з обмеженою відп овідальністю «Дельта-Фарм-Пл юс».

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Де льта-Фарм-Плюс» (83062, м.Донецьк, в ул.Куйбишева, 15 „б”, код ЄДРПОУ 30701362) на користь приватного під приємства «Кілафф» (83108, м.Донец ьк, пр.Партизанський, 1 „А”, код ЄДРПОУ 34940131) відшкодування спл аченого державного мита у ро змірі 21,25 грн. та витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу у розм ірі 59 грн.

Стягнути з приватного підп риємства «Експерт-Оцінка» (8615 7, Донецька область, м.Макіївка , вул.Плеханова, 1А, код ЄДРПОУ 32 698907) на користь приватного підп риємства «Кілафф» (83108, м.Донець к, пр.Партизанський, 1 „А”, код Є ДРПОУ 34940131) відшкодування спла ченого державного мита у роз мірі 21,25 грн. та витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу у розмі рі 59 грн.

Видати довідку на повернен ня зайво сплаченого державно го мита у сумі 102 грн., надмірно перераховане приватним підп риємством „Кілафф” за квитан цією № 71 від 19.11.09 року.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року подання апеляційної ска рги, якщо апеляційну скаргу н е було подано, і може бути оска ржене через господарський су д Донецької області в апеляц ійному порядку протягом деся ти днів з дня оголошення ріше ння.

В судовому засіданні 06.07.2011р. о голошено вступну та резолюти вну частини рішення.

Повний текст рішення склад ено та підписано 11.07.2011р.

Головуючий суддя Си ч Ю.В.

Суддя Соболє ва С.М.

Суддя Лейба М.О .

< Текст >

Дата ухвалення рішення06.07.2011
Оприлюднено20.09.2011
Номер документу18172083
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/409пд

Ухвала від 11.03.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Будко Н.В.

Ухвала від 04.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сич Ю.В.

Рішення від 06.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сич Ю.В.

Ухвала від 08.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Ухвала від 21.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мєзєнцев Є.І.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мєзєнцев Є.І.

Ухвала від 09.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мєзєнцев Є.І.

Ухвала від 03.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мєзєнцев Є.І.

Ухвала від 03.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мєзєнцев Є.І.

Ухвала від 17.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мєзєнцев Є.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні