Рішення
від 05.07.2011 по справі 36/58пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

05.07.11 р. Сп рава № 36/58пн

Суддя господарського суд у Донецької області Гриник М .М.

при секретарі судового зас ідання Захаровій В.Б.

розглянув у відкритому суд овому засіданні господарськ ого суду справу

за позовом: акціонера відкр итого акціонерного товарист ва „Ясинуватський комбікорм овий завод” ОСОБА_1, м. Доне цьк

до відповідача: відкритого акціонерного товариства „Яс инуватський комбікормовий з авод”, с. Піски, Ясинуватський район, Донецька обл.

про визнання рішення загал ьних зборів акціонерів - не дійсним

При участі представників:

від позивача: ОСОБА_2 згі дно свідоцтва про право на за йняття адвокатською діяльні стю № 3293

від відповідача: ОСОБА_3 за довіреністю б/н від 12.11.2010р.

Відповідно до ст. 77 ГПК Укр аїни

в судовому засіданні о голошувалась перерва

з 16.06.2011р. до 05.07.2011р.

До господарського с уду Донецької області надійш ла позовна заява акціонера в ідкритого акціонерного това риства „Ясинуватський комбі кормовий завод” ОСОБА_1, м . Донецьк до відкритого акціо нерного товариства „Ясинува тський комбікормовий завод” , с. Піски, Ясинуватський район , Донецька обл. про визнання не дійсними рішень, прийнятих п озачерговими загальними збо рами акціонерів відповідача , відритого акціонерного тов ариства „Ясинуватський комб ікормовий завод”, 02.12.2010р., оформ лені та викладені у „Протоко лі №1 позачергових загальних зборів акціонерів”, а саме:

- рішення щодо дострок ового відкликання діючого ди ректора відкритого акціонер ного товариства „Ясинуватсь кий комбікормовий завод” - ОСОБА_1 та звільнення її ві д виконання посадових обов' язків;

- рішення щодо обрання нового директора відповідач а, відритого акціонерного то вариства „Ясинуватський ком бікормовий завод”, громадянк и України ОСОБА_4, з поклад анням на неї виконання обов' язків директора відповідно д о Статуту.

Позивачка в обґрунтування своїх вимог посилається на т е, що вона не змогла взяти учас ть у позачергових загальних зборах, позбавлена права нал ежним чином підготуватися до розгляду питань порядку ден ного, зареєструватися для уч асті у загальних зборах та ре алізувати своє волевиявленн я як акціонер щодо вирішення питань, поставлених на поряд ок денний. В обґрунтування пр авових підстав позову посила ється на положення Закону Ук раїни “Про акціонерні товари ства”, Закону України „Про го сподарські товарства”.

Відповідач - відкрите акц іонерне товариство „Ясинува тський комбікормовий завод” надав відзив, в якому проти за доволення позову заперечує т а вважає посилання позивачки на неналежне повідомлення п ро час проведення загальних зборів учасників товариства від 02.12.10р. безпідставними, наду маними та пояснив, що дійсно в казані позачергові збори скл икано та проведено з недодер жанням способу та порядку, як і встановлено Статутом відпо відача, приписам статі 43 Закон у України „Про господарській товариства” в редакції, що бу ла чинна на дату прийняття сп ірного Рішення - щодо повід омлення акціонерів про поряд ок денний, час і місце проведе ння загальних зборів, всупер еч приписам Закону України „ Про акціонерні товариства”.

Однак, відповідач вважає, що вказане жодним чином не пору шує корпоративних прав позив ачки, так як на думку відповід ача, вона мала з власної ініці ативи потурбуватися про свою обізнаність щодо проведення загальних зборів акціонерів .

Відповідно до ст. 85 Господар ського процесуального кодек су України в судовому засіда нні, яке відбулось 05.06.11р. оголош ено вступну та резолютивну ч астини рішення.

Судом, відповідно до вимог с татті 81-1 Господарського проце суального кодексу України ск ладено протокол, який долуче но до матеріалів справи.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши подані докази та заслухавши в судовому засід анні пояснення представникі в сторін, присутніх у судовом у засіданні, господарський с уд -

ВСТАНОВИВ:

02 грудня 2010р. відбулись п озачергові загальні збори ак ціонерів відкритого акціоне рного товариства „Ясинуватс ький комбікормовий завод”, с кликані товариством з обмеже ною відповідальністю „Агрок омплекс”, як акціонером, що во лодіє 762705 штук акцій та станови ть 91% статутного фонду відпов ідача "Ясинуватський комбіко рмовий завод” з приводу неза довільної роботи виконавчог о органу товариства - дирек тора - ОСОБА_1 з метою її з вільнення та обрання нового.

До порядку денного були вкл ючені питання щодо відкликан ня з посади директора ВАТ „Яс инуватський комбікормовий з авод” ОСОБА_1 та обрання н ового директора.

За результатами розгляду з азначених питань, які оформл ені та викладені Протоколі № 1 позачергових зборів акціон ерів” прийнято наступні ріш ення:

1. Відкликати достроко во діючого директора ВАТ „Яс инуватський комбікормовий з авод” ОСОБА_1 та звільнени ти її від виконання обов' яз ків директора Товариства від повідно до статуту.

2. Обрати директором ВА Т„Ясинуватський комбікормо вий завод” ОСОБА_4 з покла денням на неї виконання обов ' язків директора Товариств а у повному обсязі відповідн о до статуту.

Позивач, ОСОБА_1, була не тільки директором - посадо вою особою, яка здійснює кері вництво поточною господарсь кою діяльністю відповідача, але й акціонером ВАТ „Ясинув атський комбікормовий завод ”, що підтверджено випискою з реєстру власників іменних ц інних паперів про стан особо вого рахунку 00-00/78451 ВАТ „Ясинува тський комбікормовий завод” на 03.11.2010р., копію якої долучено до матеріалів справи, що 67175 шту к акцій та складає 8,095% статутно го капіталу.

За ствердженням позивача, о скаржувані позачергові збор и є такими, що проведені з пору шенням порядку їх скликання, що позбавило права позивача прийняти участь в позачерго вих загальних зборах учасник ів товариства від 02.12.2010р., на яки х вирішувались питання, що бе зпосередньо стосуються його прав та інтересів.

Відповідно до ст. 58 Закону Ук раїни “Про господарські това риства” вищим органом товари ства з обмеженою відповідаль ністю є загальні збори учасн иків. Вони складаються з учас ників товариства або признач ених ними представників.

Згідно ст. 43 Закону України “ Про господарські товариства ” (в редакція яка була чинною на дату прийняття рішення, що оскаржується) про проведенн я загальних зборів акціонері в держателі іменних акцій по відомляються персонально пе редбаченим статутом способо м. Крім того, загальне повідом лення друкується в місцевій пресі за місцезнаходженням а кціонерного товариства і в о дному із офіційних друковани х видань Верховної Ради Укра їни, Кабінету Міністрів Укра їни чи Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку із зазначенням часу і міс ця проведення зборів та поря дку денного. Повідомлення по винно бути зроблено не менш я к за 45 днів до скликання загал ьних зборів. У разі необхідно сті може бути зроблено повто рне повідомлення в зазначени х засобах масової інформації . Загальні збори акціонерів п роводяться на території Укра їни, як правило, за місцезнахо дженням акціонерного товари ства, за винятком випадків, ко ли на день проведення загаль них зборів 100 відсотками акцій товариства володіють інозем ці, особи без громадянства, ін оземні юридичні особи, а тако ж міжнародні організації.

Будь-який з акціонерів має п раво вносити свої пропозиції щодо порядку денного загаль них зборів не пізніш як за 30 дн ів до їх скликання. Рішення пр о включення цих пропозицій д о порядку денного приймаєтьс я виконавчим органом товарис тва. Пропозиції акціонерів, я кі володіють більш як 10 відсот ками голосів, вносяться до по рядку денного обов'язково. Рі шення про зміни в порядку ден ному повинні бути доведені д о відома всіх акціонерів не п ізніш як за 10 днів до проведен ня зборів у порядку, передбач еному статутом.

До скликання загальних збо рів акціонерам повинна бути надана можливість ознайомит ись з документами, пов'язаним и з порядком денним зборів.

Загальні збори не вправі пр иймати рішення з питань, не вк лючених до порядку денного.

Відповідно до п. 11.3 Статуту т овариства виконавчий орган з обов' язаний протягом 20 днів з моменту отримання письмов ої вимоги ревізійної комісії про скликання позачергових загальних зборів, прийняти р ішення про скликання позачер гових зборів з запропоновани м порядком денним. Акціонери , що володіють у сукупності бі льш ніж 10% голосів, мають право вимагати скликання позачерг ових зборів у будь-який час і з будь-якого приводу. У такій ви мозі повинний бути викладени й порядок денний загальних з борів.

Крім того, відповідно до п. 11. 4 статуту відповідача про про ведення загальних зборів акц іонерів держателі акцій пові домляються персонально. Таке повідомлення може направлят ися поштою, кур' єром, засоба ми факсимільного зв' язку. А кціонери - робітники Товари ства можуть повідомлятися пі д розпис у відповідному журн алі реєстрації. Крім того, за гальне повідомлення друкуєт ься в місцевій пресі за місце знаходженням товариства. Пов ідомлення повинно бути зробл ене не менш ніж за 45 днів до скл икання загальних зборів.

За вимогами ст. 34 Закону Укр аїни “Про акціонерні товарис тва” у загальних зборах акці онерного товариства можуть б рати участь особи, включені д о переліку акціонерів, які ма ють право на таку участь, або ї х представники. На загальних зборах за запрошенням особи , яка скликає загальні збори, т акож можуть бути присутні пр едставник аудитора товарист ва та посадові особи товарис тва незалежно від володіння ними акціями цього товариств а, представник органу, який ві дповідно до статуту представ ляє права та інтереси трудов ого колективу. Перелік акціо нерів, які мають право на учас ть у загальних зборах, склада ється станом на 24 годину за тр и робочих дні до дня проведен ня таких зборів у порядку, вст ановленому законодавством п ро депозитарну систему Украї ни.

Відповідно до Закону Украї ни «Про господарські товарис тва» та п.9.1 Статуту відповіда ча загальні збори є вищим орг аном товариства. Загальні зб ори приймають рішення, які є а ктом органу корпоративного у правління, та який приймаєть ся у встановленому законом ч и статутом порядку та відобр ажається в протоколі загальн их зборів товариства.

На позивача покладено обов язки виконавчого органу Това риства, який здійснює керівн ицтво його поточною діяльніс тю, якого призначають загаль ні збори учасників і одночас но є акціонером вказаного то вариства.

Позачергові загальні збор и, порядок проведення яких ос каржується позивачем безпос ередньо впливають на права т а обов' язки останнього.

Порушення вимог ст. 43 Закону України „Про господарській товариства” в редакції, що ді яла на дату прийняття спірно го рішення та вимог Статуту в ідповідача стосовно підгото вки, належного повідомлення акціонерів та проведення поз ачергових зборів, які відбул ись 02.12.2010р. не тільки не спросто вано відповідачем належними доказами, але навпаки, підтве рджено як у відзиві на позов, т ак і в судовому засіданні пре дставником відповідача.

Зокрема, відповідач у відз иві визнає, що дійсно вказані позачергові збори скликано та проведено з недодержанням способу та порядку, які встан овлено Статутом відповідача , приписами ст. 43 Закону Україн и „Про господарській товарис тва” в редакції, що була чинна на дату прийняття спірного Р ішення - щодо повідомлення акціонерів про порядок денни й, час і місце проведення зага льних зборів,та всупереч при писам Закону України „Про ак ціонерні товариства”.

Внаслідок допущених відпо відачем порушень, позивач не зміг 02.12.2010р. приймати участь у з агальних зборах, на яких вирі шували питання, які безпосер едньо стосуються його прав т а інтересів.

Відповідно до п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду Укр аїни від 24.10.2008р №13 „Про практику розгляду судами корпоративн их спорів” рішення загальних зборів господарського товар иства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядк у у випадку недотримання про цедури їх скликання, встанов леної статтями 43, 61 Закону про г осподарські товариства. Прав а учасника (акціонера) товари ства можуть бути визнані пор ушеними внаслідок недотрима ння вимог закону про скликан ня і проведення загальних зб орів, якщо він не зміг взяти уч асть у загальних зборах, нале жним чином підготуватися до розгляду питань порядку денн ого, зареєструватися для уча сті у загальних зборах тощо.

Зважаючи на викладене, міс цевий господарський суд дійш ов висновку про те, що вимоги п озивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задово ленню.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України судові витрати по справі покладаються на відп овідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 43 Закону України “ Про господарські товариства ”, п. 21 постанови Пленуму Верхо вного Суду України від 24.10.2008р №1 3 „Про практику розгляду суда ми корпоративних спорів”, ст .ст. 1, 2, 22, 32, 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу Укра їни суд, -

ВИРІШИВ

Позовні вимоги акціонера відкритого акціонерного тов ариства „Ясинуватський комб ікормовий завод” ОСОБА_1, м. Донецьк до відкритого акці онерного товариства „Ясинув атський комбікормовий завод ”, с. Піски, Ясинуватський райо н Донецької обл. про визнання недійсними рішень, прийняти х позачерговими загальними з борами акціонерів відритого акціонерного товариства „Яс инуватський комбікормовий з авод”, 02.12.2010р., оформлених прото колом №1 позачергових загаль них зборів акціонерів”- зад овольнити .

Визнати недійсними рішенн я позачергових загальних збо рів акціонерів відритого акц іонерного товариства „Ясину ватський комбікормовий заво д”, 02.12.2010р., оформлені протоколо м №1 позачергових загальних з борів акціонерів, а саме: ріше ння щодо дострокового відкли кання діючого директора відк ритого акціонерного товарис тва „Ясинуватський комбікор мовий завод” - ОСОБА_1 та звільнення її від виконання посадових обов' язків; ріше ння щодо обрання нового дире ктора відритого акціонерно го товариства „Ясинуватськи й комбікормовий завод” грома дянки України ОСОБА_4 з по кладанням на неї виконання о бов' язків директора відпов ідно до Статуту.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства „Ясинув атський комбікормовий завод ” (86053, Донецька обл., Ясинуватсь кий район, с. Піски, вул. Леніна , б. 14; код ЄДРПОУ 00688019) на користь а кціонера відкритого акціоне рного товариства „Ясинуватс ький комбікормовий завод” - ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ІНН НОМЕР_1) витрати по сплаті де ржавного мита у сумі 85грн., вит рати на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу у сумі 236 грн.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Суддя Гриник М.М.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

Повний текст рішення скла дено та підписано 11.07.2011р.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення05.07.2011
Оприлюднено21.09.2011
Номер документу18192567
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/58пн

Ухвала від 14.06.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Постанова від 12.09.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Рішення від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні