Постанова
від 12.09.2011 по справі 36/58пн
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

06.09.2011 р. справа №36/58 пн

Донецький апеляційний г осподарський суд у складі ко легії суддів:

Головуючого Москальової І.В.

Суддів Алєєвої І.В., М 'ясищева А.М.

При секретарі Кислициній О .С.

За участю представників ст орін:

від заявника: не з'явились

від позивача: ОСОБА_1 - адвокат, свідоцтво № НОМЕР_ 1 від 12.03.2008 р.

від відповідача: не з'явил ись

Розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу ОСОБА_2, пос. Піски Ясинуватського району Донецької області

на рішення господарськ ого суду Донецької області від 05.07.2011 р. (підписане 11.07.2011 р.) по справі № 36/58пн

за позовом: Акціонера Ві дкритого акціонерного товар иства «Ясинуватський комбік ормовий завод»ОСОБА_3, м. Д онецьк

до відповідача: Відкрит ого акціонерного товариства «Ясинуватський комбікормов ий завод», пос. Піски Ясинуват ського району Донецької обла сті

про визнання рішення за гальних зборів акціонерів - н едійсним, -

ВСТАНОВИВ:

Акціонер Відкритого акціонерного товариства «Яс инуватський комбікормовий з авод»ОСОБА_3, м. Донецьк зв ернулась до господарського с уду Донецької області з позо вом до ВАТ «Ясинуватський ко мбікормовий завод», пос. Піск и Ясинуватського району Доне цької області про визнання н едійсними рішень позачергов их загальних зборів акціонер ів ВАТ «Ясинуватський комбік ормовий завод» від 02.12.2010 р., що о формлені Протоколом № 1.

Рішенням господарського с уду Донецької області від 05.07.20 11 р. по справі № 36/58пн задоволено позовні вимоги ОСОБА_3 в п овному обсязі.

ОСОБА_2 з рішенням господа рського суду не погодилась т а подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ріше ння суду від 05.07.2011 р. та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимо г в повному обсязі.

Скаржник зазначив, що при су довому вирішенні питання про недійсність рішення позачер гових загальних зборів були порушені права акціонера - Т ОВ «Агропромкомплекс», дирек тором якого на момент прийня ття рішення була ОСОБА_2, н е залучивши його до участі у с праві, оскільки рішення суду було прийнято щодо права акц іонера на управління товарис твом, забезпеченого п.п. 1 ч. 1 ст . 25 ЗУ «Про акціонерні товарис тва». Також вважає, що при прий нятті до провадження позову ОСОБА_3 щодо визнання неді йсним спірного рішення, суд н е врахував пропущення строку для звернення до суду, встано вленого ч.1 ст.50 Закону України «Про акціонерні товариства» . Також вважає, що оскільки акц іонер, приймаючи рішення про відкликання з посади директ ора володів 91,905% статутного кап італу товариства-відповідач а, то порушення процедури при йняття цього рішення не впли нули на його суть.

Представник позивача нада в письмовий відзив на скаргу від 17.08.2011 р., якою просить залиши ти рішення господарського су ду Донецької області від 05.07.2011 р . без змін, а апеляційну скаргу без задоволення. Вважає, що ап еляційну скаргу було підписа но та подано фізичної особою , яка не мала на це необхідних та достатніх повноважень, ос кільки 16.12.2010 р. ТОВ «Агропромком плекс»було подаровано 762705,00 шт ук акцій, які складають 91% стат утного капіталу ВАТ «Ясинува тський комбікормовий завод» , громадянці України ОСОБА_ 4, що підтверджується догов ором купівлі-продажу цінних паперів від 16.12.2010 р. До того ж, дія льність ТОВ «Агропромкомпле кс»припинена, що підтверджує ться витягом з Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в на 02.06.2011 р.

Перевіривши юридичну оцін ку обставин справи та повнот у їх встановлення, дослідивш и правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуаль ного права, колегія суддів вс тановила наступне.

02.12.2010 року відбулись позачерг ові загальні збори акціонері в ВАТ «Ясинуватський комбіко рмовий завод», скликані ТОВ « Агропромкомплекс», як акціон ером, що володіє 762705 штук акцій статутного фонду відповідач а «Ясинуватський комбікормо вий завод» з приводу незадов ільної роботи виконавчого ор гану товариства - директора ОСОБА_3 з метою її звільне ння та обрання нового. (а.с.8-9)

На зазначених зборах був пр исутній акціонер ВАТ «Ясинув атський комбікормовий завод », що володіє у сукупності 762705 ш тук акцій, що складає 91% від заг альної кількості акцій - дир ектор ОСОБА_2

За результатами проведенн я зазначених загальних зборі в були прийняті наступні ріш ення: - Відкликати достроково діючого директора ВАТ «Ясин уватський комбікормовий зав од»ОСОБА_3 та звільнити її від виконання обов»язків ди ректора товариства відповід но до статуту. - Обрати директо ром ВАТ «Ясинуватський комбі кормовий завод»ОСОБА_2 з п окладенням на неї виконання обов»язків директора товари ства у повному обсязі відпов ідно до статуту.

Предметом позову у цій спра ві є визнання недійсними ріш ень, прийнятих позачерговими загальними зборами акціонер ів відповідача, ВАТ «Ясинува тський комбікормовий завод» , 02.12.2010 р., оформлені та викладені у «Протоколі № 1 позачергових загальних зборів акціонерів »

Відповідно до ст. 58 ЗУ «Про го сподарські товариства»вищи м органом товариства з обмеж еною відповідальністю є зага льні збори учасників. Вони ск ладаються з учасників товари ства або призначених ними пр едставників. Вони складаютьс я з учасників товариства або призначених ними представни ків.

Виконавчий орган зобов'я заний протягом 20 днів з момент у отримання письмової вимоги ревізійної комісії про скли кання позачергових загальни х зборів, прийняти рішення пр о скликання позачергових збо рів з запропонованим порядко м денним. Акціонери, що володі ють у сукупності більш ніж 10% г олосів, мають право вимагати скликання позачергових збор ів у будь-який час і з будь-яко го приводу. У такій вимозі пов инний бути викладений порядо к денний загальних зборів.

Згідно зі ст. 43 ЗУ «Про господ арські товариства»про прове дення загальних зборів акціо нерів держателі іменних акці й повідомляються персональн о передбаченим статутом спос обом.

Пунктом 11.4 Статуту відповід ача передбачено, що про прове дення загальних зборів акціо нерів держателі акцій повідо мляються персонально. Таке п овідомлення може направляти ся поштою, кур'єром, засобам и факсимільного зв'язку. Ак ціонери - робітники товарис тва можуть повідомлятися під розпис у відповідному журна лі реєстрації. Крім того, зага льне повідомлення друкуєтьс я в місцевій пресі за місцезн аходженням товариства. Повід омлення повинно бути зроблен е не менше ніж за 45 днів до скли кання загальних зборів.

Згідно з виписки реєстру вл асників іменних цінних папер ів про стан особового рахунк у 00-00/78451 ВАТ «Ясинуватський комб ікормовий завод» підтвердже но, що 67175 штук акцій, що складає 8,095% статутного капіталу належ ить ОСОБА_3.

Матеріали справи не містят ь доказів ані персонального повідомлення акціонерів тов ариства, ані загального пові домлення в офіційних засобах масової інформації, в тому чи слі позивача у справі. Внаслі док допущених відповідачем порушень, позивач не зміг 02.12.20 10р. приймати участь у загальни х зборах, на яких вирішували п итання, які безпосередньо ст осуються його прав та інтере сів. З огляду на наведене, місц евий господарський суд дійшо в обгрунтованого висновку пр о задоволення позовних вимог та визнання недійсним оскар жених рішень загальних зборі в.

Посилання скаржника на порушення процесуальних норм судом першої інстанції щодо не залучення до участі у справі іншого акціонера - Т ОВ «Агропромкомплекс», дирек тором якого на момент прийня ття рішення була ОСОБА_2 н е приймається до уваги, оскіл ьки відповідачем у справах п ро визнання недійсним рішенн я загальних зборів є господа рське товариство, а не його уч асники (акціонери) (п. 20 постано ви Пленуму Верховного Суду У країни від 24.10.2008 № 13 "Про практику розгляду судами корпоратив них спорів"). При цьому, матері али справи доводять, що до при йняття оскаржуваного судово го рішення у цій справі від 05.07. 2010р. згідно витягу з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців станом на 02.06.2011р. припинен о діяльність ТОВ «Агропромко мплекс».

В свою чергу, матеріали сп рави доводять, що ОСОБА_3 н е була акціонером відповіда ча на час прийняття оскаржув аних рішень загальних зборів від 02.12.2010р., не є стороною у спірн их корпоративних правовідно синах, у межах яких позивач, як акціонер звернувся з позово м до відповідача.

Ствердження апелянта - ОСОБА_2 про пропущення поз ивачем строку для звернення з позовом до суду, встановлен ого ч.2 статті 50 Закону України «Про акціонерні товариства, не приймається до уваги, оскі льки позачергові загальні зб ори акціонерів ВАТ «Ясинуват ський комбікормовий завод», що засновано у 1996р., відбулись 02.12.2010 р, до втрати чинності пол ожень Закону України «Про го сподарські товариства»з дот риманням загального строку п озовної давності відповідно до частини першої та другої П рикінцевих та перехідних пол ожень Закону України «Про ак ціонерні товариства».

Враховуючи вищевикладен е, місцевий господарський су д всебічно, повно і об'єктив но дослідив подані сторонами в обґрунтування своїх вимог і заперечень докази та дійшо в обґрунтованого висновку що до задоволення позовної заяв и в повному обсязі, в зв 'язку з чим підстав для змін и чи скасування законного та обґрунтованого судового акт у колегія суддів не вбачає.

На підставі викладеного, к еруючись ст. 99, 101, 102, п. 1 ст. 103, 105 Гос подарського процесуального кодексу України суд -

П О С Т А Н О В И В :

Рішення господарського с уду Донецької області від 05.07.20 11 р. по справі № 36/58пн залишити б ез змін, а апеляційну скаргу ОСОБА_2, пос. Піски Ясинуватс ького району Донецької облас ті залишити без задоволення .

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття та мо же бути оскаржено до Вищого г осподарського суду України ч ерез Донецький апеляційний г осподарський суд протягом дв адцяти днів.

Головуючий І.В. Москальова

Судді І.В. Алєєва

А.М. М'ясищев

Надру ковано 6 примір:

2- сторонам по справі,

1 - скаржнику

1 - у справу,

1 - господарському суду,

1-апеляц. господ. суду

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення12.09.2011
Оприлюднено17.10.2011
Номер документу18548689
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/58пн

Ухвала від 14.06.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Постанова від 12.09.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Рішення від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні