Ухвала
від 08.02.2011 по справі 18/427 к/с
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ С УД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"08" лютого 2011 р. м. Київ К-31985/06

Колегія суддів Вищого а дміністративного суду Украї ни у складі:

головуючого Заїки М.М,

суддів Білуг и С.В.,

Гаманка О.І..,

Загороднього А.Ф.,

Співака В.І.

розглянувши у порядку пись мового провадження касаційн у скаргу Відділення виконавч ої дирекції Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань Украї ни в м. Маріуполі Донецької об ласті на постанову господарс ького суду Донецької області від 22.12.2005 та ухвалу Донецького апеляційного господарськог о суду від 28.02.2006 у справі за позо вом управління Пенсійного фо нду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецько ї області до Відділення вико навчої дирекції Фонду соціал ьного страхування від нещасн их випадків на виробництві т а професійних захворювань Ук раїни в м. Маріуполі Донецько ї області про зобов' язання прийняти до заліку суми поне сених витрат на виплату пенс ії,

встановила:

У листопаді 2005 року управлі ння Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Мар іуполя Донецької області зве рнулось до суду з позовом до В ідділення виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України в м. Марі уполі Донецької області про зобов' язання прийняти до за ліку суми понесених витрат н а виплату пенсії.

Постановою господарського суду Донецької області від 22. 12.2005, залишеною без змін ухвало ю Донецького апеляційного го сподарського суду від 28.02.2006 поз ов управління Пенсійного фон ду України в Іллічівському р айоні м. Маріуполя Донецької області задоволено. Зобов' язано Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних вип адків на виробництві та проф есійних захворювань України в м. Маріуполі Донецької обла сті прийняти до заліку випла чену пенсію ОСОБА_1 за пер іод з квітня 2002 року по 01.10.2004 на з агальну суму 4393,19 грн.

У касаційній скарзі Відділ ення виконавчої дирекції Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України в м.Маріуполі Донецької області просить р ішення судів попередніх інст анцій скасувати та направити справу на новий розгляд, поси лаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм ма теріального та процесуально го права.

Перевіривши доводи касаці йної скарги та рішення судів першої та апеляційної інста нцій щодо правильності засто сування ними норм матеріальн ого та процесуального права, колегія суддів вважає, що кас аційна скарга не підлягає за доволенню з наступних підста в.

Судами першої та апеляційн ої інстанції встановлено, що управління Пенсійного фонду України в Іллічівському рай оні м. Маріуполя Донецької об ласті проводить виплату пенс ій з інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробни цтві або професійного захвор ювання та пенсій у зв'язку із в тратою годувальника, який по мер внаслідок нещасного випа дку на виробництві або профе сійного захворювання.

Відповідно до частини 1 стат ті 3 Закону України «Про загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 законода вство на випадок безробіття складається з Основ законода вства України про загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування, цього Закону, За кону України «Про зайнятість населення»та інших норматив но-правових актів, що регулюю ть відносини у сфері страхув ання на випадок безробіття, а також міжнародних договорів України, згода на обов'язкові сть яких надана Верховною Ра дою України.

Згідно із пунктом 2 статті 7 З акону України «Про страхові тарифи на загальнообов'язков е державне соціальне страхув ання від нещасного випадку н а виробництві та професійног о захворювання, які спричини ли втрату працездатності»ві д 22.02.2001 Фонд сплачує страхові ви плати та надає соціальні пос луги працівникам (членам їх с імей), які потерпіли на виробн ицтві до 1 квітня 2001 року, з того часу, коли відповідні підпри ємства передали в установлен ому порядку Фонду документи, що підтверджують право цих п рацівників (членів їх сімей) н а такі страхові виплати та со ціальні послуги, або коли так е право встановлено в судово му порядку.

Потерпілі, документи яких н е передані до Фонду, продовжу ють отримувати належні випла ти та соціальні послуги від с вого роботодавця, Пенсійного фонду України та Фонду соціа льного страхування України. При цьому кошти, виплачені по терпілому страхувальником, з араховуються Фондом у рахуно к його страхових внесків на з агальнообов'язкове державне соціальне страхування від н ещасного випадку на виробниц тві та професійного захворюв ання, а між страховиками з інш их видів страхування і Фондо м в подальшому відбуваються відповідні розрахунки.

Частиною 2 статті 2 Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання від нещасного випадку на виробництві та професійно го захворювання, які спричин или втрату працездатності»в ід 23.09.1999 передбачено, що особи, п раво яких на отримання відшк одування шкоди раніше було в становлено законодавством С РСР або України про відшкоду вання шкоди, заподіяної прац івникам унаслідок травмуван ня на виробництві чи професі йного захворювання, пов'язан их із виконанням ними трудов их обов'язків, мають право на з абезпечення зі страхування в ід нещасного випадку відпові дно до зазначеного Закону.

Колегія суддів погоджуєть ся з висновками судів попере дніх інстанцій, що право забе зпечення на страхування від нещасного випадку, встановле не в Україні, не залежить від т ого, в якій із колишніх респуб лік СРСР стався нещасний вип адок на виробництві із застр ахованою особою або виникло професійне захворювання, пов 'язане з виконанням нею трудо вих обов'язків.

Згідно з пунктом 3 розділу XI « Прикінцеві положення» Закону України «Про загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування від нещасног о випадку на виробництві та п рофесійного захворювання, як і спричинили втрату працезда тності»Фондом провадяться в ідшкодування шкоди, медична, професійна та соціальна реа білітація також зазначеним у статті 8 цього Закону особам, які потерпіли до набрання ни м чинності та мали право на та кі страхові виплати і соціал ьні послуги вся заборгованіс ть потерпілим на виробництві та членам їх сімей, яким до на брання чинності зазначеним З аконом підприємства, установ и й організації не відшкодув али матеріальної та морально ї (немайнової) шкоди, заподіян ої ушкодженням здоров'я, випл ачується цими підприємствам и, установами й організаціям и, а в разі їх ліквідації без п равонаступника - Фондом.

Отже, за змістом наведеної н орми обов'язок Фонду відшкод увати потерпілим на виробниц тві та членам їх сімей матері альну і моральну (немайнову) ш коду, заподіяну ушкодженням здоров'я, не залежить від того , чи сплачували Фонду страхов і платежі підприємства, які л іквідовано та на яких було уш коджено здоров`я потерпілого .

Відповідно до статті 1 Угоди про гарантії прав громадян д ержав-учасниць Співдружност і Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення, пі дписаної в м. Москві 13.03.1992, пенсійне забезпечення гр омадян держав-учасниць цієї Угоди та членів їх сімей здій снюється за законодавством д ержави, на території якої вон и проживають.

У статті 3 зазначеної Угоди встановлено, що всі витрати, п ов'язані зі здійсненням пенс ійного забезпечення за Угодо ю, несе держава, яка його надає . За змістом наведеної норми в заємні розрахунки між держав ами можуть провадитися лише на підставі двосторонніх дог оворів.

Таким чином, суди попередні х інстанцій дійшли вірних ви сновків, що витрати Пенсійно го фонду України на виплату т а доставку пенсій з інвалідн ості особам, котрі стали інва лідами внаслідок нещасного в ипадку на виробництві на тер иторії колишніх республік СР СР, повинні відшкодовуватися Фондом соціального страхува ння від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Він так ож має відшкодовувати витрат и в разі виплати такої пенсії органами Пенсійного фонду У країни.

Колегія суддів приходить д о висновку, що касаційна скар га Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України в м. М аріуполі Донецької області н е підлягає задоволенню. А пос танову господарського суду Д онецької області від 22.12.2005 та ух валу Донецького апеляційног о господарського суду від 28.02.20 06 необхідно залишити без змін .

Керуючись ст.ст. 220, 222, 223, 224, 230, 231 Код ексу адміністративного судо чинства України, колегія суд дів, -

ухвалила:

Касаційну скаргу Відд ілення виконавчої дирекції Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України в м.Маріупо лі Донецької області залишит и без задоволення, а постанов у господарського суду Донець кої області від 22.12.2005 та ухвалу Донецького апеляційного гос подарського суду від 28.02.2006 у спр аві за позовом управління Пе нсійного фонду України в Ілл ічівському районі м. Маріупо ля Донецької області до Відд ілення виконавчої дирекції Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України в м. Маріупо лі Донецької області про зоб ов' язання прийняти до залік у суми понесених витрат на ви плату пенсії - без змін.

Ухвала оскарженню не підля гає.

Головуючий М.М. Заїка

Судді С.В. Білуга

О.І. Гаманко

А.Ф . Загородній

В.І. Співак

Дата ухвалення рішення08.02.2011
Оприлюднено27.09.2011
Номер документу18256286
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов' язання прийняти до заліку суми поне сених витрат на виплату пенс ії

Судовий реєстр по справі —18/427 к/с

Ухвала від 20.01.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заїка М.М.

Ухвала від 08.02.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заїка М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні