Постанова
від 23.09.2011 по справі 2а/2470/1824/11
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ  ОКРУЖНИЙ  АДМІНІСТРАТИВНИЙ  СУД


П О С Т А Н О В А

Іменем України

(за результатами скороченого провадження  в порядку ст.183-2 КАС України)

23 вересня 2011 р.                          м. Чернівці                       Справа № 2а/2470/1824/11

10 год. 00 хв.

Чернівецький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Огородника А.П. розглянув адміністративну справу за позовом Новоселицької міжрайонної державної податкової інспекції

до Спільного українсько-молдавського приватного підприємства "Давс"      

про припинення юридичної особи

обставини справи:

Новоселицька міжрайонна державна податкова інспекція звернулась до суду з адміністративним позовом про припинення юридичної особи - Спільного українсько-молдавського приватного підприємства "Давс" (вул. Горького,4, м.Герца, Чернівецька область,60500, код 34178862).

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач на протязі більше року не подає до податкових органів звітності та відомостей, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Судом, у відповідності до вимог ч. 3 ст. 183-2 КАС України застосовано скорочене провадження в справі, про що відповідачу було направлено відповідну ухвалу  та запропоновано подати заперечення на позов, або заяву про визнання позову. Ухвала про відкриття скороченого провадження у справі направлялась відповідачу за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру. Вказане поштове відправлення повернулось до суду з поміткою "за заначеною адресою не існує". Дата поштової довідки вказана 16 серпня 2010 р.

Відповідно до ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" виконавчий орган юридичної особи або уповноважена ним особа зобов'язані подати (надіслати рекомендованим листом) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Згідно з ч.8, ч.11 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши повідомлені обставини, які є достатніми для ухвалення законного і обґрунтованого судового рішення, суд,-

встановив:

Спільне українсько-молдавське приватне підприємство "Давс" зареєстровано Герцаївською районною державною адміністрацією Чернівецької області 26.09.06р. свідоцтво 10281020000000145 за юридичною адресою: вул. Горького,4, м.Герца, Чернівецька область,60500, ідентифікаційний код суб'єкта підприємницької діяльності в ЄДРЮОФО підприємців 34178862.

Відповідач взятий на облік Новоселицькою міжрайонною державною податковою інспекцією, як платник податків 03.12.07р. за № 255.

Як зазначено у довідці позивача №840/9/15-007 від 21.07.11р., відповідач не звітує до органів податкової служби протягом року. Відповідно до довідки позивача №988/9/19-027 від 21.07.11р. у відповідача станом на 21.07.11р. відсутня заборгованість із сплати податків, зборів (обов"язкових платежів).

Відповідно до статей 67, 68 Конституції  України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом, неухильно додержуватися Конституції України та законів України.

Згідно із п.п. 16.1.3. Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Частиною 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців" від 15 травня 2003 року N 755-IV (далі - Закон №755) передбачено, що підставою   для   ухвалення   судового   рішення  щодо припинення юридичної особи є неподання протягом  року  органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Положенням п.п. 20.1.12. Податкового кодексу України передбачено, що органи державної податкової служби у випадках, встановлених законом, мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця

На підставі наведеного та, приймаючи до уваги те, що вказані дії порушують встановлені законодавчими актами правила здійснення господарської діяльності, факт неподання звітності підтверджується матеріалами справи та відповідачем не спростований, - вимоги позивача обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Позивачем не було надано суду відомостей про осіб, яких він пропонує і погоджується призначити членами комісії з припинення юридичної особи. За таких обставин суд дійшов висновку, що призначення в судовому рішенні комісії з припинення відповідача є неможливим. В цьому разі згідно з ч. 6 ст. 38 Закону №755 зобов'язання з встановлення голови комісії з припинення юридичної особи покладається на державного реєстратора.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача –суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових  експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись Податковим кодексом України, Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців", ст.ст. 69-72, 94, 86, 158-163, 254 КАС України, суд,-

постановив:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Припинити юридичну особу - Спільне українсько-молдавське приватне підприємство "Давс" (місцезнаходження вул. Горького,4, м.Герца, Чернівецька область,60500, ЄДРПОУ  34178862).

3. У день набрання постановою законної сили направити її державному реєстратору  для внесення запису щодо цього судового рішення; повідомлення в той же день органів, визначених у ч. 3 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців", і вчинення дій щодо проведення процедури припинення юридичної особи у встановленому законом порядку та призначення ліквідаційної комісії.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

Відповідно до частини першої статті 185 КАС України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку постанови суду першої інстанції повністю або частково, крім випадків, встановлених КАС України.

Відповідно до статті 186 КАС України Апеляційна скарга подається до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя                                                                                                              А.П.Огородник

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.09.2011
Оприлюднено03.10.2011
Номер документу18346341
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2470/1824/11

Постанова від 23.09.2011

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Огородник Анатолій Петрович

Ухвала від 08.08.2011

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Огородник Анатолій Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні