Ухвала
від 07.07.2011 по справі к-22178/09-с
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

  

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

"07" липня 2011 р.                               м. Київ                                        К-22178/09

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі суддів:

  

 Васильченко Н.В.

 Калашнікової О.В.

 Леонтович К.Г.

 Чалого С. Я.

 Черпіцької Л.Т.

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на постанову господарського суду Чернігівської області від 14 січня 2008 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 09 квітня 2009 року у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Агат Буд Сервіс»до Виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, третя особа –Територіальна державна інспекція праці у Чернігівській області про визнання акту перевірки нечиниим ,-

в с т а н о в и л а :

Постановою господарського суду Чернігівської області від 14 січня 2008 року залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 09 квітня 2009 року позовні вимоги задоволено. Визнано частково нечинним рішення виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності №636 від 23.07.07. в частині застосування штрафних санкцій в розмірі 32760 грн.

Не погоджуючись з рішенням суду першої та апеляційної інстанції,  Виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності подала касаційну скаргу, в якій посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просить їх скасувати та постановити нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити.

Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України, перевіривши доводи касаційної скарги та матеріали адміністративної  справи, колегія суддів вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю „Агат Буд Сервіс” (код ЄДРПОУ 34453178)  зареєстровано в якості юридичної особи 01.08.2006року виконавчим комітетом Чернігівської міської ради, (перереєстровано 22.09.06), про що у Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців внесені відомості 11.08.06. На обліку в Чернігівській міській виконавчій дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  позивач перебуває з 02.08.06 під номером 740010009466.

03 липня 2007 року проведена перевірка правильності нарахування, перерахування та використання коштів Фонду за період з 01.12.06 по 01.05.07 в звязку зі зверненням позивача до міської виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про відшкодування дебіторської заборгованості в сумі 25528,88 грн., пов’язаної з нарахуванням допомоги по вагітності та пологах.

За наслідками проведеної перевірки прийнято оскаржуване рішення №636 від 23 липня 2007року, яким Виконавчою дирекцією Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за порушення порядку витрачання страхових коштів не прийнято до зарахування витрат в сумі 22140,80грн. та застосовано штрафні санкції в сумі 11070,40грн.

Колегія суддів погоджується з висновком судів попередніх інстанцій про задоволення позову, оскільки відповідно до ч.1 ст.38 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втрати працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі  матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної  плати  (доходу)  за  період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв'язку  з  вагітністю  та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або  народження  двох  чи  більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій  особі  в  повному  обсязі  незалежно  від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Згідно ст.39 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втрати працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" допомога по  вагітності  та  пологах  надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої відповідно до статті 53 цього Закону, і не залежить від страхового стажу.

Відповідно до ч.1 ст.51 цього Закону підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом –копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Згідно ст.53 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втрати працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" при обчисленні середньої заробітної плати (доходу) для забезпечення допомогою по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та  пологах  враховуються  всі  види  заробітної  плати (доходу) в межах граничної суми місячної заробітної плати (доходу), на яку нараховуються страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, відповідно до статті 21 цього Закону. Порядок обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності,  по вагітності та пологах визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно п.3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. N1266 (далі Порядок), розрахунковим  періодом, за який обчислюється середня заробітна плата (дохід) для розрахунку страхових виплат та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності  за  рахунок  коштів роботодавця, є період роботи за останнім основним місцем роботи (зайняття  підприємницькою  діяльністю) перед настанням страхового випадку, протягом якого застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески.

Як вбачається з вищенаведеного п.3 Порядку, розрахунковим періодом є період роботи за останнім основним місцем роботи перед настанням страхового випадку, протягом якого застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески.

Крім того, згідно п.6 Порядку у разі, коли застрахована  особа  працювала  та  сплачувала страхові  внески або за неї сплачувались страхові внески менше ніж календарний місяць, середня заробітна плата (дохід) обчислюється за фактично відпрацьований час перед настанням страхового випадку.

          Виходячи з вищенаведеного колегія суддів вважає, що суд першої та  апеляційної інстанції дійшов вірного та обґрунтованого висновку, а тому підстав для зміни або скасування зазначеного судового рішення колегія суддів не вбачає.   

Керуючись статтею 222, 223, 224, 230 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів -

ухвалила:

Касаційну скаргу Виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності залишити без задоволення, а постанову господарського суду Чернігівської області від 14 січня 2008 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 09 квітня 2009 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили через п’ять днів після направлення її копії особам які беруть участь у справі і може бути переглянута Верховним Судом України в порядку ст.ст. 235-238 Кодексу адміністративного судочинства України.

Дата ухвалення рішення07.07.2011
Оприлюднено03.10.2011
Номер документу18360861
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання акту перевірки нечиниим

Судовий реєстр по справі —к-22178/09-с

Ухвала від 07.07.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Чалий С.Я.

Ухвала від 16.12.2009

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Чалий С.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні