Постанова
від 22.09.2011 по справі 2а/0570/13564/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 вересня 2011 р. справа № 2а/0570/13564/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < година >

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Черново ї О.В.

при секретарі Кусти Ю. Ф.

за участю:

представника позивача: Ш ашкової Ю. С.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Петровському районі м . Донецька до Публічного акці онерного товариства «Донець кий завод Продмаш» про стягн ення заборгованості з відшко дування фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій в сумі 65433, 93 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фон ду України в Петровському ра йоні м. Донецька звернулось д о Донецького окружного адмін істративного суду із позовом до Публічного акціонерного товариства «Донецький завод Продмаш», в якому просило суд , з урахуванням зменшення роз міру позовних вимог, стягнут и заборгованість з відшкодув ання фактичних витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій в сумі 65433, 93 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що Пуб лічне акціонерне товариство «Донецький завод Продмаш» м ає покрити фактичні витрати на виплату і доставку пенсії на громадян, які були зайняті на роботах, що дають їм право на призначення пенсій на піл ьгових умовах, відповідно до п.п. «б» - «з» ст. 13 Закону Україн и “Про пенсійне забезпечення № 1931 - ХІІ від 06.12.1991 року, на загал ьну суму 65433, 93 грн. за період з 01.01.2 011року по 30.06. 2011 року.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, через представника Позив ача надав заяву про визнання позовних вимог в розмірі 65433, 93 г рн. та просить суд розглянути справу без участі представн ика відповідача.

Відповідно до частини 1 стат ті 136 Кодексу адміністративно го судочинства України, пози вач може відмовитися від адм іністративного позову, а від повідач - визнати адміністр ативний позов протягом всьог о часу судового розгляду, зро бивши усну заяву. Якщо відмов у від адміністративного позо ву чи визнання адміністрати вного позову викладено в адр есованій суду письмовій заяв і, ця заява приєднується до с прави.

Частиною 3 статті 136 Кодексу а дміністративного судочинст ва України передбачено, зокр ема, що судове рішення у зв' я зку з визнанням адміністрати вного позову ухвалюється за правилами, встановленими ста ттею 112 Кодексу адміністратив ного судочинства України.

Згідно вимог статті 112 Кодек су адміністративного судочи нства України, зокрема, у разі повного визнання відповідач ем адміністративного позову і прийняття його судом прийм ається постанова суду про за доволення адміністративног о позову. Крім того, суд не при ймає визнання адміністратив ного позову і продовжує розг ляд адміністративної справи , якщо ці дії відповідача супе речать закону чи порушують ч иї-небудь права, свободи або і нтереси.

При вирішенні питання про п рийняття заяви відповідача п ро визнання позову, суд зазна чає наступне.

Судом встановлено, що Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Петровському районі м. До нецька за період з 01.01.2011року по 30.06.2011 року здійснило витрати на виплату і доставку працівни кам Відповідача пенсії, приз наченої на пільгових умовах на підставі пунктів «б» - «з» с татті 13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення», на сум у 65433, 93 грн.

Відповідно до розрахунків сума заборгованості станом на 01 липня 2011 року складає 65433, 93 гр н.

Сума заборгованості підтв ерджується розрахунками фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» в частині пенсій, призна чених відповідно до п.п. «б» - « з» ст. 13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення» за пер іод з 01.01.2011року по 30.06.2011 року, довід кою-розрахунком заборговано сті по платежам в Пенсійний ф онд України по підприємству Публічне акціонерне товарис тво «Донецький завод Продмаш », актом звірення розрахункі в.

Відповідно до Акту заборго ваність Відповідача по сплат і витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій за списк ом № 2 за період з 01.01.2011року по 30.06.201 1. становить 65433, 93 грн.

Правомірність призначення та виплати пільгових пенсій колишнім працівникам підпри ємства Відповідача підтверд жується наявними в матеріала х справи копіями довідок, що п ідтверджують пільговий стаж пенсіонерів.

Понесення позивачем витра т на виплату та доставку піль гових пенсій колишнім праців никам підприємства Відповід ача підтверджується наявним и в матеріалах справи довідк ами про виплату пенсій.

Відповідачем доказів спла ти зазначеної заборгованост і суду не надано.

П.2 Розділу ХV Прикінцеві пол оження Закону України «Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування», вс тановлено, що пенсійне забез печення застрахованих осіб, які працювали або працюють н а підземних роботах, на робот ах з особливо шкідливими і ос обливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших робот ах із шкідливими і важкими ум овами праці за списком N 2 виро бництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених К абінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення п енсії за віком на пільгових у мовах або за вислугу років, як і відповідно до законодавств а, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умова х або за вислугу років, здійсн юється згідно з окремим зако нодавчим актом через професі йні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди о собам, зазначеним в абзаці пе ршому цього пункту, пенсії пр изначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пен сійного віку та наявності тр удового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійн е забезпечення".

У цьому випадку розміри пен сій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням н орм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом.

Підприємства та організац ії з коштів, призначених на оп лату праці, вносять до Пенсій ного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливи ми і особливо важкими умовам и праці за списком N 1 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затверджених Кабін етом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо за йняті повний робочий день на підземних роботах (включаюч и особовий склад гірничоряту вальних частин) з видобутку в угілля, сланцю, руди та інших к орисних копалин, на будівниц тві шахт та рудників за списк ом робіт і професій, затвердж еним Кабінетом Міністрів Укр аїни, починаючи з дня набранн я чинності цим Законом, у розм ірі 20 відсотків з наступним зб ільшенням її щороку на 10 відсо тків до 100-відсоткового розмір у відшкодування фактичних ви трат на виплату і доставку ци х пенсій до набуття права на п енсію за віком відповідно до цього Закону.

Виплата пенсій особам, які б ули безпосередньо зайняті по вний робочий день на підземн их роботах (включаючи особов ий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, с ланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників, за списком робіт і професій, затвердженим Каб інетом Міністрів України, та особам, пенсії яким призначе ні відповідно до пунктів "в" - "е " та "ж" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", з дійснюється до 1 січня 2005 року з а рахунок коштів Пенсійного фонду, а з 1 січня 2005 року - за рах унок коштів Державного бюдже ту України до досягнення пен сійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону.

П. 6.4 «Інструкції про порядок обчислення та сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го фонду України», затвердже ної Постановою правління Пен сійного фонду України від 19.12.20 03р. № 21-1, (далі Інструкція), розмі р сум до відшкодування на пот очний рік визначається відді лами надходження доходів орг анів Пенсійного фонду Україн и щорічно у розрахунках факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій, при значених відповідно до части ни 2 Прикінцевих положень Зак ону (згідно з додатками 6 та 7), я кі надсилаються підприємств ам до 20-го січня поточного рок у та протягом 10 днів з новопри значених (перерахованих) пен сій.

Відповідно до п.6.8 Інструкці ї, підприємства щомісяця до 2 5-го числа вносять до Пенсійно го Фонду зазначену в повідом ленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах.

Відповідно до п.6.10 Інструкці ї, у разі призначення пенсій н а пільгових умовах особам, як і мають необхідний стаж робо ти не за місцем призначення ц ієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомленн я згідно з додатками, зазначе ними у пункті 6.4 цієї Інструкц ії для зазначених підприємст в у двох примірниках через ор ган Пенсійного фонду за місц езнаходженням цього підприє мства. Відшкодування сум фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких в ипадках здійснюється підпри ємством на рахунки органу Пе нсійного фонду за місцем йог о реєстрації.

З огляду на зазначене позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 8, 9, 10, 11, 23, 94, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 186, 254 Кодексу адміністрати вного судочинства України, Д онецький окружний адміністр ативний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в П етровському районі м. Донець ка до Публічного акціонерног о товариства «Донецький заво д Продмаш» про стягнення заб оргованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й в сумі 65433, 93 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з Публічного акці онерного товариства «Донець кий завод Продмаш» (83038, м. Донец ьк, вул. Електровозна, б.25, р/р 2600022 5100520 ДОФ АКБ Укрсоцбанк МФО 334011, Є ДРПОУ 14308960) на користь Управлін ня Пенсійного фонду України в Петровському районі м. Доне цька (83010, м. Донецьк, пл. Петровсь кого, б. 5, р/р 256053012006 у відділенні О ПЕРО ДОУ Ощадбанку України; М ФО 335106, ОКПО 21956056) заборгованість відшкодування фактичних вит рат на виплату та доставку пі льгових пенсій в сумі 65433, 93 грн. (шістдесят п' ять тисяч чоти риста тридцять три грн. 93 коп.).

Постанова постановлена у н арадчій кімнаті та проголоше но її вступну та резолютивну частину у судовому засіданн і 22 вересня 2011 року в присутнос ті представника позивача.

Постанова набирає законно ї сили в порядку, передбачено му ст. 254 Кодексу адміністрати вного судочинства України.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецький окружний адміністр ативний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня її проголо шення апеляційної скарги. У р азі застосування судом ч. 3 ст. 160 КАС України, а також прийнят тя постанови у письмовому пр овадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з д ня отримання копії постанови . Копія апеляційної скарги од ночасно надсилається особою , яка її подає, до суду апеляці йної інстанції.

Постанова у повному о бсязі буде складена 26 вересня 2011 року.

Суддя Чернова О.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.09.2011
Оприлюднено04.10.2011
Номер документу18390998
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/13564/2011

Ухвала від 12.10.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чернова О.В.

Постанова від 22.09.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чернова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні