Постанова
від 26.09.2011 по справі 2а-0870/7464/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2011 року 10:42 Справа № 2а-0870/7 464/11

Запорізький окружний адмі ністративний суд у складі го ловуючого судді Нестеренко Л .О. при секретарі Буряковій А.В ., за участю представника пози вача Єфименка Д.В., предст авника відповідача Карапе тяна А.Х., розглянувши у міст і Запоріжжі у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за заявою Запорізького обл асного відділення Фонду соці ального страхування з тимчас ової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції

до Приватного підприємств а «Запорізький центр гідроіз оляції»

про стягнення 508 грн. 55 коп. заб оргованості зі сплати страхо вих внесків

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду наді йшов адміністративний позов Запорізького обласного відд ілення Фонду соціального стр ахування з тимчасової працез датності в особі Виконавчої дирекції до Приватного підпр иємства «Запорізький центр г ідроізоляції» про стягнення 508 грн. 55 коп. заборгованості. В п озові позивач зазначив, що за боргованість відповідача ви никла внаслідок несвоєчасно ї сплати нарахованих страхов их внесків. Оскільки відпові дачем вказана сума заборгова ності добровільно не сплачен а, позивач просить суд стягну ти її у судовому порядку.

Представник позивача у суд овому засіданні на задоволен ні позову наполягає.

Представник відповідача у судовому засіданні проти по зову заперечує, посилаючись на те, що підприємством не спл ачені страхові внески від су ми заробітної плати, що нарах ована особі, яка померла. Відп овідач вважає, що оскільки за робітна плата не отримана ні померлим, ні його спадкоємця ми, то страхові внески перера хуванню до Фонду соціального страхування з тимчасової вт рати працездатності не підля гають.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, вислухавш и думку представника позивач а, суд вважає позовні вимоги т акими, що підлягають задовол енню, виходячи з наступного.

Приватне підприємство «За порізький центр гідроізоляц ії» є платником страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне соціальне страху вання у зв' язку з тимчасово ю втратою працездатності та витратами, зумовленими похов анням.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 27 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування у зв' язку з тим часовою втратою працездатно сті та витратами, зумовленим и похованням» страхувальник зобов' язаний нараховувати та сплачувати страхові внес ки у повному обсязі в установ лені строки.

Згідно ч. 1 ст. 23 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння у зв' язку з тимчасовою в тратою працездатності та вит ратами, зумовленими похованн ям», перерахування зазначени х сум шляхом безготівкових р озрахунків здійснюється стр ахувальниками один раз на мі сяць - у день, встановлений д ля одержання в установах бан ку коштів на оплату праці за в ідповідний період.

Частиною 1 ст. 30 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння у зв' язку з тимчасовою в тратою працездатності та вит ратами, зумовленими похованн ям» передбачено, що страхува льник несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових вн есків.

19.07.2011 р. Приватним підприємст вом «Запорізький центр гідро ізоляції» подано до Запорізь кого обласного відділення Фо нду соціального страхування з тимчасової втрати працезд атності в особі Виконавчої д ирекції Звіт про нараховані внески, перерахування та вит рати, пов'язані з загальнообо в'язковим державним соціальн им страхуванням у зв'язку з ти мчасовою втратою працездатн ості за перше півріччя 2011 р.

Відповідно звіту, за Приват ним підприємством «Запорізь кий центр гідроізоляції» рах ується заборгованість зі спл ати страхових внесків, яка ви никла у 2010 році, у сумі 508 грн. 55 ко п.

Відповідачем страхові вне ски на рахунок Запорізького обласного відділення Фонду с оціального страхування з тим часової втрати працездатнос ті в особі Виконавчої дирекц ії на час розгляду справи не с плачені.

Посилання відповідача на т е, що оскільки заробітна плат а не отримана ні померлим, ні й ого спадкоємцями, то страхов і внески перерахуванню до Фо нду соціального страхування з тимчасової втрати працезд атності не підлягають, не мож е бути прийнято до уваги, вихо дячи з наступного.

Згідно з положеннями Кодек су законів про працю, Закону У країни «Про оплату праці» та Цивільного кодексу України, заробітна плата входить до с кладу спадщини, а спадкоємці мають право на її отримання у встановленому порядку.

Законом України «Про загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування у зв' яз ку з тимчасовою втратою прац ездатності та витратами, зум овленими похованням» не пере дбачено, що платник страхови х внесків звільняється від с плати внесків, які нарахован і їм самостійно, без коригува ння розміру нарахованої заро бітної плати.

Згідно ст.7 розділу 8 (прикінц еві та перехідні положення) З акону України «Про збір та об лік єдиного внеску на загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування» суми вне сків, нарахованих на загальн ообов' язкове державне соці альне страхування на випадо к безробіття, загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування у зв' язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими п охованням, загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування від нещасного випадк у на виробництві та професій ного захворювання, які сприч инили втрату працездатності , строк сплати яких не настав н а 1 січня 2011 року, не сплачені ст аном на 1 січня 2011 року, підляга ють сплаті в порядку, що діяв д о 1 січня 2011 року. Стягнення заб оргованості із сплати страхо вих внесків за діючими видам и загальнообов' язкового де ржавного соціального страху вання та сум штрафних санкці й, нарахованих та/або не сплач ених у період до 1 січня 2011 року , строк сплати яких не настав, здійснюється фондами загаль нообов' язкового державног о соціального страхування ві дповідно до законодавства, щ о діяло на момент виникнення такої заборгованості або за стосування штрафних санкцій .

За таких обставин, суд дійшо в висновку, що заявлені Запор ізьким обласним відділенням Фонду соціального страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності в особі Виконавчої дирекції до Приватного підп риємства «Запорізький центр гідроізоляції» про стягненн я 508 грн. 55 коп. заборгованості п о сплаті страхових внесків є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163 КАС Укра їни; ст.ст. 23, 27, 30 Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я у зв' язку з тимчасовою втр атою працездатності та витра тами, зумовленими похованням », ст.7 розділу 8 (прикінцеві та п ерехідні положення) Закону У країни «Про збір та облік єди ного внеску на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування», суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного підп риємства «Запорізький центр гідроізоляції» (вул. Степо ва, буд. 15, кв. 38, м. Запоріжжя, 69027, код ЄДРПОУ 34790084) на користь Запо різького обласного відділен ня Фонду соціального страхув ання з тимчасової втрати пра цездатності в особі Виконавч ої дирекції (69600, м. Запоріжжя, ву л. Сєдова, 12, р/р 37179200900001 в ГУДКУ в За порізькій обл., МФО 813015, код ЄДРП ОУ 20485413) заборгованість зі спла ти страхових внесків у сумі 508 грн. 55 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 К АС України, або прийняття пос танови у письмовому провадже нні - з дня отримання копії пос танови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя Л.О.Нестеренко

Постанова виготовлена у по вному обсязі 29.09.2011 р.

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.09.2011
Оприлюднено04.10.2011
Номер документу18391703
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/7464/11

Постанова від 26.09.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Постанова від 26.09.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 13.09.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні