Постанова
від 29.08.2011 по справі 2а-1670/6586/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

1

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 серпня 2011 року м. Полтава Справа № 2а-1670/6586/11

Полтавський окружний а дміністративний суд у складі :

головуючого судді - Серг и С.М.,

при секретарі - Лайко О.В.,

за участю:

представника прокуратури - Снісаренко Ю.Л.,

представника позивача - С толович В.А.

представника відповідача - Іванова Л.І.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Пр окурора м. Полтави в інтереса х держави в особі Полтавсько го територіального управлін ня Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку до Закритого акціонерного т овариства "Інтернафтосервіс " про стягнення штрафу, -

В С Т А Н О В И В:

03 серпня 2011 року Прокурор м. Полтави в інтересах держав и в особі Полтавського терит оріального управління Держа вної комісії з цінних папері в та фондового ринку (далі- поз ивач) звернувся до Полтавськ ого окружного адміністратив ного суду з адміністративним позовом до Закритого акціон ерного товариства "Інтернафт осервіс" (далі- відповідач, ЗАТ "Інтернафтосервіс") про стяг нення штрафу у розмірі 17000 грн.

В обґрунтування своїх вим ог позивач посилався на те, що постановою Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку від 24.11.2011 за порушення вимог пункту 8 статті 11 Закону України "Про державне регулю вання ринків цінних паперів в Україні" до відповідача зас тосовані штрафні санкції, як і в добровільному порядку ни м не сплачені.

Представники прокуратури та Полтавського територіаль ного управління Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку в судовому засі данні підтримали позовні вим оги, просили їх задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечи в проти задоволення позовних вимог, посилаючись на звільн ення з 30.06.2004 всіх працівників то вариста на підставі Протокол у №11 від 25.06.2004 загальних зборів а кціонерів, в тому числі керів ника підприємства. У зв'язку з цим, укладення відповідної у годи про рєстраційне обслуго вування власників іменних ці нних паперів з новим реєстро утримувачем не могло бути зд ійснено.

Розглянувши подані сторон ами документи, заслухавши по яснення представників сторі н, всебічно і повно з' ясував ши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні ви моги та заперечення, об' єкт ивно оцінивши докази, які маю ть юридичне значення для роз гляду справи і вирішення спо ру по суті, суд приходить до ви сновку, що позов підлягає за доволенню з наступних підста в.

Згідно зі статтею 5 Закону України "Про державне регулю вання ринку цінних паперів в Україні" державне регулюван ня ринку цінних паперів здій снює Державна комісія з цінн их паперів та фондового ринк у.

Відповідно до пункту 10 стат ті 8 цього Закону Державна ком ісія з цінних паперів та фонд ового ринку має право надсил ати емітентам, особам, які зді йснюють професійну діяльніс ть на ринку цінних паперів, фо ндовим біржам та саморегулів ним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень закон одавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чи нного законодавства.

Згідно з пунктом 8 частини п ершої статті 11 цього ж Закону Державна комісія з цінних па перів та фондового ринку зас тосовує до юридичних осіб фі нансову санкцію за невиконан ня або несвоєчасне виконанн я рішень Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень , пост анов або рішень уповноважени х осіб Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку щодо усунення порушень з аконодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тися чі до п'яти тисяч неоподатков уваних мінімумів доходів гро мадян .

В ході проведення позаплан ової перевірки дотримання ви мог законодавства про цінні папери з питань достовірност і відомостей, які зазначені в документах, поданих на анулю вання ліцензії на здійснення професійної діяльності на ф ондовому ринку ТОВ "Акціонер України", працівниками Полта вського територіального упр авління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку встановлено, що 22 вересн я 2010 року ТОВ "Акціонер України " передав систему реєстру ЗАТ "Інтернафтосервіс" самому ем ітенту у зв' язку з прийнятт ям рішення про припинення ді яльності ТОВ "Акціонер Украї ни". ЗАТ "Інтернафтосервіс" не доручило ведення реєстру шля хом укладення відповідного д оговору протягом тридцяти ка лендарних днів, чим порушено вимоги пунктів 1, 2 статті 9 Зако ну України "Про Національну д епозитарну систему та особли вості електронного обігу цін них паперів в Україні".

14.12.2010 уповноваженою особою По лтавського територіального управління Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку Валенко О.А. вине сено розпорядження №225-ПО, яки м зобов' язано ЗАТ "Інтернаф тосервіс" у термін до 14.01.2011 усун ути порушення законодавства про цінні папери та до 20.01.2011 пис ьмово проінформувати уповно важену особу Комісії про вик онання цього розпорядження з наданням підтверджуючих док ументів.

14.12.2010 за вих. №02/2651 зазначене роз порядження направлено на юри дичну адресу позивача.

17.12.2010 на адресу Полтавськог о територіального управлінн я Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку н адійшов лист засновників ЗАТ "Інтернафтосеріс" про те, що Т овариство не буде продовжува ти фінансово-господарську ді яльність, генерального дирек тора Товариства ще у 2004 році зв ільнено, а тому укладати дого вір з іншим реєстратором нед оречно.

Постановою Полтавського територіального управління Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку ві д 08.02.2011 порушено справу про пору шення на ринку цінних папері в у відношенні ЗАТ “Інтернаф тосервіс”.

16 лютого 2011 року Полтавським територіальним управлінням Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку вс тановлено, що станом на 15.02.2011 у К омісії відсутня інформація п ро належне та своєчасне вико нання розпорядження про усун ення порушень законодавства про цінні папери від 14 грудня 2010 року №225-ПО, про що складено а кт №22-ПО про порушення на ринк у цінних паперів.

24.02.2011 за невиконання розпоряд ження уповноваженої особи Де ржавної комісії з цінних пап ерів та фондового ринку щодо усунення порушень законодав ства на ринку цінних паперів постановою Полтавського тер иторіального управління Дер жавної комісії з цінних папе рів та фондового ринку №21-ПО н а ЗАТ "Інтернафтосервіс" накл адено стягнення у вигляді шт рафу у розмірі 1000 неоподатков уваних мінімумів доходів гро мадян, що становить 17 000,00 грн.

Не погодившись з постаново ю про накладення штрафу за пр авопорушення на ринку цінних паперів від №21-ПО від 24.02.2011 ЗАТ "І нтернафтосеріс" оскаржило її до Полтавського окружного а дміністративного суду.

Судом встановлено, що по становою Полтавського окруж ного адміністративного суду від 06.04.2011 відмовлено в задоволе нні адміністративного позов у ЗАТ “Інтернафтосервіс” до Полтавського територіально го управління Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку про визнання прот иправною та скасування поста нови №21-ПО від 24.02.2011.

Постанова набрала законн ої сили 05.05.2011 згідно з частиною 1 статті 254 Кодексу адміністра тивного судочинства Україн и.

Таким чином, у справі за по зовом ЗАТ "Інтернафтосервіс" до Полтавського територіаль ного управління Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку про визнання пр отиправною та скасування пос танови №21-ПО від 24.02.2011 є судове р ішення, яке набрало законної сили.

Даним рішенням надано оцін ку правомірності постанови Полтавського територіально го управління Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку №21-ПО від 24.02.2011 про нак ладення штрафу у розмірі 17000 гр н.

Згідно частини 1 статті 72 Код ексу адміністративного судо чинства України обставини, в становлені судовим рішенням в адміністративній справі, ц ивільній або господарській с праві, що набрало законної си ли, не доказуються при розгля ді інших справ, у яких беруть у часть ті самі особи або особа , щодо якої встановлено ці обс тавини

Таким чином, суд вважає, що п озовні вимоги Прокурора м. По лтави в інтересах держави в о собі Полтавського територіа льного управління Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку до Закритого акціонерного товариства "Ін тернафтосервіс" про стягнен ня штрафу у розмірі 17000,00 грн під лягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-1 63 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора м. Полтави в інтере сах держави в особі Полтавсь кого територіального управл іння Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку до Закритого акціонерног о товариства "Інтернафтосерв іс" про стягнення штрафу задо вольнити.

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства "Інтернаф тосервіс" (ідентифікаційний код 23543281) штраф у розмірі 17000,00 (сім надцять тисяч) гривень в дохі д державного бюджету України на р/р № 31119106700008 в управлінні Держ казначейства у Полтавській о бласті, МФО 831019 (*; код ЄДРПОУ пла тника; 21081100;106), код за ЄДРПОУ ВДК 346 98778 УДК у Полтавській області.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання апеляційної скар ги. У разі подання апеляційно ї скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пр овадження або набрання закон ної сили рішенням за наслідк ами апеляційного провадженн я.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня от римання копії постанови з од ночасним направленням копії скарги до суду апеляційної і нстанції.

Повний текст постанови виготовлено 5 вересня 2011 року.

Суддя С.М. Серга

Дата ухвалення рішення29.08.2011
Оприлюднено05.10.2011
Номер документу18392882
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/6586/11

Постанова від 29.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.М. Серга

Ухвала від 04.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.М. Серга

Постанова від 29.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Серга С.М.

Ухвала від 04.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Серга С.М.

Ухвала від 11.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Серга С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні