Рішення
від 07.07.2008 по справі 10/162-08(37/103-08)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/162-08(37/103-08)

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

03.07.08р.

Справа № 10/162-08(37/103-08)

За позовом  Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" в особі Поштампту - Центра поштового зв'язку № 1 Дніпропетровської дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта", м.Дніпропетровськ     

до  Дніпропетровської міської ради, м.Дніпропетровськ

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет  спору :Міністерство  транспорту  та  зв'язку  України, м. Київ 

про визнання права власності

Суддя  Кощеєв І.М.

Представники:

  від позивача: Шурай А. В. (дов.№ б/н від 15.01.08 р.)-юрисконсульт від відповідача: Максименко С.М.(дов.№ 4/11-548 від 27.12.07р.)-гол. спеціаліст

від третьої особи: не з"явився 

СУТЬ СПОРУ:

         Українське державне підприємство поштового зв'язку "Укрпошта" в особі Поштампту - Центра поштового зв'язку № 1 Дніпропетровської дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта"  звернулося з позовом до Дніпропетровської міської ради  ( з урахуванням уточнення ) просить суд визнати за державою  в особі Міністерства транспорту та зв'язку України право власності на  нежитловий будинок, який належить  Українському  державному підприємству поштового зв'язку "Укрпошта" на праві повного господарського  віддання - будинок  відділення  поштового зв'язку літ А-1 загальною площею 62,6 кв. м. по  вулиці  Добровільній, 5, літ а-1 ганок, літ Б-1 вхід до льоху, літ. В –убиральня, № 1, 3, 4 –огорожі споруди.

         Підстави з якими Позивач пов”язує свої позовні вимоги : органом державної влади в області зв”язку є Міністерство транспорту та зв”язку України, тобто право державної власності здійснює Міністерство транспорту та зв”язку України. Право повного господарського веедення на зазначене  державне майно  здійснює Українське державне підприємство поштового зв”язку „Укрпошта”. Відділення поштового зв”язку перебуває в державній власності, однак цей факт оспорюється Дніпропетровською міською радою, оскільки відповідачем затверджене рішення № 46 від 27.11.1991 р. про те, що зазначене відділення поштового зв”язку перебуває в комунальній власності.

        Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 07.04.2008 р. по справі      № 37/103-08 до участі в справі, в якості третьої особи було залучено Міністерство транспорту та зв'язку України.

       Представник Третьої особи у судове засідання не з"явився, витребуваних судом документів не надали.

       Відповідач проти задоволення позовних вимог Позивача заперечує, зазначаючи у відзиві на позов на тому, що рішенням Дніпропетровської міської ради від 27.11.1991 р. № 46 затверджено перелік об”єктів комунальної власності. В розділі ХІ „Об”єкти поштамту станом на 27.11.1991 року” зазначено будівлю за адресою : м. Дніпропетровськ, вул. Добровільна, 5. Зазначене рішення є на сьогодні чинним. Подання поштамтом, як виробничим підрозділом позовної заяви про визнання права власності на нерухоме майно, міська рада вважає неправомірним. Крім того, права та обов”язки поштамту –Центру поштового зв”язку № 1, встановлені Положеннями, не передбачають здійснення ним представництва Українського державного підприємства поштового зв”язку „Укрпошта в судових органах.  Позивачем не підтверджено факт реєстрації права власності на будинок по вул. Добровільній, 5 саме за ним. До того ж, включення до переліку державного майна спірної будівлі пошти, що на теперішній час є самочинно збудованим об”єктом, є грубим порушенням норм  чинного законодавства. Позивачем також не надано правовстановлюючих документів на земельну ділянку за адресою : м. Дніпропетровськ, вул. Добровільна, 5.

Клопотання про застосування засобів технічної фіксації судового процесу ( аудіо    запис ) представниками сторін  не заявлялося.

        За згодою представників сторін у судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

        Вислухавши пояснення представників сторін,  дослідивши матеріали справи, суд, -

ВСТАНОВИВ :

        Ч. 5 ст. 22 ГПК України передбачено, що  держава реалізує право державної власності у державному секторі економіки через систему організаційно-господарських повноважень відповідних органів управління щодо суб'єктів господарювання, що належать до цього сектору і здійснюють свою діяльність на основі права господарського відання.

        Ст. 141 ГК України передбачено, що до державного майна у сфері господарювання належать цілісні  майнові комплекси державних підприємств або їх структурних підрозділів, нерухоме майно, інше окреме індивідуально визначене майно державних підприємств, акції (частки, паї) держави у майні суб'єктів господарювання різних форм власності, а також майно, закріплене за  державними установами і організаціями з метою здійснення необхідної господарської діяльності, та майно, передане в безоплатне користування його у господарській діяльності. Держава через уповноважені органи державної влади здійснює права власника також щодо об'єктів права власності Українського народу, зазначених у ч. 1 ст. 148 цього Кодексу.

        Статтями 73-74 ГК України визначені поняття та ознаки державного унітарного та комерційного підприємства.

         Як вбачається зі Статуту Українського державного підприємства поштового зв'язку „Укрпошта” ( далі-УДППЗ „Укрпошта” ). УДППЗ „Укрпошта” є державним унітарним підприємством і діє як державне комерційне підприємство, що засноване на державній власності і належить до сфери управління Міністерства транспорту  та зв'язку України, яке є органом управління майном.

        Відповідно до ст. 4 Статуту УДППЗ „Укрпошта”, зареєстрованого в новій редакції 07.09.2005 р. та затвердженого Міністерством  транспорту  та зв'язку України майно УДППЗ „Укрпошта” складається з основних фондів, обігових коштів, а також цінностей, вартість яких відображається у його балансі і належить йому на правах господарського відання .

        Отже, УДППЗ „Укрпошта” та його філії безпосередньо підпорядковані Міністерству транспорту та зв'язку України, тому Позивач має повноцінне право представляти інтереси держави в особі зазначеного Міністерства.

         Вищенаведені факти були встановлені постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 10.01.2008 р. по справі № 8/183-07 за позовом Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" в особі Поштампту - Центра поштового зв'язку № 5 Дніпропетровської дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта"  до Дніпродзержинської міської ради  про визнання права власності на певну будівлю за державою  в особі Міністерства транспорту та зв'язку України.

        Рішенням Дніпропетровської міської ради № 46 від 27.11.1991 р. “Про комунальну власність Дніпропетровської міської ради народних депутатів” був затверджений перелік об'єктів комунальної власності Дніпропетровської міської ради народних депутатів, куди увійшло поштове відділення зв'язку № 72 по вул. Добровільній 5 у Ленінському районі         м. Дніпропетровська.

        Між тим, згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 311 з 05.11.1991 р. “Про розмежування державного майна України між загальнодержавною ( республіканської ) власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць ( комунальної ) власністю” був затверджений перелік державного майна України, що передається до власності адміністративно-територіальних одиниць ( комунальної ) власності, відповідно до якого в комунальну власність в області зв'язку передаються магазини і кіоски “Союздруку”.

Отже, постановою Кабінету Міністрів України № 311 з 05.11.1991 р. не передбачається передача в комунальну власність відділень поштового зв'язку.

У відповідності до постанови Кабінету Міністрів України № 311 з 05.11.1991 р. рішенням Дніпропетровської міської ради № 14/8 з 06.12.2006 року “Про внесення змін у рішення міської ради від 27.11.1991 р. № 46 “Про комунальну власність Дніпропетровської міської ради народних депутатів”з переліку об'єктів комунальної власності виключені поштові відділення зв'язку. Однак зазначене у позові поштове відділення до зазначеного переліку включено не було.

Відповідно до переліку нерухомого державного майна з Єдиного реєстру об'єктів державної власності, наданого Фондом державного майна України листом № 10-15-4988 від  29.03.2007 року, за результатами інвентаризації об'єктів державної власності на балансі Українського державного підприємства поштового зв'язку “Укрпошта”( код за ЄДРПОУ 21560045, орган управління - Міністерство транспорту и зв'язку України, відокремлений підрозділ Дніпропетровська дирекція УЛППЗ “Укрпошта” ) знаходиться відділення поштового зв”язку № 72 - будинок  по  вулиці  Добровільній, 5.

Відповідно до додатково наданого переліку нерухомого державного майна з Єдиного реєстру об'єктів державної власності, наданого Фондом державного майна України листом № 10-15-1545 від  05.02.2008 р. на балансі Українського державного підприємства поштового зв'язку “Укрпошта” перебуває відділення поштового зв”язку № 72 - будинок  по  вулиці  Добровільній, 5 загальною площею 62,6 кв. м. та будівля убиральної.

           Згідно з технічним паспортом від 01.10.2007 р. виготовленим КП „Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації”, відділення поштового зв'язку № 72  розташоване в будинку літ А-1 загальною площею 62,6 кв. м. по  вулиці  Добровільній, 5, літ а-1 ганок, літ Б-1 вхід до льоху, літ. В –убиральня, № 1, 3, 4 –огорожі споруди.

Як вбачається з довідки КП „Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації” право власності на вказаний об'єкт нерухомого майна не зареєстровано.

Відповідно до Положення про Поштамт-Центр поштового зв'язку № 1 Дніпропетровської дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку “Укрпошта”, відповідно до якого відділення поштового зв'язку № 72 є структурним підрозділом Поштамту-Центра поштового зв'язку № 1 Дніпропетровської дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку “Укрпошта”.

Доказів того, що будівля Відділення поштового зв'язку № 72 по вул. Добровільній, 5 знаходиться у комунальній власності територіальної громади м. Дніпропетровська Відповідачем не надано.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 10.04.2008 р. по справі № 25/115-08 в якій брали учать ті самі сторони встановлено, що рішення Дніпропетровської міської ради № 46 від 27.11.1991 року “Про комунальну власність Дніпропетровської міської ради народних депутатів”суперечить вимогам Постанови Кабінету Міністрів України № 311 з 05.11.1991 року “Про розмежування державного майна України між загальнодержавною (республіканської) власністю и власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальної) власністю”, а тому не підлягає застосуванню судом в силу ч. 2 ст. 4 ГПК України.

Вищезазначений факт встановлений рішенням суду, яке набрало законної сили і відповідно до ст. 35 ГПК України не повинні доводитися знов.

Таким чином спірний об'єкт нерухомого майна знаходяться в державній власності, але оспорюється Дніпропетровською міською радою внаслідок прийняття рішення № 46 від 27.11.1991 р., що порушує право власності Держави в особі Міністерства транспорту та зв'язку України на спірний об'єкт державної власності.

Відповідно до ст. 15 ЦК України, кожна  особа  має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого  інтересу,  який  не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Стаття 16 ЦК України передбачає, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно зі статтею 392 ЦК України, власник майна може пред'являти позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Оскільки Українське державне підприємство поштового зв'язку "Укрпошта" належить до сфери управління Міністерства транспорту та зв'язку України, право власності на даний об'єкт слід визнати за державою в особі Міністерства транспорту та зв'язку України.

Враховуючи усе вищенаведене, суд вважає позовні вимоги Позивача правомірними та такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати сплачені за розгляд справи, відповідно до ст. 49 ГПК України слід віднести на Відповідача.

Керуючись ст.ст. 15, 16, 32, 170, 391, 392 ЦК України, ст. 141 ГК України, ст. ст. 4, 27, 33, 35, 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд,  –                                                                                     

                                                                                ВИРІШИВ:

  Позовні вимоги позивача задовольнити.

      Визнати за державою  в особі Міністерства транспорту та зв'язку України право власності на  нежитловий будинок, який належить  Українському  державному підприємству поштового зв'язку "Укрпошта" на праві повного господарського  віддання - будинок  відділення  поштового зв'язку літ А-1 загальною площею 62,6 кв. м. по  вулиці  Добровільній, 5, літ а-1 ганок, літ Б-1 вхід до льоху, літ. В –убиральня, № 1, 3, 4 –огорожі споруди.

 Стягнути з Дніпропетровської міської ради ( м. Дніпропетровськ, пр. К. Маркса, 75 ) на користь Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" в особі Поштамту - Центру поштового зв'язку № 1 Дніпропетровської дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" ( м. Дніпропетровськ, пр. Карла Маркса, 62, ЄДРПОУ 25771603, п/р 26005301014600 в філії Дніпропетровське обласне управління ВАТ „Державний ощадний банк України”, МФО 305482 ) –102 грн. витрат на державне мито, 118  грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу

 Видати наказ.

      Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти днів з дня підписання рішення  шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського   суду.

Суддя

 І.М. Кощеєв

( Рішення оформлене відповідно до ст. 84 ГПК України - 07.07.2008 р. )

 

   

Дата ухвалення рішення07.07.2008
Оприлюднено29.07.2008
Номер документу1842342
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/162-08(37/103-08)

Судовий наказ від 22.07.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

Рішення від 07.07.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

Ухвала від 20.06.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

Ухвала від 12.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні