Рішення
від 25.08.2011 по справі 5026/1503/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКА СЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2011 року Справа № 04/5026/1503/2011

Господарський суд Черк аської області в складі голо вуючого - судді Гури І.І., при се кретарі - Дяченко Т.В., за учас тю представника: позивача - ОСОБА_1 за довіреністю, ро зглянувши у відкритому судов ому засіданні в м. Черкаси спр аву за позовом комунального підприємства теплових мереж "Черкаситеплокомуненерго", м. Черкаси до Черкаської обл асної організації націонал ьної спілки архітекторів Укр аїни, м. Черкаси про стягнення 29020,27 грн.-

ВС ТАНОВИВ :

Комунальне підприємство теплових мереж "Черкаситепл окомуненерго" звернулося до господарського суду Черкась кої області з позовом до Чер каської обласної організаці ї національної спілки архіт екторів України про стягненн я 29020,27 грн., у тому числі: 14161,18 грн. о сновного боргу, 14161,18 грн. пені, 54 2,61 грн. інфляційних, 155,30 грн. три п роценти річних.

Позовні вимоги моти вовані тим, що 27 грудня 2006 року с торони уклали

договір № 39 про постачання т еплової енергії, на виконанн я умов якого позивач постави в відповідачу теплову енергі ю, однак відповідач в порушен ня умов договору за спожиту т еплову енергію не розрахував ся.

Представник позивача в су довому засіданні подав допов нення до позовної заяви в яко му відповідно до ст. 44 ГПК Укра їни просить стягнути з відпо відача 57,80 грн. витрат за отрим ання витягу з Єдиного держав ного реєстру юридичних та фі зичних осіб - підприємців щод о відповідача.

Відповідач письмовий відз ив на позовну заяву не подав, у судове засідання не з'явився , представника не направив, хо ча був належним чином повідо млений про дату та час судово го засідання, що підтверджує ться повідомленням про вруче ння поштового відправлення.

Неподання письмового від зиву на позовну заяву, нез'явл ення відповідача та його пре дставника у судове засідання , не перешкоджає вирішенню сп ору. На підставі ст.75 ГПК Украї ни справа розглянута за наяв ними у ній матеріалами.

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги, просив позов за довольнити повністю.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, судом вс тановлено наступне.

27 грудня 2006 року комунальне підприємство теплових мереж "Черкаситеплокомуненерго" (п остачальник за договором, по зивач у справі) та Черкаська о бласна організація націона льної спілки архітекторів Ук раїни

(споживач за договором, від повідач у справі) уклали дого вір № 39 про постачання теплов ої енергії (далі - Договір), за у мовами якого позивач відпуск ає теплову енергію на потреб и опалення, пар, гарячу воду (д алі - теплову енергію) відпові дачу, який зобов'язаний оплат ити прийняту теплову енергію та дотримуватися передбачен ого договором режиму її вико ристання, а також забезпечит и безпечну експлуатацію енер гетичного обладнання, що ним використовується (п. 1.1. Догово ру).

Договір містить, зокрема, такі умови:

- постачальник зобов'язуєть ся відпустити споживачеві те плову енергію (опалення, піді гріву води, вентиляції, пару) н а потреби приміщення Будинку архітектора за адресою: вул. Х рещатик, 200, яке належить Націо нальній спілці архітекторів України на підставі свідоцт ва про право власності від 11 ч ервня 2001р. та наказу ФМД Україн и від 29 травня № 921. Будівельний об' єм - 3070 м3. Площа приведена - 841,68 м2. Розрахунок приведеної в додатку №4. Об' єм спожитої га рячої води в місяць 5,25 м3. Розра хунок об' єму споживання гар ячої води 25 ос. Х 0,21 м3. Джерело те плопостачання - дільниця №1. Адреса: вул. Дашковича, 62 (п. 1.2. );

- споживач теплової енергії зобов'язується письмово спо віщати постачальника про змі ну власного найменування, вл асника, організаційно-правов ої форми, місцезнаходження, ю ридичної адреси, банківських реквізитів, а також про зміну користувачів приміщень та т еплових мереж Споживача, опа лювальної площі або об'єму сп оживання теплової енергії не пізніше 5 календарних днів з м оменту настання зазначених п одій (п. 3.2.5);

- облік споживання теплової енергії проводиться по прил аду обліку (п. 5.1.);

- розрахунки за теплову енер гію, що споживається, проводя ться виключно в грошовій фор мі відповідно до встановлени х тарифів, затверджених ріше нням органів виконавчої влад и. Ціни, що вказані в договорі, можуть змінюватись відповід но до рішення органів викона вчої влади або місцевого сам оврядування. В разі зміни тар ифів, нові тарифи є обов'язков ими для сторін з моменту введ ення їх у дію (п. 6.1.);

- розрахунок за спожиту тепл ову енергію здійснюється у в ідповідності з вимогами п. 7 ст . 276 ГК України, а саме: у формі по передньої оплати шляхом пере рахування коштів на розрахун ковий рахунок постачальника . У разі встановлення засобів обліку теплової енергії, опл ата за перший місяць проводи ться із розрахунку діючого т арифу за 1 м2 приведеної опалюв альної площі приміщення. Спо живач зобов'язаний самостійн о провести до 10 числа місяця, н аступного за розрахунковим п ерерахунок за фактично спожи ті послуги і повідомити про ц е постачальника (п. 6.2.);

- розрахунковим періодом є к алендарний місяць (п. 6.3.);

- за відпущену теплову енерг ію споживач сплачує постачал ьнику щомісячно з ПДВ а) 5,41 грн. за 1 кв.м приведеної площі на п ротязі опалювального сезону , б) 9,00 за підігрів 1 м3 води на про тязі року в) 220,00 грн. за 1 Гкал теп лової енергії (Тарифи надано згідно рішення Черкаської м іської ради «Про затверджен ня та погодження тарифів на п ослуги теплопостачання»за № 1127 від 14.08.2006р. ( п. 6.4.);

- в разі ненадання постачаль нику довідки про фактично сп ожиту теплову енергію за роз рахунковий період (п. 6.2.), несво єчасної повірки приладів обл іку опалення та гарячого вод опостачання, виходу їх з ладу , постачальник здійснює нара хування за спожиту теплову е нергію згідно проектного теп лового навантаження на потре би опалення, гарячого водопо стачання та вентиляції (п. 6.5.);

- за порушення строків викон ання грошового зобов'язання, передбачених п. 6.2. Договору, сп оживач сплачує пеню в розмір і одного відсотка від суми пр остроченого платежу за кожни й день прострочення, але не бі льше 100 відсотків загальної су ми боргу ( п. 7.2.3.);

- цей договір набуває чиннос ті із дня 01.01.2007 року та діє до 31.01.2007 року (п. 10.1.);

- договір вважається продов женим на кожний наступний рі к, якщо за місяць до закінченн я строку дії договору про йог о припинення не буде письмов о заявлено однією із сторін (п . 10.2.).

На виконання умов Договор у позивач у період з січня 2011 ро ку по березень 2011 року відпуст ив відповідачу теплової енер гії на загальну суму 14493,26 грн., щ о підтверджується Актом від 30 грудня 2010 року, звітами про до бові параметри теплопостача ння з 29.12.10р. - 26.01.11р., за 27.01.11р. - 24.02.11р., за 25.02.11р.- 29.03.11р.

Відповідач в поруше ння умов договору за прийнят у теплову енергію розрахував ся лише частково, а саме 18 трав ня 2011 року на суму 332,08 грн., що під тверджується випискою банку по рахунку позивача, внаслід ок чого станом на 10 липня 2011 рок у утворився борг за спожиту т еплову енергію за період з сі чня 2011 року по березень 2011 року в сумі 14161,18 грн.

22 березня 2011 року за вих . № 11/591 позивач направив відпов ідачу претензію, у якій пропо нував відповідачу в 20-денний т ермін розглянути її та погас ити заборгованість. Дана пре тензія отримана уповноважен ою особою відповідача 25 берез ня 2011 року відповідач відпові дь на претензію не надав, суму боргу на час розгляду справи не погасив.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає поз овні вимоги підлягаючими зад оволенню, з огляду на наступн е.

Відносини між суб'єктами д іяльності у сфері теплопоста чання, до яких відносяться ст орони спірних правовідносин , регулюються спеціальним За коном України "Про теплопост ачання" від 2 червня 2005 року № 2633- IV (далі - ЗУ "Про теплопостача ння") та іншими нормативно-пра вовими актами.

Згідно ч. 3 статті 24 ЗУ "Про теп лопостачання" основними обов 'язками споживача теплової е нергії є, у тому числі, додержа ння вимог договору та нормат ивно-правових актів.

Відповідно до ч. 5, 6 ст. 25 ЗУ "Про теплопостачання" у ра зі несвоєчасної сплати плате жів за споживання теплової е нергії споживач сплачує пеню за встановленими законодавс твом або договором розмірами . У разі відмови споживача опл ачувати споживання теплової енергії заборгованість стяг ується в судовому порядку.

У ч. 1 ст. 275 ГК України встано влено, що за договором енерго постачання енергопостачаль не підприємство (енергопоста чальник) відпускає електричн у енергію, пару, гарячу і перег ріту воду (далі - енергію) спож ивачеві (абоненту), який зобов 'язаний оплатити прийняту ен ергію та дотримуватися перед баченого договором режиму її використання, а також забезп ечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, щ о ним використовується.

Відповідно до ч. 6, 7 ст. 276 ГК України розрахунки за до говорами енергопостачання з дійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відпо відно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, зд ійснюється, як правило, у форм і попередньої оплати. За пого дженням сторін можуть застос овуватися планові платежі з наступним перерахунком або о плата, що провадиться за факт ично відпущену енергію.

Згідно зі статтями 193 , 202 Господарського кодексу Ук раїни зобов' язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відпо відно до умов договору та вим ог чинного законодавства; од ностороння відмова від зобов ' язання не допускається, як що інше не передбачено догов ором або законом; зобов' яза ння припиняється виконанням , проведеним належним чином.

Статтею 193 ГК України п ередбачено, що до виконання г осподарських договорів заст осовуються відповідні полож ення ЦК України з урахування м особливостей, передбачених ГК України.

Відповідно до ст. 530 Цивільн ого кодексу України якщо у зо бов'язанні встановлений стро к (термін) його виконання, то в оно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У п. 6.2. Договору, сторони вста новили, що споживач зобов'яза ний самостійно провести до 10 ч исла місяця, наступного за ро зрахунковим перерахунок за ф актично спожиті послуги і по відомити про це постачальник а.

Отже, з урахуванням п. 6.2. До говору відповідач повинен бу в оплатити

вартість спожитої теплов ої енергії до 10 лютого 2011 року з а спожиту теплову енергію в с ічні 2011 року, до 10 березня 2011 року за спожиту теплову енергію в лютому 2011 року, до 10 квітня 2011 рок у за спожиту теплову енергію в березні 2011 року.

В порушення умов Договору та зазначених норм ЗУ "Про теп лопостачання", Господарськог о кодексу України, Цивільног о кодексу України відповідач порушив свої зобов'язання що до своєчасної та повної опла ти вартості спожитої теплово ї енергії.

Враховуючи викладене, оцін юючи докази у справі в їх суку пності, суд вважає доведеним право позивача вимагати стя гнення з відповідача 14161,18 грн. б оргу з оплати за одержану теп лову енергію у період з січня 2011 року по березень 2011 року.

Позивачем заявлено також вимогу про стягнення з відпо відача 5074,08 грн. пені за період з 10 лютого 2011 року по 10 липня 2011 рок у в розмірі 100 відсотків загал ьної суми боргу.

Відповідно до п. 7.2.3. Договору за порушення строків викона ння грошового зобов'язання, п ередбачених п. 6.2. Договору, спо живач сплачує пеню в розмірі одного відсотка від суми про строченого платежу за кожний день прострочення, але не біл ьше 100 відсотків загальної сум и боргу.

Так, відповідно до ст. 1 Зако ну України “Про відповідальн ість суб'єктів підприємницьк ої діяльності за несвоєчасне внесення плати за спожиті ко мунальні послуги та утриманн я прибудинкових територій” в ід 20 травня 1999 року N 686-XIV встановл ено, що суб'єкти підприємниць кої діяльності, які використ овують нежилі будинки і прим іщення, належні їм на праві вл асності або орендовані ними на підставі договору, для про вадження цієї діяльності за несвоєчасні розрахунки за сп ожиті комунальні послуги спл ачують пеню в розмірі одного відсотка від суми простроче ного платежу за кожний день п рострочення, якщо інший розм ір пені не встановлено угодо ю сторін, але не більше 100 відсо тків загальної суми боргу.

Отже, з урахуванням вищевик ладеного, суд вважає правомі рним нарахування позивачем п ені в розмірі 1 відсотка від су ми простроченого платежу за кожен день прострочення та о бмеження її позивачем 100 відсо тками загальної суми боргу. О тже, з відповідача підлягає с тягненню на користь позивача 14161,18 грн. пені за період з 10 лютог о 2011 року по 10 липня 2011 року.

Відповідно до ст. 625 ЦК Украї ни боржник, який прострочив в иконання грошового зобов'яза ння, на вимогу кредитора зобо в'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три про центи річних від прострочено ї суми, якщо інший розмір проц ентів не встановлений догово ром або законом.

Позивачем відповідно до ст . 625 ЦК України нараховано інфл яційних за період з 10.12.2009 року п о 30.06.2011 року в сумі 374,64 грн. Судом п еревірений розрахунок інфля ційних, він є вірним.

Позивачем відповідно до с т. 625 ЦК України нараховано три проценти річних в сумі 155,30 грн . за період з 10 лютого 2011 року по 10 липня 2011 року. Судом перевіре ний розрахунок позивача трьо х процентів річних, він є вірн им.

З огляду на наведені норм и законодавства та докази, на явні у справі, суд

вважає доведеним право по зивача вимагати стягнення з відповідача 14161,18 грн. основног о боргу, 542,61грн. пені, 542,61 грн. інф ляційних, 155,30 грн. три проценти річних.

Вимога представника пози вача про стягнення з відпові дача на підставі ст. 44 ГПК Укра їни 57,80 грн. витрат пов' язаних з отриманням витягу з Єдиног о державного реєстру юридичн их та фізичних осіб - підприєм ців щодо відповідача підляга є до задоволення.

Відповідно до ст.ст. 4 4, 49 ГПК України з відповідача н а користь позивача підлягают ь стягненню судові витрати, п онесені останнім при поданн і позову, а саме: 290,20 грн. витрат на оплату державного мита та 236,00 грн. витрат на оплату інфор маційно-технічного забезпеч ення судового процесу, 57,80 грн. витрат пов' язаних з отриман ням витягу з Єдиного державн ого реєстру юридичних та фіз ичних осіб - підприємців щодо відповідача, а всього: 584, 00 грн.

Відповідно до ст. 49 ГПК України з відповідача на кор исть позивача підлягають стя гненню судові витрати в сумі 584 грн.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК Укр аїни, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повн істю.

Стягнути з Черкаської обла сної національної спілки арх ітекторів України, м. Черкаси , вул. Хрещатик, 200, код 00185732 на кори сть комунального підприємст ва теплових мереж "Черкасите плокомуненерго", м. Черкаси, в ул. О. Дашковича, 62, ідентифікац ійний код 02082522 - 14161,18 грн. основн ого боргу, 14161,18 грн. пені, 542,61 грн. і нфляційних, 155,30 грн. три процен ти річних та 584 грн. судових вит рат.

Рішення може бути оскаржен о до Київського апеляційного господарського суду через г осподарський суд Черкаської області протягом 10 днів з дня складення повного рішення.

СУДДЯ І.І . Гура

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення25.08.2011
Оприлюднено10.10.2011
Номер документу18476843
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5026/1503/2011

Рішення від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні