Рішення
від 26.09.2011 по справі 11/5025/1414/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"26" вересня 2011 р. Справа № 11/5025/1414/11

за позовом Прокурора Я рмолинецького району Хмельн ицької області в інтересах д ержави в особі управління аг ропромислового розвитку Ярм олинецької районної державн ої адміністрації смт. Ярмоли нці.

до Фермерського господ арства "Борис 2006" с. Виноградівк а, Ярмолинецького району

про стягнення 14100,0 грн.

Суддя Радченя Д.І.

Представники сто рін:

від позивача: ОСОБА_1 пр едставник управління агропр омислового розвитку Ярмолин ецької районної державної ад міністрації за довіреністю в ід 04.05.2011 року.

від відповідача: не з`явивс я.

від прокуратури: Шкадько В.В .

В судовому засіданні 26.0 9.2011 р. оголошено вступну та рез олютивну частину рішення.

Суть спору: Прокурор Яр молинецького району Хмельни цької області в інтересах де ржави в особі управління агр опромислового розвитку Ярмо линецької районної державно ї адміністрації смт. Ярмолин ці: звернувся з позовом до Фер мерського господарства "Бори с 2006" с. Виноградівка, Ярмолинец ького району, про стягнення 1 4100,0 грн. заборгованості.

Повноважний представник п озивача в судове засідання з `явився, в судове засідання д окази направлення на адресу відповідача копії претензії , оригінали доказів, що підтве рджують позовні вимоги для о гляду в судовому засіданні т а довідку про включення відп овідача до Єдиного державног о реєстру підприємств та орг анізацій України, які вимага лись ухвалою суду від 29.08.2011р. по дав.

Представник прокуратури в судове засідання з`явився, з аявлений позов підтримує в п овному обсязі.

Відповідач своїми процесу альними правами не скористав ся, зокрема, відзив на позов не подав, позовні вимоги по суті не оспорив, повноважного пре дставника для участі в судов ому засіданні не направив, хо ча був належним чином повідо млений про дату, час та місце р озгляду справи. Ухвали суду п ро порушення провадження у с праві та про відкладення суд ового розгляду направлялись на адресу відповідача, що заз начена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців (спе ціальний витяг з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб-підприєм ців доданий до матеріалів сп рави)

З огляду на викладене, оскіл ьки неявка відповідача не пе решкоджає вирішенню спору по суті, суд вважає за можливе зг ідно ст. 75 ГПК України розглян ути справу за наявними в ній м атеріалами.

Суд оцінивши подані позива чем по справі документи раху є їх достатніми для прийнятт я рішення по суті.

Розглядом матеріалів сп рави встановлено:

Відповідно до розпоряджен ня Кабінету Міністрів Україн и від 28.07.2008р. №1010-р „Про часткову к омпенсацію витрат сільськог осподарських підприємств, як і зазнали збитків внаслідок стихії, що сталася у Волинськ ій, Львівській, Рівненській т а Хмельницькій областях” за рахунок коштів резервного фо нду державного бюджету Хмель ницькій області виділено кош ти для проведення часткової компенсації витрат сільсько господарських підприємств, я кі зазнали збитків внаслідок стихії, що сталась в червні-ли пні 2008 року.

На підставі зазначеного ро зпорядження, головою Хмельни цької обласної державної адм іністрації підписано розпор ядження №428/2008-р. від 12.08.2008р. „Про ро зподіл коштів, виділених Каб інетом Міністрів України на часткову компенсацію витрат сільськогосподарських підп риємств, які зазнали збитків внаслідок стихії, що сталася в червні-липні 2008 року на терит орії Хмельницької області”, яким виділені з резервного ф онду державного бюджету кошт и спрямовані районним держав ним адміністраціям для частк ової компенсації витрат сіль ськогосподарських підприєм ств, які зазнали збитків внас лідок стихії, що сталася на те риторії Хмельницької област і у червні-липні 2008 року із затв ердженням відповідного розп оділу коштів на часткову ком пенсацію витрат сільськогос подарських підприємств.

Відповідно до вищевказани х розпоряджень Кабінету Міні стрів України та Хмельницько ї обласної державної адмініс трації від 12.08.2008р. №428/2008-р та від 19.12. 2008 р. №628/2008-р, Ярмолинецькою район ною державною адміністраціє ю прийнято розпорядження №756/2 008-р від 22.08.2008р. та від 26.12.2008р. №1215/2008-р „П ро розподіл коштів виділених Кабінетом Міністрів України на часткову компенсацію вит рат сільськогосподарських п ідприємств, які зазнали збит ків внаслідок стихії, що стал ася в червні-липні 2008 року на те риторії Ярмолинецького райо ну" яким зокрема розпорядник ом по використанню вказаних коштів визначено управління агропромислового розвитку р айдержадміністрації та затв ерджено розподіл коштів на ч асткову компенсацію витрат с ільськогосподарських підпр иємств, які зазнали збитків в наслідок стихії.

На підставі вищевказаних р озпоряджень, управлінням агр опромислового розвитку Ярмо линецької райдержадміністр ації платіжними дорученнями №10 від 26.09.2008р. та №21 від 29.12.2008р. було п ерераховано ФГ "Борис 2006" с. Вин оградівка, Ярмолинецького ра йону кошти в розмірі 12800,00 грн. та 1300,00 грн.

14.07.2010р. позивачем було направ лено на адресу відповідача п ретензію №1 про перерахуванн я виділених коштів на частко ву компенсацію витрат спричи нених стихією в червні - липні 2008р. та про повідомлення резул ьтатів розгляду даної претен зії до 15.08.2010р.

Згідно наданого зобов' яз ання отримувач коштів - ФГ "Б орис 2006" зобов' язався поверн ути надані кошти повністю до 01.10.2009р.

Проведеною прокуратурою Я рмолинецького району переві ркою встановлено, що станом н а 20.062011р. ФГ "Борис 2006" не повернул о позивачу 14100,0 грн. коштів виді лених з резервного фонду дер жавного бюджету.

В зв'язку із неповерненням в ідповідачем коштів, прокурор ом в інтересах держави в особ і позивача подано позов до су ду про стягнення 14100,00 грн.

Досліджуючи надані стор онами докази, аналізуючи нав едені міркування, оцінюючи ї х в сукупності, судом врахову ється наступне.

У відповідності до ч. 2 п. 1 ст . 175 Господарського кодексу Ук раїни майнові зобов' язання , які виникають між учасникам и господарських відносин, ре гулюються Цивільним кодексо м України з урахуванням особ ливостей, передбачених Госпо дарським кодексом України.

Відповідно до ст.11 Цивільно го кодексу України та ст.174 Гос подарського кодексу України господарські зобов' язання можуть виникати, зокрема, з го сподарського договору та інш их угод, передбачених законо м, а також з угод, не передбаче них законом, але таких, які йом у не суперечать.

З положень ст. 509 ЦК України т а ст.173 ГК України вбачається, щ о зобов'язанням є правовідно шення, в якому одна сторона (бо ржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кред итора) певну дію (передати май но, виконати роботу, надати по слугу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України та ст.ст. 525,526 Ци вільного кодексу України суб ' єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов' язання нал ежним чином відповідно до за кону, інших правових актів, до говору, а за відсутності конк ретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться. Одностор оння відмова від виконання з обов'язань або їх зміна не доп ускається.

Відповідно до ст. 629 Цивільно го кодексу України, договір є обов'язковим для виконання с торонами.

Невиконання зобов' язання або виконання з порушенням у мов, визначених змістом зобо в' язання (неналежне виконан ня) стаття 610 ЦК України визнач ає, як порушення зобов' язан ня.

Частиною 1 ст. 612 ЦК України вс тановлено, що боржник вважає ться таким, що прострочив, якщ о він не приступив до виконан ня зобов'язання або не викона в його у строк, встановлений д оговором або законом.

Положеннями п. п. 1, 2 ст. 530 Цивіл ьного кодексу України передб ачено, що якщо у зобов'язанні в становлений строк (термін) йо го виконання, то воно підляга є виконанню у цей строк (термі н). Зобов'язання, строк (термін ) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка немин уче має настати, підлягає вик онанню з настанням цієї поді ї.

Згідно Розпорядження Кабі нету Міністрів України від 28.0 7.2008р. №1010-р „Про часткову компен сацію витрат сільськогоспод арських підприємств, які заз нали збитків внаслідок стихі ї, що сталася у Волинській, Льв івській, Рівненській та Хмел ьницькій областях” передбач ено видатки для проведення ч асткової компенсації витрат сільськогосподарських підп риємств, які зазнали збитків внаслідок стихії у вказаних областях за рахунок коштів р езервного фонду державного б юджету.

Постановою Кабінету Мініс трів України № 415 від 29.03.2002р. затв ерджено Порядок використанн я коштів резервного фонду, як им визначено напрями викорис тання коштів резервного фонд у державного бюджету та місц евого бюджету і встановлено процедури, пов' язані з виді ленням коштів резервного фон ду відповідного бюджету та з вітування про їх використанн я. Відповідно до п.11 вказаної п останови (в редакції постано ви Кабінету Міністрів Україн и №647 від 27.07.2005р.) кошти з резервно го фонду бюджету виділяються на безповоротній основі або на умовах повернення, про що з азначається у рішенні про ви ділення коштів з резервного фонду бюджету.

В абзаці другому цього пунк ту визначено, що кошти із резе рвного фонду бюджету суб' єк там господарської діяльност і недержавної форми власност і або суб' єктам господарськ ої діяльності, у статутному ф онді яких корпоративні права держави становлять менше ні ж 51 відсоток, виділяються чере з головних розпорядників бюд жетних коштів лише на умовах повернення.

З матеріалів справи вбачає ться, що на виконання Розпоря дження Кабінету Міністрів Ук раїни та виданих на його підс таві розпоряджень Хмельниць кої обласної державної адмін істрації №428/2008-р від 12.08.2008р. і Ярмо линецької райдержадміністр ації №756/2008-р від 22.08.2008р. та від 26.12.2008р . №1215/2008-р було виділено із резер вного фонду державного бюдже ту і перераховано на рахунок відповідача кошти в сумі 14100,00 г рн.

Відповідно ст. 33 Господарсь кого процесуального кодексу України кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь. Докази подаються сторонам и і іншими учасниками судово го процесу.

Факт перерахування коштів в сумі 14100,00 грн. підтверджуєтьс я платіжними дорученнями №10 в ід 26.09.2008р. та №21 від 29.12.2008р. Суду не п одано доказів добровільного повернення коштів.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Згідно ст. 34 ГПК України, госп одарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Відповідно до ст. 43 ГПК Украї ни, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, п овному і об' єктивному розгл яді всіх обставин справи. Нія кі докази не мають для суду за здалегідь встановленої сили .

Враховуючи зазначене, госп одарський суд прийшов до вис новку, що позовні вимоги обґр унтовані, підтверджені наявн ими в матеріалах справи нале жними доказами, заявлені від повідно до норм чинного зако нодавства і підлягають задов оленню.

Судові витрати по справі по кладаються на відповідача у відповідності до вимог ст. ст . 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 45, 12, 13, 33, 43, 44-49, 7 5, 82-85, 115, 116 Господарського процес уального кодексу України, Су д -

В И Р І Ш И В :

Позов Прокурора Ярмол инецького району в інтересах держави в особі управління а гропромислового розвитку Яр молинецької районної держав ної адміністрації до Ферме рського господарства "Борис 2006" про стягнення 14 100,00 грн. кошт ів резервного фонду задов ольнити.

Стягнути з Фермерсько го господарства "Борис 2006" с. Ви ноградівка, Ярмолинецького р айону Хмельницької област і (код ЄДРПОУ 34270749) на користь у правління агропромислового розвитку Ярмолинецької райо нної державної адміністраці ї смт. Ярмолинці, площа 600-річчя Ярмолинець, 1 (код ЄДРПОУ 21313909) 14 100 ,00 грн. (чотирнадцять тис. сто гр н. 00 коп.) коштів резервного фон ду державного бюджету.

Видати наказ.

Стягнути з Фермерськ ого господарства "Борис 2006" с. В иноградівка, Ярмолинецького району Хмельницької облас ті (код ЄДРПОУ 34270749) в доход Держ авного бюджету України по ко ду бюджетної класифікації 22090 200, символ звітності банку 095 че рез відділення державного ка значейства (на рахунок 31112095700002, о тримувач коштів УДК у м. Хмель ницькому, код 23565225, банк отримув ача ГУ ДКУ у Хмельницькій обл асті, МФО 815013, ЄДРПОУ 23565225) державн е мито в розмірі 141,00 грн. (сто сор ок одна грн. 00 коп.), а також в дох од Державного бюджету Україн и через відділення державног о казначейства (на рахунок 3121126 4700002, Банк ГУДКУ у Хмельницькій області, отримувач УДК м. Хмел ьницький, МФО 815013, ЄДРПОУ 23565225, код бюджетної класифікації 22050003, с имвол звітності банку 264) витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су в розмірі 236,00 грн. (двісті три дцять шість грн. 00 коп.).

Видати наказ.

Суддя Д.І. Рад ченя

Повний текст рішення в иготовлено та підписано 30.09.2011р .

Віддрук. 5 прим. : 1 - до справ и, 2 - позивачу, 3 - відповідачу, 4- прокуратурі Ярмолинецьког о р-ну, 5- прокуратурі Хмельниц ької області.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення26.09.2011
Оприлюднено12.10.2011
Номер документу18508036
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/5025/1414/11

Рішення від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні