Постанова
від 23.09.2011 по справі 2а/0470/10576/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

23.09.2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2011 р. Справа № 2а/0470/10576/11

Дніпропетро вський окружний адміністрат ивний суд у складі:

головуючого судді Коблової О. Д. < Текст >

при секретарі Туранській С.О.

за участю представників:

позивача

відповідача Маненка О.Г.

Циби А.В. < Текст >

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Д ніпропетровську адміністра тивну справу за адміністрати вним позовом Товариства з об меженою відповідальністю На уково-виробничого підприємс тва «Меркурій» до Державної податкової інспекції у Кіров ському районі м. Дніпропетро вська про визнання неправомі рними дій, скасування рішенн я та зобов' язання вчинити п евні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з об меженою відповідальністю На уково-виробниче підприємств о «Меркурій» звернулось до Д ніпропетровського окружног о адміністративного суду із адміністративним позовом до Державної податкової інспек ції у Кіровському районі м. Дн іпропетровська з позовними в имогами про:

- визнання неправомірними д ії ДПІ у Кіровському районі м . Дніпропетровська щодо відм ови у прийнятті декларацій Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Науково-виробни че підприємство «Меркурій» Є ДРПОУ 33019275 з податку на додану в артість за жовтень 2010 року, за л истопад 2010 року та за грудень 20 10 року;

- визнання нечинним та скасу вання рішення ДПІ у Кіровськ ому районі від 14.07.2011 року № 15062/10/28-22 п ро неприйняття декларацій То вариства з обмеженою відпові дальністю «Науково-виробнич е підприємство «Меркурій» ЄД РПОУ 33019275 з податку на додану ва ртість за жовтень 2010 року, за ли стопад 2010 року та за грудень 2010 р оку;

- зобов'язання ДПІ у Кіровсь кому районі м. Дніпропетровс ька прийняти декларації Това риства з обмеженою відповіда льністю «Науково-виробниче п ідприємство «Меркурій» ЄДРП ОУ 33019275 з податку на додану варт ість за жовтень 2010 року, за лист опад 2010 року та за грудень 2010 рок у.

В обґрунтування позову заз начено, що позивач поштою нап равив на адресу відповідача декларацію з податку на дода ну вартість за жовтень 2010 року , за листопад 2010 року та за груд ень 2010 року, однак службові осо би відповідача повідомили пр едставника позивача про відм ову у прийнятті зазначених д екларацій, при цьому, причини неприйняття декларацій не п овідомили та відмовили у вид ачі письмового повідомлення про відмову у прийнятті пода ткових декларацій, зазначивш и, що таке повідомлення існує . Позивач вважає не прийняття декларацій необґрунтованим та незаконним посилаючись н а те, що при складанні податко вої декларації ним дотримані вимоги Податкового кодексу України.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав та просив позов задовольнити в повному обся зі.

Представник відповідача у судовому засіданні проти по зову заперечував, просив у за доволенні позовних вимог від мовити. В обґрунтування свої х заперечень зазначив, що под аткові декларації з податку на додану вартість за жовтен ь 2010 року, за листопад 2010 року та за грудень 2010 року податковою були прийняті, проте не визна ні як податкові.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення сто рін, а також всебічно і повно з 'ясувавши всі фактичні обста вини, на яких ґрунтується поз ов, об'єктивно оцінивши доказ и, які мають юридичне значенн я для розгляду справи і виріш ення спору по суті, суд дійшов висновку про відмову у задов оленні позовних вимог, виход ячи із наступного.

Згідно п. 46.5. ст. 46 Податкового кодексу України, форма подат кової декларації встановлює ться центральним органом дер жавної податкової служби за погодженням з Міністерством фінансів України.

Наказом ДПА України від 25.01.2011 року № 41 «Про затвердження фо рм та порядку заповнення і по дання податкової звітності з податку на додану вартість» (зареєстровано в Міністерст ві юстиції України від 16.02.2011 рок у за №197/18935), затверджені форми п одаткової звітності з податк у на додану вартість та Поряд ок заповнення і подання пода ткової звітності з ПДВ.

Відповідно до п. 46.1 ст. 46 глави 2 Податкового кодексу Україн и податкова декларація, розр ахунок - документ, що подаєтьс я платником податків (у тому ч ислі відокремленим підрозді лом у випадках, визначених ци м Кодексом) контролюючому ор гану у строки, встановлені за коном, на підставі якого здій снюється нарахування та/або сплата податкового зобов' я зання, чи документ, що свідчит ь про суми доходу, нараховано го (виплаченого) на користь пл атників податків - фізичних о сіб, суми утриманого та/або сп лаченого податку.

Згідно статті 1 Закону Украї ни «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Укр аїні» від 16.07.1999 року № 996-ХІV фінан сова звітність - бухгалтерсь ка звітність, що містить інфо рмацію про фінансове станови ще, результати діяльності та рух грошових коштів підприє мства за звітній період.

Стаття 3 Закону України № 996 в становлює, що метою складенн я фінансової звітності є над ання користувачам для прийня ття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, рез ультати діяльності та рух гр ошових коштів підприємства.

Бухгалтерський облік є обо в'язковим видом обліку, який в едеться підприємством. Фінан сова, податкова, статистична та інші види звітності, що вик ористовують грошовий вимірн ик ґрунтуються на даних бухг алтерського обліку.

Порядком заповнення та под ання податкової декларації з податку на додану вартість, я кий затверджено наказом Держ авної податкової адміністра ції України від 25.01.2011 року № 41 вст ановлено, що подання податко вої декларації з податку на д одану вартість передбачено н ормами Податкового кодексу У країни.

Згідно п. 203.1 ст. 203 Податкового кодексу України податкова д екларація подається за базов ий звітний (податковий) періо д, що дорівнює календарному м ісяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (п одаткового) місяця.

З матеріалів справи вбачає ться, що Товариством з обмеже ною відповідальністю Науков о-виробничим підприємством « Меркурій» засобами поштово го зв'язку на адресу ДПІ у Кіро вському районі м. Дніпропетр овська було надіслано податк ові декларації з податку на д одану вартість за жовтень, ли стопад та грудень 2010 року, які н адійшли до податкової 12.07.2011 рок у. При перевірці наявності та достовірності заповнення об ов'язкових реквізитів встано влено, що в деклараціях з пода тку на додану вартість за жов тень, листопад та грудень 2010 ро ку, заповнена преференція 03 (з вітний (податковий) період, за який виправляються помилки) .

При заповненні даної префе ренції до декларацій повинні бути надані уточнюючі розра хунки у зв'язку з виправлення м самостійно виявлених помил ок, якими є додатками до декла рації (форма бланка затвердж ена наказом Державної податк ової адміністрації України в ід 25.01.2011 року № 41).

Відповідно до абз.3 п. 46.1 ст. 46 По даткового Кодексу України ві д 02.12.2010 року № 2755 - VI, додатки до по даткової декларації є її нев ід'ємною частиною.

Згідно п. 48.1 ст. 48 Податкового Кодексу України Податкова де кларація складається за форм ою, затвердженою в порядку, ви значеному положеннями пункт у 46.5 статті 46 цього Кодексу та ч инному на час її подання.

Форма податкової декларац ії повинна містити необхідні обов'язкові реквізити і відп овідати нормам та змісту від повідних податку та збору.

Обов'язкові реквізити - це і нформація, яку повинна місти ти форма податкової декларац ії та за відсутності якої док умент втрачає визначений цим Кодексом статус із настання м передбачених законом юриди чних наслідків.

Відповідно до вимог ст. 49 Под аткового Кодексу України у р азі подання платником додатк ів до органу державної подат кової служби податкової декл арації, заповненої з порушен ням вимог статті 48 Податковог о Кодексу, такий орган держав ної податкової служби зобов' язаний надати такому платник у податків письмове повідомл ення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови: п. 49.11.1. п. 49.11 ст. 49 у разі от римання такої податкової дек ларації, надісланої поштою а бо засобами електронного зв' язку, - протягом п'яти робочих днів з дня її отримання.

Так, відповідно до вимог Под аткового кодексу України, ДП І на адресу позивача 14.07.2011 року за №15062/10/28/221 було направлено лист з повідомленням про врученн я щодо невизнання декларації з ПДВ за жовтень, листопад та грудень 2010 року, із зазначення м відповідних причин та з пос иланням на норми Податкового кодексу України.

19.07.2011 року на адресу ДПІ було п овернуто поштовий конверт у зв'язку з незнаходженням поз ивача за податковою адресою.

Таким чином, відповідно до в имог п. 48.7 ст. 48 Податкового Коде ксу України, податкова звітн ість складена з порушенням н орм цієї статті, не вважаєтьс я податковою.

Враховуючи зазначене, дії п рацівників ДПІ щодо невизнан ня податкових декларацій з П ДВ за жовтень, листопад та гру день 2010 року є правомірними, та такими що відповідають вимо гам чинного законодавства.

Проте суд вважає за необхід не зазначити, що під час судов ого розгляду справи відповід ачем зазначалось та позиваче м не заперечувалось, що подат кові декларації з податку на додану вартість за жовтень 201 0 року, за листопад 2010 року та за грудень 2010 року Державною под атковою інспекцією у Кіровсь кому районі м. Дніпропетровс ька були прийняті, проте не ви знані як податкові.

Щодо позовних вимог про виз нання нечинним рішення ДПІ у Кіровському районі м. Дніпро петровська від 14.07.2011 року про не прийняття декларацій з ПДВ с лід зазначити, що

відповідно до вимог Податк ового кодексу України податк овою було винесено лист, а не р ішення, як зазначає позивач, т ому в задоволенні даної позо вної вимоги слід відмовити.

Слід зазначити, що згідно із частиною 1 статті 9 Кодексу ад міністративного судочинств а України, суд при вирішенні с прави керується принципом за конності, відповідно до яког о:

- суд вирішує справи відпові дно до Конституції та законі в України, а також міжнародни х договорів, згода на обов' я зковість яких надана Верховн ою Радою України;

- суд застосовує інші нормат ивно-правові акти, прийняті в ідповідним органом на підста ві, у межах повноважень та у сп осіб, передбачені Конституці єю та законами України.

Відповідно до положень ста тті 71 Кодексу адміністративн ого судочинства України кожн а сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтують ся її вимоги та заперечення, к рім випадків, встановлених с таттею 72 цього Кодексу.

З огляду на викладе, суд дій шов до висновку про відмову в задоволенні адміністративн ого позову.

Що стосується позовних вим ог позивача про покладення н а відповідача судових витрат , то суд вважає за необхідне за значити, що згідно ч. 2 ст. 94 КАС У країни, якщо судове рішення у хвалене на користь сторони - с уб'єкта владних повноважень, суд присуджує з іншої сторон и всі здійснені нею документ ально підтверджені судові ви трати, пов'язані із залучення м свідків та проведенням суд ових експертиз.

Таким чином, враховуючи, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничого підприє мства «Меркурій» не підлягаю ть задоволенню, в задоволенн і клопотання про стягнення с удових витрат належить відмо вити.

Керуючись статтям и 160-163 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адмініс тративного позову Товариств а з обмеженою відповідальніс тю Науково-виробничого підпр иємства «Меркурій» до Держав ної податкової інспекції у К іровському районі м. Дніпроп етровська про визнання непра вомірними дій, скасування рі шення та зобов' язання вчини ти певні дії - відмовити пов ністю.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку апеляційного оскарження, а у разі її апеляційного оска рження - з моменту проголоше ння судового рішення суду ап еляційної інстанції.

Постанову може бути оскарж ено в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у десятиденний строк з дня о тримання копії постанови, ви готовленої у повному обсязі.

Повний текст постанови скл адений 09 вересня 2011 року.

.

Суддя

< Список >

< Список >

< Список >

О. Д. Коблова

< Текст >

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.09.2011
Оприлюднено13.10.2011
Номер документу18511881
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/10576/11

Ухвала від 23.08.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Коблова Ольга Дмитрівна

Ухвала від 07.02.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Вербицька О.В.

Ухвала від 11.01.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Вербицька О.В.

Постанова від 23.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Коблова Ольга Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні