Рішення
від 06.10.2011 по справі 5024/1583/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.10.2011 Справа № 5024/15 83/2011

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Клепай З.В. при секрета рі Буюклу І.Г., розглянувши у в ідкритому судовому засіданн і справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальніс тю "Арсенал", Одеська область, Овідіопольський район, с.Міз ікевича,

до відповідача-1:Відкрит ого акціонерного товариства підприємство "Металіст" м. Хер сон,

відповідача -2: міської ради м.Херсона,

про зобов'язання вчин ити певні дії

за участю

представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1 - пр едставник, довіреність №360 від 14.07.2011р., ОСОБА_2 - представник , довіреність №393 від 16.09.2011р.;

від відповідача 1 - ОСОБА_3 - представник, довіреність від 22.07.2011р.;

від відповідача 2 - не прибув ;

Позивач звернувся з позовом в якому просить зобо в'язати Відкрите акціонерне товариство "Металіст" погоди ти проект розподілу земельно ї ділянки за адресою м. Херсон , Миколаївське шосе, 5 км, на які й розташовані об'єкти власно сті ТОВ "Арсенал" а саме навіси літери "Г", та "Є" загальною площ ею 1157,5 кв.м. та зобов'язати Відкр ите акціонерне товариство "М еталіст" надати нотаріально посвідчену згоду на відведен ня земельної ділянки за адре сою м. Херсон, Миколаївське шо се. 5 км. на якій розташовані об 'єкти власності ТОВ "Арсенал" а саме навіси літери "Г", та "Є" за гальною площею 1157, 5 кв.м.

Перший відповідач пр оти позову заперечує на тій п ідставі, що відповідно до ст. 56 ГПК України (із змінами, внес еними Законом України від 19.05.20 11 р. N 3382-УІ) позивач, прокурор чи й ого заступник зобов'язані пр и поданні позову надіслати с торонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості від повідачів та третіх осіб лис том з описом вкладення. Дану в имогу Позивачем не виконано. Серед додатків до позовної з аяви у якості підтвердження факту направлення позову ная вне лише повідомлення про вр учення невідомо якого листа ВАТ підприємство "Металіст". В ідсутні поштові чеки та опис и вкладення листів.

Позивач зазначає, що у 2009 році придбав об'єкти нерухо мості, а саме навіси літ. "Г", "Є", р озташовані за адресою: м. Хер сон, Миколаївське шосе, 5 км. Пр оте, до позовної заяви не дода но документів, які підтвердж ують факт придбання даних на вісів та право власності на н их на сьогоднішній день. Згід но зі ст. 2 Закону України" Про д ержавну реєстрацію речових п рав на нерухоме майно та їх об тяжень" нерухоме майно - земел ьні ділянки, а також об'єкти, р озташовані на земельній діля нці, переміщення яких неможл иве без їх знецінення та змін и призначення.

Виходячи із наведено го тлумачення, викликає сумн ів, що навіс - є об'єктом нерухо мого майна. У позовній заяві з азначається, що Херсонська м іська рада відмовляється над ати дозвіл на розробку проек ту відведення земельної діля нки Позивачу у зв'язку з відсу тністю нотаріальної згоди ВА Т підприємство "Металіст" на в илучення землі. Заявлені поз овні вимоги, що стосуються зе мельної ділянки загальною пл ощею 1157,5 кв. м (0,11575 га). У надан их відповідях Херсонської мі ської ради мова йде про вилуч ення земельної ділянки загал ьною площею 0,6910 га. Отже, це різн і земельні ділянки, а Позивач на підтвердження викладених у заяві відомостей додає док ументи, що стосуються іншого спору. Крім того, у вказаному листі ставиться питання про оформлення відмови від земе льної ділянки. Проте, чинним з аконодавством України перед бачено лише добровільну відм ову від земельної ділянки. У п озові ж заявлено вимогу нада ння нотаріально посвідченої згоди на відведення земельн ої ділянки, що є іншою правово ю категорією. З усієї позовно ї заяви та доданих документі в не можна встановити, чи мав м ісце факт звернення Позивача до ВАТ підприємство "Металіс т" з приводу відведення земел ьної ділянки під навісами лі т. "Г", "Є".

Другий відповідач пр оти позову заперечує на тій п ідставі, що у клопотанні пози вача до міської ради зазнача ються орієнтовний розмір зем ельної ділянки та її цільове призначення. До клопотання д одаються графічні матеріали , на яких зазначено бажане міс це розташування та розмір зе мельної ділянки, письмова зг ода землекористувача, засвід чена нотаріально (у разі вилу чення земельної ділянки). Тоб то, законодавством передбаче но необхідність надання пись мової згоди землекористувач а. Таким чином, зобов'язати Хер сонську міську раду надати д озвіл на погодження проекту розподілу земельної ділянки без згоди землекористувача є порушенням процедури, що пе редбачена Кодексом.

Другий відповідач, по відомлений належним чином пр о час та місце судового засід ання, свого представника у су дове засідання не направив, к лопотання про відкладення ро згляду справи не заявив.

Розглянувши матеріал и справи та вислухавши позив ача та представника другого відповідача, суд -

в с т а н о в и в:

Позивачем заявле но дві позовних вимоги - перша , це зобов'язати Відкрите акц іонерне товариство "Металіст " погодити проект розподілу з емельної ділянки за адресою м. Херсон, Миколаївське шосе, 5 км, на якій розташовані об'єкт и власності ТОВ "Арсенал" а сам е навіси літери "Г", та "Є" загаль ною площею 1157,5 кв.м.

Для розгляду вказано ї позовної вимоги необхідно надати докази отримання дозв олу Херсонської міської ради на розробку проекту відведе ння земельної ділянки та роз робки проекту технічної доку ментації, наявність такої до кументації та відмову другог о відповідача погодити цей п роект. За таких умов господар ський суд погоджується з поз ицією другого відповідача пр о те, що проект розподілу тери торії - це містобудівна докум ентація, яка розробляється д ля кварталу чи його частини з метою розмежування земельни х ділянок. Саме проект розпод ілу території є основою для в изначення і встановлення в н атурі меж земельних ділянок на територіях існуючої забуд ови для розташування будинкі в і споруд, розроблення відпо відної землевпорядної докум ентації та оформлення правов становлюючих документів вла сникам та користувачам земел ьних ділянок. Однак, слід пам'я тати, що власник земельної ді лянки, що надана у користуван ня іншій особі, не має права вч иняти дії, що порушують право землекористувача, зареєстро ване належним чином, без нада ння згоди останнього, або пер едбачених законодавством пі дстав (наприклад, вилучення у зв'язку із суспільною необхі дністю). У разі вилучення земе льної ділянки із суспільною необхідністю, керуватися нео бхідно ст. 151 ЗКУ, яка також визн ачає необхідність нотаріаль но засвідченої письмової зго ди землевласника (землекорис тувача) на вилучення земельн ої ділянки (її частини) із зазн аченням розмірів передбачен ої для вилучення земельної д ілянки та умов її вилучення (п . в ч. 6 ст. 151 ЗКУ).

До того із змісту позо вних вимог вбачається, що поз ивач всі позовні вимоги заяв лені до ВАТ "Металіст", а до Хер сонської міської ради не зая влено жодної вимоги, тобто по відношенню до Херсонської м іської ради відсутній предме т спору і по відношенню до Хер сонської міської ради провад ження у справі припиняється.

За таких умов позов в ц ій частині задоволенню не пі длягає.

Щодо вимог в частині з обов'язання Відкритого акці онерного товариства "Металіс т" надати нотаріально посвід чену згоду на відведення зем ельної ділянки за адресою м. Х ерсон, Миколаївське шосе. 5 км. на якій розташовані об'єкти в ласності ТОВ "Арсенал" а саме навіси літери "Г", та "Є" загальн ою площею 1157,5 кв.м., то господарс ький суд виходить із наступн ого:

Матеріалами справи в становлено, що згідно свідоц тва про право власності від 17. 04.2008 року та укладеного договор у купівлі-продажу від 18.02.2009 року (зареєстрованих в ДБТІ м. Херс он) ТОВ «Арсенал»є власником 1/3 частини складу літера «А»т а навісів літери «Г», «Є», що з находяться в м. Херсон за адре сою: Миколаївське шосе, 5 км. По переднім власником будівель був ОСОБА_4, до цього власн иком було ВАТ підприємство « Металіст», яке раніше корист увалось даними будівлями та землею на підставі - державно го акту на право постійного к ористування землею, виданого відповідно до рішення викон авчого комітету Херсонської міської ради від 20.12.1994 року №465, о скільки згідно ч.3 ст. 126 ЗК Укра їни право постійного користу вання земельною ділянкою пос відчується державним актом н а право постійного користува ння земельною ділянкою. В зв'я зку з зазначеними обставинам и новий власник будівель, в ос обі ТОВ «Арсенал», має всі зак онні підстави для використан ня земельної ділянки, необхі дної для обслуговування дани х будівель.

Щодо того, що у позивач а виникає сумнів, що навіс є о б'єктом нерухомості, то із дог овору купівлі - продажу від 2009р ., посвідченого нотаріально, в бачається, що ці об'єкти увійш ли до предмету договору купі влі - продажу, та зареєстрован і Херсонським ДБТІ на підста ві вказаного договору, а тому позивач має право на земельн у ділянку під вказаними наві сами.

Відповідно до ч.І ст. 122 ЗК України міські ради перед ають земельні ділянки у кори стування із земель комунальн ої власності відповідних тер иторіальних громад для всіх потреб. Тобто питання переда чі земельних ділянок в корис тування, в тому числі в оренду , є виключною компетенцією Хе рсонської міської ради.

Статтею 123 ЗК України п ередбачений порядок надання земельних ділянок з комунал ьної власності у користуванн я, яке здійснюється на підста ві рішень органів місцевого самоврядування. Згідно ч.2 ст. 123 ЗК України особа, зацікавле на в одержанні у користуванн я земельної ділянки із земел ь комунальної власності за п роектом землеустрою щодо її відведення, звертається з кл опотанням про надання дозвол у на його розробку до відпові дної міської ради. У клопотан ні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До кл опотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування т а розмір земельної ділянки, п исьмова згода землекористув ача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної д ілянки).

Листом №256/7 від 06.04.2011 року ТОВ «Арсенал»звернулося до ВАТ «Металіст»з проханням на дання нотаріальної згоди на вилучення земельної ділянки , але згоди на вилучення землі не отримано станом по сьогод нішній день, в зв'язку з чим у н ього немає змоги реалізуват и своє право, передбачене ст.с т. 120,123 ЗК України, а саме надати органу місцевого самоврядув ання всі необхідні документи для отримання дозволу на роз робку проекту землеустрою та укладення договору оренди з емлі. Згідно Витягу з рішення Херсонської міської ради №1219 від 07.07.2009 року ТОВ «Арсенал»від мовлено в наданні дозволу на розробку землеустрою щодо в ідведення земельної ділянки за адресою: м. Херсон, Миколаї вське шосе. 5 км. до надання узг одженої з відповідними служб ами та орендарями схеми розп оділу території. В зв'язку з та кою вимогою позивач звертавс я з заявами про погодження сх еми розподілу території до В АТ «Металіст», але погодженн я не отримано, що також унемож ливлює повторне звернення до першого відповід ача.

Таким чином дії відповідача позбавляють по зивача права оформити своє п раво належним чином.

Щодо того, що вилученн я земельної ділянки можливе лише за згоди землекористува ча, то відповідно до ст.120 ЗК Укр аїни у разі набуття права вла сності на жилий будинок, буд івлю або споруду, що перебува ють у власності, користуванн і іншої особи, припиняється п раво власності, право корист ування земельною ділянкою, н а якій розташовані ці об'єкти . До особи, яка набула право вл асності на жилий будинок, буд івлю або споруду, розміщені н а земельній ділянці, що переб уває у власності іншої особи , переходить право власності на земельну ділянку або її ча стину, на якій вони розміщені , без зміни її цільового призн ачення, тобто другий відпові дач втратив право на спірну з емельну ділянку та зобов'яза ний надати власнику нерухомо го майна здійснити своє прав о користування земельною ді лянкою та не перешкоджати оф ормленню цього права. Оскіль ки ЗК передбачає надання поп ереднім землекористувачем письмову нотаріально посві дчену згоду, то у даному випад ку це не право, а обов'язок пер шого відповідача.

За таких умов позов пі длягає в цій частині задовол енню.

При звернені з позово м позивачем сплачено 255 грн. де ржавного мита, у той час, як по зивачем заявлені позовні вим оги немайнового характеру т а державне мито підлягало сп латі у сумі 85 грн., а тому надмір но сплачене мито підлягає по верненню із державного бюдже ту.

Керуючись п.1. ст.80, ст.с т.82, 83, 84, 85 Господарського процес уального кодексу України, су д -

в и р і ш и в:

1. Позов задово льнити частково.

2. Зобов'язати Від крите акціонерне товариство "Металіст", м.Херсон, Миколаїв ське шосе, 5км., код ЄДРПОУ 05512785, н адати ТОВ "Арсенал" , Одеська о бл., Овідіопольський р-н, с.Міз ікевича, вул. Овідівіопольсь ка, м/м Чорноморка-2,1/1-1б, код ЄДРП ОУ 25052251, нотаріально посвідчен у згоду на відведення земель ної ділянки за адресою м. Херс он, Миколаївське шосе. 5 км. на я кій розташовані об'єкти влас ності ТОВ "Арсенал" а саме наві си літери "Г", та "Є" загальною пл ощею 1157,5 кв.м.

3. В задоволені ви мог в частині зобов'язання Ві дкритого акціонерного товар иства "Металіст" погодити про ект розподілу земельної діля нки за адресою м. Херсон, Микол аївське шосе, 5 км, на якій розт ашовані об'єкти власності ТО В "Арсенал" а саме навіси літер и "Г", та "Є" загальною площею 1157,5 к в.м. відмовити.

4. Стягнути з Відк ритого акціонерного товарис тва "Металіст" м. Херсон. Микол аївське-шосе, 5 км, ЄДРПОУ 05512785, Р/Р 26000195816 у ВАТ «Райффайзенбанк Ав аль», МФО 380805 на користь То вариства з обмеженою відпові дальністю «Арсенал», Одеська область, Овідіопольський р-н , с.Мізікевича, вул. Овідіополь ська, ж/м, Чорноморка-2, 1/1-1/6 п/р 260030356 66200 в АКІБ „УкрСиббанк", МФО 351005, к од ЄДРПОУ 25052251 - 85(вісімдесят п 'ять) грн. витрат по держмит у та 236 (двісті тридцять шіст ь) грн. витрат на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу. Видати наказ .

5. Повернути Това риству з обмеженою відповіда льністю «Арсенал», Одеська о бласть, Овідіопольський р-н, с .Мізікевича, вул. Овідіопольс ька, ж/м, Чорноморка-2, 1/1-1/6, п/р 260030356662 00 в АКІБ „УкрСиббанк", МФО 351005, ко д ЄДРПОУ 25052251 із державного бюд жету 170 (сто сімдесят) грн. державного мита як надмірно сплаченого по платіжному до рученню №5496 від 01.08.11р. через філ ію "Укрексімбанк". Видати дов ідку. Платіжне доручення зал ишити в матеріалах справи.

6.По відношенню д о Херсонської міської ради п ровадження по справі припини ти.

Суддя З.В. Клепай

Дата підписання р ішення 10.10.2011р.

відповідно до вимог с т. 84 ГПК України

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення06.10.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18590378
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/1583/2011

Судовий наказ від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Постанова від 13.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 01.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 01.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Рішення від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 20.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 17.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні