Постанова
від 20.09.2011 по справі 2а-7215/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 вересня 2011 року Справа № 2а-7215/11/1270

Луганський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого - судді Ципко О.В.

при секретарі - Гаркуші Ю.О .,

за участю:

представників позивача: ОСОБА_1 (копія довідки АА № 140222),

ОСОБА_2 (довіреність від 15.08 .2011 р.),

представника відповідача: ОСОБА_3 (довіреність № 1/10 ві д 04.01.2011 р.),

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Тов ариства з обмеженою відповід альністю "СІЛАЙ" до Ленінсько ї міжрайонної державної пода ткової інспекції у м. Лугансь ку про визнання дій неправом ірними та зобов'язання вчини ти певні дії, -

ВСТАНОВИВ

22 серпня 2011 року до Лугансько го окружного адміністративн ого суду надійшов адміністра тивний позов Товариства з об меженою відповідальністю "СІ ЛАЙ" до Ленінської міжрайонн ої державної податкової інсп екції у м.Луганську з вимогам и про визнання протиправними дії Ленінської міжрайонної державної податкової інспек ції у м. Луганську щодо неприй няття та не визнання як подат кової звітності: декларації з податку на додану вартість за липень 2011 року та зобов'язан ня Ленінську міжрайонну держ авну податкову інспекцію у м .Луганську прийняти та вважа ти поданою податкову звітніс ть, а саме: декларацію з податк у на додану вартість за липен ь 2011 року.

В обгрунтування заявлених вимог позивач зазначив наст упне.

09.08.2011 року Товариство з обмеж еною відповідальністю "СІЛАЙ " для виконання своїх обов'язк ів як платника податків, засо бами поштового зв'язку на адр есу Ленінської МДПІ у м. Луган ську була надіслана декларац ія з податку на додану вартіс ть за липень 2011 рік з додатками , яка була заповнена відповід но до законодавства України.

Згодом на адресу Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "СІЛАЙ" від Ленінської МДПІ у м. Луганську надійшов лист в ід 15.08.2011 року № 40524/28-517, в якому було в казано, що надіслана деклара ція з податку на додану варті сть за липень 2011 р. заповнена вс упереч правилам зазначеним у затвердженому порядку: у над ісланій декларації подана кс ерокопія додатку Д5.

Таким чином, надіслана Това риством з обмеженою відповід альністю "СІЛАЙ" на адресу Лен інської МДПІ у м. Луганську де кларація з податку на додану вартість за липень 2011 року не б ула визнана як податкова зві тність.

Однак, як стверджує позивач , факт надіслання на адресу ві дповідача оригіналів звітів підтверджується печаткою та чеком відділення зв' язку № 58 «Укрпошта» та супровідним л истом ТОВ «СІЛАЙ», в якому заз начено про надсилання оригін алів звітів.

Позивач вважає, що такі дії Ленінської МДПІ у м.Луганськ у є протиправними, порушують права, інтереси та обов'язки Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "СІЛАЙ" як платник а податків.

Представники позивача у су довому засіданні позовні вим оги підтримали в повному обс язі та просили суд задовольн ити позов в повному обсязі.

Представник відповідача п роти позову заперечував, на о бгрунтування своїх заперече нь зазначив наступне.

Статтею 3 Закону України "Пр о державну податкову службу в Україні" від 04.12.90. № 509-ХІІ (із змі нами та доповненнями) передб ачено, що органи державної по даткової служби України у св оїй діяльності керуються Кон ституцією України, законами України, іншими нормативно-п равовими актами органів держ авної влади, також рішеннями Верховної Ради АРК і Ради мін істрів АРК, органів місцевог о самоврядування з питань оп одаткування, виданими у межа х повноважень.

TOB «Сілай» подало поштою до Л енінської МДПІ у м. Луганську податкову декларацію з ПДВ з а липень 2011 року.

Відповідно до п.48.1 ст.48 Податк ового кодексу України податк ова декларація складається з а формою, затвердженою в поря дку, визначеному положеннями п. 46.5 ст.46 Податкового кодексу У країни.

Форма податкової декларац ії повинна містити необхідні обов'язкові реквізити і відп овідати нормам та змісту від повідних податку і збору (п.48.3 с т.48 Податкового Кодексу Украї ни).

Ленінською МДПІ у м. Лугансь ку було прийнято рішення від 15.08.11 про невизнання такої декл арації як податкової звітнос ті.

Ст. 48. п. 48.7 Податкового кодекс у України передбачає: ''Податк ова звітність, складена з пор ушенням норм цієї статті, не в важається податковою деклар ацією". Слід зазначити, що декл арація з ПДВ за липень 2011 року н е була прийнята Ленінською М ДШ у м. Луганську у зв'язку з по даною ксерокопією звітного д окументу.

Відповідно до п.49.11. ст.49 Подат кового кодексу України: "У раз і подання платником податків до органу державної податко вої служби податкової деклар ації, заповненої з порушення м вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 4 8 Кодексу, такий орган державн ої податкової служби зобов'я заний надати такому платнику податків письмове повідомле ння про відмову у прийнятті й ого податкової декларації із зазначенням причин такої ві дмови.

Листом від 15.08.11 №40524/28-517 Ленінськ а МДПІ повідомила платника п одатків про неприйняття пода ткової звітності як того вим агають норми ст.49 ПКУ.

Враховуючи вищенаведені о бставини Ленінська МДПІ у м. Л уганськ діяла сумлінно та на підставі норм діючого закон одавства, не порушуючи жодно ї з них.

Заслухавши пояснення пред ставників позивача та предст авника відповідача, дослідив ши матеріали справи, розглян увши справу в межах заявлени х позовних вимог і наданих ст оронами доказів, оцінивши до кази відповідно до вимог ст.с т.69-72 КАС України, суд дійшов ви сновку про задоволення позов у з огляду на наступне.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "СІЛАЙ" зареєстровани й як суб'єкт господарювання - ю ридична особа виконавчим ком ітетом Луганської міської ра ди 03.04.2008 року, реєстр, запис № 1 382 10 2 0000 014792, код ЄДРПОУ 35844088, про що вида не свідоцтво про державну ре єстрацію юридичної особи сер ії А01 № 226704 (а.с.13). Товариство з обм еженою відповідальністю "СІЛ АЙ" внесено до Єдиного держав ного реєстру підприємств та організацій України, відпові дно довідки АА № 140222 (а.с.11) та є пл атником податків і зборів та перебуває на обліку в Ленінс ькій міжрайонній державній п одатковій інспекції у м. Луга нську (далі - Ленінська МДПІ у м. Луганську).

Як вбачається з матеріалів справи, 09.08.2011 року Товариство з обмеженою відповідальністю "СІЛАЙ" поштою на адресу Ленін ської МДПІ у м. Луганську було надіслано декларацію з пода тку на додану вартість за лип ень 2011 рік з додатками, що підтв ерджується супровідним лист ом б/н від 09.08.11р. (а.с.7) та описом (а. с.6).

12.08.2011 року уповноваженою особ ою Ленінської міжрайонної де ржавної податкової інспекці ї у м. Луганську вказана декла рація з додатками була отрим ана, що підтверджується підп исом на повідомленні про вру чення поштового відправленн я (зворотній бік а.с.6).

Ленінською МДПІ у м. Лугансь ку листом від 15.08.2011 року № 40524/28-517 бу ло повідомлено Товариство з обмеженою відповідальністю «СІЛАЙ» про те, що надіслана д екларація з податку на додан у вартість заповнена всупере ч правилам зазначеним у затв ердженому порядку: деклараці я з податку на додану вартіст ь за липень 2011 року подана ксер окопія додатку (Д5) (а.с.5).

Порядок складання подання та прийняття податкових дек ларацій визначени нормами ст атей 48, 49 Податкового кодексу У країни, відповідно до яких:

Стаття 48. Складення податко вої декларації

48.1. Податкова декларація скл адається за формою, затвердж еною в порядку, визначеному п оложеннями пункту 46.5 статті 46 ц ього Кодексу та чинному на ча с її подання. Форма податково ї декларації повинна містити необхідні обов'язкові рекві зити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору.

48.2. Обов'язкові реквізити - це інформація, яку повинна міст ити форма податкової деклара ції та за відсутності якої до кумент втрачає визначений ци м Кодексом статус із настанн ям передбачених законом юрид ичних наслідків.

48.3. Податкова декларація пов инна містити такі обов'язков і реквізити:

тип документа (звітний, уточ нюючий, звітний новий);

звітний (податковий) період , за який подається податкова декларація;

звітний (податковий) період , що уточнюється (для уточнююч ого розрахунку);

повне найменування (прізви ще, ім'я, по батькові) платника податків згідно з реєстраці йними документами;

код платника податків згід но з Єдиним державним реєстр ом підприємств та організаці й України або податковий ном ер;

реєстраційний номер облік ової картки платника податкі в або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в ідмовляються від прийняття р еєстраційного номера обліко вої картки платника податків та повідомили про це відпові дний орган державної податко вої служби і мають відмітку у паспорті);

місцезнаходження (місце пр оживання) платника податків;

найменування органу держа вної податкової служби, до як ого подається звітність;

дата подання звіту (або дата заповнення - залежно від форм и);

ініціали, прізвища та реєст раційні номери облікових кар ток посадових осіб платника податків;

підписи платника податку - ф ізичної особи та/або посадов их осіб платника податку, виз начених цим Кодексом, засвід чені печаткою платника подат ку (за наявності).

48.4. У окремих випадках, коли ц е відповідає сутності податк у або збору та є необхідним дл я його адміністрування, форм а податкової декларації дода тково може містити такі обов 'язкові реквізити:

відмітка про звітування за спеціальним режимом;

код виду економічної діяль ності (КВЕД) ;

код органу місцевого самов рядування за КОАТУУ;

індивідуальний податковий номер та номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість згідно з д аними реєстру платників пода тку на додану вартість за зві тний (податковий) період.

48.5. Податкова декларація пов инна бути підписана:

48.5.1. керівником платника под атків або уповноваженою особ ою, а також особою, яка відпові дає за ведення бухгалтерсько го обліку та подання податко вої декларації до органу дер жавної податкової служби. У р азі ведення бухгалтерського обліку та подання податково ї декларації безпосередньо к ерівником платника податку т ака податкова декларація під писується таким керівником т а особою, яка відповідає за ве дення бухгалтерського облік у;

48.5.2. фізичною особою - платник ом податків або його законни м представником;

48.5.3. особою, відповідальною з а ведення бухгалтерського об ліку та подання податкової д екларації згідно із договоро м про спільну діяльність або угодою про розподіл продукц ії.

48.6. Якщо податкова деклараці я подається податковими аген тами - юридичними особами, вон а повинна бути підписана кер івником такого агента та осо бою, яка відповідає за веденн я бухгалтерського обліку та подання податкової декларац ії такого агента, а якщо подат ковим агентом є платник пода тків - фізична особа - таким пл атником податків.

48.7. Податкова звітність, скла дена з порушенням норм цієї с татті, не вважається податко вою декларацією.

Стаття 49. Подання податково ї декларації до органів держ авної податкової служби

49.1. Податкова декларація под ається за звітний період в ус тановлені цим Кодексом строк и органу державної податково ї служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

49.2. Платник податків зобов'яз аний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларац ії щодо кожного окремого под атку, платником якого він є, ві дповідно до цього Кодексу не залежно від того, чи провадив такий платник податку госпо дарську діяльність у звітном у періоді.

49.3. Податкова декларація под ається до органу державної п одаткової служби за вибором платника податків, якщо інше не передбачено цим Кодексом , в один із таких способів:

а) особисто платником подат ків або уповноваженою на це о собою;

б) надсилається поштою з пов ідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв 'язку в електронній формі з до триманням умови щодо реєстра ції електронного підпису під звітних осіб у порядку, визна ченому законодавством.

49.4. Платники податків, що нал ежать до великих та середніх підприємств, подають податк ові декларації до органу дер жавної податкової служби в е лектронній формі з дотриманн ям умови щодо реєстрації еле ктронного підпису підзвітни х осіб у порядку, визначеному законодавством.

49.5. У разі надсилання податко вої декларації поштою, платн ик податку зобов'язаний здій снити таке відправлення на а дресу відповідного органу де ржавної податкової служби не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строк у подання податкової деклара ції, визначеного цією статте ю.

49.6. У разі втрати або зіпсутт я поштового відправлення чи затримки його вручення орган у державної податкової служб и з вини оператора поштового зв'язку, такий оператор несе в ідповідальність відповідно до закону. У такому разі платн ик податків звільняється від будь-якої відповідальності за неподання або несвоєчасне подання такої податкової де кларації.

Платник податків протягом п'яти робочих днів з дня отрим ання повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відп равлення зобов'язаний надісл ати поштою або надати особис то (за його вибором) органу дер жавної податкової служби дру гий примірник податкової дек ларації разом з копією повід омлення про втрату або зіпсу ття поштового відправлення.

49.7. Незалежно від факту втрат и або зіпсуття такого поштов ого відправлення чи затримки його вручення платник подат ків зобов'язаний сплатити су му податкового зобов'язання, самостійно визначену ним у т акій податковій декларації, протягом строків, установлен их цим Кодексом.

49.8. Прийняття податкової дек ларації є обов'язком органу д ержавної податкової служби. Під час прийняття податкової декларації уповноважена пос адова особа органу державної податкової служби, в якому пе ребуває на обліку платник по датків, зобов'язана перевіри ти наявність та достовірніст ь заповнення всіх обов'язков их реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу. Інші показники, зазн ачені в податковій деклараці ї платника податків, до її при йняття перевірці не підлягаю ть.

49.9. За умови дотримання платн иком податків вимог цієї ста тті посадова особа органу де ржавної податкової служби, в якому перебуває на обліку пл атник податків, зобов'язана з ареєструвати податкову декл арацію платника датою її фак тичного отримання органом де ржавної податкової служби.

За умови дотримання вимог, в становлених статтями 48 і 49 цьо го Кодексу податкова деклара ція, надана платником, також в важається прийнятою:

49.9.1. за наявності на всіх арку шах, з яких складається подат кова декларація та, за бажанн ям платника податків, на її ко пії, відмітки (штампу) органу д ержавної податкової служби, яким отримана податкова декл арація, із зазначенням дати ї ї отримання, або квитанції пр о отримання податкової декла рації у разі її подання засоб ами електронного зв'язку, або поштового повідомлення з ві дміткою про вручення органу державної податкової служби , у разі надсилання податково ї декларації поштою;

49.9.2. у разі, якщо орган державн ої податкової служби із дотр иманням вимог пункту 49.11 цієї с татті не надає платнику пода тків повідомлення про відмов у у прийнятті податкової дек ларації або у випадках, визна чених цим пунктом, не надсила є його платнику податків у вс тановлений цією статтею стро к.

49.10. Відмова посадової особи органу державної податкової служби прийняти податкову д екларацію з будь-яких причин , не визначених цією статтею, у тому числі висунення будь-як их не визначених цією статте ю передумов щодо такого прий няття (включаючи зміну показ ників такої податкової декла рації, зменшення або скасува ння від'ємного значення об'єк тів оподаткування, сум бюдже тних відшкодувань, незаконно го збільшення податкових зоб ов'язань тощо) забороняється .

49.11. У разі подання платником податків до органу державно ї податкової служби податков ої декларації, заповненої з п орушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу, таки й орган державної податкової служби зобов'язаний надати т акому платнику податків пись мове повідомлення про відмов у у прийнятті його податково ї декларації із зазначенням причин такої відмови:

49.11.1. у разі отримання такої по даткової декларації, надісла ної поштою або засобами елек тронного зв'язку, - протягом п' яти робочих днів з дня її отри мання;

49.11.2. у разі отримання такої по даткової декларації особист о від платника податку або йо го представника - протягом тр ьох робочих днів з дня її отри мання.

49.12. У разі отримання відмови органу державної податкової служби у прийнятті податков ої декларації платник податк ів має право:

49.12.1. подати податкову деклар ацію та сплатити штраф у разі порушення строку її подання ;

49.12.2. оскаржити рішення орган у державної податкової служб и у порядку, передбаченому ст аттею 56 цього Кодексу.

49.13. У разі якщо в установлено му законодавством порядку бу де встановлено факт неправом ірної відмови органом держав ної податкової служби (посад овою особою) у прийнятті пода ткової декларації, остання в важається прийнятою у день ї ї фактичного отримання орган ом державної податкової служ би.

Стаття 11 КАС України передб ачає, що розгляд і вирішення с прав в адміністративних суда х здійснюються на засадах зм агальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх док азів і у доведенні перед судо м їх переконливості.

Дослідивши примірники под аткової звітності надані пре дставниками сторін суд зазна чає наступне.

Стосовно доводів відповід ача, що декларація з податку н а додану вартість за липень 201 1 року не прийнята Ленінською МДПІ у м. Луганську у зв'язку з поданою ксерокопією звітног о документу слід зазначити, щ о на підтвердження направлен ня оригіналу звіту, який відп овідає затвердженій формі, з відбитком печатки, представ ником позивача надано суду с упровідний лист (а.с.7), опис кор еспонденції (а.с.6) та оригінал (другий екземпляр) деклараці ї, який прошитий, пронумерова ний, засвідчений печаткою пл атника, тобто дотримані вимо ги п.48.3 ст.48 Податкового кодекс у України. За таких обставин, посилання відповідача, на те що податкова декларація не б ула прийнята, у зв' язку з под аною ксерокопією звітного до кументу оцінюються судом кри тично, з огляду на їх невідпов ідність фактичним обставина м.

Таким чином, обставини, на я кі посилається відповідач в обґрунтування неприйняття п одаткової декларації не знай шли свого підтвердження.

За таких обставин, суд вважа є позовні вимоги обгрунтован ими та такими, що підлягають з адоволенню, а заперечення ві дповідача такими, що супереч ать фактичним обставинам спр ави та наданим доказам на їх п ідтвердження.

Відповідно до статті 94 КАС У країни якщо судове рішення у хвалене на користь сторони, я ка не є суб'єктом владних повн оважень, суд присуджує всі зд ійснені нею документально пі дтверджені судові витрати з Державного бюджету України.

Керуючись ст. ст. 17, 18, 94, 158-163, 167 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ

Позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальніст ю "Сілай" до Ленінської міжра йонної державної податкової інспекції у м. Луганську зад овольнити повністю.

Визнати дії Ленінської між районної державної податков ої інспекції у м. Луганську що до не визнання як податкової звітності декларації товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Сілай" з податку на дода ну вартість за липень 2011 року п ротиправними.

Зобов' язати Ленінську мі жрайонну державну податкову інспекцію у м. Луганську прий няти та визнати поданою звіт ність товариства з обмеженою відповідальністю "Сілай" - п одаткову декларацію з податк у на додану вартість за липен ь 2011 року.

Стягнути з Державного бюдж ету України на користь товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Сілай" (91021, м. Луганськ, в ул. К. Маркса, 47, ЄДРПОУ 35844088) судов і витрати у сумі 3,40 грн. (три грн . 40 коп.).

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого статтею 186 КА С України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова в повному обсязі складена та підписана 26.09.2011 ро ку.

Суддя О.В. Ципко

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.09.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18614583
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7215/11/1270

Ухвала від 17.10.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Ухвала від 17.10.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Ухвала від 09.11.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Постанова від 20.09.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ципко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні