Постанова
від 04.10.2011 по справі 2а-8452/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.3.4

ПОСТАНОВА

Іменем України

04 жовтня 2011 року Справа № 2а-8452/11/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючого - судді Ципко О.В.

при секретарі - Гаркуші Ю.О .,

представників:

від позивача: ОСОБА_1 (дов іреність № 03-05/1949 від 21.09.2011 р.),

від відповідача: Василен ко В.Д.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Луг анського обласного відділен ня Фонду соціального захисту інвалідів до товариства з об меженою відповідальністю на уково-виробничого підприємс тва «Рокба» про стягнення ко штів за невиконання 4 % нормати ву робочих місць для працевл аштування інвалідів у 2010 році , -

В С Т А Н О В И В :

22 вересня 2011 року Лугансь ке обласне відділення фонду соціального захисту інвалі дів звернулося до суду із вищ евказаним позовом.

В обґрунтування своїх п озовних вимог зазначив, що то вариство з обмеженою відпові дальністю науково-виробничо го підприємства «Рокба» в по рушення вимог статті 19 Закону України «Про основи соціаль ної захищеності інвалідів в Україні» не виконано нормати в по створенню 1 робочого місц я для інвалідів, у зв' язку з ч им сума адміністративно-госп одарських санкцій за невикон ання відповідачем нормативу робочих місць, призначених д ля працевлаштування інвалід ів у 2010 році становить 7054,55 грн., н арахована пеня - 332,84 грн., що ра зом складає 7387,39 грн., тому проси ть суд стягнути її з відповід ача.

Представник позивача в судовому засіданні позов пі дтримав, дав пояснення по сут і позовних вимог та просив су д задовольнити позов в повно му обсязі.

Представник відповіда ча у судовому засіданні дав п ояснення по суті позовних ви мог, зазначивши, що позивач н е правомірно посилається на невиконання товариством з об меженою відповідальністю на уково-виробничого підприємс тва «Рокба» вимог ст. 19, 20 Закон у України „ Про основи соціал ьної захищеності інвалідів в Україні", оскільки служба зай нятості може організовувати працевлаштування інвалідів лише за наявності отриманої від підприємства інформації про вільні робочі місця та ва кантні посади, на яких може ви користовуватись праця інвал ідів. Свій обов'язок щодо тако го повідомлення товариство з обмеженою відповідальністю науково-виробничого підприє мства «Рокба» виконало, шлях ом подання відповідних звіті в до центру зайнятості, що є на лежним підтвердженням наявн ості на підприємстві створен их місць для працевлаштуванн я інваліда.

Враховуючи вищевиклад ене, представник відповідача , вважає, що правових підстав д ля стягнення з товариства з о бмеженою відповідальністю н ауково-виробничого підприєм ства «Рокба» адміністративн о-господарських санкцій у ро змірі 7054,55 грн. та пені у розмірі 332,84 грн. за порушення законода вства щодо виконання нормати ву робочих місць для працевл аштування інвалідів немає, т ому просить суд у задоволенн і позовних вимог Луганського обласного відділення фонду соціального захисту інвалід ів щодо стягнення адміністра тивно - господарської санкці ї з товариства з обмеженою ві дповідальністю науково-виро бничого підприємства «Рокба » у розмірі 7387,39 грн., відмовити з а необґрунтованістю.

Суд, заслухавши пояснен ня представника позивача та представника відповідача, ви вчивши матеріали справи та д ослідивши докази, вважає, що п озовні вимоги підлягають зад оволенню з наступних підстав .

Згідно ст. 17 Закону Украї ни «Про основи соціальної за хищеності інвалідів в Україн і» з метою реалізації творчи х і виробничих здібностей ін валідів та з урахуванням інд ивідуальних програм реабілі тації їм забезпечується прав о працювати на підприємствах , в установах, організаціях, а також займатися підприємниц ькою та іншою трудовою діяль ністю, яка не заборонена зако ном.

На підставі ст. 12 Закону України «Про охорону праці» підприємства, які використов ують працю інвалідів, зобов'я зані створювати для них умов и праці з урахуванням рекоме ндацій медико-соціальної екс пертної комісії та індивідуа льних програм реабілітації, вживати додаткових заходів б езпеки праці, які відповідаю ть специфічним особливостям цієї категорії працівників.

Відповідно до ст. 18 Закон у України «Про основи соціал ьної захищеності інвалідів в Україні» підприємства, уста нови, організації, фізичні ос оби, які використовують найм ану працю, зобов'язані виділя ти та створювати робочі місц я для працевлаштування інвал ідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахування м індивідуальних програм реа білітації і забезпечувати ін ші соціально-економічні гара нтії, передбачені чинним зак онодавством, надавати держав ній службі зайнятості інформ ацію, необхідну для організа ції працевлаштування інвалі дів, і звітувати Фонду соціал ьного захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштува ння інвалідів у порядку, вста новленому Кабінетом Міністр ів України.

Статтею 19 зазначеного ви ще закону встановлено, що для підприємств, установ, органі зацій, у тому числі підприємс тв, організацій громадських організацій інвалідів, фізич них осіб, які використовують найману працю, установлюєть ся норматив робочих місць дл я працевлаштування інваліді в у розмірі чотирьох відсотк ів середньооблікової чисель ності штатних працівників об лікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кілько сті одного робочого місця.

Підприємства, установи , організації, у тому числі під приємства, організації грома дських організацій інваліді в, фізичні особи, які використ овують найману працю, самост ійно розраховують кількість робочих місць для працевлаш тування інвалідів відповідн о до нормативу, встановленог о законом і забезпечують пра цевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робоч их місць округлюється до ціл ого значення.

Підприємства, установи , організації, у тому числі під приємства, організації грома дських організацій інваліді в, фізичні особи, які використ овують найману працю, самост ійно здійснюють працевлашту вання інвалідів у рахунок но рмативів робочих місць виход ячи з вимог закону.

Керівники підприємств, установ, організацій, у тому ч ислі підприємств, організаці й громадських організацій ін валідів, фізичні особи, які ви користовують найману працю, у разі незабезпечення викона ння нормативів робочих місць для працевлаштування інвалі дів, неподання Фонду соціаль ного захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаш тування інвалідів несуть від повідальність у встановлено му законом порядку.

Як вбачається з матеріа лів справи, відповідачем - т овариством з обмеженою відпо відальністю науково-виробни чого підприємства «Рокба» не вжито всі передбачені чинни м законодавством заходи по з абезпеченню працевлаштуван ня інвалідів, тобто відповід ачем не було розроблено всі н еобхідні заходи по створенню робочих місць для інвалідів саме у 2010 році, відповідач нале жним чином не інформував поз ивача та місцевий орган зайн ятості населення про створен ня робочих місць для працевл аштування інвалідів. Також, в ідповідач за указаний період взагалі не інформував центр зайнятості про наявність ва кантних робочих місць, на яки х може використовуватись пра ця інвалідів. Зокрема, відпов ідь Рубіжанського міського ц ентру зайнятості (а.с.5) містит ь відомості про те, що відпові дач не інформував центр зайн ятості про наявність вакансі й робочих місць взагалі для і нвалідів. Таким чином, відпов ідачем не надано доказів тог о, що на підприємстві проводи лась атестація відповідних р обочих місць для працевлашту вання інвалідів, тобто відпо відні робочі місця для інвал ідів створені не були.

Відповідно до ст. 20 Закон у України «Про основи соціал ьної захищеності інвалідів У країні», де, зокрема, зазначен о, що порядок сплати адмініст ративно-господарських санкц ій і пені до відділень Фонду соціального захисту інвалід ів, їх акумуляції, обліку, а т акож з урахуванням пропоз ицій всеукраїнських громад ських організацій інвалід ів - використання цих коштів затверджується Кабінетом Мі ністрів України.

У зв' язку з чим, Лугансь ким обласним відділенням фон ду соціального захисту інвал ідів було перераховано санкц ію у розмір 7054,55 грн. та нарахова но пеню у розмірі 332,84 грн. через прострочення сплати адмініс тративно-господарської санк ції (а.с.7). Дана сума заборгован ості по адміністративно-госп одарської санкції підтвердж ується звітом про зайнятість та працевлаштування інвалід ів за 2010 рік (а.с.6).

Таким чином, враховуючи вищезазначене, відповідачем не було вжито всіх залежних в ід нього заходів щодо викона ння 4% нормативу створення роб очих місць для працевлаштува ння інвалідів у 2010 році, що на п ідставі ст. 218 Господарського Кодексу України являється го сподарським правопорушення м, яке передбачає господарсь ку відповідальність у вигляд і штрафних санкцій.

Заявлені до стягнення са нкції є адміністративного- господарськими, відтак на ни х розповсюджуються загальні засади відповідальності уча сників господарських віднос ин, визначені у статтях 216-218, 238, 241 Г осподарського кодексу Украї ни, системний аналіз яких пос відчує підставу сплати за на явності складу правопорушен ня, склад якого у межах спірни х правовідносин позивачем до ведений.

Приймаючи до уваги те, що матеріалами справи підтверд жено правомірність застосув ання адміністративно-господ арських санкцій та пені, тому позовні вимоги визнаються о бґрунтованими і такими, що пі длягають задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких поз ивачем є суб'єкт владних повн оважень, а відповідачем - фізи чна чи юридична особа, судові витрати, здійснені позиваче м, з відповідача не стягуютьс я.

Керуючись ст. ст. 8, 9, 10, 11, 23, 94, 158 , 159, 160, 161, 162, 163, 186, 254 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Лу ганського обласного відділе ння Фонду соціального захист у інвалідів до товариства з о бмеженою відповідальністю н ауково-виробничого підприєм ства «Рокба» задовольнити по вністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробничого підприє мства «Рокба» (93009, м. Рубіжне, пл . Хіміків, буд. 6, р/р 260073620450 філія Ру біжанське відділення № 3120 ВА Т «Державний Ощадбанк Укра їни», МФО 364263, код 25367598) адміністра тивно - господарську санкці ю за невиконання 4 % нормативу робочих місць для працевлашт ування інвалідів у 2010 році у р озмірі 7054,55 грн. (сім тисяч п' ят десят чотири грн. 55 коп.) та пеню за порушення термінів сплат и адміністративно-господарс ьких санкцій у розмірі 332,84 грн. (триста тридцять дві грн. 84 коп .).

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду.

Апеляційна скарга пода ється до Донецького апеляцій ного адміністративного суду через Луганський окружний а дміністративний суд. Копія а пеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її п одає, до суду апеляційної інс танції.

Апеляційна скарга на по станову суду першої інстанці ї подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У р азі застосування судом части ни третьої статті 160 КАС Украї ни, а також прийняття постано ви у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови.

Постанова набирає зако нної сили після закінчення с троку подання апеляційної ск арги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скарг у не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження

Постанову викладено в п овному обсязі та підписано 10.1 0.2011 року.

Суддя О.В. Ципко

Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18615624
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8452/11/1270

Ухвала від 01.11.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 01.11.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 16.11.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гайдар А.В.

Постанова від 04.10.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ципко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні