Рішення
від 06.10.2011 по справі 2/160-нм
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "06" жовтня 2011 р. Справа № 2/160-НМ

Господарський суд Житом ирської області у складі:

Головуючого судді < Поле для текста >

судді Мар іщенко Л.О.

судді < По ле для текста >

за участю представників ст орін

від позивача ОСОБА_1 ( довіреність від 03.10.11р.)

від відповідача не з'яв ився

від третьої особи: не з'явив ся

Розглянув справу за позово м Товариства з обмеженою від повідальністю "Дніпровторст альмет" (м. Київ)

до Відкритого акціонер ного товариства "Житомирвтор мет" (м. Житомир)

за участю третьої особи без самостійних вимог на предме т спору на стороні відповіда ча - Приватного підприємства "Арболіт" ( м. Малин Житомирськ а область)

про стягнення 337209,21 грн.

Позивачем пред'явлено позо в про визнання права власнос ті на об'єкти рухомого майна, р озташовані за адресою : АДР ЕСА_2 у тому числі і на 125 погон них метрів залізної дороги.

Ухвалою суду від 03.04.09р. до уча сті в справі залучено в якост і третьої особи без самостій них вимог на предмет спору на стороні відповідача - Приват не підприємство "Арболіт".

Ухвалою суду від 20.05.09р. провад ження по даній справі було зу пинено.

20.06.11р. справу прийнято до пров адження суддею Маріщенко Л.О .

22.07.11р. провадження у справі по новлено та призначено судов е засідання.

18.05.9р. представник третьої ос оби надав суду відзив, в якому зазначив, що заперечує проти позовних вимог, так як 03.06.04 між Малинською районною спілкою споживчих товариств та ПП "А рболіт" був укладений Догові р купівлі-продажу будівлі то ргової бази та під'їзної колі ї залізної дороги виробничо го комплексу торгової бази, я кий посвідчений державним но таріусом Малинської держав ної нотаріальної контори та зареєстрований в реєстрі за № 3461. Згідно даного договору П П "Арболіт" придбало у Малинсь кої райспоживспілки частку б удівлі торгової бази та під'ї зну колію залізної дороги, за адресою: м . Малин, 2-й провулок Базарний, 6. Початок даної під' їзної колії йде від 2-го провул ку Базарного, 6 і далі вона з'єд нується з залізною дорогою У крзалізниці, де фактичне з'єд нання знаходиться біля АД РЕСА_2. Розмір даної колії ст ановить 293,1 метра погонних , що підтверджується журналом з овнішніх обмірів та ескізами з технічного паспорта.

Біля під'їзної колії знаход иться база ТОВ "Дніпровторс тальмет", яка орендує земельн у ділянку в Малинській міськ ій раді по обох боків колії. Ді знавшись про те, що ПП "Арболіт " оформляє документи для отри мання в оренду земельної діл янки під колією, ТОВ "Дніпровт орстальмет" звернулось до мі ської ради з претензіями на з емельну ділянку під під'їзно ю колією, мотивуючи свої прет ензії правом власності на ча стину під'їзної колії. При ць ому в міській раді скликалас ь постійна земельна комісія для врегулювання даного пит ання, в якій ТОВ "Дніпровторст альмет" надало копію Договор у купівлі - продажу рухомого м айна № ЖИТ - ДН - 01/12/2004 від 01.12.04р. з ВАТ "Житомирвтормет", серед яког о в Додатку № 1 до Договору в п . 15 була зазначена залізна дор ога довжиною 125 погонних метра АДРЕСА_2.

У ВАТ "Житомирвтормет" немає жодних документів, які б підт вердили його право власност і на залізну дорогу довжиною 125 погонних метра АДРЕСА_2, та яка належить ПП "Арболіт" в ідповідно до Договору купівл і - продажу будівлі торгової бази та під'їзної колії залі зної дороги виробничого комп лексу торгової бази від 03.06.04р., а тому відповідно ВАТ "Житом ирвтормет" не мав права розпо ряджатись чужою власністю, о скільки ПП "Арболіт" йому так их повноважень не надавало.

Представник позивача позо в підтримав.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , про час та місце розгляду сп рави повідомлений належним ч ином. Ухвали суду, направлені на адресу відповідача повер тались до суду з відмітками пошти: "За закінченням термін у зберігання", " За зазначеною адресою вибув".

Відповідно до п. 3.5.11 Інструкц ії з діловодства в господарс ьких судах України, затвердж еної наказом Вищого господар ського суду України від 10.12.02р. № 75, перший, належним чином підп исаний примірник процесуал ьного документа ( ухвали, ріше ння, постанови) залишається у справі; на звороті у лівому ни жньому куті цього примірника проставляється відповідний штамп суду з відміткою про в ідправку документа, що місти ть: вихідний реєстраційний н омер, загальну кількість від правлених примірників докум ента, дату відправки, підпис п рацівника, яким вона здійсне на. Дана відмітка є підтвердж енням належного надсилання к опії процесуального докумен та сторонам та іншим учасник ам судового процесу.

Водночас до повноважень го сподарських судів не віднес ено з'ясування фактичного мі сцезнаходження юридичних о сіб або місця проживання фіз ичних осіб - учасників судово го процесу на час вчинення ти х чи інших процесуальних дій . Тому відповідні процесуаль ні документи надсилаються г осподарським судом згідно з поштовими реквізитами учасн иків судового процесу, наявн ими в матеріалах справи. Про це Вищим господарським судо м України зазначалося і в інф ормаційних листах від 02.06.06р. № 01 -8/1228 "Про деякі питання практик и застосування норм Господар ського процесуального кодек су України, порушені у допові дних записках про роботу гос подарських судів у 2005 році" ( п. 4) , від 14.08.07р. № 01-8/675 "Про деякі питанн я практики застосування нор м Господарського процесуаль ного кодексу України, поруше ні у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2007 року" ( п. 15 ), від 18.03.08р. № 01-8/164 "Про деякі питанн я практики застосування норм Господарського процесуальн ого кодексу України, порушен і у доповідних записках про р оботу господарських судів у 2007 році" ( п. 23).

А тому, примірник повідомле ння про вручення рекомендова ної кореспонденції, повернут ий органами зв'язку з позначк ою "Адресат вибув", "Адресат ві дсутній" і т.п. вважається нал ежним доказом виконання судо м обов'язку щодо повідомленн я учасника судового процесу про вчинення цим судом певни х процесуальних дій.

Представник третьої особи в дане судове засідання тако ж не з'явився, причин неявки су ду не повідомив.

Справа, відповідно до ст. 75 ГП К України, розглядається за н аявними в ній матеріалами.

Заслухавши представника п озивача, розглянувши матеріа ли справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

1 грудня 2004 року між Відкрит им акціонерним товариством " Житомирвтормет" (продавець) т а товариством з обмеженою ві дповідальністю "Дніпровторс тальмет" (покупець) був укладе ний договір купівлі-продажу рухомого майна №ЖИТ-ДН-01/12/2004, ві дповідно до умов якого, прода вець (відповідач) зобов'язавс я передати рухоме майно, яке в изначене у додатку №1 до догов ору, а покупець (позивач) зобов 'язався прийняти та оплатити його вартість.

Згідно ст.655 ЦК України, за до говором купівлі-продажу одн а сторона (продавець) переда є або зобов'язується передат и майно (товар) у власність д ругій стороні (покупцеві), а п окупець приймає або зобов'яз ується прийняти майно (товар ) і сплатити за нього певну гро шову суму.

На виконання умов договору , 01.12.2004р. сторони підписали акт п рийому-передачі рухомого май на, згідно якого продавець (ві дповідач) передав, а покупець (позивач) прийняв майно, що ро зташоване за адресою: АДР ЕСА_2, а саме: Кран ГПК-5 N 1, Кран ГПК-5 N, 2 Кран ГПК-5, Кран повно по воротний, Кран ГПК-51 М, Кран мос товий N3, Кран ГПК-5 М, Кран ГПК-5, К ран ГПК-5М-1, Кран мостовий N1, Кра н мостовий N2, Кран ГПК-6, Кран ГП К-5М-1, Кран ГПК-5 N 3, залізна дорог а довжиною 125 погонних метрів за адресою об'єкта: м. Малин 2-й п ров. Тухачевського, будинок 1, токарно - винторізний верста т в кількості 2(два) шт., токарно - винторізний верстат СН - 400 - 1 ш т., вагон будівельний, вагончи ки - в кількості 4 (чотири) штуки , вертикально - свердловий вер стат - 1 (один) , вирівнювач зварю вальний ВДЕ-500 (один), горизонта льно - фрезерний верстат 1 (оди н), котел опалювальний -1 (один), Кран-балка 2,0 -1 (один), Кран-балка 0,10 - 3 (три) штуки, кран-балка 0,32 - 4 (чо тири) штуки, магнит-1 (один), магн іт сл. - 1( один), прес-пакет гідра влічний СПЕ- 400 - 1 (один), свердлил ьний верстат 1 (один), токарний верстат - 1 (один), фрезерний вер стат - 2(два) штуки, шайба магні тна - 3 (три) штуки, шкаф електрич ний -1 (один), електромагніт- 1 (од ин).

8 листопада 2005 року позивач з вернувся до відповідача з ви могою передати технічну доку ментацію на придбане майно з а договором купівлі-продажу від 01.12.04р..

У відповіді на дану вимогу № 15/11-07 від 15.11.07р. відповідач повідо мив, що позивач не є власником придбаного майна, оскільки н е розрахувався за нього.

Пунктом 3 договору, встановл ена ціна майна, яка становить 337209,21грн.

За п.7 договору, покупець зоб ов'язався сплатити ціну майн а, протягом 30 календарних дні в з моменту підписання догов ору.

15 грудня 2004 року позивач розр ахувався за придбане майно, щ о підтверджується платіжним дорученням № 125 на суму 337209,21грн.

Згідно ст. 334 ЦК України, прав о власності у набувача майн а за договором виникає з моме нту передання майна, якщо інш е не встановлено договором або законом.

Відповідно до п.6 договору, п раво власності на майно, ризи к випадкової загибелі чи вип адкового ушкодження майна пе реходить на покупця (позивач а) з моменту підписання акта п рийому-передачі.

Судом встановлено, що акт пр ийому-передачі сторони підпи сали 01.12.04р.

Відповідно до ст. 392 ЦК Україн и власник майна може пред'яви ти позов про визнання його права власності, якщо це прав о оспорюється або не визнаєт ься іншою особою.

Судом встановлено , що в про вадженні господарського суд у Житомирської області знахо дилась справа № 2/61-Д за позово м ПП "Арболіт" до ТОВ "Дніпров торстальмет" та ВАТ "Житомирв тормет" про визнання частков о недійсним договору закупів лі - продажу рухомого майна № Ж ИТ - ДН - 01/12/2004 від 01.12.04р., який укладе ний між продавцем - ВАТ "Житоми рвтормет" та покупцем ТОВ "Дн іпровторстальмет" в частині продажу 125 погонних метрів зал ізної колії за адресою АДРЕ СА_2.

Рішенням господарського с уду Житомирської області по справі № 2/61-Д було позов задов олено та визнано частково не дійсним договір закупівлі-пр одажу рухомого майна № ЖИТ - Д Н - 01/12/2004 від 01.12.04р., який укладений між продавцем - ВАТ "Житомирвт ормет" та покупцем ТОВ "Дніпр овторстальмет" в частині про дажу 125 погонних метрів залізн ої колії за адресою АДРЕСА_ 2.

Також, вказаним рішенням б уло визнано за ПП "Арболіт" пра во власності на 125 погонних ме трів залізної колії за адрес ою АДРЕСА_2 та витребувано з володіння ТОВ "Дніпровторс тальмет" на користь ПП "Арболі т" 125 погонних метрів залізнич ної колії за вказаною вище ад ресою.

Постановою Вищого господа рського суду України від 07.06.11р . рішення господарського суд у Житомирської області по сп раві № 2/61-Д залишене без змін.

Відповідно до ст. 35 ГПК Украї ни, факти, встановлені рішенн ям господарського суду ( іншо го органу, який вирішує госпо дарські спори), за винятком рі шень третейського суду , під ч ас розгляду однієї справи, не доводяться знову при виріше нні інших спорів, в яких берут ь участь ті самі сторони.

Таким чином, з наведеного ви ще вбачається, що 125 погонних м етрів залізної дороги, на які позивач в позовній заяві про сить визнати за ним право вла сності, належать ПП "Арболіт".

Тому суд відмовляє в задово ленні позову в частині визна ння права власності за позив ачем на 125 погонних метрів зал ізної дороги за адресою АДР ЕСА_2.

В іншій частині позову суд в важає, що позов підлягає задо воленню.

Судові витрати покладають ся на відповідача пропорційн о задоволених вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 35, 49, 82 - 85 ГПК України, Господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити час тково.

2. Визнати за Товарист вом з обмеженою відповідальн істю "Дніпровторстальмет" (21000, м. Вінниця, Замостянський рай он, вул. Карла Маркса, 11, код ЄДР ПОУ 33101486) право власності на об'є кти рухомого майна, що розташ оване за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: Кран ГПК-5 N 1, Кран ГПК- 5 N, 2 Кран ГПК-5, Кран повно поворо тний, Кран ГПК-51 М, Кран мостови й N3, Кран ГПК-5 М,Кран ГПК-5, Кран Г ПК-5М-1, Кран мостовий N1, Кран мос товий N2, Кран ГПК-6, Кран ГПК-5М-1, К ран ГПК-5 N 3, токарно - винторізн ий верстат в кількості 2(два) ш т., токарно - винторізний верст ат СН - 400 - 1 шт., вагон будівельни й, вагончики - в кількості 4 (чот ири) штуки, вертикально - сверд ловий верстат - 1 (один) , вирівню вач зварювальний ВДЕ-500 (один), г оризонтально - фрезерний вер стат 1 (один), котел опалювальн ий -1 (один), Кран-балка 2,0 -1 (один), К ран-балка 0,10 - 3 (три) штуки, кран-б алка 0,32 - 4 (чотири) штуки, магнит- 1 (один), магніт сл. - 1( один), прес-п акет гідравлічний СПЕ- 400 - 1 (оди н), свердлильний верстат 1 (оди н), токарний верстат - 1 (один), фр езерний верстат - 2(два) штуки, шайба магнітна - 3 (три) штуки, шк аф електричний -1 (один), електр омагніт- 1 (один).

3.Стягнути з Відкритого акці онерного товариства "Житомир втормет" (10002, м. Житомир, вул.Бара нова,90; код ЄДРПОУ 00193080) на корист ь Товариства з обмеженою від повідальністю "Дніпровторст альмет" (21000,м.Вінниця,Замостянс ький район, вул. Карла Маркса, 11, код ЄДРПОУ 33101486) - 3101грн. державн ого мита, 108,51 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

4. В іншій частині позову від мовити.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Апеляційна скарга подаєть ся на рішення місцевого госп одарського суду протягом дес яти днів з дня його прийняття . У разі якщо в судовому засіда нні було оголошено лише всту пну та резолютивну частину р ішення, зазначений строк обч ислюється з дня підписання р ішення, оформленого відповід но до статті 84 Господарського процесуального кодексу Укра їни.

Суддя Маріщенко Л.О.

Дата підписання 11.1 0.2011 р.

Віддрукувати: < Поле для текста >

1 - в справу

2, 3- сторонам ( рек. з повід.)

4 - третій особі ( рек. з повід. )

< Текст >

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення06.10.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18619695
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/160-нм

Рішення від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Постанова від 12.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Разводова С.С.

Ухвала від 18.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Разводова С.С.

Ухвала від 04.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Разводова С.С.

Рішення від 05.09.2008

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні