Рішення
від 28.09.2009 по справі 2-9809/09
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 2-9809/09

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2009 року Приморськи й районний суд м. Одеси в склад і:

головуючого-судді Чернявс ької Л.М., при секретарі Бурлач енко Д.О.,

за участю: позивачів ОСОБ А_1 та ОСОБА_2

розглянув у відкритому су довому засіданні в залі засі дань суду в місті Одесі справ у за позовом ОСОБА_1 та О СОБА_2 до Управління житлов о -комунального господарства Виконкому Одеської міської ради про визначення часток у спільній сумісній власності ,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулись до су ду з позовом про визначення ч асток у спільній сумісній вл асності. В обґрунтування зая влених вимог вказуючи, що від повідно Свідоцтва про право власності на житло квартира АДРЕСА_1 належить співвла сникам ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3. ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла ОСОБА_3. Вони звернулись до шостої одеськ ої державної нотаріальної ко нтори з заявою про прийняття спадщини, проте ім було роз' яснено щодо необхідності виз начення частки у спільному м айні.

В судовому засіданні позив ачі підтримали вимоги заяви та пояснили, що визначення ча сток у спільному сумісному м айні їм потрібно в зв'язку з прийняттям спадщини після с мерті співвласника квартири АДРЕСА_1 ОСОБА_3.

Представник відповідача в судове засідання не з'явив ся, про день, місце та час розг ляду справи був повідомлений належним чином. 15 вересня 2009 ро ку до суду надійшла письмова заява директора КП «Міське а гентство з приватизації житл а» з проханням розглянути сп раву за відсутністю представ ника УЖКГ та ПЕК та прийняти р ішення на розсуд суду. Приват изація квартири АДРЕСА_1 б ула виготовлена на підставі Закону України «Про приватиз ацію державного житлового фо нду». У заяві на приватизацію власниками квартири був вка заний вид власності як спіль ний сумісний без виділення ч асток, що й було вказано у свід оцтві про право власності на квартиру.

Дослідивши матеріали спра ви, вислухавши пояснення поз ивачів, суд вважає що позов пі длягає задоволенню з наступн их підстав.

Матеріалами справи встано влено, що відповідно Свідоцт ва про право власності на жит ло від 25 січня 1994 року, що видано Управлінням житлово -комуна льного господарства виконко му Одеської міської ради нар одних депутатів ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_4 на прав і спільної сумісної власност і належить квартира АДРЕСА _1.

Право власності на це майно зареєстровано за вказаними особами в КП «ОМБТІ та РОН», пр о що свідчить витяг про реєст рацію права власності на нер ухоме майно від 03.07.2009 p., номер вит ягу 23200037.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА _4 померла, що підтверджуєть ся свідоцтвом про смерть від 06 січня 2009 року, Серії НОМ ЕР_1, що видано Першим Примор ським відділом реєстрації ак тів цивільного стану Одесько го міського управління юстиц ії, актовий запис за№ 199.

На звернення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Шостої одеської д ержавної нотаріальної конто ри щодо вступу у спадщину, лис том вих. № 1588/01-14 було роз'яснен о, що для видачі свідоцтва про право на спадщину на майно пі сля смерті ОСОБА_3, померл ої ІНФОРМАЦІЯ_1 року, необ хідно згідно ст.ст. 368, 370 ЦК Украї ни та п.224 Інструкції «Про поря док вчинення нотаріальних ді й нотаріусами України» визна чити частку майна померлої у спільному майні.

В силу статті 355 ЦК України ма йно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), н алежить їм на праві спільної власності (спільне майно). Май но може належати особам на пр аві спільної часткової або н а праві спільної сумісної вл асності. Право спільної влас ності виникає з підстав, не за боронених законом. Спільна в ласність вважається частков ою, якщо договором або законо м не встановлена спільна сум існа власність на майно.

Відповідно статті 357 ЦК Укра їни частки у праві спільної ч асткової власності вважають ся рівними, якщо інше не встан овлено за домовленістю співв ласників або законом. Якщо ро змір часток у праві спільної часткової власності не вста новлений за домовленістю спі ввласників або законом, він в изначається з урахуванням вк ладу кожного з співвласників у придбання (виготовлення, сп орудження) майна.

Згідно статті 372 ЦК України м айно, що є у спільній сумісній власності, може бути поділен е між співвласниками за домо вленістю між ними. У разі поді лу майна, що є у спільній суміс ній власності, вважається, що частки співвласників у прав і спільної сумісної власност і є рівними, якщо інше не встан овлено домовленістю між ними або законом.

Таким чином, частки власник ів у загальному сумісному ма йні, а саме квартирі АДРЕСА _1 на підставі Свідоцтва про право власності на житло від 25 січня 1994 року є рівні.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 14, 60, 6 1, 208 - 215, 225 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 та ОСОБА _2 задовольнити. Визначити р озмір часток співвласників к вартири АДРЕСА_1 ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_4 є р івними, тобто по 1/3 кожному.

Рішення може бути оскарже но до апеляційного суду Одес ької області, через Приморсь кий районний суд міста Одеси , шляхом подачі заяви про його апеляційне оскарження протя гом десяти днів з дня проголо шення рішення і подачі апеля ційної скарги, протягом двад цяти днів після подачі заяви про апеляційне оскарження, а бо в порядку ч. 4 ст. 295 ЦПК Україн и.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження н е було подано. Якщо було подан о заяву про апеляційне оскар ження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встано влений статтею 294 ЦПК України, рішення суду набирає законн ої сили після закінчення цьо го строку. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним судом.

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення28.09.2009
Оприлюднено21.10.2011
Номер документу18648870
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-9809/09

Рішення від 28.09.2009

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Чернявська Л. М.

Рішення від 02.12.2009

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Черновськой Геннадій В'ячеславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні