Постанова
від 14.09.2011 по справі 2а-1670/6744/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

1

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2011 року м. Полтава Справа № 2а-1670/6744/11

Полтавський окружний а дміністративний суд у складі :

головуючого судді - Удов іченка С.О.,

при секретарі - Авдєєнко Є.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщ енні суду справу за адмініст ративним позовом Науково-вир обничого товариства з обмеже ною відповідальністю "Біант" до Управління з питань держа вної реєстрації юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців Виконавчого комітету Пол тавської міської ради про ск асування запису щодо внесенн я рішення засновників, -

В С Т А Н О В И В:

10 серпня 2011 року Науково- виробниче товариство з обмеж еною відповідальністю "Біант " (по тексту - позивач/ НВТОВ "Бі ант") звернулося до Полтавськ ого окружного адміністратив ного суду з адміністративним позовом до Управління з пита нь державної реєстрації юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців Виконавчого комі тету Полтавської міської рад и (по тексту - відповідач) про с касування запису щодо внесен ня рішення засновників, поси лаючись на те, що засновникам и підприємства в липні 2010 року прийнято рішення про припин ення підприємства, про що вне сено запис до Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємці в. Втім, згідно із протоколом зборів засновників від 08.08.2011 в ирішено фактично відновити д іяльність підприємства, одна к на звернення до державного реєстратора з проханням від образити в реєстрі відповідн і зміни та провести їх в закон одавчо встановленому порядк у отримано відмову, з підстав законодавчої не визначеност і відміни рішення засновникі в (учасників) юридичної особи щодо припинення юридичної о соби.

Представники сторін в суд ове засідання не з'явилися, на правили суду заяви про розгл яд справи за їх відсутності.

Суд, вивчивши та дослідив ши матеріали справи, надані с торонами докази, всебічно і п овно з' ясувавши всі фактич ні обставини, на яких ґрунтую ться позовні вимоги, об' єкт ивно оцінивши докази, які маю ть юридичне значення для роз гляду справи і вирішення спо ру по суті, приходить до висно вку, що позов підлягає задово ленню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Науко во-виробниче товариство з об меженою відповідальністю "Бі ант" зареєстровано Виконавчи м комітетом Полтавської місь кої ради 21.02.1992, про що видано сві доцтво про державну реєстрац ію юридичної особи серія А00 № 081999 .

НВ ТОВ "Біант" включене до Єд иного державного реєстру під приємств та організацій Укра їни (ЄДРПОУ) 20.10.2005, ідентифікаці йним номер 13934419, що підтверджує ться довідкою з ЄДРПОУ № 002/5819 ві д 20.10.2005.

21.07.2010 проведено збори заснов ників НВ ТОВ " Біант" на яких пр ийнято рішення (протокол від 21.07.2010) ліквідувати Науково-виро бниче товариство з обмеженою відповідальністю "Біант" у зв 'язку із відсутністю фінансо во-господарської діяльності . Призначено ліквідаційну ко місію у складі: голови Кузн ецова Георгія Михайловича , Кофто Дмитра Георгійович а.

28.07.2010 позивачем для проведенн я реєстраційної дії Внесення рішення засновників (учасни ків) юридичної особи або упов новаженого ними органу щодо припинення юридичної особип одано державному реєстратор у Управління з питань держав ної реєстрації юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів виконавчого комітету Полт авської міської ради необхід ні документи (нотаріально по свідчену копію рішення засно вників (учасників), копію квит анції, виданої банком (за публ ікацію), документ, що посвідчу є повноваження уповноважен ої особи.

Відповідачем на підставі п оданого пакету документів 28.07 .2010 до Єдиного державного реєс тру юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців внесено запис про рішення засновник ів (учасників) юридичної особ и або уповноваженого ними ор гану щодо припинення юридичн ої особи Науково-виробничого товариства з обмеженою відп овідальністю "Біант" за № 158811000080 01024.

Разом із тим, 08.08.2011 загальними зборами учасників НВ ТОВ "Біа нт" вирішено припинити проце дуру ліквідації Товариства, відновити його діяльність, з атверджено заходи щодо відно влення Товариства (протокол від 08.08.2011).

На підставі вказаного прот околу, голова ліквідаційної комісії НВ ТОВ "Біант" звернув ся із заявою до державного ре єстратора Управління з питан ь державної реєстрації юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців виконавчого коміт ету Полтавської міської ради з проханням відобразити в ре єстрі відповідні зміни та пр овести їх в законодавчо вста новленому порядку.

Листом від 10.08.2011 за № 01-30/01/805 Управ лінням з питань державної ре єстрації юридичних осіб та ф ізичних осіб-підприємців вик онавчого комітету Полтавськ ої міської ради відмовлено п озивачу у скасуванні реєстра ційної дії, посилаючись на те , що на даний момент відміна рі шення засновників щодо припи нення юридичної особи законо давчо не визначена. Крім того , повідомлено, що скасування р еєстраційної дії внесеної де ржавним реєстратором до Єдин ого державного реєстру можли ве за рішенням суду.

Позивач звернувся до суду з вимогою про скасування зап ису від 28.07.2010 щодо внесення ріше ння засновників юридичної ос оби або уповноваженого ними органу щодо припинення юриди чної особи НВТОВ " Біант".

Надаючи правову оцінку обґ рунтованості позовних вимог суд зазначає наступне.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців врегульов ані Законом України “Про дер жавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підп риємців” від 15.05.2003 N 755-IV, який набр ав чинності 01.07.2004 (далі - Закон № 755-IV).

Згідно із положеннями час тини 1 статті 4 Закону № 755-IV, держ авна реєстрація юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців - засвідчення факту створ ення або припинення юридично ї особи, засвідчення факту на буття або позбавлення статус у підприємця фізичною особою , а також вчинення інших реєс траційних дій, які передбаче ні цим Законом, шляхом внесе ння відповідних записів до Є диного державного реєстру.

У відповідності до стат ті 16 вищевказаного Закону єди ний державний реєстр створює ться з метою забезпечення ор ганів державної влади, а тако ж учасників цивільного оборо ту достовірною інформацією п ро юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відомості про юридичну о собу або фізичну особу - підпр иємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом в несення записів на підставі відомостей з відповідних реє страційних карток та відомос тей, що надаються юридичними особами державному реєстрат ору за місцезнаходженням реє страційної справи згідно із законодавством України (стат тя 17 Закону № 755-IV).

Відповідно до статті 33 З акону № 755-IV юридична особа прип иняється в результаті переда ння всього свого майна, прав т а обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у р езультаті злиття, приєднання , поділу, перетворення (реорг анізації) або в результаті лі квідації за рішенням, прийня тим засновниками (учасниками ) юридичної особи або уповнов аженим ними органом, за судов им рішенням або за рішенням органу державної влади, при йнятим у випадках, передбаче них законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державно го реєстру запису про держав ну реєстрацію припинення юри дичної особи.

Згідно з частиною 1 статті 35 Закону № 755-IV державний реєстра тор за відсутності підстав д ля залишення документів, які подані для внесення до Єдино го державного реєстру запису про рішення засновників (уча сників) юридичної особи або у повноваженого ними органу що до припинення юридичної особ и, без розгляду повинен у день надходження цих документів, внести до Єдиного державног о реєстру запис про рішення з асновників (учасників) юриди чної особи або уповноваженог о ними органу щодо припиненн я юридичної особи та в той же д ень повідомити органи статис тики, державної податкової с лужби, Пенсійного фонду Укра їни, фондів соціального стра хування про внесення такого запису.

Як встановлено в судовому з асіданні та підтверджується матеріалами справи, державн им реєстратором Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців виконавчого комітету Полтавської місько ї ради внесено до Єдиного дер жавного реєстру запис за № 1158811 00008001024 про рішення засновників ( учасників) юридичної особи а бо уповноваженого ними орган у щодо припинення юридичної особи.

Рішення про припинення тов ариства, в даному випадку, є ви ключним правом засновників Н В ТОВ " Біант", а тому вони також можуть прийняти рішення про можливість продовження діял ьності підприємства.

Зважаючи на вищевикладене , враховуючи, що в Єдиний держа вний реєстр внесено тільки з апис про рішення засновників , а державна реєстрація припи нення юридичної особи не від бувалася, то суд вважає за мож ливе скасувати запис № 15881100008001024 в несений до Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців 2 8.07.2010 про рішення засновн иків (учасників) юридичної ос оби або уповноваженого ними органу щодо припинення юриди чної особи.

Таким чином, позовні вимо ги НВТОВ "Біант" є обґрунтован ими та підлягають задоволенн ю.

Згідно з частиною 1 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо су дове рішення ухвалене на кор исть сторони, яка не є суб'єкто м владних повноважень, суд пр исуджує всі здійснені нею до кументально підтверджені ви трати з Державного бюджету У країни (або відповідного міс цевого бюджету, якщо іншою ст ороною був орган місцевого с амоврядування, його посадова чи службова особа).

Підпунктами 1, 2 пункту 3 Прикі нцевих та перехідних положен ь Кодексу адміністративного судочинства України передба чено, що до набрання чинності законом, який регулює порядо к сплати і розміри судового з бору, судовий збір при зверне нні до адміністративного суд у сплачується у порядку, вста новленому для державного мит а; розмір судового збору визн ачається згідно з підпунктом "б" пункту 1 статті 3 Декрету Каб інету Міністрів України "Про державне мито" № 7-93 від 21.01.1993 та ст ановить 0,2 неоподатковуваног о мінімуму доходів громадян, тобто 3,40 грн.

У зв' язку з цим, з державно го бюджету України на корист ь позивача підлягають стягне нню витрати у вигляді судово го збору у розмірі 3,40 грн.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 7, 8, 9, 10, 11, 71, 94 , 86,159, 160-163,167 Кодексу адміністрати вного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Науково-виробничого товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Біант" до Управління з п итань державної реєстрації ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців Виконавчого комітету Полтавської місько ї ради про скасування запису щодо внесення рішення засно вників про припинення юридич ної особи задовольнити.

Скасувати запис в Єдином у державному реєстрі юридичн их та фізичних - осіб підпри ємців від 28.07.2010 за № 1 588 110 0008 001024 про вн есення рішення засновників ( учасників) юридичної особи а бо уповноваженого ними орган у щодо припинення юридичної особи Науково-виробничого то вариства з обмеженою відпові дальністю "Біант" (ідентифіка ційний номер 13934419).

Стягнути з Державного бю джету України на користь Нау ково-виробничого товариства з обмеженою відповідальніст ю "Біант" витрати зі сплати суд ового збору у розмірі 3 (три) гр н 40 коп.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня пр оголошення постанови з одноч асним поданням її копії до су ду апеляційної інстанції. У р азі складення постанови у по вному обсязі відповідно до с татті 160 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апе ляційна скарга подається про тягом десяти днів з дня отрим ання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанову в повному обсязі складено 19 вересня 2011 року.

Суддя С.О . Удовіченко

Дата ухвалення рішення14.09.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18653208
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/6744/11

Постанова від 14.09.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 11.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 11.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Постанова від 14.09.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Удовіченко С.О.

Ухвала від 11.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Удовіченко С.О.

Ухвала від 11.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Удовіченко С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні