Постанова
від 14.09.2011 по справі 2а-1670/6744/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2011 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/6744/11

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Удовіченка С.О.,

при секретарі - Авдєєнко Є.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Науково-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Біант" до Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Виконавчого комітету Полтавської міської ради про скасування запису щодо внесення рішення засновників, -

В С Т А Н О В И В:

10 серпня 2011 року Науково-виробниче товариство з обмеженою відповідальністю "Біант" (по тексту - позивач/ НВТОВ "Біант") звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Виконавчого комітету Полтавської міської ради (по тексту - відповідач) про скасування запису щодо внесення рішення засновників, посилаючись на те, що засновниками підприємства в липні 2010 року прийнято рішення про припинення підприємства, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців. Втім, згідно із протоколом зборів засновників від 08.08.2011 вирішено фактично відновити діяльність підприємства, однак на звернення до державного реєстратора з проханням відобразити в реєстрі відповідні зміни та провести їх в законодавчо встановленому порядку отримано відмову, з підстав законодавчої не визначеності відміни рішення засновників (учасників) юридичної особи щодо припинення юридичної особи.

Представники сторін в судове засідання не з'явилися, направили суду заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, надані сторонами докази, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Науково-виробниче товариство з обмеженою відповідальністю "Біант" зареєстровано Виконавчим комітетом Полтавської міської ради 21.02.1992, про що видано свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серія А00 № 081999 .

НВ ТОВ "Біант" включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) 20.10.2005, ідентифікаційним номер 13934419, що підтверджується довідкою з ЄДРПОУ № 002/5819 від 20.10.2005.

21.07.2010 проведено збори засновників НВ ТОВ " Біант" на яких прийнято рішення (протокол від 21.07.2010) ліквідувати Науково-виробниче товариство з обмеженою відповідальністю "Біант" у зв'язку із відсутністю фінансово-господарської діяльності. Призначено ліквідаційну комісію у складі: голови ОСОБА_1, ОСОБА_2.

28.07.2010 позивачем для проведення реєстраційної дії «Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи»подано державному реєстратору Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Полтавської міської ради необхідні документи (нотаріально посвідчену копію рішення засновників (учасників), копію квитанції, виданої банком (за публікацію), документ, що посвідчує повноваження уповноваженої особи.

Відповідачем на підставі поданого пакету документів 28.07.2010 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи Науково-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Біант" за № 15881100008001024.

Разом із тим, 08.08.2011 загальними зборами учасників НВ ТОВ "Біант" вирішено припинити процедуру ліквідації Товариства, відновити його діяльність, затверджено заходи щодо відновлення Товариства (протокол від 08.08.2011).

На підставі вказаного протоколу, голова ліквідаційної комісії НВ ТОВ "Біант" звернувся із заявою до державного реєстратора Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Полтавської міської ради з проханням відобразити в реєстрі відповідні зміни та провести їх в законодавчо встановленому порядку.

Листом від 10.08.2011 за № 01-30/01/805 Управлінням з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Полтавської міської ради відмовлено позивачу у скасуванні реєстраційної дії, посилаючись на те, що на даний момент відміна рішення засновників щодо припинення юридичної особи законодавчо не визначена. Крім того, повідомлено, що скасування реєстраційної дії внесеної державним реєстратором до Єдиного державного реєстру можливе за рішенням суду.

Позивач звернувся до суду з вимогою про скасування запису від 28.07.2010 щодо внесення рішення засновників юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи НВТОВ " Біант".

Надаючи правову оцінку обґрунтованості позовних вимог суд зазначає наступне.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців врегульовані Законом України В«Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємцівВ» від 15.05.2003 N 755-IV, який набрав чинності 01.07.2004 (далі - Закон № 755-IV).

Згідно із положеннями частини 1 статті 4 Закону № 755-IV, державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

У відповідності до статті 16 вищевказаного Закону єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення органів державної влади, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України (стаття 17 Закону № 755-IV).

Відповідно до статті 33 Закону № 755-IV юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Згідно з частиною 1 статті 35 Закону № 755-IV державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які подані для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи, без розгляду повинен у день надходження цих документів, внести до Єдиного державного реєстру запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування про внесення такого запису.

Як встановлено в судовому засіданні та підтверджується матеріалами справи, державним реєстратором Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Полтавської міської ради внесено до Єдиного державного реєстру запис за № 115881100008001024 про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи.

Рішення про припинення товариства, в даному випадку, є виключним правом засновників НВ ТОВ " Біант", а тому вони також можуть прийняти рішення про можливість продовження діяльності підприємства.

Зважаючи на вищевикладене, враховуючи, що в Єдиний державний реєстр внесено тільки запис про рішення засновників, а державна реєстрація припинення юридичної особи не відбувалася, то суд вважає за можливе скасувати запис № 15881100008001024 внесений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців 28.07.2010 про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи.

Таким чином, позовні вимоги НВТОВ "Біант" є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Згідно з частиною 1 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені витрати з Державного бюджету України (або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа).

Підпунктами 1, 2 пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що до набрання чинності законом, який регулює порядок сплати і розміри судового збору, судовий збір при зверненні до адміністративного суду сплачується у порядку, встановленому для державного мита; розмір судового збору визначається згідно з підпунктом "б" пункту 1 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" № 7-93 від 21.01.1993 та становить 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, тобто 3,40 грн.

У зв'язку з цим, з державного бюджету України на користь позивача підлягають стягненню витрати у вигляді судового збору у розмірі 3,40 грн.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 7, 8, 9, 10, 11, 71, 94, 86,159, 160-163,167 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Науково-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Біант" до Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Виконавчого комітету Полтавської міської ради про скасування запису щодо внесення рішення засновників про припинення юридичної особи задовольнити.

Скасувати запис в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних - осіб підприємців від 28.07.2010 за № 1 588 110 0008 001024 про внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи Науково-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Біант" (ідентифікаційний номер 13934419).

Стягнути з Державного бюджету України на користь Науково-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Біант" витрати зі сплати судового збору у розмірі 3 (три) грн 40 коп.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанову в повному обсязі складено 19 вересня 2011 року.

Суддя С.О. Удовіченко

Дата ухвалення рішення14.09.2011
Оприлюднено21.08.2015
Номер документу48537843
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/6744/11

Постанова від 14.09.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 11.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 11.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Постанова від 14.09.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Удовіченко С.О.

Ухвала від 11.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Удовіченко С.О.

Ухвала від 11.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Удовіченко С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні