Рішення
від 13.10.2011 по справі 22/5005/9384/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

29.09.11р. Справа № 22/5005/9384/2011

за позовом Відкритог о акціонерного товариства "А віаційна компанія "Дніпроаві а", м. Дніпропетровськ

до Головного управлі ння Міністерства України з п итань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населен ня від наслідків чорнобильсь кої катастрофи в Дніпропетро вській області

Третя особа, що не заявля є самостійних вимог на предм ет спору на стороні відповід ача Спеціальний авіаційн ий загін оперативно-рятуваль ної служби спеціального приз начення Міністерства Україн и з питань надзвичайних ситу ацій та у справах захисту нас елення від наслідків чорноби льської катастрофи, м. Ніжин

про стягнення 1047366,59 грн.

Су ддя: Пуппо Л.Д.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1., до в. від 10.01.11 №1.1-20-5, представник

Від відповідача: ОСОБА_2 ., дов. від 19.05.11 №1630/15, юрисконсульт

СУТЬ СПОРУ

Позивач просить стягнути заборгованість в розмірі 1047366,5 9 грн. та судові витрати по спр аві. Позовні вимоги обґрунто вує тим, що зазначена сума утв орилася як плата за послуги і з заправки авіаційним пальни м, зліт-посадку та наземне обс луговування повітряних суде н Спеціального авіаційного з агону Оперативно-рятувально ї служби цивільного захисту наданих, у міжнародному аеро порті "Дніпропетровськ" за пе ріод серпень 2010р. - жовтень 2010р.

Відповідач у відзиві на поз ов зазначає, що спеціальний а віаційний загін Оперативно-р ятувальної служби цивільног о захисту (м. Ніжин) не входить до організаційної структури ГУ МНС України в Дніпропетро вській області, а підпорядко вується безпосередньо Мініс терству України з питань над звичайних ситуацій та у спра вах захисту населення від на слідків чорнобильської ката строфи і не фінансує роботи і з запобігання і ліквідації н адзвичайних ситуацій ті їх н аслідків.

Третя особа подала такі поя снення:

Відповідно до п.1 Положення про Спеціальний авіаційний з агін, затвердженого Міністро м України з питань надзвичай них ситуацій та у справах зах исту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи 2 7.12.2005 р., Спеціальний авіаційний загін Оперативно - рятувальн ої служби цивільного захисту Міністерства надзвичайних с итуацій України (скорочене н айменування - САЗ) - це спеціал ьний воєнізований підрозділ центрального підпорядкуван ня, який входить до складу під розділів Оперативно - рятува льної служби цивільного захи сту МНС України, підпорядков ується керівнику органу упра вління служби і призначений для захисту населення і тери торій у разі виникнення надз вичайних ситуацій техногенн ого, природного і військовог о характеру.

Відповідно до Довідки про о сновні надзвичайні ситуації техногенного, природного та іншого характеру на територ ії України вказана лісова по жежа була класифікована як н адзвичайна ситуація місцево го рівня.

Повітряні судна Спеціальн ого авіаційного загону були направлені в аеропорт «Дніпр опетровськ»для виконання ав іаційних робіт з гасіння ліс ових пожеж на підставі розпо ряджень начальника Державно ї авіаційної пошуково - рятув альної служби від 05.08.2010 р. № 83/38-р т а від 11.08.2010 р. № 87/38-р від 11.08.2010 р., видан их на виконання рішення тимч асово виконуючого обов'язки Міністра.

Відповідно до п. 9.3 Положення про Спеціальний авіаційний загін, затвердженого Міністр ом України з питань надзвича йних ситуацій та у справах за хисту населення від наслідкі в Чорнобильської катастрофи 27.12.2005 р., командир САЗ здійснює к ерівництво САЗ, несе відпові дальність за правомірність в икористання сил та засобів і виконання поставлених завда нь. Завдання командиру Спеці ального авіаційного загону щ одо ліквідації надзвичайної ситуації в Дніпропетровські й області були визначені в ро зпорядженнях начальника Дер жавної авіаційної пошуково - рятувальної служби від 05.08.2010 р. № 83/38-р та від 11.08.2010 р. № 87/38-р від 11.08.2010 р . і охоплювали виконання пере льоту повітряних суден до ае ропорту «Дніпропетровськ».

Відповідно до п. 4 Порядку фі нансування робіт із запобіга ння і ліквідації надзвичайни х ситуацій та їх наслідків, за твердженого постановою Кабі нету Міністрів України від 04.0 2.1999 року № 140, фінансування заход ів щодо ліквідації надзвичай них ситуацій на об'єктах усіх форм власності здійснюється відповідно до їх рівнів: місц евого та регіонального рівні в - за рахунок власних коштів п ідприємств, установ, організ ацій, на території яких виник ла надзвичайна ситуація, і до датково - за рахунок резервів (місцевий рівень) та резервів Ради міністрів Автономної Р еспубліки Крим, обласних, Киї вської та Севастопольської м іських державних адміністра цій (регіональний рівень), ств орених відповідно до законод авства. Таким чином, фінансув ання заходів щодо ліквідації надзвичайної ситуації місце вого рівня на території Ново московського військового лі сництва повинно було здійсню ватись за рахунок власних ко штів Новомосковського війсь кового лісництва та додатков о - за рахунок районного резер ву, створеного місцевою райо нною державною адміністраці єю. На САЗ не покладався обов 'язок щодо організації та кер івництва роботами з ліквідац ії цієї ситуації.

Справа розглядається за на явними матеріалами згідно ст атті 75 Господарського процес уального кодексу України ( да лі - ГПК України ).

В порядку статті 85 ГПК Украї ни у судовому засіданні огол ошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, оцінивши надані докази, господарськи й суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між відкритим акціонерним товариством «Авіаційна комп анія «Дніпроавіа» (Позивач) т а Головним управлінням Мініс терства України з питань над звичайних ситуацій та у спра вах захисту населення від на слідків чорнобильської ката строфи в Дніпропетровській о бласті (Відповідач) у спрощен ий спосіб, шляхом підтвердже ння до виконання замовлень б ув укладений договір про над ання послуг, згідно умов яког о Позивач взяв на себе зобов'я зання за завданням Відповіда ча здійснити заправку авіаці йним паливом, а також зліт-пос адку та наземне обслуговуван ня повітряних суден спеціаль ного авіаційного загону, а ос танній в свою чергу зобов'яза вся оплатити надані послуги.

Факт укладення договору пі дтверджується актами надани х послуг форма А- аеропортови й збір, що підписані сторонам и та рахунками, які надані до м атеріалів справи.

За період з 05.08.2010 по 13.08.2010 т а з 14.10.2010, в рамках здійсненого М НС України в Дніпропетровськ ій області замовлення, з міжн ародного аеропорту «Дніпроп етровськ»було здійснено 86 ви льотів повітряних суден нале жних МНС України в Дніпропет ровській області, загальна в артість обслуговування та за правка яких склала суму в роз мірі 1 047 365,59 грн.

Позивачем 11 квітня 2011 року бу ло направлено Відповідачу пр етензію від 08.04.2011 року за № 1.34-61 пр о сплату заборгованості за н адані послуги, яка отримана о станнім 13.04.2011 року, що підтвердж ується повідомленням про вру чення поштового відправленн я за № 00146833.

Позов підлягає задоволенн ю з таких підстав.

За поясненнями Позивача за правка та обслуговування пов ітряних суден була зумовлена необхідністю найскорішого п огашення виниклої у Дніпропе тровській області на територ ії Новомосковського військо вого лісництва пожежі. Письм ового договору підписаного с торонами та скріпленого печа тками між сторонами укладено не було. Послуги надавалися н а підставі гарантійних листі в від 05.08.2010р. № 2292/13-ОДС, №2293/13-ОДС, №2294/13-О ДС; від 13.10.2010р. №3649/04; від 14.10.2010р. № 3649/04, п ідписаних Начальником Голов ного управління МНС України в Дніпропетровській област і генерал-лейтенант служби ц ивільного захисту Бутківськ им В.В. та Шевченко В.В. Тобто мі ж Позивачем та Відповідачем, виникли правовідносини з на дання послуг, на підставі гар антійних листів, актів надан их послуг, укладення яких у сп рощеній формі узгоджується з нормами чинного законодавст ва. Суд доходить того ж виснов ку.

Згідно ч. 1 ст. 181 Господарсько го кодексу України Господарс ький договір за загальним пр авилом викладається у формі єдиного документа, підписано го сторонами та скріпленого печатками. Допускається укла дення господарських договор ів у спрощений спосіб, тобто ш ляхом обміну листами, факсог рамами, телеграмами, телефон ограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо за коном не встановлено спеціал ьні вимоги до форми та порядк у укладення даного виду дого ворів.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 ГК Укра їни, в силу зобов'язання одна с торона (боржник) зобов'язана в чинити на користь другої сто рони (кредитора) певну дію (пер едати майно, виконати роботу , надати послугу, сплатити гро ші тощо) або утриматися від пе вної дії, а кредитор має право вимагати від боржника викон ання його обов'язку.

Частиною 2 статті 530 Цивільно го кодексу України передбаче но, що якщо строк (термін) вик онання боржником обов'язку не встановлений або визначе ний моментом пред'явлення ви моги, кредитор має право вима гати його виконання у будь-як ий час. Боржник повинен викон ати такий обов'язок у семиден ний строк від дня пред'явленн я вимоги, якщо обов'язок негай ного виконання не випливає і з договору або актів цивільн ого законодавства.

Заперечення Відповідача з приводу його належності є бе зпідставним з таких причин.

Відповідно до пункту 2 Полож ення про Головне управління (управління) Міністерства Ук раїни з питань надзвичайних ситуацій та у справах захист у населення від наслідків Чо рнобильської катастрофи в Ав тономній Республіці Крим, об ластях, містах та Севастопол і Затвердженого наказом Міні стерства України з питань на дзвичайних ситуацій та у спр авах захисту населення від н аслідків Чорнобильської кат астрофи від 24 жовтня 2006 р. N 686 Голо вне управління (управління) є головним (провідним) органом у системі виконавчої влади з питань забезпечення реаліза ції державної політики у сфе рі цивільного захисту населе ння i територій від наслідків надзвичайних ситуацій техно генного, природного та війсь кового характеру, техногенно ї, а також пожежної безпеки у відповідному регіоні.

Згідно пункту 4. Наказу № 686 Го ловне управління (управлін ня) відповідно до покладених на нього завдань організ овує застосування за приз наченням аварійно-рятуваль них формувань i підрозділів, с пеціалізованих аварійно-ря тувальних служб та невоєнізо ваних формувань під час пров едення рятувальних робіт та po6iт з ліквідації наслідків на дзвичайних ситуацій.

Пунктом 11 цього наказу пере дбачено, що Головне управлін ня є юридичною особою, має сам остійний баланс, реєстраційн і рахунки в установах Держав ного казначейства України, п ечатку із зображенням Держав ного Герба України i своїм най менуванням.

Відповідно до вимог пункту 3.5 наказу МНС від 01.09.2008 року № 631 «П ро затвердження Положення пр о застосування авіації МНС д ля гасіння пожеж»безпосеред ня організація та виконання підготовчих заходів щодо мат еріально-технічного забезпе чення виконання завдань поже жегасіння покладається на ГУ МНС в областях, де сталася пож ежа.

Таким чином, ГУ МНС України в Дніпропетровській област і є зобов'язаною особою за мат еріально-технічне забезпече ння проведених заходів спрям ованих на гасіння пожежі, що в иникла в його perioнi.

Отже, суд вважає, що заправк а та обслуговування повітрян их суден Спеціального авіаці йного загону було зумовлено гасінням пожежі, що виникла у Дніпропетровській області на території Новомосковсько го військового лісництва, а саме в регіоні на яки й поширюється юрисдикція ГУ МНС України в Дніпропетровс ькій область, тому позов підл ягає задоволенню, проте част ково, за мінусом сум 3732,73 грн. і 1228 2,90 грн., нарахованих за обслуго вування судна Ан26 № 30822, оскільк и ці суми документально не пі дтверджені.

Керуючись статтями 193 Господарського Кодексу Укра їни, 525, 526, 530, Цивільного ко дексу України статтями 49, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В

Позов задовольнити.

Стягнути з Головного у правління Міністерства Укра їни з питань надзвичайних си туацій та у справах захисту н аселення від наслідків чорно бильської катастрофи в Дніпр опетровській області ( 4960 0, м. Дніпропетровськ, вул.. Коро ленка,4, ЄДРПОУ 08588613) на користь Відкритого акціонерного тов ариства "Авіаційна компанія "Дніпроавіа" (49042, м. Дніпропетро вськ, Аеропорт цивільної аві ації, ЄДРПОУ 01130549) 1031350,96 грн. - осн овної суми, 10313,51 грн. державного мита, 232,39 грн. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу, про щ о видати наказ.

В решті вимог відмовит и.

Суддя Л.Д.Пуппо

Рішення підписано 12.10.11.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.10.2011
Оприлюднено20.10.2011
Номер документу18668677
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/5005/9384/2011

Ухвала від 01.07.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 19.06.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 11.06.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 19.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 12.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 09.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 04.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 21.06.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

Постанова від 22.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні