Постанова
від 31.08.2011 по справі 2а-2565/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"31" серпня 2011 р. Справа № 2a-2565/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Тимощука О.Л.

при секретарі Мак овійчук С.М.,

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністрат ивну справу

за позовом: Держав ної податкової інспекції в м . Івано-Франківську

до відповідача: ТОВ "Лонда"

про стягнення заборг ованості в сумі 1206,42 грн,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспе кція в м. Івано-Франківську зв ернулася в суд з адміністрат ивним позовом до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Лонда» про стягнення пода ткового боргу в сумі 1206,42 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем не сплач ено до бюджету узгоджені под аткові зобов' язання з подат ку на додану вартість в загал ьній сумі 1206,42 грн., які виникли в наслідок порушення відповід ачем вимог Закону України «П ро порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами», який регу лює правовідносини між подат ковим органом та платником щ одо питань оподаткування та порядку погашення зобов' яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами, а саме: відпов ідачем несплачені штрафні са нкцій в розмірі 1188,55 грн., які нар аховано за несвоєчасне подан ня податкової звітності з по датку на додану вартість, а та кож суми пені в загальному ро змірі 17,87 грн. Оскільки, податк овий борг в загальній сумі 1206,42 грн., відповідачем не сплачен ий до бюджету станом на момен т звернення податкового орга ну до суду, позивач просив стя гнути податковий борг з розр ахункових рахунків відповід ача, що є відкритими у банківс ьких установах та за рахунок готівки, що належить відпові дачу у відповідності до прип исів ст. 95 Податкового кодексу України, який набрав чинност і 01.01.2011 року та є чинним на момен т розгляду та вирішення спра ви в адміністративному суді.

Представник позивача в су дове засідання не з' явився, про дату, час та місце судовог о розгляду справи судом пові домлявся належним чином. До с уду надійшло клопотання про розгляд справи за його відсу тності. Позовні вимоги підтр имує повністю. Просив позов з адовольнити в повному обсязі .

Представник відповідача в судове засідання повторно не з' явився, про дату, час та місце проведення судового ро згляду справи судом повідомл явся належним чином. Причин н еприбуття в судове засідання суду не надав. Клопотань та за яв щодо розгляду справи за ві дсутності відповідача в суд не надходило. До суду поверну лось поштове відправлення з повісткою, яка не вручена від повідачу у зв' язку із закін ченням терміну зберігання (а .с. 18, 28).

Згідно із частиною 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України розписк у про одержання повістки (пов істку у разі неможливості вр учити її адресату чи відмови адресата від її одержання) на лежить негайно повернути до адміністративного суду. У ра зі повернення поштового відп равлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежн их від суду причин, вважаєтьс я, що така повістка вручена на лежним чином.

Відповідно до частини 4 стат ті 128 Кодексу адміністративно го судочинства України у раз і неприбуття відповідача - суб' єкта владних повноваже нь, належним чином повідомле ного про дату, час і місце судо вого розгляду, без поважних п ричин або без повідомлення н им про причини неприбуття ро згляд справи не відкладаєтьс я і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній док азів. Ці ж наслідки застосову ються у разі повторного непр ибуття за таких самих умов ві дповідача, який не є суб' єкт ом владних повноважень.

Розглянувши позовну заяву , дослідивши та оцінивши нада ні суду письмові докази та ін ші матеріали адміністративн ої справи, суд дійшов висновк у про те, що позовні вимоги є о бґрунтованими, а позов підля гає до задоволення з наступн их підстав.

Судом встановлено, що товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Лонда», відповідно д о витягу з Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців, що містить відомості щодо да ного підприємства станом на 18.04.2011 року, є юридичною особою (а .с. 7-8) та, згідно з статтею 15 Пода ткового кодексу України, є пл атником податків та зборів.

Як вбачається з матеріалів справи позивачем, за результ атами проведених перевірок с воєчасності подання відпові дачем податкової звітності з податку на додану вартість з а квітень, травень, червень, л ипень, серпень, вересень, жовт ень 2010 року, встановлені поруш ення відповідачем вимог пп. 4.1 .4. п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про п орядок погашення зобов' яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами» від 21.12.2000 року №2 181-III, чинного на момент виникне ння спірних правовідносин (н адалі також - Закон), а саме від повідачем до податкового орг ану не подано декларації про нарахування та сплату подат ку на додану вартість за базо вий податковий (звітний) пері од, що дорівнює календарному місяцю (пп. 7.8.1 п. 7.8 ст. 7 Закону Укр аїни «Про податок на додану в артість»), оскільки така декл арація відповідно до вказано го Закону подається протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем звітного (по даткового) місяця.

Результати проведеної пер евірки відображені в акті №2040 6/152/23797857 від 13.12.2010 року (а.с. 11), на підст аві якого позивачем прийнято податкове повідомлення - ріш ення про застосування до від повідача штрафних (фінансови х) санкцій №0008781502/0 від 13.12.2010 року в с умі 1190,00 грн. (а.с.10).

Згідно із частиною першою с татті 67 Конституції України к ожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і ро змірах, встановлених законом .

Підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статт і 4 Закону України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 року №2181-III (чин ного на момент виникнення сп ірних правовідносин між стор онами по даній справі) встано влено, що податкові декларац ії за базовий податковий (зві тний) період, що дорівнює, зокр ема, календарному місяцю (у т ому числі при сплаті місяч них авансових внесків), подаю ться протягом 20 календарних д нів, наступних за останнім ка лендарним днем звітного (под аткового) місяця.

Відповідно до пп. 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 З акону платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законода вством, сплачує штраф у розмі рі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або ї ї затримку.

Після закінчення встанов лених строків погашення узго дженого податкового зобов' язання на суму податкового б оргу нараховується пеня (пп. 16 .1.1 п. 16.1 ст. 16 вказаного Закону).

Судом встановлено, що відпо відачем добровільно не сплач ені узгодженні податкові зоб ов' язання у вигляді штрафни х (фінансових) санкцій в загал ьній сумі 1190,00 грн., внаслідок чо го позивачем нараховано пеню у розмірі 17,87 грн., тому станом н а момент звернення до суду по датковий борг відповідача ст ановить 1206,42 грн., що підтверджу ється довідкою про борг (а.с. 6).

Приписами частини 2 статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України встанов лено, що провадження в адміні стративних справах здійснює ться відповідно до закону, чи нного на час вчинення окремо ї процесуальної дії, розгляд у і вирішення справи.

Законом України від 02.12.2010 рок у № 2756-VI прийнятий Податковий к одекс України, який набрав чи нності з 01.01.2011 року. Даний Кодек с регулює відносини, що виник ають у сфері справляння пода тків і зборів.

Відповідно до вимог статті 16 Податкового кодексу Україн и платник податків зобов' яз аний, зокрема, подавати до кон тролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декл арації, звітність та інші док ументи, пов' язані з обчисле нням і сплатою податків та зб орів. Також, платник податків зобов' язаний сплачувати по датки та збори в строки та у ро змірах, встановлених цим Код ексом та законами з питань ми тної справи.

Пунктом 14.1.175 Податкового код ексу України визначено, що по датковий борг - сума грошовог о зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявн ості), самостійно узгодженог о платником податків або узг одженого в порядку оскарженн я, але не сплаченого у встанов лений цим Кодексом строк, а та кож пеня, нарахована на суму т акого грошового зобов'язання .

Відповідно до статті 59 Пода ткового кодексу України, у ра зі коли платник податків не с плачує узгодженої суми грошо вого зобов'язання в установл ені законодавством строки, о рган державної податкової сл ужби надсилає (вручає) йому по даткову вимогу в порядку, виз наченому для надсилання (вру чення) податкового повідомле ння-рішення.

Податкова вимога надсилає ться не раніше першого робоч ого дня після закінчення гра ничного строку сплати суми г рошового зобов'язання.

У разі коли у платника подат ків, якому надіслано (вручено ) податкову вимогу, сума подат кового боргу збільшується, п огашенню підлягає вся сума п одаткового боргу такого плат ника податку, що виник після н адіслання (вручення) податко вої вимоги.

Судом встановлено, що відпо відачу надіслано податкову в имогу від 09.02.2011 року, яку відпов ідачем отримано 15.02.2011 року, що п ідтверджується матеріалами справи (а.с. 9). Проте, добровіль но відповідач податковий бор г в сумі 1206,42 грн. до бюджету не с платив.

Статтею 87 Податкового кодек су України визначено, що джер елами самостійної сплати гро шових зобов'язань або погаше ння податкового боргу платни ка податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отри мані від продажу товарів (роб іт, послуг), майна, випуску цін них паперів, зокрема корпора тивних прав, отримані як пози ка (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, в изначених цією статтею, а так ож суми надміру сплачених пл атежів до відповідних бюджет ів.

Положеннями статті 95 Податк ового кодексу України встано влено, що орган державної под аткової служби здійснює за п латника податків і на корист ь держави заходи щодо погаше ння податкового боргу такого платника податків шляхом ст ягнення коштів, які перебува ють у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом про дажу майна такого платника п одатків, яке перебуває у пода тковій заставі.

Стягнення коштів з рахункі в платника податків у банках , обслуговуючих такого платн ика податків, здійснюється з а рішенням суду, яке направля ється до виконання органам д ержавної податкової служби, у розмірі суми податкового б оргу або його частини (п.95.3. ст.95 Податкового кодексу України ).

Орган державної податково ї служби на підставі рішення суду здійснює стягнення кош тів у рахунок погашення пода ткового боргу за рахунок гот івки, що належить такому плат нику податків. Стягнення гот івкових коштів здійснюється в порядку, визначеному Кабін етом Міністрів України (п. 95.4 ст .95 Кодексу).

Враховуючи те, що на момент судового розгляду даної спра ви відповідачем не надано пі дтвердження сплати податков ого боргу в розмірі 1206,42 грн., вка зана сума боргу підлягає стя гненню в судовому порядку.

Виходячи з наведеного, суд д ійшов висновку про те, що позо вні вимоги є обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення в повному обсяз і.

На підставі ст. 124 Конституц ії України, керуючись ст. ст. 158- 163, 167 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повн істю.

Стягнути з розрахункових рахунків у банках, що обслуго вують товариство з обмеженою відповідальністю "Лонда" (іде нтифікаційний код 23797857) та за ра хунок готівки, що належить то вариству з обмеженою відпові дальністю "Лонда" (ідентифіка ційний код 23797857) в дохід бюджету податковий борг в сумі 1206 (Од на тисяча двісті шість грив ень) 42 коп.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку. В ідповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинс тва України, апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого Кодексом ад міністративного судочинств а України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя: /підпис/ Тимощук О.Л.

Постанова складена в повно му обсязі 05.09.2011 року.

Дата ухвалення рішення31.08.2011
Оприлюднено20.10.2011
Номер документу18674066
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2565/11/0970

Постанова від 31.08.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 05.08.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 31.08.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні